Vandring i Gästrikland – 5 fina vandringsleder

Det är i Gästrikland Gästrikeleden går igenom med sina 270km. Men det är inte den enda vandringen som finns här utan du kan hitta kulturhistoriska vandring och leder som går längs med sjöar och på höga höjder.

Vindskydd finns på de flesta leder som gör en övernattning enkel. Missa heller inte att besöka Färnebofjärdens nationalpark när du är i Gästrikland där Dalälven slutar.

De bästa vandringslederna som finns i Gästrikland är Gästrikeleden, Norrlandets kustled, Högboleden, Bysjön runt i Ockelbo, vandring i Ödmårdens naturreservat och Färnebofjärdens Nationalpark.

1. Gävle

vandring i gästrikland gävle

Gävles vandringsleder är lättillgängliga, i alla fall många av dom, du kan ta dig ut till de olika naturområdena och naturreservaten med buss. Här finns det varierande vandring som passar för alla smaker, både krävande leder men också lätt vandring finns.

I Gävle kan du vandra på leder som ligger kustnära vid havet eller i lummig skog på skogsstigar. De två mest välkända lederna som går genom Gävle är Gästrikeleden och Norrlandets kustled.

Vill du inte vandra på långa leder utan nöjer dig med korta halvdagsturer ska du ta dig till Hemlingby Friluftsområde. Här finns det vandring som är allt mellan 3-10km, lederna är bra markerade så du lätt ska hitta på de olika stigarna.

Bästa vandringslederna i Gävle

 • Gästrikeleden (270km)
 • Norrlandets Kustled (15km)
 • Hemlingby Naturstig (3km)

2. Högbo Bruk

högbo bruk

Högbo Bruk är ett litet smultronställe cirka 6km norr om Sandviken. Här finns fina grönområden av skog att vandra i som går runt bruket. Terrängen i Högbo Bruk är lättvandrad och här går även Gästrikeleden igenom.

En annan populär vandringsled du kan göra från Högbo Bruk är att vandra Högboleden som är en vandring mellan Sandviken och Högbo Bruk, du kan starta från vilket håll du vill.

Leden går på fina skogsstigar och är tydligt markerad med skyltar och färgmarkering. Tips! Stanna i Högbo Bruk över natten och njuta av bland annat bastu, bad och god mat.

Bästa vandringslederna i Högbo Bruk

 • Högboleden (9km)
 • Gästrikeleden, etapp 2 (17km)
 • Fäbodleden (13km)

3. Ockelbo

vandring i ockelbo gästrikland

I Ockelbo finns flera naturområden att vandra i som bjuder på en varierad terräng av höga höjder, skog och sjöar.

Det finns vandring i olika längd vissa leder passar som kortare dagsvandring och andra som heldagsvandring. Packa med dig matsäck för du kommer att hitta fina platser att stanna på.

Terrängen på Ockelbos vandringsleder varierar, vissa leder kan vara svåra att ta sig fram på då det är väldigt igenvuxna, det förekommer även branta stigningar på några leder speciellt när du vandrar Snedberget-Flaffberget runt.

Du får uppleva fina skogsmiljöer i Ockelbo men även högre höjder med utsikt över omgivningen. Lederna i Ockelbo har tydliga informationstavlor om de olika lederna som finns i området och bra ledmarkeringar.

Bästa vandringslederna i Ockelbo

 • Bysjön runt (10km)
 • Snedberget-Flaggberget runt (9,5km)
 • Gästrikeleden, Brattfors-Medskogssjön (11km)

4. Hamrånge

vandring i hamrånge

I Hamrånge kan du vandra på leder som bjuder både på skogsvandringar men också på kulturhistoria som går förbi äldre bebyggelse.

Ödmården som ligger mellan Hamrånge och Ockelbo är ett stort skogsområde som har fina vandringsleder.

Här möter du de djupa skogarna där sägner säger att det förr hände konstiga saker. Vilket gör det lite extra spännande att vandra här. Så klart är det bara historier.

Även Pilgrimsleden Helgonleden går genom Hamrånge och just denna led binder ihop Uppsala med norden största Pilgrimsled som går till Trondheim. Totalt är Pilgrimsleden 500km lång.

Bästa vandringslederna i Hamrånge

 • Flottingstigen (6km)
 • Helgonleden (4-7km)
 • Ödmårdens naturreservat

5. Färnebofjärdens Nationalpark

På den södra gränsen av Gästrikland ligger Färnebofjärdens nationalpark, det är även där Dalälven slutar och som kallas för översvämningsområdet.

Både i och utanför nationalparken finns några fina vandringsleder och du kan även övernatta i någon av de öppna övernattningsstugorna som finns i parken. Annars finns vindskydd med eldplatser du kan pausa vid för att vila benen och äta matsäck.

Vid vandringslederna finns informationstavlor och lederna i Färnebofjärdens nationalpark är tydligt markerade med både skylt och färgmarkeringar.

Bästa vandringslederna i Färnebofjärdens nationalpark

 • Bändan (4km)
 • Skekarsboslingan (3km)
 • Kungslingan (1km)

Varför vi rekommenderar att vandra i Gästrikland

I Gästrikland får du vandra i djupa skogar, kustnära eller längs med kulturhistoriska leder. Lederna här är varierande från både lätt till svår terräng. Det finns många dagsturer att göra som är både korta och lite längre.

Vill du göra längre vandringar med övernattning ska du vandra Gästrikeleden eller Norrlandets kustled. Vandra hela leden eller välj ut några enstaka etapp du är sugen på att vandra.

Vandrar du i Gävle kan du nå många av vandringslederna med buss vilket är smidigt om du inte vandrar rundslingor. Det gör också att naturen blir lättillgängligt för alla.

fin vandring i gästrikland

Vanliga frågor

Vilken vandringsled får man inte missa i Gästrikland?

Vi skulle säga Norrlandets kustled, Högboleden och att besöka Färnebofjärdens Nationalpark för att vandra.

Finns det övernattningsmöjligheter längs vandringslederna?

Ja, det finns flera vindskydd som är utplacerade vid lederna. Det finns även öppna övernattningsstugor i Färnebofjärdens nationalpark som är kostnadsfria och där kan du sova i mån av plats.

Får man tälta i Gästrikland?

Ja det får du. Det är allemansrätten som gäller och du får tälta fritt i enstaka dagar så länge inget annat anges på platsen eller i området. Viktigt är att du tar med dig dit skräp när du lämnar platsen.

Hur lång är Gästrikeleden?

Hela Gästrikeleden är 270km lång och är indelad i 32 olika etapp som är allt från 5-14km långa. Möjlighet för övernattning finns i form av vandrarhem, stugor, hotell eller med eget tält.

Finns tillgång till vatten längs Gästrikeleden?

Ja på vissa ställen. Du kommer att passera vissa samhällen under vandringen där du kan fylla på med vatten. Kolla kartan noga innan på de etapp du tänkt att vandra om du passerar något samhälle eller en stad.

Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!

Lämna en kommentar