Vandring i Luleå – 8 fina vandringsleder

Luleå ger dig vandring i en varierande natur där du kan vandra i skog, på berg, i kulturhistoria områden och även skärgårdsvandra. Många leder kan du nå från centrala Luleå med den lokala bussen vilket gör vandring lättillgänglig. Det finns leder som passar alla då lederna är både långa och korta med varierande terräng.

De bästa vandringslederna i Luleå är bland annat Hertsöleden, Fäbodaleden, Hemberget, Bälingeberget, Sorlanderleden, Småskärs Naturstig, Stora Slingan på Kluntarna och Gammelstadsviken.

1. Hertsöleden

vandringsleder i luleå
Längd: 8km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Inte alls lång ifrån Luleås centrala delar ligger naturreservatet Omberget-Hertsölandet. Här går vandringsleden Hertsöleden som är en vandring på 8km.

Leden går genom en varierande terräng av gammelskog, myrar men också längs med sjön Hertsöträsket och Hagaviken. Vissa delar av leden kan vara blöta.

Det finns flera vindskydd med eldplatser runt leden som är perfekta platser att pausa vid för att äta eller bara njuta av naturen runt dig. Följ den orange markeringen runt leden från parkeringen. Här finns också informationsskyltar som berättar om naturen och naturreservatet du befinner dig.

2. Fäbodaleden

fäbodaleden
Längd: 10km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Några mil söder om Luleå hittar du Fäbodleden som är en vandring på 10km. Leden är tydligt markerad med skyltar så du lätt hittar. Fäbodleden är en kulturhistorisk vandring där du passera flera fäbodar under vandringen och eldplatser.

Det är en lättvandraad terräng som går på både skogsstigar och på grusväg, leden kan vandras av alla men vill du vandra en kortare sträcka ska du välja att vandra Norriskogens kulturled istället som är 6km.

Fäbodleden startar vid Sörbyakyrkans klockstapel och Norriskogens kulturled startar du vid Kvarnvallen.

3. Vandra på Hemberget

vandringsleder luleå
Längd: 3-6km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Är du ute efter vackra vyer så ska du vandra upp på Hemberget. Här finns lite olika leder att välja med varierad längd 3-6km. Ett tips är att ta en broschyr som ligger i lådan vid ledens start. I broschyren får du veta mer om landskapet, naturen och historian i Hemberget.

Terrängen går på skogsstig med en stigning uppför. Vill du ta dig ända upp till toppen så ska du välja leden som är 6km. När du kommer upp för berget så har du utsikt över jordbrukslandskapet och här finns även en eldplats att pausa vid.

Ersnäs by ligger cirka 2mil söder om Luleå. Och vandringen startar vid elljusspåret, vägen dit är skyltad från Ersnäs by. De olika lederna på Hemberget är tydligt skyltade.

4. Bälingeberget

Längd: 4-8km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

En annan plats att besöka om du vill få vackra utsikter är att vandra upp för Bälingeberget som ligger cirka 1,5mil utanför Luleå. Även här finns två olika leder där den ena kallas Västra Slingan (Röd markering) och är 4km den andra kallas Östra Slingan (Orange markering)och är 8km.

Terrängen är varierar och går på skogsstigar, hällmarker och över stora klapperstensfält där du får ha koll på vart du sätter fötterna. Det är bra om du har ett par vandringskängor med stabil sula när du vandrar här.

Fina eldplatser finns längsleden ibland finns det ved här men för att vara på den säkra sidan bör du ta med egen ved om du tänkt att elda. Uppe på toppen har du utsikt över Avan, Gammelstad, Lule älv och Sunderbyn.

5. Sorlanderleden

sorlanderleden
Längd: 220km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Sorlanderleden är 220km lång vandring som går vid Norrbottens kustlinje. Leden går mellan Kallax i Luleå till Jävre i Piteå. Leden är tydligt markerad med skyltar med ledens namn på och med röd färgmarkering.

På din vandring på Sorlanderleden passerar du kulturhistoriska områden men också fina naturområden som skogslandskap, jordbruk, ängar, myrar och berg. Terrängen är varierande men ändå lätt att vandra och ta sig fram på.

Leden har fått sitt namn efter Carl von Linnés lärljunge Daniel Solander som kom från Norrbotten.

6. Småskärs Naturstig

småskärs naturstig luleå
Längd: 6km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Delvis

Småskär är en skärgårdsö utanför Luleå och hit tar du dig med båt, det går turbåtar från Luleå. På Småskör finns en Naturstig att vandra som är 6km, leden är tyvärr dåligt markerad men det är fina upptrampade stigar du kan följa.

Packa ner matsäck och badkläder och ge dig ut på Naturstigen som är en led som går genom skog, över klapperstensfält och vid havet. Det finns några rastplaster längs med leden där du kan stanna för att äta eller bara ta en paus.

Terrängen är inte speciellt svår att vandra utan alla kan ta sig runt här. Du startat din vandring på Naturstigen vid Bullerhamnen där en stor anslagstavla sitter.

7. Stora Slingan på Kluntarna

vandra i skärgården luleå
Längd: 6km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: -

En annan fin skärgårdsö att vandra på i Luleå är Kluntarna, du tar dig enkelt ut hit med turbåtar under sommarmånaderna. På Kluntarna finns vandringsleden Stora Slingan som är 6km lång, vill du vandra en kortare led så finns Lilla Slingan på 2km.

Under vandringen på Stora Slingan går du genom både gran- och tallskog, längs med havet och på klipphällar. Ska du ut till Kluntarna en varm sommardag så packa med dig badkläder, fina badplatser finns att bada på här.

När du ändå är ute på Kultarna så tycker vi du ska passa på att övernatta här. Det finns fina platser att slå upp tält på. Vill du bo bekvämare finns det stugor att hyra på ön.

8. Gammelstadsviken

fåglar vandring luleå
Längd: 8km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Gammelstadsviken är ett naturreservat med ett rikt fågelliv. Här kan du vandra en led som är 8km lång som går på en lätt terräng av stig och spänger över våtmark.

Är du intresserad av fåglar ska du ta dig ut hit och vandra under våren speciellt majmånad då många olika fågelarter finns här.

Längs med leden finns några eld-och rastplatser att stanna vid även ett fågeltorn finns som du kan ta dig upp i för att få en översikt över naturreservatet och fåglarna. Ut till Gammelstadsviken kan du ta bussen och starta vid vandringen vid Gammelstads kyrkstad där även bussen stannar.

vandra i luleå

Varför vi rekommenderar att vandra i Luleå

Vandringen i Luleå är verkligen omväxlande då du kan skärgårdsvandra vid havet till att vandra i skog och upp på berg med vackra utsikter. Man kan verkligen hitta en vandringsled som passar alla här.

Det finns många dagsvandringar och heldagsturer att göra i Luleå, någon enstaka lång vandring finns där du får övernatta. Vill du ändå övernatta ute i Luleås natur så finns det vindskydd med eldplatser längs med många leder.

De flesta vandringsleder är tydligt markerade men du kan också välja att göra egna vandringar i Luleå det är bara din fantasi som sätter stopp. Få fler tips på leder i närheten av Luleå i vårat inlägg om vandringsleder i Norrbotten.

eldplats luleå

Vanliga frågor om vandring i Luleå

Vilken vandringsled får man inte missa i Luleå?

Måste du välja en vandringsled i Luleå så ska du inte missa att vandra upp för Bälingeberget. Här får du en fin och intressant natur samtidigt som du får en fin utsikt på toppen.

Hur tar man sig ut till de olika vandringslederna i Luleå?

Det beror lite på vart du ska vandra, men bil funkar alltid och de lokala bussarna går ut till många naturområden där det finns vandringsleder. Ska du vandra i Luleås skärgård så går det turbåtar ut får Södra hamnplan.

Får man tälta längs med lederna i Luleå?

Ja, du får tälta i enstaka dagar så länge du inte skadar naturen eller stör någon markägare. Viktigt är också att du alltid tar med dig ditt skräp när du lämnar platsen.

Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!

Lämna en kommentar

För att ge en bättre användarupplevelse använder vi och våra partners cookies för att lagra- och/eller få åtkomst till enhetsinformation. Genom att klicka på ”Acceptera” godkänner du användningen av cookies. De gör det möjligt för oss och våra partners att behandla icke-känslig information som IP-adress, unikt ID och surfdata för att kunna visa personligt anpassade annonser och innehåll, mäta annonser och innehåll, få målgruppsinsikter och utveckla och förbättra våra produkter.  Lär dig mer