Vandring i Omberg – 7 fina vandringsleder

Omberg är ett naturreservat som bjuder på både fina och häftiga naturupplevelser från istiden. En populär led du inte får missa här är Ombergsleden som också är en del av Östgötaleden.

Naturen som finns i Omberg är bergsbranter, fornlämningar från istiden, bokskog och vackra vyer över Vättern.

De bästa vandringslederna i Omberg är Ombergsleden (Östgötaleden), Älvarumsleden, Ellen Keys led, Marialeden, Klosterleden (Alvastra-Vadstena), Jungfru Mariarundan och Orkidéstigen.

1. Ombergsleden (Östgötaleden)

Längd: 38km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Ombergsleden är en vandring på 38km och är en del av Östgötaleden. Stora delar av leden går längs med Vätterns strand och är markerad med orange färgmarkering. Leden kan delas in i 3 etapp.

Ombergsleden hör till en av Sveriges signaturleder!

Under vandring på Ombergsleden passerar du häftiga landskap med massa historia, gamla skogslandskap och stora bergbranter. Möjlighet att övernatta i vindskydd finns längs leden men även camping och vandrarhem finns om du vill ha det lite bekvämare.

Etapper på Ombergsleden:

  • Etapp 1: Ödeshög-Omberg/Stocklycke (13km)
  • Etapp 2: Stocklycke-Borghamn Strand (10,5km)
  • Etapp 3: Borghamn Strand-Alvastra (14,3km)

Läs mer: Vandringsleder i Ödeshög

2. Älvarumsleden

utsikt över vättern omberg
Längd: 7,5km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Älvarumsleden är 7,5km och ger dig en varierande terräng med en otroligt vacker utsikt över Vättern från Älvarums udde. Du startar och slutar vandringen vid Ekoparkscenter, följ de gröna färgmarkeringarna.

Terrängen börjar nästan direkt med en brant stigning sen är det fina skogsstigar, skogsvägar och spänger. Vissa av skogsstigarna är rotiga och steniga men inget som är svårt att ta sig fram på.

Ta med matsäck och stanna någonstans längs leden, det finns flera fina platser att stanna på för en paus eller för att matsäcken på. Naturen här är vacker, fornlämningar från istiden finns men också en mysig skog med lövträd och stora granar.

3. Ellen Keys led

vättern omberg
Längd: 6km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Ellen Keys led startar även den vid Ekoparkscenter och är en vandring på 6km. Leden är markerad med blå färgmarkering.

Naturen på leden är omväxlande, du kommer passera Rödgavelns grotta, bokskogar, blomstrande ängar och strandskog.

Sträcka mellan Stocklycke hamn och Ellen Keys Strand går nära stup vilket kräver att du är försiktigt speciellt om det har regnat och är fuktigt, det blir ett halt underlag då.

4. Marialeden

pilgrimsled omberg
Längd: 10,5km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Nej

Marialeden är en gammal Pilgrimsled som är 10,5km och passar perfekt för en heldagsvandring. Leden startar och slutar i Borghamn och du kommer gå förbi ekoparken i Omberg, Mariadöttrarnas kloster, Ombergsliden, Västra Väggar och Drottning Ommas borg.

OBS! Marialeden saknar ledmarkeringar använd dig av karta och kompass för att hitta rätt. Vill du och har orken kan du vandra cirka 5km till då följer du Svartvall stigen till Hälle Källor sedan Norra Sjövägen till Västra Väggar.

Terrängen varierar men är ändå lätt att ta sig fram på. Det är fina upptrampade stigar men det förekomma rötter och stenar på vissa ställen.

5. Klosterleden (Alvastra-Vadstena)

vandringsleder i omberg
Längd: 40km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Delvis

Klosterleden är en vandring på 40km som går från Alvastra kloster till Vadstena eller tvärtom välj det som passar dig. Vandringen går på delar av Ellen Keys led och delar av Ombergsrundan och Östgötaleden.

Leden har fått sitt namn för att du passera 11 kloster och 5 olika klostertraditioner under vandringen på Klosterleden. Naturen är både varierande och vacker och du kommer gå längs med Vättern, öppna landskap och i en lummig och mysig skog.

Du kan övernatta på olika vandrarhem som finns i Vadstena, Stocklycke och Borghamn Strand. Leden är dåligt markerad så det är bra om du har en karta med dig.

6. Jungfru Mariarundan

fina vandringsleder i omberg
Längd: 8km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Jungfru Mariarundan är en vandring som är 8km och som går exakt i samma spår som Ombergsledens norra del. Följ Ombergsleden och Östgötaledens ledmarkering ta sedan av vid Svartsvall och N Sjövägen för att ta den korta vägen till Västra Väggar.

Terrängen på leden är varierande med lite stigning på vissa håll, fina stigar och stigar med stenar och rötter. Naturen längs leden är densamma som på Ombergsleden, lummig och mysig skog, lövskog och branter.

7. Orkidéstigen

vilda orkideer
Längd: 2km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Gillar du orkidéer är det ett måste att vandra på Orkidéstigen när du är på besök i Omberg. Det är en lättvandrad slinga på 2km. Följ den orange färgmarkering. Här kommer du se orkidéer växa på alla möjliga ställen bland annat i granskogen och betesmarken.

Eftersom det finns mycket kalk, källvatten och boskap i detta område gör även att sällsynta svampar, snäckor och fjärilar trivs här. En spännande och exotisk natur som är värd ett besök.

Varför vi rekommenderar att vandra i Omberg

I Omberg finns det en så otrolig häftig och fin natur att uppleva. Här finns fornlämningar efter istiden som har skapat djupa skåror i bergen vilket är ovanligt att se så långt söder ut, det förekommer mest i fjällen.

De flesta lederna här är lätta att ta sig fram på. Men se upp för de stigar som går nära branter speciellt när det har regnat och är fuktigt så du inte halkar.

Det finns gott om övernattningsmöjligheter i närheten av Omberg som vandrarhem och camping. Parkeringsplatser finns i närheten av naturreservatet och det är lätt att komma på de olika vandringslederna.

vandra i omberg

Vanliga frågor

Kan man tälta i Omberg?

Nej du får inte tälta i Ombergs naturreservat. Men det finns gott om vandrarhem och camping i närheten om du vill övernatta i området.

Finns vindskydd i Omberg?

Ja det finns flera vindskydd i området. Det finns även rast- och eldplatser längs lederna.

Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!

2 svar på ”Vandring i Omberg – 7 fina vandringsleder”

  1. Angående undrar om några vill vandra runt om grännas vandringsleder

    Hej, vandrarna,

    jag, tänker primärt på ombergsleden eller den från tranås till grännaberget. Med eller utan övernattning. jag undrar om det finns några som känner sig villiga att vandra dessa trakter inom 2-3veckor. Jag själv är i 28 års åldern men är öppen på en viss ålder upp och ned, hyffsat snabbt tempo föredras.

    Jag, har aldrig frågat innan eller varit inne på varndrarna .se så detta är nytt för mig att leta människor med gemensamt intresse på detta viset, men kan bli tillfredställande för oss båda, vad behöver du och vad letar du efter, om jag kan svara så gör jag.

    /Simon Nilsson

    Svara
  2. Hej Simon!
    Hade varit kul! Gissar/hoppas du fått napp – bra tänkt!
    Såg ditt meddelande precis.. rekar eftersom jag åker ner mot Åsenhöga från Örebro imorgon 13 juli och tänker stanna och vandra ett par timmar i Omberg så jag och hundarna får röra på oss lite.

    Allt gott!
    Anna

    Svara

Lämna en kommentar