Vandring i Tänndalen (& Fjällnäs) – 8 fina vandringsleder

Tänndalen är ett populärt ställe ditt många åker på sommar och höst just för att vandra. Här får du fina vandringsleder och ett vackert fjäll att njuta av. Lederna är bra preparerade och tydligt markerade och det finns något för alla.

Totalt finns det 10 markerade leder i Tänndalen. De populäraste vandringslederna är Andersjöåfallet, Blomsterstigen, Livsäterån och Hamrafjället. Självklart finns fler leder, vi tar upp alla i inlägget.

1. Livsäterån

Längd: 5km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Livsäterån är en lätt vandringsled på 5km. Det tar mindre än en timme att komma upp över trädgränsen, tänk på att vädret kan variera här. Under fina sommardagar när vädret är lite stabilare är det riktigt mysigt och fint att vandra hit.

Här uppe på fjällplatån får du magiska utsikter över fjällvärlden som du sent kommer glömma. Du kan också passa på att bada eller svalka dig i fjällvattnet som ringlar sig fram över fjället.

Vandringsleden startar vid parkeringen som heter ”Högsta Hållan” som ligger i området Hållan. Gör det till en heldags utflykt med familjen och ta med matsäck och fika som ni kan njuta av när ni kommit över trädgränsen.

2. Blomsterstigen

blomsterstigen tänndalen
Längd: 2,5km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Blomsterstigen är precis vad den heter en vandringsled där du går bland ett 50-tal olika blomsorter. Där växer bland annat fjällblommor och sällsynta orkidéer. Leden är lätt att gå och är 2,5km lång, leden går bland myrmarker och fjällskog.

Här finns det gott om mygg så ta med dig myggmedel om du vandrar leden på sommaren.

På Blomsterstigen går du i en varierande terräng som grusväg, spänger, torr och blöta stigar. Tips! Passa på att vila halvvägs in på leden där finns en liten bäck att pausa vid.

3. Andersjöåfallet

bäck tänndalen
Längd: 8,5km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Det här är en vandringsled som är 8,5km lång och som är relativt lätt att gå. Här går du på öppen myrmark med utsikt över fjällen.

Den brantaste stigningen under vandringen är trätrappan som går längs med Anderssjöåfallet och som även är den svåraste delen på vandringen.

Är det varmt passa på att stanna vid forsens platta del och ta ett svalkande bad. Eller ta en paus och njut av omgivningen. Vid ledens start och slut finns det bänkar och en eldplats om ni vill ta en fika efter vandringen.

4. Hamrafjället

fjällvandring i tänndalen
Längd: 6km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Hamrafjället är en brant vandring som är 6km lång. Startar gör du vid Hamrafjällets naturreservats parkering.

Vissa delar av leden är lättvandrad medans andra delar är mer krävande och tekniska. Hamrafjället ligger 1137 meter över havet.

Från Hamrafjället ser du ut över hela naturreservatet men även långt in i Norge. Bara utsikten är värld att kämpa för speciellt vid klart och fint väder.

Är du rädd för kor bör du undvika denna vandringsled, här går kor och betar. Tänk på att ha din hund kopplad.

5. Svanåkläppen

vandringsleder i tänndalen
Längd: 8km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Starten till Svanåkläppen är vid Tänndalsvallens parkering. Vandringen är 8km lång och börjar med en fjällskog som tar dig upp mot kalfjället.

Leden är relativt lätt, de enda svåra partierna på leden är den branta backen upp på kalfjället. När du väl är upp på kalfjället får du njuta av otroliga vyer över fjället.

Ta med en god matsäck som du kan äta uppe på toppen till den fantastisk utsikt. När du ska tillbaka och är på väg ner ska du stanna till vid Svanån för ett svalkande bad. Det är alltid skönt efter en vandring.

6. Östra Kroktjärnsrundan

fjällvandra i tänndalen
Längd: 8,5km
Svårighetsgrad: Lätt/Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Starta Östra Kroktjärnsrundan vid parkeringen som ligger mittemot Strandgården. Det är en vandringsled som mesta dels är lätt att vandra. Leden är 8,5km lång och går både genom fjällskog och upp på kalfjället.

När du är uppe på kalfjället vandrar du hela vägen till sjön, där ligger Kroktjänsstugan. Passa på att ta en paus vid vattnet och fyll på med lite energi. Eller fortsätt tills du korsar en vinterled. Där finns ett vindskydd du kan vila dig i eller ta skydd från vädret om det behövs.

7. Malmagsvålen

tänndalen vandring
Längd: 8km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Malmagsvålen startar även den på parkeringen mittemot Strandgården. Det här är en lätt och tydligt skyltad vandringsled som passar de flesta att vandra och är 8km lång.

Leden går genom fjällskog och upp på kalfjället med en riktigt vacker panoramavy från toppen. Här går du på grusvägar och över spänger där det är blöt myrmark. Det enda jobbiga på leden är stigningen upp.

Vid raststugan som ligger på toppen finns en liten tjärn du kan bada i varma sommardagar. Där finns även bord och bänkar om du vill ta en fikapaus och njuta av utsikten.

8. Svanåfallet

vandra fulufjällets nationalpark
Längd: 3km
Svårighetsgrad: Lätt

Det är här en enkel vandringstur som hela familjen kan göra på 3km. Här går ni på grusvägar genom kultbyggnader och fritidsbyar tills ni kommer fram till Svanåfallet.

Den här vandringsturen tar dig tillbaka till Tänndalen på 1700-talet, en riktigt mysig lite byvandring som vi är säkra på att barnen kommer uppskatta.

Det finns även frågor för barnen längs med vägen om naturens djur och fåglar som kan var kul att svara på. Vandringen startar vid Tänndalens parkering.

9. Andersborg-Lillskavaren

ledmärken tänndalen
Längd: 6-8km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Vandringsleden Andersborg-Lillskavaren startar på fjällparkeringen. Andersborg-Lillskavaren är en vandring på cirka 8km.

Tar du dig ända upp till Lillskavarens topp är du 1224 meter över havet och här får du vackra fjällvyer du sent kommer att glömma.

Men det bästa på hela vandringsleden måste ändå vara Andersborgs våffelstuga. Passa på att fylla på energidepåerna med att ta en frasig våffla här.

10. Järnåldersturen

Längd: 3km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Ta med familjen på en vandringstur tillbaka till järnåldern. Leden är 3km lång och är medelsvår men de flesta barn klarar av den. Järnåldersturen startar på Hamrafjällets naturreservats parkering.

Här på Hamrafjället har det bott folk ända sedan järnåldern det skvallrar ruinerna om som finns kvar här.

Högst upp på stigen kommer ni se två stor fångstgropar som är en del av ett fångstgropssystem som finns här. Det finns även vikingagravar och mycket mera från järnåldern att upptäcka här.

Varför vi gillar att vandra i Tänndalen

Vi har varit i Tänndalen några somrar i rad och vandrat på deras fina vandringsleder. Det som gör Tänndalen magiskt är just de storslagna fjällvyerna. De är svårt att förklara om man inte varit där.

Vandringslederna är även välskötta så det är enkelt att ta sig fram. Extra härligt är det att ta sig ett svalkande bad i någon av de små tjärnen som finns uppe på kalfjällen. Vi tar alltid med oss matsäck och fika när vi är ute och vandrar. Det smakar mycket godare ute!

Glöm inte att smörja in dig i myggmedel när du ska ut och vandra här, det är mycket mygg och låt inte det förstöra en fin fjällvandring.

vandringsleder tänndalen
kan man vandra i tänndalen

Vanliga frågor

Kan man vandra mellan Tänndalen och Ramundberget?

Ja det kan du. Det är en vandring på cirka 2 mil enkel väg som går via Svalåtjärn.

Går det att vandra från Tänndalen till Grövelsjön?

Ja. Det är en vandring på cirka 7,5 mil och kan delas in i 4 etapp på 6-15km om dagen. Leden går förbi vattendrag som du kan dricka vatten ifrån. Övernatta kan du göra på fjällstationer, fjällstugor eller på vandrarhem som finns i närheten av vandringsleden.

Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!

Lämna en kommentar