Vandring i Valdemarsvik – 5 fina vandringsleder

Vandra i skärgårdsmiljö, skog eller stadsnära i Valdemarsvik. Här finns vandring som passar alla oavsett erfarenhet och ålder.

En populär vandringsled förutom Östgötaleden är att vandra Torrö runt som bjuder på en vacker skärgårdsmiljö. Mer om de lederna kan du läsa om i inlägget.

Bästa vandringslederna i Valdemarsvik är Torrö runt, Åsviksslingan, Östgötaleden, X-rundan och Kultur- och hälsoslingan.

1. Torrön runt

Längd: 11km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Cirka 3mil söder om Valdemarsvik ligger Torrö naturreservat. Här kan du vandra Torrö runt som är en rundslinga på 11km. Det går också att kombinera de olika lederna på ön för att anpassa längden på vandringen om du vill.

Här upplever du en vacker skärgårdsmiljö av hällar, pinad tallskog, blommor och ett rikt fågelliv.

Torrö runt går nära vattnet vilket ger flera möjligheter till bad. Längs leden finns en raststuga, eldplats och torrtoaletter.

Just till Torrö kan du inte ta dig med bil, parkera på fastlandet och gå ut till ön. Parkering finns vid Åsvikelandet.

2. Åsviksslingan

Längd: 6,5km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Åsviksslingan är en rundvandring på 6,5km och en del av Östgötaleden. Leden ligger i naturreservatet innan du kommer ut till Torrön.

Precis som Torrön runt får du även på den här vandringen njuta av vacker skärgårdsmiljö. En perfekt slinga att gå om du önskar lite lugn och ro.

Hit tar du dig lättast med bil, parkering finns innan du går in i naturreservatet, här finns också informationsskyltar.

3. Östgötaleden

Längd: 150km
Svårighetsgrad: Lätt/Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

I Valdemarsvik passerar populära Östgötaleden som är cirka 150km och består av över 100 etapper.

Tydliga ledmarkeringar finns som gör det lätt att hitta på lederna. Det är både en varierad natur och terräng och du kan välja enstaka etapp eller gå sammanhängande etapper om du vill gå längre. I Valdemarsvik finns 7 etapper och 5 rundslingor att vandra.

Östgötaleden i Valdemarsvik:

  • Forsum – Valdemarsvik (21km)
  • Valdemarsvik – Åsvik (35km)
  • Ramsdal – Ekudden (15km)
  • Härrvik – Torrrö (13km)
  • Valdemarsvik – Fyrudden (27km)
  • Fallingeberg (11km)
  • Tryserum – Fallingeberg (30km)

4. X-rundan

Längd: 2,7km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

En stadsnära vandring som ligger i Valdemarsvik är den populära X-rundan som också är en digital tipspromenad. För att vandra X-rundan behöver du ladda ner appen ”X-rundan” i mobilen.

Det är också i appen du kommer se hur du ska gå. Längs vandringen finns skyltar med en OCR-kod som du registrera och får då frågan i appen. Den här vandringen är uppskattad av alla och det är nya frågor varje vecka.

Startar och slutar gör du vid Sparbankstorget.

5. Kultur- & hälsoslingan

Längd: 3,5km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

En annan stadsnära vandring som går i centrala Valdemarsvik är Kultur- och hälsoslingan som är en rundvandring på cirka 3,5km som kan promeneras av alla.

Vill du ha lite mer utmaning går det att förlänga vandringen som då går i skogsområden på stig med lite nivåskillnader.

Tanken med den centrala vandringsslingan är att uppmuntra och inspirera till ett hälsosammare liv. Längs vägen får du också ta del av den lokala kulturhistorian och hälsan.

Leden är markerad med grön färg på träd och lyktstolpar så du enkelt ska hitta.

Varför vi rekommenderar att vandra i Valemarsvik

I Valdemarsvik finns ett varierande utbud av vandringsleder. Välj att vandra i skärgårdsmiljö, skog eller varför inte centralt.

Lederna variera och du kan själv förlänga vissa leder eller korta ner, vilket gör att du kan hitta en anpassad vandring för alla nivåer och åldrar.

Även Östgötaleden går genom kommunen och du kan välja att gå delar av den eller en rundslinga.

Längs med vissa leder finns vindskydd, rast- och eldplatser perfekt att ta en paus vid. Vill du tälta är ett tips att vandra Torrö runt och tälta längs leden. Där tältar du i en vacker och lugn miljö nära vattnet.

Läs mer: Fina vandringsleder i Östergötland

skärgårdsvandring i valdemarsvik

Vanliga frågor

När är bästa perioden att vandra i Valdemarsvik?

Våtren och sommaren är som finast att besöka Valdemarsvik på för att vandra. Men du kan vandra här året runt och alla årstider har sin speciella charm.

Vilken vandringsled får man inte missa?

Torrö runt och Åsviksslingan som går i en vacker skärgårdsmiljö.

Kan man fylla på med vatten längs lederna?

Inte vad vi vet. Det bästa ärr att alltid ta med sig tillräckligt med vatten. Vandrar du stadsnära och centralt kommer du gå förbi caféer där du kan köpa något att dricka.

Är det tillåtet att tälta i Valdemarsvik?

Ja, det är tillåtet så länge inget annat anges på platsen. Allemansrätten gäller, tänk på att inte tälta nära bostadsområden och att inte störa eller förstöra. I vissa naturreservat kan särskilda regler gälla och det kan då varar tältförbud.

Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!

Lämna en kommentar