om vandrarna
Mörvikshummeln i Åre – Utsikt över Åresjön med Oviksfjällen i bakgrunden

Vilka är Vandrarna?

Vi som driver den här bloggen lever för- och älskar vandring i alla dess former, men vi brinner lite extra för fjällvandring. Det gjorde också att vi 2021 valde att lämna storstan för ett liv i Jämtland och fjällvärlden.

Eftersom vi ändå är ute på någon form av vandring flera gånger i veckan tänkte vi att vi kunde starta en blogg om det. Målet är att inspirera och visa alla magiska platser Sverige har att bjuda på, men även att ge praktiska tips kring kläder, utrustning och svara på vanliga frågor kring vandring.

Hur vårat vandringsintresse startade

Vi har länge spenderat stora delar av våra vintrar i fjällen, men då på snowboard. Det var först 2015 som vi på riktigt hittade vandringen och de efterföljande åren spenderade vi en månad varje sommar i fjällen och vandrade mycket i naturreservaten hemma.

Vi cyklar även en del mtb, men det är något speciellt med vandring eftersom man kommer åt så mycket mer av naturen och allt går i ett långsammare tempo.

vandrarna blogg
Åreskutans topp med utsikt över Skräckerfjällen och Sylarna
3 saker vi alltid har med oss på dagsturen!

 • Termos med kaffe
 • Sitt- eller liggunderlag
 • Varm tröja eller dunjacka
 • bloggen om vandring
  En ren vi mötte under en vandring på Åreskutan

  Varför vi älskar att vandra

  Egentligen är det naturen vi tycker om – och att röra på oss. Varför vi gillar just vandring är för att man får se så mycket fin natur och uppleva den i ett tempo där man hinner ta in allt.

  Det bästa vi vet är att spontant dra upp på fjället när solen kommer fram. Packa ryggsäckarna med en termos, ett liggunderlag och en jacka. Sen bara leta upp ett mysigt ställe i lä och köra en fika.

  Att vandra kräver inte mycket prylar om man inte vill det, det är enkelt och tillgängligt var man än är.

  Hur vi vandrar mest

  Vi gillar att vandra i både skog och fjäll, men föredrar fjällen. Vi älskar den friska luften och vyerna! Det var också anledningen till att vi flyttade till fjällen och bor här på heltid nu.

  Oftast blir det dagsturer och då tar vi med oss en mattermos med lunch, vatten, lite nötter och kaffe. Det räcker oftast bra för att vara ute en hel dag.

  Vi gillar att vara spontana så turen kan bli allt från 2 timmar till 10 timmar, så länge vi har varma kläder, vatten och energi med oss behövs ingen mer planering.

  Utsikt från Fjällnäs ner över Tänndalen
  Två av alla renar vi stött på under våra vandringar i Idre Fjäll (Städjan i bakgrunden)

  Våra tips för dagsturer i fjällen

  Att gå på dagstur är enkelt om du bara har med dig det som behövs. Efter att ha dagsvandrat en del tänkte vi tipsa om de saker vi nästan alltid har med oss ut:

  • Skaljacka
  • Vattenflaska
  • Mössa eller buff

  Läs mer i vår packlista för dagsturer…

  Målet med vår vandringsblogg

  Målet med vår blogg är att fylla den med all information som behövs för att komma igång och inspireras till att vandra – helt enkelt eftersom vi själva älskar det!

  Vi vill på sikt att det ska bli en komplett samling av vandringsleder i hela Sverige och ge svar på alla vanliga frågor kring kläder och utrustning, men även allmänna vandringstips och bra ställen att vandra på.

  vandring sommar vandrarna blogg
  Favoritväder på favoritplats – Fjällvandring när den är som bäst!
  lunch på fjället med vandrarna
  Vår favoritrestaurang med bästa läget! 🙂

  Följ våra äventyr & misstag

  Att göra bloggen komplett kommer att ta flera år, men vi är långsiktiga och tycker det är grymt kul att skriva här på bloggen.

  I takt med att vi besöker fler ställen, vandrar fler vandringsleder, gör massa misstag och testar ny utrustning kommer vi att uppdatera med nya artiklar.

  Vi kommer helt enkelt att skriva om allt vi tycker är kul att skriva om och hoppas att det kan hjälpa- eller inspirera någon på sina egna vandringsäventyr!

  Hur ofta uppdaterar vi vandringsbloggen?

  Vi har som mål att posta ett nytt blogginlägg varje lördag klockan 08.00 så att det ska finnas nytt innehåll att läsa varje helg. Vi skriver om allt inom vandring, men det vi fokuserar mest på är:

  • Vandringsleder & områden att vandra i
  • Tips kring vandring
  • Vandringskläder & vandringsutrustning

  Här nedanför kan du läsa om några av våra favoritställen att vandra på:

  Idre

  Lofsdalen

  Blanktjärn

  Vår senaste video:

  Vandring till Blanktjärn i Vålådalen under en ovanligt varm höstdag i september

  För att ge en bättre användarupplevelse använder vi och våra partners cookies för att lagra- och/eller få åtkomst till enhetsinformation. Genom att klicka på ”Acceptera” godkänner du användningen av cookies. De gör det möjligt för oss och våra partners att behandla icke-känslig information som IP-adress, unikt ID och surfdata för att kunna visa personligt anpassade annonser och innehåll, mäta annonser och innehåll, få målgruppsinsikter och utveckla och förbättra våra produkter.  Lär dig mer