Vandring i Linköping – 8 fina vandringsleder

Linköping har flera natursköna vandringsleder som ligger lättillgängligt från stan så du lätt kan ta dig ut till vandringslederna med buss. Här vandrar du i öppna landskap, grönskande skog, landsbygd, naturreservat, sjöar och du bjuds på vacker utsikt på olika håll. Den mesta kända vandringsleden som finns här i Linköping är delar av Östgötaleden.

De bästa vandringslederna i Linköping är Östgötaleden, Bjänleden, Rådslaleden, Viggebyleden, Tinneröstigen, Den långa Askaleden, Hembygdsled och Rosenkällastigen.

1. Östgötaleden

Längd: 3-21km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Hela Östgötaleden är en vandringsled som är över 150mil lång och går genom alla kommuner i Östgötaland, den delas in i totalt 100 etapp där 12 etapp finns i Linköpings kommun.

Östgötaleden i Linköping går längs med Göta Kanal och terrängen är varierande men är lätt att ta sig fram på. Du vandrar genom en omväxlande natur som landskap, skog, stad och sjöar.

Leden är markerad med orange färgmarkering på träd och sten även skyltar finns som visar vägen. Vissa etapp är även anpassade för dig som har rullstol eller rullator. Du kan ta dig ut till etappen med bil eller med kollektivtrafiken.

Etapp på Östgötaleden i Linköping kommun:

 • Etapp 1: Borensberg-Ljungsbro (18km)
 • Etapp 2: Ljungsbro-Berg (3km)
 • Etapp 3: Berg-Trädgårdsföreningen (14km)
 • Etapp 4: Trädgårdsföreningen-Gamla Linköping (7km)
 • Etapp 5: Djurgården-Vidingsjö (7km)
 • Etapp 6: Vidingsjö-Bjärka Säby (19km)
 • Etapp 7: Bjärka Säby-Sätravallen (11km)
 • Etapp 8: Sätravallen-Brokind (10km)
 • Etapp 9: Brokind–Viggeby (4km)
 • Etapp 10: Trollegater–Öna (16km)
 • Etapp 11: Öna–Ulrika (8km)
 • Etapp 12: Ulrika–Malexander (21km)

2. Bjänleden

bjänleden linköping
Längd: 8km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Strax norr om Linköping på andra sida sjön Roxen ligger Bjänleden som är en fin vandringsled på 8km. Det är en vandringsled som går runt sjön Bjärn. Terrängen är lätt ta sig fram på då den går på fina skogsstigar och skogsvägar.

Träskyltar och blå färg markering visar dig runt Bjänleden. Under din vandring på leden kommer du passera gamla torp, stugor och kvarnar. Det finns även informationsskyltar utplacerade längs med leden som berättar om historian här.

Där leden startar och slutar i Bjäsätters by finns även ett hantverks- och lantbruksmuseum om du ör intresserad. Hit ta du dig lättast med bil.

3. Rådslaleden

Rådslaleden
Längd: 4km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Rådslaleden är mysig, lummig och lite trollskogs aktig vandringsled som är 4km lång. Leden ligger norr om Roxen och tar dig runt Hallsjön. Terrängen är varierande och du går på skogsstigar och grusvägar.

Träskyltar visar dig vägen så du inte går fel. Passa på att ta dig upp på Huaberget när du är här så får du en fin utsikt över området. Under din vandring kommer du även att se lämningar från järnhanteringen på 1700-talet.

Vandringsleden kan vara väldigt blöt på vissa ställen beroende på vilken årstid du vandrar här. Ha det i åtanke då det kan bli blött och ”geggigt” på vissa delar av leden. Hit tar du dig med bil och du kör mot Rådsla, det är bra skyltat hit.

4. Tinneröstigen

Tinneröstigen linköping
Längd: 14km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Tinneröstigen är en vandringsled på 14km och som tar dig igenom naturreservats finaste delar. Tinneröstigen är två sammansatta slingor som du själv kan välja om du vill gå en av dom eller båda, går du båda så blir det en vandring på ca 14km.

Lederna går genom Granhagen, Domprostehagen, runt Smestad storäng och runt Rosenkällasjön. De följer även delar av Östgötaleden. Terrängen är varierande med skogsstigar och grusvägar. Du passerar flera ängar, skog och Hammarhagen.

Vandringsleden är bra markerad med låga elstolpar med röd och orange färgmarkering. Längsmed leden finns det rastplats, vindskydd, eldplats och fågeltorn. Hit kan du ta dig med både bill och buss.

5. Landeryds Hembygdsled

Landeryds hembygdsled linköping
Längd: 6km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Söder om Linköping kan du vandra Landeryds Hembygdsled som är 6km lång led. Du startar vandringen från hembygdsparken och går genom en varierande terräng men som är lätt att ta sig fram på, den passar för all att vandra. Det är mest grusväg och asfalt som underlag.

Här får du gå förbi ett vackert kulturlandskap och leden är markerad med skyltar från stenåldern som gör det lätt att hitta. Informationsskyltar finns om du vill läsa mer om historian som finns i området. Du kan ta bilen hit eller buss 10 och kliva av vid hållplatsen Harvestad.

6. Viggebyleden

Viggebyleden i linköping
Längd: 8km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Viggebyleden ligger på Viggebyhalvön och bjuder på en naturskön vandring med flera fina utsiktsplatser. Leden är totalt 8km lång och går i en varierad terräng som är spänger, skogsstig och grusväg. På skogsstigen förekommer endel rötter och stenar men leden är ändå lätt att vandra.

Vandringsleden är markerad med blå färg för att visa dig vägen runt hela leden, den följer även lite av Östgötaledens sträcka genom naturreservatet.

Längsmed leden finns det ett vindskydd för att ta en paus i eller vill du ta ett dopp i sjön kan du göra det i Viggebysandsbadet. Hit tar du dig med bil.

7. Rosenkällastigen

Rosenkällastigen linköping
Längd: 4km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Rosenkällastigen är en vandringsslinga som går runt Rosenkällasjön, hela slingan är 4km. Terrängen är varierande och kan vara svår att komma fram på vid vissa ställen där det är stigar annars är det mest grusväg du går på. Det kan också vara lerigt på vissa ställen.

Du kan starta vid tre olika platser, Rödberget, Rosenkälla gård eller Rosenkälladämmet. Alla ställena kommer du att passera oavsett vart du väljer att starta. Runt Rosenkällasjön är det ett rikt fågelliv och det finns två fågeltorn vid leden, även en rastplats finns.

8. Den Långa Askaleden

vandra i linköping
Längd: 4,2km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Den Långa Askaleden är en vandringsled som är 4,2km lång och ligger bara 7km sydväst om centrala Linköping. Leden startar vid Asklunden. Terrängen har ett varierande underlag men är ändå lätt att ta sig fram på. Följ de gul/röda stolparna för att ta dig runt hela leden.

Det är en lummig skog du vandrar genom och mer öppen på vissa ställen. Du kommer även att mötas av fyra stora stena med olika citat på som kan vara värt att tänka på.

Det finns sittplatser längsmed stigen om du vill ta en paus, även en grillplats finns om du vill avsluta din vandring med att grilla korv. Hit kan du ta dig med både buss från stan och bil.

landskap linköping

Varför vi rekommenderar att vandra i Linköping

Naturen i Linköping bjuder bland annat på öppna landskap, landsbygd, fina utsikter, lummig skog och sjöar. Utöver det får du även uppleva mycket kulturhistoria längs med lederna. Det finns vandringsleder som är anpassade för dagsvandring men också längre som du vandrar på några dagar.

Det är väldigt enkelt att ta sig till de olika vandringslederna då många av dom kan nås med buss så du måste inte ha tillgång till en bil. Linköpings vandringsleder är som finast under sommaren och det finns gott om vindskydd och eldplatser runt vissa leder om du vill övernatta eller bara ta en paus.

Läsa om fler tips på leder? Missa inte vårat inlägg om de bästa vandringslederna i Östergötland

fin vandring i linköping
landskap i linköping

Vanliga frågor om vandring i Linköping

Finns det vindskydd vid vandringslederna i Linköping?

Ja det finns vindskydd eller en rastplats vid nästa alla vandringsleder i Linköping.

Kan man ta buss till de olika vandringslederna i Linköping?

Ja det kan du, inte till alla men till många av Linköpings vandringsleder.

Finns det vandringsleder i Linköping som är anpassade för funktionshindrade?

Ja det gör det. Inte alla vandringsleder men många är anpassade för att de med rullstol eller rullator ska kunna ta sig fram enkelt. Några av etapperna på Östgötaleden är anpassade för funktionshindrade.

Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!

Lämna en kommentar

För att ge en bättre användarupplevelse använder vi och våra partners cookies för att lagra- och/eller få åtkomst till enhetsinformation. Genom att klicka på ”Acceptera” godkänner du användningen av cookies. De gör det möjligt för oss och våra partners att behandla icke-känslig information som IP-adress, unikt ID och surfdata för att kunna visa personligt anpassade annonser och innehåll, mäta annonser och innehåll, få målgruppsinsikter och utveckla och förbättra våra produkter.  Lär dig mer