Vandring i Tänndalen (& Fjällnäs) – 8 fina vandringsleder

I Funäsfjällen ligger Tänndalen ungefär 1,3 mil från Funäsdalen. Tänndalen bjuder på fin fjällvandring med vacker natur både på kalfjäll och nere i dalarna. Tänndalen är ett populärt ställe ditt många tar sig på sommaren och hösten för att vandra på de fina lederna och njuta av den fina naturen. Men kom ihåg myggmedel.

Det finns gott om vandringsleder i Tänndalen totalt finns det 10 markerade leder. De vandringslederna som finns i Tänndalen är Livsäterån, Blomsterstigen, Andersjöåfallet, Hamrafjället, Svanåkläppen, Östra Kroktjärnsrundan, Malmagsvålen, Svanåfallet, Järnåldersturen och Andersborg-Lillskavaren. De populäraste vandringslederna i Tänndalen är Andersjöåfallet, Blomsterstigen och Livsäterån.

1. Livsäterån

Längd: 5km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Livsäterån är en lätt vandringsled på 5km. Det tar mindre än en timme att komma upp över trädgränsen där vädret är väldigt varierande. Här är det supet fint och mysigt fina sommar dagar när vädret är lite stabilare och lite mindre trevligt i dåligt och blåsigt väder. Välj den här leden vid fint väder.

Här uppe på fjällplatån får du magiska utsikter över fjällvärlden som du sent kommer att glömma. Du kan också passa på att bada eller svalka dig i fjällvattnet som ringlar sig fram över fjället.

Vandringsleden startar vid parkeringen som heter ”Högsta Hållan” och som ligger i området Hållan. Gör det till en heldags utflykt med familjen och ta med matsäck och fika och njuta av den när ni kommit upp över trädgränsen ock kan njuta av utsikten.

2. Blomsterstigen

blomsterstigen tänndalen
Längd: 2,5km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Blomsterstigen är precis vad den heter en vandringsled där du går bland ett 50-tal olika blomsorter bland annat fjällblommor och sällsynta orkidéer. Leden är lätt att gå och är 2,5km lång, här går du bland myrmarker och fjällskog. Så ha med dig myggmedel det finns gott om mygg här.

Här på Blomsterstigen vandrar du i varierande terräng som grusväg, spänger, torr och blöta stigar. Passa på att vila halvvägs in på leden där det finns en liten bäck.

3. Andersjöåfallet

Längd: 8,5km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Det här är en vandringsled som är 8,5km lång som är relativt lätt att gå. Här går du på öppen myrmark med vacker utsikt över fjällvärlden. Den brantaste stigningen under vandringen är trätrappan som går längs med Anderssjöåfallet och även den svåraste delen på vandringen.

Är du varm så passa på att stanna till vid forsens platta del och ta dig ett svalkande dopp. Eller ta bara en paus och njut av naturen. Vid ledens start och slut finns det bänkar och en eldplats om ni vill ta en fika efter vandringen.

4. Hamrafjället

Längd: 6km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Det här är en brant vandring som är 6km lång och är lätt att gå på vissa ställen och mer krävande på andra ställen. Hamrafjället ligger 1137 meter över havet så du kan ju tänka dig vilken utsikt du kommer få här.

Du ser ut över hela naturreservatet men även långt in i Norge, bara utsikten är värld att kämpa för speciellt vid klart och fint väder.

Är du rädd för kor så bör du undvika denna vandringsled då det finns kossor som går här och betar. Tänk även på att hålla din hund i koppel. Leden startar vid Hamrafjällets naturreservats parkering.

5. Svanåkläppen

vandringsleder i tänndalen
Längd: 8km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Du börjar den 8km vandringen i fjällbjörkskogen och tar dig sedan uppåt mot kalfjället. Leden är relativt lätt att gå de enda svåra partierna på leden är den branta backen upp på kalfjället och sedan för att ta dig ner. När du väl är upp på kalfjället får du njuta av otroliga vyer över fjället.

Ta med en god matsäck som du kan äta uppe på toppen till fantastisk utsikt. När du ska tillbaka och är på väg ner stanna till vid Svanån och ta ett uppiggande dopp. Det är alltid skönt efter en vandring. Vandringsleden till Svanåkläppen börjar vid parkeringen i Tänndalsvallen.

6. Östra Kroktjärnsrundan

fjällvandra i tänndalen
Längd: 8,5km
Svårighetsgrad: Lätt/Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Östra Kroktjärnsrundan är en vandringsled som går i blandad terräng men som är mesta dels lätt att vandra. Leden är 8,5km lång och går både genom fjällskog och uppe på kalfjäll.

När du är uppe på kalfjället så vandrar du hela vägen till sjön där ligger Kroktjänsstugan. Passa på att ta en paus här vid vattnet eller fortsätt tills du korsar en vinterled, där finns ett vindskydd du också kan vila dig i eller skydda dig från vädret. Vandringsleden på parkeringen som ligger mittemot Strandgården.

7. Malmagsvålen

tänndalen vandring
Längd: 8km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Det här är en lätt och väl skyltad vandringsled som passar de flesta att vandra och är 8km lång. Leden går genom fjällskog och upp på kalfjället med en riktigt vacker panoramavy från toppen. Leden går på grusvägar och över spänger där det är blöt myrmark. Det enda jobbiga på leden är stigningen upp.

Vid raststugan som ligger på toppen finns en liten tjärn du kan svalka dig i varma sommardagar. Där finns även bord och bänkar om du vill ta en fika paus och njuta av den fina utsikten. Leden startar på parkeringen mittemot Strandgården.

8. Svanåfallet

vandra fulufjällets nationalpark
Längd: 3km
Svårighetsgrad: Lätt

Det är här en enkel vandringstur som hela familjen kan göra som är på 3km. Här går ni på grusvägar genom kultbyggnader och fritidsbyar tills ni kommer fram till Svanåfallet.

Att göra den här vandringsturen tar dig tillbaka till Tänndalen på 1700-talets en riktigt mysig lite byvandring som barnen uppskattar. Det finns även frågor för barnen längsvägen om naturens djur och fåglar som kan var kul att svara på. Ni startar vandringen vid Tänndalens parkering.

9. Andersborg-Lillskavaren

ledmärken tänndalen
Längd: 6-8km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Andersborg-Lillskavaren är en vandringsled på cirka 8km och som är halvsår att gå på vissa delar. Tar du dig ända upp till Lillskavarens topp så är du 1224 meter över havet och här bjuds du på vackra fjällvyer du sent kommer att glömma.

Men det bästa på hela vandringsleden måste ändå vara Andersborgs våffelstuga. Passa på att fylla på energidepåerna med att ta en frasig och god våffla här. Vandringsleden Andersborg-Lillskavaren startar på på fjällparkeringen.

10. Järnåldersturen

Längd: 3km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Ta med familjen på en vandringstur tillbaka till järnåldern. Leden är 3km lång och är medelsvår att gå men de flesta barn klarar av den. Här på Hamrafjället har det bott folk ända sedan järnåldern det skvallrar ruinerna om som finns kvar här.

Högst upp på stigen kommer ni se två stor fångstgropar som är en del av ett fångstgropssystem som finns här. Det finns även vikingagravar och mycket mera från järnåldern här. Järnåldersturen startar på Hamrafjällets naturreservats parkering.

Varför gillar att vi att vandra i Tänndalen?

Vi har varit i Tänndalen några somrar i rad och vandrat på deras fina vandringsleder. Det som gör Tänndalen så magiskt är just de storslagna fjällvyerna. De är svårt att förklara om man inte varit där.

Vandringslederna är även välskötta så det är enkelt att ta sig fram. Extra härligt är det att ta sig ett uppfriskande dopp i någon av de små tjärnen som finns uppe på kalfjällen. Vi tar alltid med oss matsäck och fika när vi är ute och vandrar. Det smakar mycket godare ute!

Glöm inte att smörja in dig i myggmedel när du ska ut och vandra här, det det kan vara mycket mygg och låt inte det förstöra en fin fjällvandring.

vandringsleder tänndalen
kan man vandra i tänndalen

Vanliga frågor om att vandra i Tänndalen

Kan man vandra mellan Tänndalen och Ramundberget?

Ja det kan du. Det är en vandring på cirka 2 mil enkel väg som går via Svalåtjärn.

Kan man vandra från Tänndalen till Grövelsjön?

Ja. Det är en vandring på cirka 7,5 mil och kan delas in i 4 etapp på 6-15km om dagen. Leden går förbi vattendrag som du kan dricka vatten ifrån. Övernatta kan du göra på fjällstationer, fjällstugor eller på vandrarhem som finns i närheten av vandringsleden.

Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!

Lämna en kommentar

För att ge en bättre användarupplevelse använder vi och våra partners cookies för att lagra- och/eller få åtkomst till enhetsinformation. Genom att klicka på ”Acceptera” godkänner du användningen av cookies. De gör det möjligt för oss och våra partners att behandla icke-känslig information som IP-adress, unikt ID och surfdata för att kunna visa personligt anpassade annonser och innehåll, mäta annonser och innehåll, få målgruppsinsikter och utveckla och förbättra våra produkter.  Lär dig mer