Vandring i Luleå – 8 fina vandringsleder

Luleå ger dig vandring i en varierande natur där du kan vandra i skog, berg, i kulturhistoria områden men också skärgårdsvandra.

Många leder kan du nå från centrala Luleå med buss vilket gör vandring lättillgänglig. Det finns leder för alla eftersom det är både en varierande terräng och längd på lederna här.

De bästa vandringslederna i Luleå är Hertsöleden, Fäbodaleden, Hemberget, Bälingeberget, Sorlanderleden, Småskärs Naturstig, Stora Slingan på Kluntarna och Gammelstadsviken.

1. Hertsöleden

vandringsleder i luleå
Längd: 8km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Inte alls lång ifrån Luleås centrala delar ligger naturreservatet Omberget-Hertsölandet. Här går vandringsleden Hertsöleden som är en vandring på 8km.

Leden går genom en varierande terräng av gammelskog, myrar men också längs med sjön Hertsöträsket och Hagaviken. Vissa delar av leden kan vara blöta.

Flera vindskydd med eldplatser finns runt leden. Följ den orange markeringen runt från parkeringen. Här finns också informationsskyltar som berättar om naturen och naturreservatet du befinner dig.

2. Fäbodaleden

fäbodaleden
Längd: 10km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Några mil söder om Luleå hittar du Fäbodleden som är en vandring på 10km. Leden är tydligt markerad med skyltar så du lätt hittar. Fäbodleden är en kulturhistorisk vandring där du passera flera fäbodar under vandringen och eldplatser.

Det är en lättvandraad terräng som går på både skogsstigar och på grusväg, leden kan vandras av alla men vill du vandra en kortare sträcka ska du välja att vandra Norriskogens kulturled istället som är 6km.

Fäbodleden startar vid Sörbyakyrkans klockstapel och Norriskogens kulturled startar du vid Kvarnvallen.

3. Vandra på Hemberget

vandringsleder luleå
Längd: 3-6km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Är du ute efter vackra vyer ska du vandra upp på Hemberget. Här finns lite olika leder att välja med varierad längd 3-6km. Ett tips är att ta en broschyr som ligger i lådan vid ledens start. I broschyren får du veta mer om landskapet, naturen och historian i Hemberget.

Terrängen går på skogsstig med en stigning uppför. Vill du ta dig ända upp till toppen ska du välja leden som är 6km. När du kommer upp för berget har du utsikt över jordbrukslandskapet, här finns även en eldplats att pausa vid.

Ersnäs by ligger cirka 2mil söder om Luleå. Och vandringen startar vid elljusspåret, vägen dit är skyltad från Ersnäs by. De olika lederna på Hemberget är tydligt skyltade.

4. Bälingeberget

Längd: 4-8km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

En annan plats att besöka om du vill få vackra utsikter är att vandra upp för Bälingeberget. Här finns två olika leder där den ena heter Västra Slingan (Röd markering) och är 4km den andra heter Östra Slingan (Orange markering) och är 8km.

Terrängen är varierar och går på skogsstigar, hällmarker och över stora klapperstensfält. Det är bra om du har ett par vandringskängor med stabil sula när du vandrar här.

Fina eldplatser finns längs leden ibland finns det ved här men för att vara på den säkra sidan bör du ta med egen ved om du tänkt att elda. Uppe på toppen har du utsikt över Avan, Gammelstad, Lule älv och Sunderbyn.

5. Sorlanderleden

sorlanderleden
Längd: 220km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Sorlanderleden är 220km lång vandring som går vid Norrbottens kustlinje. Leden går mellan Kallax i Luleå till Jävre i Piteå. Leden är tydligt markerad med skyltar med ledens namn och med röd färgmarkering.

Leden har fått sitt namn efter Carl von Linnés lärljunge Daniel Solander som kom från Norrbotten.

På Sorlanderleden passerar du kulturhistoriska områden men också fina naturområden som skogslandskap, jordbruk, ängar, myrar och berg. Terrängen är varierande men ändå lätt att vandra och ta sig fram på.

6. Småskärs Naturstig

småskärs naturstig luleå
Längd: 6km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Delvis

Småskär är en skärgårdsö utanför Luleå och hit tar du dig med båt, det går turbåtar från Luleå. På Småskör finns en Naturstig som är 6km, leden är tyvärr dåligt markerad men det är fina upptrampade stigar du kan följa.

Packa ner matsäck och badkläder och ge dig ut på Naturstigen, en led som går genom skog, över klapperstensfält och vid havet. Det finns några rastplaster längs leden du kan stanna på för att äta eller bara ta en paus.

Terrängen är inte speciellt svår att vandra utan alla kan ta sig runt här. Du startat vandringen på Naturstigen vid Bullerhamnen där en stor anslagstavla sitter.

7. Stora Slingan på Kluntarna

vandra i skärgården luleå
Längd: 6km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: -

En annan fin skärgårdsö att vandra på i Luleå är Kluntarna, du tar dig enkelt ut hit med turbåtar under sommarmånaderna. På Kluntarna finns vandringsleden Stora Slingan som är 6km lång, vill du vandra en kortare led finns Lilla Slingan på 2km.

Under vandringen på Stora Slingan går du genom både gran- och tallskog, längs havet och på klipphällar. Ska du ut till Kluntarna en varm sommardag packa ner badkläder, fina badplatser finns att bada på här.

När du ändå är ute på Kultarna tycker vi du ska passa på att övernatta här. Det finns fina platser att slå upp tält på. Vill du bo bekvämare finns det stugor att hyra på ön.

8. Gammelstadsviken

fåglar vandring luleå
Längd: 8km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Gammelstadsviken är ett naturreservat med ett rikt fågelliv. Här kan du vandra en led som är 8km och går på en lätt terräng av stig och spänger över våtmark.

Är du intresserad av fåglar ska du ta dig ut hit och vandra under våren speciellt i maj då många olika fågelarter finns här.

Längs leden finns några rast- och eldplatser men även ett fågeltorn finns. Till Gammelstadsviken kan du ta bussen och starta vandringen vid Gammelstads kyrkstad där även bussen stannar.

vandra i luleå

Varför vi rekommenderar att vandra i Luleå

Vandringen i Luleå är verkligen omväxlande, du kan skärgårdsvandra vid havet till att vandra i skog och upp på berg med vackra utsikter.

Det finns många dagsvandringar och heldagsturer att göra i Luleå, några enstaka lång vandringar finns med övernattning. Vill du ändå övernatta ute i Luleås natur finns det vindskydd med eldplatser längs många leder.

De flesta vandringsleder är tydligt markerade men du kan också välja att göra egna vandringar i Luleå det är bara din fantasi som sätter stopp. Få fler tips på leder i närheten av Luleå i vårat inlägg om vandringsleder i Norrbotten.

eldplats luleå

Vanliga frågor

Vilken vandringsled får man inte missa i Luleå?

Måste du välja en vandringsled i Luleå så ska du inte missa att vandra upp för Bälingeberget. Här får du en fin och intressant natur samtidigt som du får en fin utsikt på toppen.

Hur tar man sig ut till de olika vandringslederna?

Det beror lite på vart du ska vandra, men bil funkar alltid och bussarna går ut till många naturområden där det finns vandringsleder. Ska du vandra i Luleås skärgård går det turbåtar ut får Södra hamnplan.

Får man tälta längs lederna i Luleå?

Ja, du får tälta i enstaka dagar så länge inget annat anges på platsen. Tänk på att inte skada naturen eller störa någon markägare. Viktigt är också att du alltid tar med dig ditt skräp när du lämnar platsen.

Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!

Lämna en kommentar