Vandring i Ljungby – 7 fina vandringsleder

Med en omväxlande natur och med lätta och fina stigar är Ljungby ett perfekt ställe att vandra på för alla oavsett ålder och erfarenhet. Det finns både kortare turer och lite längre att välja på.

Missa inte att gå populära Bergastigen när du är i Ljungby. Mer om den kan du läsa om i inlägget.

De bästa vandringslederna i Ljungby är Bergastigen, Ljungby – Dörarp, vandra i Kronskogen, Hälsans stig, Angelstads Hembygdsrunda, Sjöstigen och Kanalrundan Skeen.

1. Bergastigen

Längd: 6km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Bergastigen är en rundslinga och ligger norr om Ljungby. Det är en populär vandringsled i Ljungby kommun. Totalt är den 6km och tar dig genom en omväxlande natur av lövskog, ängar och barrskog.

Leden går längs med en bäckravin och följer delar av ån Lagan. Det finns även olika informationstavlor utplacerade som berättar om både natur och djur.

Vill du pausa under turen finns det gott om rastplatser att stanna på, så ta med dig en god matsäck ut och njut.

2. Ljungby – Dörarp (S:t Birgitta Ways)

Längd: 22km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Sträckan mellan Ljungby och Dörarp är cirka 22km. Det är också en del av Pilgrimsleden S:t Birgitta Ways som går till Vadstena.

Det är en lättvandrad led med möjlighet till övernattning längs vägen i bland annat raststugor, vandrarhem och B&B.

Leden är tydligt markerad med Pilgrimsledens märke och skyltar som gör det lätt att hitta.

3. Vandra i Kronskogen

Längd: 2,5-3,3km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Kronskogen är ett naturreservat som ligger nära centrala Ljungby, det är ett populärt friluftsområde många besöker. Här finns några vandringsslingor att välja mellan som är mellan 2,5-3,3km. Slingorna är även markerade i olika färger.

Naturen här är vacker av gamla tallskog men det finns också blandskog här av björk, ek asp och gran. Lederna är lättvandrade och går på både breda stigar och mindre skogsstigar som slingrar sig runt området.

I naturreservatet kan du även se hällristningar och rester efter en torvkolsfabrik. Ett utegym finns också i området.

4. Hälsans stig

Längd: 6km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Hälsans stig i Ljungby är 6km och en central rundslinga som alla kan gå. Stigen följer ån Lagan och går genom en omväxlande miljö av sevärdheter och grönområden.

För dig som är intresserad av Ljungbys historia finns ”berättarbord” längs vägen där du kan läsa om historian och vid Bananbron finns även en grillplats.

Hälsans stig är skyltad vid varje kilometer så du enkelt hittar runt. Stigen är ett samarbete med Hjärt- och Lugnfonden för att få ut fler att röra på sig. Därför är den både lättvandrad och lättillgänglig.

5. Angelstads Hembygdsrunda

Längd: 6km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: -

Lite utanför Ljungby ligger Angelstad och här finns en fin rundslinga att gå som är cirka 6km. Enklast är att starta från kyrkan eller badplatsen där det också finns bra med parkering om du kommer med bil.

Förutom en fin vandringstur kan du också läsa om olika personer och verksamheter som funnits i området.

Du kan också korta ner turen om du vill genom att gå kyrkstigen eller Rydalsvägen. Tyvärr vet vi inte om leden är markerad eller inte.

6. Sjöstigen (Bräkentorps Friluftsområde)

Längd: 6,5km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

I Bärkentorps Friluftsområde kan du gå Sjöstigen som är en 6,5km lång rundslinga. Slingan går runt Bärkentorpasjön och det finns gott om rast- och eldplatser som ligger vid sjön.

Förutom en mysig natur att vandra i kommer du även passera kulturhistoriska lämningar av ruiner från byggnader, runstenar och gravplatser.

Förutom Sjöstigen finns tre andra leder att gå här som är mellan 2,5-11km.

7. Kanalrundan Skeen

Längd: 4,4km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Kanalrundan är 4,4km lång och lättvandrad. Den har blå markering så du enkelt ska hitta runt.

Rundan går längs dammvallarna och du kan följa vattnets väg mot turbinerna. Enklast är att starta vid badplatsen där du också kan parkera.

Vill du ha en kortare vandring kan du istället välja att gå ”Kärleksslingan”.

Varför vi rekommenderar att vandra i Ljungby

I Ljungby kan du välja på stadsnära vandring som är lättillgängliga eller ta dig lite utanför stan till naturområden och naturreservat som bjuder på vandring i olika längd.

Vi skulle säga att alla leder här är lättvandrade och kan vandras av alla oavsett erfarenhet och ålder. Både kortare och längre dagsturer finns och fina platser att pausa på.

Extra fint är det att vandra här på våren och sommaren och du kan nå lederna med bil, kollektivtrafik eller cykel.

vandringsleder ljungby småland

Vanliga frågor

När är bästa perioden att vandra på i Ljungby?

Sommaren är finast men du kan vandra här året runt. Alla årstider är fina och charmiga på sitt sätt.

Vilken vandringsled får man inte missa?

Bergastigen ska du inte missa om du är i Ljungby. Lagomt lång i en omväxlande natur med många rastplatser längs vägen. En annan fin led är Sjöstigen i Bärkentorps Friluftsområde.

Kan man fylla på med vatten längs lederna?

Inte vad vi vet.

Är det tillåtet att tälta?

Ja, om inget annat anges på platsen. Allemansrätten gäller men i vissa naturreservat kan särskilda regler gälla och det kan vara tältförbud. Du kan kolla upp området på Länsstyrelsens hemsida innan för att vara på den säkra sidan.

Finns barnvänliga vandringsleder i Ljungby?

Ja, det finns gott om barnvänliga leder att gå. Lederna i Ljungby är inte svåra eller tekniska och går mest på fina stigar.

Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!

Lämna en kommentar