Vandring i Ydre – 6 fina vandringsleder

I Ydre finns många fina och varierande vandringsleder att gå. Både långa och kortare leder finns och passar därför alla oavsett ålder. Även naturen varierar.

Förutom att Östgötaleden passerar Ydre så ska du inte missa att vandra i Sjöviks naturreservat eller Seloberg ledden. Mer om de och andra leder kan du läsa om i inlägget.

De bästa vandringslederna i Ydre är Norra-Vi runt, Kyrkstigen, vandra i Sjöviks naturreservat, Östgötaleden, Seloberg leden och Torpön runt.

1. Norra Vi-runt

Längd: 9km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Norra Vi-runt är en 9km lång rundslinga som också ansluter till Östgötaleden. Du kan även korta ner vandringen. Det finns tre ställen längs leden där du kan vika av och istället följa en väg som går tillbaka till start.

Terrängen är kuperad vilket gör svårighetsgraden på vandringen medelsvår. Trots en kuperad vandring är det en fin rundslinga att gå och du passerar två naturreservat på vägen. Flera fina utsiktsplatser finns så packa ner matsäck och pausa någonstans på vägen.

Vandringen både startat och slutar vid Norra Vi kyrkan där även en parkering finns. Leden har orange färgmarkering som visar vägen runt. Det tar ungefär 2 timmar att vandra den här leden om du inte tar några längre pauser.

2. Kyrkstigen

Längd: 10km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Kyrkstigen är en 10km lång vandring enkel väg som förr användes av besökare som skulle till kyrkan därav namnet på leden.

Vandringen går mellan Asby och Marek (Rockarps kulle). Vill du inte gå samma väg tillbaka är det bra om du har skjuts eller kan bli hämtad på någon av ställena.

Leden är skyltad och är lätt att hitta på.

3. Vandra i Sjöviks naturreservat

Längd: -
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

I Sjöviks naturreservat finns en fin vandringslinga som går längs med sjön Sommen. Det är en rundvandring som tar cirka 1 timme att gå utan längre pauser. Exakt längd på leden vet vi tyvärr inte.

Terrängen varierar från platt till kuperat, även endel stigningar finns. På vissa ställen kan det vara svårt att se hur stigen går så var uppmärksam. Leden är skyltad och har orange färgmarkering.

Under vandringen kommer du passera fler fina utsiktsplatser att pausa på för att äta medtagen matsäck om du vill. Annars finns rast- och eldplats vid parkeringen.

OBS! Det är inte tillåtet att tälta i Sjöviks naturreservat.

4. Östgötaleden

Längd: 150 mil
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

En populär vandringsled som går genom Ydre är Östgötaleden som har mer än 100 etapper och är över 150 mil lång.

I Ydre kommun går det 3 etapper från Östgötaleden som är mellan 11-20km långa. Här bjuds du på fina utsiktsplatser, varierad natur och terräng. Leden är markerad med skyltar och orange färgmarkering som gör det lätt att hitta.

Etapper på Östgötaleden i Ydre:

  • Smedstorp – Norra Vi (11km)
  • Norra Vi – Österbymo (18km)
  • Österbymo – Västra Lägern (20km)

5. Seloberg leden

Längd: 2,5km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

En kortare vandring att göra i Ydre är att gå Seloberg leden som är 2,5km. Även om längden på leden inte är lång så är det ändå en krävande vandring med ojämnt underlag och branta partier.

När du kommer upp på toppen av Seloberget har du en vacker utsikt över skogslandskapen i Ydre och Sundsjöarna. Trots den korta leden får du här uppleva mycket under en vandring som grottor, ravin och gammalt stenbrott.

Ett tips är att packa ner matsäck och sittunderlag och äta den på Seloberget och njuta av den fina utsikten.

6. Torpön runt

Längd: 29km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

En lång och fin vandring att göra när du är i Ydre är att gå Torpön runt. Den är 29km lång och kan vandras på en dag om du är en van vandrare annars rekommenderar vi att dela in den på 2 dagar.

Det är en rundslinga som går runt hela Torpön, längs leden finns tre fina utsiktsplatser som är perfekta att pausa vid.

Det finns även två vindskydd längs leden som du kan övernatta i om du väljer att vandra den på 2 dagar. En ligger vid Knuts Skeppstad och den andra vid Lomsviken. Båda vindskydden ligger fint vid vattnet.

Varför vi rekommenderar att vandra i Ydre

I Ydre är naturen varierande och alla vandringsleder har något fint att bjuda på. Vi gillar variationen och att det finns både lätta och mer utmanade leder att välja på.

Längs lederna finns det fina platser att pausa på, ett måste är att packa ner en god matsäck eller fika.

Som finast är det att vandra är under sommaren när allt är grönt och lummigt men självklart går det att vandra här året runt.

Läs mer: Finaste vandringslederna i Östergötland

fina vandringsleder i ydre

Vanliga frågor

Kan man tälta längs med lederna i Ydre?

Ja det kan du. Men särskilda regler kan gälla i naturreservat och det kan vara tältförbud där så kolla alltid upp vad som gäller i området du tänkt tälta på. Annars gäller allemansrätten.

När är den bästa perioden att vandra på?

Sommaren är som finast att vandra på här. Men du kan vandra i Ydre året runt och alla årstider har sin speciella charm.

Vilken led får man inte missa?

Vi skulle säga Norra-Vi runt och Seloberg leden. Men även leden som går genom Sjöviks naturreservat är fin.

Kan man fylla på med vatten längs med lederna i Ydre?

Inte vad vi vet. Vi rekommenderar att du tar med dig tillräckligt med vatten själv.

Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!

Lämna en kommentar