Vandring i Omberg – 7 fina vandringsleder

Omberg är ett naturreservat som bjuder på både fina och häftiga naturupplevelser. Här hittar du vandringsleder som passar för både flerdagsvandring och dagsvandring men även kortare vandringsslingor finns i området. Terrängen här är varierande men många av lederna är lättvandrade och passar de flesta. Naturen du får uppleva här är bland annat bergsbranter, fornlämningar från istiden, bokskog och vackra vyer över Vättern.

De bästa vandringslederna i Omberg är Ombergsleden (Östgötaleden), Älvarumsleden, Ellen Keys led, Marialeden, Klosterleden (Alvastra-Vadstena), Jungfru Mariarundan och Orkidéstigen.

1. Ombergsleden (Östgötaleden)

Längd: 38km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Ombergsleden är en vandringsled som är totalt 38km lång och är en del av Östgötaleden. Ombergsleden är även en av Sveriges signaturleder. Stora delar av leden går längs med Vätterns strand och är markerad med orange färgmarkering för att du ska hitta rätt.

Leden kan delas in i 3 etapper om du vill vandra hela leden eller så kan du välja att vandra en etapp om du inte vill gå hela. Under din vandring på Ombergsleden kommer du att passera häftiga landskap med massa historia, gamla skogslandskap och stora bergbranter. Terrängen är varierande men det går lätt att ta sig fram på.

Det finns möjlighet att övernatta i vindskydd som finns längsmed leden men även camping och vandrarhem finns om du vill ha det lite bekvämare.

Etapper på Ombergsleden:

  • Etapp 1: Ödeshög-Omberg/Stocklycke (13km)
  • Etapp 2: Stocklycke-Borghamn Strand (10,5km)
  • Etapp 3: Borghamn Strand-Alvastra (14,3km)

2. Älvarumsleden

utsikt över vättern omberg
Längd: 7,5km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Älvarumsleden är en led på 7,5km som bjuder på en varierande terräng och en otroligt vacker utsikt över Vättern från Älvarums udde. Du startar och slutar din vandring vid Ekoparkscenter, följ de gröna färgmarkeringarna för att gå rätt.

Terrängen börjar nästan direkt med en brant stigning sen är det fina skogsstigar, skogsvägar och spänger du tar dig fram på. Vissa av skogsstigarna är rotiga och steniga men inget som är svårt att ta sig fram på.

Ta med dig matsäck och stanna till någonstans längs med leden, det finns flera fina platser att stanna på för en paus eller för att äta din lunch eller fika. Naturen här är vacker då det är både fornlämningar från istiden men också en mysig skog med lövträd och stora granar.

3. Ellen Keys led

vättern omberg
Längd: 6km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Ellen Keys led startar även den vid Ekoparkscenter och är en vandringsled på 6km. Leden är markerad med blå färgmarkering för att du ska hitta rätt.

Naturen runt leden är omväxlande och du kommer passera Rödgavelns grotta, bokskogar, blomstrande ängar och strandskog.

Terrängen är även den varierande och går mest på skogsstigar, vissa höjdskillnader förekommer. Sträcka mellan Stocklycke hamn och Ellen Keys Strand går nära stup vilket kräver att du är försiktigt speciellt om det har regnat och är fuktigt. Går du med barn är det viktigt att du har koll på dom på dessa partier.

4. Marialeden

pilgrimsled omberg
Längd: 10,5km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Nej

Den gamla Pilgrimsleden Marialeden är en vandringsled på 10,5km och passar perfekt för en heldagsvandring. Leden startar och slutar i Borghamn och du kommer passera ekoparken i Omberg, Mariadöttrarnas kloster, Ombergsliden, Västra Väggar och Drottning Ommas borg.

Observera att Marialeden inte är markerad så använd dig av karta för att hitta rätt. Vill du och har orken kan du vandra cirka 5km till då följer du Svartvall stigen till Hälle Källor sedan Norra Sjövägen till Västra Väggar.

Terrängen är varierande men är ändå lätt att ta sig fram på. Det är fina upptrampade stigar kan förekomma rötter och stenar på vissa ställen men inget som gör det svårt att vandra här.

5. Klosterleden (Alvastra-Vadstena)

vandringsleder i omberg
Längd: 40km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Delvis

Klosterleden är en vandringsled på 40km och som går från Alvastra kloster till Vadstena eller tvärtom du väljer det som passar dig. Leden går på delar av Ellen Keys led och delar av Ombergsrundan och Östgötaleden.

Klosterleden har fått sitt namn då du kommer passera 11 kloster och 5 olika klostertraditioner under din vandring på klosterleden. Naturen är både varierande och vacker och du kommer vandra längs med Vättern, öppna landskap och i en lummig och mysig skog.

Du kan övernatta på olika vandrarhem som finns i Vadstena, Stocklycke och Borghamn Strand. Leden är dåligt markerad så det är bra om du även har en karta tillhands så du går rätt.

6. Jungfru Mariarundan

fina vandringsleder i omberg
Längd: 8km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Jungfru Mariarundan är en vandringsled som är 8km och som går exakt i samma spår som Ombergsledens norra del. Följ Ombergsleden och Östgötaledens ledmarkering ta sedan av vid Svartsvall och N Sjövägen för att ta den korta vägen till Västra Väggar.

Terrängen på leden är varierande med lite stigning på vissa håll, fina stigar och stigar där det förekommer stenar och rötter. Naturen längs med leden är densamma som på Ombergsleden, lummig och mysig skog, lövskog och branter.

7. Orkidéstigen

vilda orkideer
Längd: 2km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Gillar du orkidéer så är det ett måste att vandra på Orkidéstigen när du är på besök i Omberg. Det är en slinga som är 2km och som har en lätt terräng att ta sig fram på, där det är blöt mark ligger spänger så du slipper bli blöt. Följ orange färgmarkering för att ta dig runt stigen.

Här kommer du se orkidéer växa på alla möjliga ställen bland annat i granskogen och betesmarken. Då det finns mycket kalk, källvatten och boskap i detta område gör även att sällsynta svampar, snäckor och fjärilar trivs här. En spännande och exotisk natur som är värd ett besök.

Varför vi rekommenderar att vandra i Omberg

I Omberg finns det en så otrolig häftig och fin natur att uppleva. Här finns fornlämningar efter istiden som har skapat djupa skåror i bergen vilket är ovanligt att se så långt söder ut då det mest förekommer i fjällen. Vackra vyer över Vättern bjuds du även på här.

De flesta vandringslederna här är lätta att ta sig fram på och du kan vandra här med familjen om du vill. Men se upp för de stigar som går nära branter speciellt när det har regnat och är fuktigt så du inte halkar just där.

Det finns gott om övernattningsmöjligheter i närheten av Omberg som vandrarhem och camping. Parkeringsplatser finns i närheten av naturreservatet och det är lätt att komma på de olika vandringslederna.

vandra i omberg

Vanliga frågor om vandring i Omberg

Kan man tälta i Omberg?

Nej du får inte tälta i Ombergs naturreservat. Men det finns gott om vandrarhem och camping i närheten om du vill övernatta i området.

Finns vindskydd i Omberg?

Ja det finns flera vindskydd i området. Det finns även rastplatser och eldplatser längs med lederna.

Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!

Lämna en kommentar

För att ge en bättre användarupplevelse använder vi och våra partners cookies för att lagra- och/eller få åtkomst till enhetsinformation. Genom att klicka på ”Acceptera” godkänner du användningen av cookies. De gör det möjligt för oss och våra partners att behandla icke-känslig information som IP-adress, unikt ID och surfdata för att kunna visa personligt anpassade annonser och innehåll, mäta annonser och innehåll, få målgruppsinsikter och utveckla och förbättra våra produkter.  Lär dig mer