Vandring i Östersund – 8 fina vandringsleder

Östersund ligger i Jämtlandslän och har nära till flera fina fjällområden där det finns ett stort utbud av vandringsleder. Men i det här inlägget ska vi ta upp de leder som just finns i Östersund och i närområdet runt staden. Det finns många fina dagsturer du kan göra i Östersund.

Fina vandringsleder och stigar i Östersund är bland annat Bynäset runt, Ändsjön runt, vandra runt Andersö, Tysjöarna, Hälsans stig, Brunflo-Östersund och Stengårdstigen. De bästa och finaste vandringslederna hittar du på Andersö och i Bynästet.

1. Andersön

Längd: 2km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Cirka 1,5 mil utanför Östersund ligger Andersön som är en riktig liten pärla och ett naturreservat. Hit tar du dig med bil, parkering finns i närheten av vandringsleden. Just familjeleden är en lätt vandrad led som passar alla att gå. Den är 2km så även de små orkar gå den, leden är markerad med skyltar.

Vandringsleden går i skogen men mycket vid strandkanten och där du kan hitta spännande fossiler. Längs med leden finns det rastplatser och en eldplats som ligger i ett avskilt hörn på stranden för lite lugn och ro. Adelsön bjuder på fin natur och du kan så klart ta dig till andra delar på Andersön.

2. Bynäset runt

Bynäset runt
Längd: 7km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Bynäset är även känt som ”Östersunds Riviera” ligger på Frösön. Du tar dig lättast hit med egen bil. Att vandra Bynäset runt är en vandringsled på 7km som är markerad. Terrängen är omväxlande och är väldigt teknisk på vissa håll och blöta partier kan förekomma. Annars vandrar du genom en fin och varierad skog och natur.

Här har du även tillgång till vindskydd och eldplats. Ta även med dig badkläder vid fint väder och passa på att ta dig ett dopp vid Kungsgårdsvikens strand eller på Västbyviken strand.

OBS! Bynäset är ett gammalt militärområde som är delvis öppet för allmänheten. De områden som fortfarande är förbjudna att tillträda är avstängt med trästaket med gula förbudsskyltar.

3. Ändsjön runt

ändsjön runt östersund
Längd: 3km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Nej

På Frösön ligger Ändsjön som är Frösöns enda sjö. Här kan du gå eller ta en löprunda runt sjön som är en runda på cirka 2km. Hit kommer du med bil eller buss.

Sjön ligger bland både bostadsområden och jordbruksmark. Det är en slinga som är lätt att sig runt och du kan få se många sjöfåglar här då sjön är väldigt grund.

4. Tysjöarna

tysjöarna östersund
Längd: 7km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Tysjöarna är ett naturreservat som ligger en liten bit utanför Östersunds centrum. Du kan ta dig hit både med bil och buss. Det finns tre olika entréer att välja på norra, södra och västra. Tysjöarna består av två sjöar där du kan vandra runt en av sjöarna eller vandra runt båda.

Vi valde att gå runt båda sjöarna och det är en vandring på cirka 7km. Vandringsleden kan vara lite svårframkomlig på vissa håll där du behöver gå på spänger, stenar och rötter. Du går omväxlande genom skog och öppna marker, här har du möjlighet att stöta på och se en hel del fåglar och andra spännande växter som trivs i den här miljön.

Runt sjöarna finns det fågeltorn om du är intresserad av att spana på fåglar, finns även vindskydd där du kan vila och äta din lunch eller fika.

5. Hälsans stig

hälsans stig östersund
Längd: 7km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

I hela Sverige finns det 130 stycken ”Hälsans stig” och även en i Östersund. Vad som menas med Hälsans stig är att få svenska folket att rör på sig minst 30 minuter om dagen och för att förebygga hjärt-och kärlsjukdomar.

Hälsans stig i Östersund går till största del längs Storsjön och förbi Göviken, Badhusparken och vidare mot Stortorget. Det är en fin stig att vandra och det finns mycket att se längs med vägen vilket gör att det går fort att ta sig runt. Stigen är cirka 7km lång och är markerad med skyltar så du lätt ska hitta.

6. Brunflo-Östersund

St Olavsleden
Längd: 15,2km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Att vandra Brunflo-Östersund är en del av S:t Olavsleden och är en dagsetapp på cirka 15km. Just i Brunflo finns ett försvarston från 1100-talet som var välsignat till S:t Olov.

Vandringsleden från Brunflo till Östersund är markerad med S:t Olovsledens märke så det är lätt att hitta, terrängen är varierad men med mest lätta partier.

Leden går mestadels längs med Storsjön med utsikt över Oviksfjällen. Du kan ta lokala bussen ut till Burunflo och sedan starar din vadring därifrån in till Östersund.

7. Stengårdsstigen

stengårdsstigen östersund
Längd: 3km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Vid Frösö camping hittar du Stengårdsstigen som är en kulturstig på cirka 3km. Stigen är markerad med skyltar och är lätt att ta sig fram på så den passar för alla att gå och speciellt dig som är intresserad av kultur.

Längs med stigen dyker det upp informationsskyltar som berättar om gården Mickelsgård och Vallsundets färjeläge, men även om Frösö och fornlämningarna från järnåldern. Du vandrar mestadels genom öppet änglandskap men även lite skog. Höjdskillnaden är ungefär 100m.

8. Kyrkstigen

svenska landskap
Längd: 3km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Även denna stig hittar du på Frösön. Hit tar du bilen och parkerar vid Frösö Kyrka där även Kyrkstigen startar och slutar. Kyrkstigen är en led som är 3km och där du går genom gammal odling- och kulturlandskap.

Stigen är lätt att ta sig fram på då du går mesta på grusväg och upptrampade stigar. Under vandringen får du vackra vyer över Storsjön och Oviksfjällen.

bra vandring i östersund

Varför gillar att vi att vandra i Östersund?

Östersund har en fin natur med mycket naturreservat. Det är enkelt att ta sig ut till vandringslederna med bil men du kan även nå några av lederna med buss. Många av lederna ligger nära Östersund stad.

Det är en speciell miljö i många av deras naturreservat vilket gör att det finns ett annat djur- och växtliv här som är spännande att se. Det finns också gott om vindskydd och eldplatser du kan använda om du vill pausa eller övernatta. Du kan lätt hitta fina smultronställen här i Östersund.

vandringsled östersund
östersund vandring

Vanliga frågor om vandring i Östersund

Får man övernatta längs med vandringslederna?

Ja det får du om det inte står någon skylt om att det är förbjudet. Lämna alltid platsen du övernattar på som den såg ut när du kom och ta med ditt skräp.

Kan man ta sig ut till vandringslederna i Östersund med kollektivtrafiken?

Ja till vissa leder och platser kan du ta bussen men inte till alla då krävs det att du har bil eller om någon kan skjutsa dig.

Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!

Lämna en kommentar

För att ge en bättre användarupplevelse använder vi och våra partners cookies för att lagra- och/eller få åtkomst till enhetsinformation. Genom att klicka på ”Acceptera” godkänner du användningen av cookies. De gör det möjligt för oss och våra partners att behandla icke-känslig information som IP-adress, unikt ID och surfdata för att kunna visa personligt anpassade annonser och innehåll, mäta annonser och innehåll, få målgruppsinsikter och utveckla och förbättra våra produkter.  Lär dig mer