Vandring i Västervik – 8 fina vandringsleder

I Västervik finns det flera naturreservat och naturområden att vandra i. Västervik har vandring som ligger centralt som du lätt kan ta dig till med buss eller cykel men också vandringsleder som ligger lite utanför. Här kan du vandra längs östkusten eller inne i lummiga skogar.

De bästa vandringslederna i Västervik är Tjustleden, Gladhammarslederna, Gränsö leden, Blankholmsslingan, Holmsjöleden, Loftaleden, Ryvenäsleden och Rågö.

1. Tjustleden

Längd: 200km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Hela Tjustleden är en vandring på 203km som går genom hela Västerviks kommun. Leden är indelad i 9 etapp och du kan välja att gå några enstaka eller hela leden. Du kan starta på Tjustleden på flera ställen.

Vandrar du hela Tjustleden finns det övernattningsmöjligheter i vindskydd som finns längs leden. De ligger oftast beläget vid en sjö med en eldplats.

Terräng på leden är väldigt varierande av skogsstigar, spänger men också av steniga och tekniska partier. Ett par bra och stabil vandringskängor rekommenderar vi.

Etapp på Tjustleden:

  • Etapp 1: Mörtfors-Getterum-Getgölen (19km)
  • Etapp 2: Getgölen-Hjortled-Svarteström (18km)
  • Etapp 3: Svarteström-Lunds by-Valstad Kvarn (18km)
  • Etapp 4: Valstad Kvarn-Hjorten-Törnsfall (14km)
  • Etapp 5: Törnsfall-Almvik-Hallingeberg (21km)
  • Etapp 6: Hallingeberg-Karrum-Odensvi (21km)
  • Etapp 7: Odensvi-Dalhem-Björndalen (20km)
  • Etapp 8: Björndalen-Möckelhult-Lerom (15km)
  • Etapp 9: Lerom-Kolsebro-Falerum (13km)

2. Gladhammarslederna

lätt vandring i västervik
Längd: 25km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Gladhammarslederna är tre olika leder som tillsammans är 25km. De är indelade i tre olika leder som är röd 3km, blå 9km och grön 13km. Alla leder startat i Lunds By och är vandringsslingor i en varierande terräng.

Terrängen du vandrar genom är bland annat skogsstigar, grusvägar och längs fina sjöar. Just den röda vandringsslingan är en historisk led som går förbi flera gruvor från förr.

Upptäck några av de äldsta gruvhålen i Sverige!

Längs leden finns eldplatser, vindskydd och dass, vid den gröna leden finns även ett fågeltorn. Gör detta till en dagsutflykt och ta med dig egen matsäck som du kan äta längs vägen på någon av lederna. Du kan också vandra alla tre leder för en längre tur eftersom de går ihop med varandra.

3. Gränsö leden

Längd: 12km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

På Gränsö naturreservat går Gränsö leden som är en vandring på 12km, vandringen går runt på Grönsö halvön.

Här vandrar du i skog, ängar, betesmarker och längs med vattnet. Vill du inte vandra hela slingan finns lite kortare alternativ att vandra. Terrängen längs leden varierar men är lättvandrad på skogsstigar och på klipphällar vid vattnet.

Passa på att ta en fika eller lunch på Grönsö slott när du är här.

Längs ledenen kommer du ha flera möjligheter att bada om vädret tillåter. Gränsö naturreservat ligger i gångavstånd till Västervik centrum så det passar utmärkt som en dagsutflykt.

4. Blankholmsslingan

vandringsslinga västervik
Längd: 3,4km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Några mil söder om Västervik kan du vandra Blankholmsslingan som är en vandring på 3,4km. Du kan även dela in vandringen i två mindre rundslingor om du vill.

Terrängen runt leden är fin och lätt att vandra och passar för alla oavsett ålder. Vandringen går i en kustnära miljö och du kommer att passera en badplats som ligger i Blanka viken. Du kan även ta en paus vid rastplatsen som finns efter slingan.

Vandringsslingorna i Blankholmsslingan är markerade med färgmarkeringar. Du starta och slutar vandringen vid caféet där du även kan köpa dig en glass, kaffe och dagens lunch.

5. Holmsjöleden

skogsvandring västervik
Längd: 9km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Holmsjöleden är en vandring på cirka 9km och går runt Holmsjön. Det är även en anslutingsled till Tjustleden. Här vandrar du för det mesta i skog och vid sjön då och då, du kommer även att passera några gamla torp på vägen.

Terrängen är varierande av skogsstigar och grusvägar och är lättvandrad. Följ de orangea färgmarkeringarna som sitter på träd, stolpar och stenar för att hitta runt leden.

Du start och slutar din vandring på Holmsjöleden vid grusplanen vid Överum som också kallas för ”Stenkrossen”. Det finns en rastplats utplacerad vid leden men du kan även hitta andra fina platser i naturen att pausa på.

6. Loftaleden

rundslinga västervik
Längd: 20km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Loftaleden är en 20km vandringsslinga som startat och slutar vid Lofta Kyrkan. Här får du vandra genom skog och jordbrukslandskap men också över bergbranter. Det finns också endel gamla torp längs vägen.

Leden går på en öjämn terräng av stenar och rötter på vissa ställen, leden varierar från slingrande skogsstigar till bredare skogsvägar. Följ ledmarkeringen som är av gula pilar för att hitta runt Loftaleden.

8. Rågö

skärgårdsvandring västervik
Längd: 4km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Ta dig cirka 5mil norr om Västervik och besök Rågö naturreservat som ligger i Tjust skärgård. Det här är en riktig mysig skärgårdsidyll. Vandringen runt ön är cirka 4km och du vandrar genom tallskog men också längs med havet på klipphällar.

Vandringen på ön har en lätt terräng att ta sig fram på och är extra populär att besöka under sommarmånaderna då även flera utställningar hålls i den lilla byn. Glöm inte att packa ner bakläder då flera tillfällen för bad finns.

Vill du övernatta på ön finns ett vandrarhem att ta in på där även en servering finns, det finns också möjlighet att hyra en stuga på ön. Ut till Rågö tar du dig men turbåten som går från Loftahammar.

Varför vi rekommenderar att vandra i Västervik

Västervik är en fin sommarstad med flera naturområden och naturreservat att vandra i. Lederna är både korta och långa så det finns något för alla.

Det vi gillar extra mycket är att du lätt kan ta dig ut till många leder med buss, cykel eller till och med ta en promenad från centrum och komma ut på en vandringsled.

Det finns mycket badplatser i Västervik och många ligger längs vissa leder, packa med dig badkläder om du vandra här på sommarn. Det finns också gott om boendealternativ när du vandrar som stugor och vandrarhem.

fin vandring i västervik

Vanliga frågor

Är det tillåtet att tälta i Västerviks naturreservat?

Ja det är tillåtet om inget annat anges på platsen. Du får tälta i enstaka dygn så länge du inte skadar naturen eller stör någon markägare. Ta alltid med dig ditt skräp när du lämnar platsen.

Vilken är den finaste vandringsleden i Västervik?

En av de finare vandringslederna är Grönsöleden som går i Grönsö naturreservat. Här får du uppleva en omväxlande natur av kustnära vandring, hagar, ängar skog och herrgårdsmiljö.

Finns det vindskydd och eldplatser för övernattning?

Ja det finns både vindskydd och eldplatser längs vissa vandringsleder som du kan övernatta i.

Hur många naturreservat finns i Västervik?

Det finns hela 35 stycken naturreservat i Västerviks kommun. Där Grönsö är enligt oss det finaste naturreservatet i Västervik.

Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!

Lämna en kommentar