Vandring i Ödeshög – 7 fina vandringsleder

Från Ödeshög har du nära till den häftiga naturen som finns i Omberg och vandringsleder som finns i området. Även Östgötaleden går genom kommunen.

Välj mellan långa heldagsvandringar till kortare rundslingor. Njut av fina utsikter och vackra rastplatser när du är i Ödeshög och vandrar. Vi berättar mer i inlägget!

De bästa vandringslederna i Ödeshög är Etapper från Östgötaleden som Ödeshög – Stocklycke, Stocklycke – Borghamn, Borghamn – Alvastra, Omberg runt, Hästholmenslingan och Annastigen.

1. Ödeshög – Stocklycke (Östgötaleden)

Längd: 13km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Den här sträckan kanske är en av de finaste etapperna på Östgötaleden. Etappen är 13km lång och går att vandra på en dag.

Det är en lättvandrad led som mest går på grusväg och stig. Men du kommer också att vandra nära stup, klippor och bergshällar där du behöver vara mer försiktig.

Största delen av vandringen går längs med Vättern och bjuder på vacker utsikt över både sjön och Omberg.

Under vandringen kommer du gå genom naturreservatet Stora Lund. Här finns grillplats och möjlighet att bada om du vill. Du kommer också att vandra genom Ombergs naturreservat.

2. Stocklycke – Borghamn (Östgötaleden)

Längd: 10,4km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Det här är en etapp på Östgötaleden med flera spår från istiden. Det är en vandring på 10,4km som går i en varierad terräng av bilväg, skogsstig, bergsbranter och på steniga partier.

Under vandringen kommer du gå genom Storpissans naturreservat där finns enormt stora granar som är flera hundra år gamla. Här rinner också en bäck med kristallklart vatten som heter ”Storpissan”.

Du kommer även passera ett område i Omberg med jättekar och fin utsikt över Vättern. Vid Västra väggar finns en rastplats och ett dass.

3. Borghamn – Alvastra (Östgötaleden)

Längd: 14km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Den här etappen på Östgötaleden går även den genom Omberg och är 14km lång. Här bjuds du också på fina vyer i Omberg och du får vandra genom skog och öppna landskap.

Tips! Gör en avstickar mot Hälle källor, där kan du fylla på med vatten.

När du kommer till Makersbergen finns ett vindskydd, bord, bänkar och en grillplats med utsikt över Dagsmosse.

4. Ödeshög – Trehörna (Östgötaleden)

Längd: 23km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

En längre etapp på Östgötaleden som går i Ödeshög är sträckan mellan Ödeshög och Trehörn. Det är en vandring på 23km som går att vandra på en dag eller dela in på två.

Du kan övernatta i både Ödeshög och i Trehörna om du vill.

På den här vandringen bjuds du på både kultur- och skogslandskap. Leden är lättvandrad men kuperad på vissa ställen. Vid Visjö finns en badplats som är perfekt att göra ett stopp vid om du vill äta medtagen matsäck eller ta ett bad.

5. Omberg runt

Längd: 26km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

En vandring du inte ska missa när du är i Ödeshög är att vandra Omberg runt. Det är en vandring på 26km. Där flera av de etapper vi nämt tidigare på Östgötaleden ansluter.

Från leden kan du också göra flera avstickare om du vill. Som vi skrivit innan så har du vacker utsikt över Vättern härifrån och ett varierande och fint landskap att vandra genom.

Tydliga ledmarkeringar finns så det är lätta att hitta runt.

6. Hästholmenslingan

Längd: 4,2km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Önskar du en kortare vandring i Ödeshög är ett tips att vandra Hästholmenslingan som är 4,2km. Det är en slinga som går runt Hästholmen och Ålebäcken med utsikt över Omberg.

Det är en lättvandrad slinga som mest går på stig. Längs leden finns flera fina klippor att pausa vid eller varför inte passa på att bada.

Förutom fina vyer mot Vättern och Omberg kommer du gå förbi lämningar från bland annat medeltiden.

Tips! När du kommer till Hästholmen finns en avstickare som går till ett område med hällristingar med symboler från bronsåldern.

7. Annastigen

Längd: 5km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: -

En central vandring att göra i Ödeshög är att gå Annastigen som är 5km. Perfekt om du inte vill gå långt eller har svårt att ta dig ut till någon av de andra lederna.

Det är en lättvandrad promenadslinga som går både i stan och på andra sidan vägen i ett grönområde.

Tyvärr vet vi inte om det är några ledmarkeringar runt slingan.

Varför vi rekommenderar att vandra i Ödeshög

Det bästa med att vandra i Ödeshög är närheten till Omberg och den speciella naturen som finns där och de vackra vyerna över Vättern.

Här går Östgötaleden som bjuder på en fin och varierande vandring. Men du kan också hitta kortare slingor att gå i Ödeshög om du inte känner för att gå långa leder.

Vindskydd och rastplatser finns längs många av lederna men du kan också hitta fina platser att pausa på mitt i naturen om du vill. Som finast är det att gå här på sommaren om du frågar oss.

Läs mer: Fin vandring och vandringsleder i Jönköping

vandringsled ödeshög

Vanliga frågor

När är bästa perioden att vandra i Ödeshög

Sommaren är bästa perioden att vandra på i Ödeshög tycker vi. Men självklart kan du vandra här året om och alla årstider är fina på sitt sätt.

Vilken vandringsled får man inte missa?

Omberg runt får du inte missa. Riktigt fin vandring.

Kan man övernatta längs med lederna?

Ja det kan du, det finns vindskydd vid vissa leder.

Går det att fylla på vatten?

Du kan fylla på med vatten i Hälle Källor annars är det bra om du har med dig tillräckligt med vatten själv.

Hur tar man sig till vandringslederna?

Antingen med bil eller kollektivtrafiken.

Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!

Lämna en kommentar