Vandring i Östersund – 8 fina vandringsleder

Östersund som ligger i Jämtlandslän har nära till flera fina fjällområden där det finns ett stort utbud av vandringsleder.

Men i det här inlägget tar vi upp de leder som finns just i Östersund och i närområdet runt staden. Det finns gott om fina dagsturer att göra här.

De bästa vandringslederna i Östersund är Andersön, Bynäset runt, Tysjöarna, Hälsans stig, Ändsjön runt, Brunflo-Östersund, Stengårdstigen och Kyrkstigen.

1. Andersön

Längd: 2km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Någon mil utanför Östersund ligger Andersön som är en riktig liten pärla och ett naturreservat. Familjestigen är en lättvandrad led som passar för alla även för mindre barn. En större parkering finns på den östra sidan av ön vid Trefotsudden. Därifrån startar också leden.

Vandringen går i skogen men också mycket vid strandkanten där du kan hitta fossiler. Rastplatser vid leden finns vid den östra- och norra Östra stranden.

Får man tälta på Andersön?

Ja, det är tillåtet att tälta på Andersön i enstaka dagar. Tänk på att inte skada naturen och ta med ditt skräp när du lämnar platsen.

Eldning är endast tillåtet på iordningställda eldplatser. Vill du veta mer om vad som gäller på Andelsö kan du läsa mer på Länstyrelsen Jämtland.

2. Bynäset runt

Bynäset runt
Längd: 6,5km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Bynäset är även känt som ”Östersunds Riviera” ligger på Frösön. Du tar dig lättast hit med egen bil. Att vandra Bynäset runt är en vandring på 6,5km. Terrängen är teknisk på vissa ställen och blöta partier förekomma. Annars vandrar du genom en fin och varierad skog och natur.

Vid leden finns vindskydd och eldplats. Ta med dig badkläder vid fint väder och passa på att bada vid Kungsgårdsvikens strand eller på Västbyviken strand när du är här.

OBS! Bynäset är ett gammalt militärområde som delvis är öppet för allmänheten. De områden som fortfarande är förbjudna att tillträda är avstängt med trästaket med gula förbudsskyltar.

3. Tysjöarna

tysjöarna östersund
Längd: 7km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Tysjöarna är ett naturreservat som ligger en bit utanför Östersunds centrum. Du kan vandra runt en av sjöarna eller vandra runt båda. För en längre vandring går du runt båda sjöarna som är 7km.

Leden kan vara lite svårframkomlig på vissa ställen med stenar och hala rötter. Du går genom skog och öppna marker med stor chans att se både fåglar och ovanliga växter.

Runt sjöarna finns det fågeltorn, dass och två vindskydd finns. Parkering finns i Lugnvik och vid Tysjö entrén E14.

4. Hälsans stig

hälsans stig östersund
Längd: 7km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

I hela Sverige finns det 130 stycken ”Hälsans stig” och även en i Östersund. Tanken med Hälsans stig är att få svenska folket att rör på sig minst 30 minuter om dagen för att förebygga hjärt-och kärlsjukdomar.

Hälsans stig i Östersund går till största delen längs Storsjön och förbi Göviken, Badhusparken och vidare mot Stortorget.

Det är en fin stig och det finns mycket att se längs vägen vilket gör att det går fort runt. Stigen är cirka 7km och är markerad med skyltar så du lätt ska hitta.

5. Ändsjön runt

ändsjön runt östersund
Längd: 3km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Nej

På Frösön ligger Ändsjön som är Frösöns enda sjö. Här kan du gå runt sjön som är en runda på cirka 2km. Du kan ta dig hit med bil eller buss.

Sjön ligger bland både bostadsområden och jordbruksmark. Det är en slinga som är lätt att gå och här kan du se många sjöfåglar eftersom sjön är väldigt grund.

6. Brunflo-Östersund

St Olavsleden
Längd: 15,2km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Brunflo-Östersund är en del av S:t Olavsleden och är en dagsetapp på 15km. Leden från Brunflo till Östersund är markerad med S:t Olovsledens märke så det är lätt att hitta.

I Brunflo finns ett försvarston från 1100-talet som var välsignat till S:t Olov.

Leden går mest längs med Storsjön med utsikt över Oviksfjällen. Du kan ta bussen ut till Burnflo och sedan starar din vadring därifrån in till Östersund.

7. Stengårdsstigen

stengårdsstigen östersund
Längd: 3km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Vid Frösö camping hittar du Stengårdsstigen som är en kulturstig på 3km. Stigen är markerad med skyltar som visar vägen. Det är en lättvandrad led och passar alla, speciellt dig som är intresserad av kultur.

Längs med stigen dyker det upp informationsskyltar som berättar om gården Mickelsgård och Vallsundets färjeläge, men även om Frösö och fornlämningarna från järnåldern. Du vandrar mest genom öppet änglandskap men även i lite skog.

8. Kyrkstigen

svenska landskap
Längd: 3km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Även denna stig hittar du på Frösön. Hit tar du bilen och parkerar vid Frösö Kyrka där även Kyrkstigen startar och slutar. Kyrkstigen är en led på 3km där du går genom gamla odling- och kulturlandskap.

Stigen är lätt eftersom du går mesta på grusväg och på upptrampade stigar. Under vandringen får du vackra vyer över Storsjön och Oviksfjällen.

bra vandring i östersund

Varför gillar att vi att vandra i Östersund?

Östersund har en fin natur med mycket naturreservat. Det är enkelt att ta sig ut till vandringslederna med bil men du kan även nå många av lederna med buss.

Det är en speciell miljö i många av Östersunds naturreservat vilket gör att det finns ett annat djur- och växtliv här som är spännande att se.

Det finns också gott om vindskydd och eldplatser du kan använda att pausa vid eller för att övernatta i. Du kan lätt hitta fina smultronställen här i Östersund.

vandringsled östersund
östersund vandring

Vanliga frågor

Hur långt är det runt Bynäset?

Runt hela Bynäset är det 6,5km.

Får man tälta längs med vandringslederna?

Ja det får du om det inte står någon skylt om att det är förbjudet. Lämna alltid platsen du övernattar på som den såg ut när du kom och ta med ditt skräp.

Kan man ta sig till vandringslederna med kollektivtrafiken?

Ja till vissa leder och platser kan du ta bussen men inte till alla då krävs det att du har bil eller om någon kan skjutsa dig.

Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!

Lämna en kommentar