Vandring i Stora Sjöfallets Nationalpark – 5 fina vandringsleder

Stora Sjöfallets Nationalpark ligger i världsarvet Laponia som även gränsar till Sareks Nationalpark. Från Stora Sjöfallet kan du välja att gå markerad leder eller göra egna turer med karta och kompass.

Genom Stora Sjöfallets Nationalpark går även leder som Kungsleden, Padjelantaleden och Nordkalottleden genom. I inlägger kommer vi tips om de mest populära sträckorna och lederna du kan vandra i Nationalparken.

Bästa vandringslederna i Stora Sjöfallets Nationalpark är Soldalen,Stora Sjöfallet, Teusajaure – Vakkotavare (Kungsleden), vandra delar av Nordkalottleden och

1. Soldalen (Ippátjåhkkå)

Längd: 7,7km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

En både fin och populär dagstur att göra från Stora Sjöfallet är att vandra till Soldalen som heter Ippátjåhkkå på samiska. Det är en vandring på cirka 7,7km enkelväg.

Vandringen till Soldalen tar dig genom gammelskog, fjällbjörkskog, dalgångar och upp på kalfjäll. Den här vandringen passar perfekt för dig som vill uppleva den vackra fjällnaturen i Stor Sjöfallets Nationalpark över dagen.

Startar gör du från Viedás/Stuor Muorkke som ligger 1km väster om Stora Sjöfallets hotell. Åk förbi naturum, campingen och kraftanläggningen. På vänster sida om vägen kommer du se en skylt det står ”Soldalen” på. Leden är markerad med skyltar så du lätt hittar.

2. Vandra till Stora Sjöfallet

Längd: 1,5km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Ett måste när du är i Stora Sjöfallet är så klart att besöka vattenfallet med samma namn. Vattenfallet kallades för ”Nordens Niagara” och var ett av Europas största när det var som mäktigast. Men som tyvärr inte har samma kraft och vattenflöde idag.

Det är kort dagstur på cirka 1,5km enkel väg. Det är lättvandrat till en början men mot slutet blir det lite klättring över stenbock.

Även om vattenfallet inte är lika kraftigt som det en gång var är det en vacker miljö och natur här. Så bara det är värt ett besök.

3. Teusajaure – Vakkotavare (Kungsleden)

Längd: 15km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

En del av Kungsleden passerar förbi Stora Sjöfallets Nationalpark. En fin sträcka är den som går mellan Teusajaure och Vakkotavare. Det är en lättvandrad sträcka på 15km men med rejäla höjdskillnader som kan vara jobbiga. Och med höjd kommer också galet fina vyer!

Eftersom Teusajaure ligger på andra sidan sjön behöver du ta båt över. Du kan köpa motorbåtsskjuts av stugvärdarna eller låna roddbåten som ligger vid sjön. Tänk på! Det måste alltid stå en roddbåt på varje sida av sjön.

Fina tältplatser hittar du vid Råssejåhkå, ovanför Vakkotavare och söder om Dievssajávri.

4. Vandra delar av Nordkalottleden

Längd: 34km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Är du sugen på en flerdagsvandring kan du vandra delar av både Nordkalottleden och Padjelantaleden som passerar Stora Sjöfallets Nationalpark.

En fin tur att gör är att vandra mellan Vaisaluoktastugan till Sáluhávrre som är en stäcka på 34km. Dela in den på tre dagar. Fina tältplatser finns längs leden för att slå läger på. Från Sáluhávrre fortsätter sedan Padjelantaleden söderut till Låddejåhkå.

Sträckor på Nordkalottleden/Padjelantaleden:

  • Dag 1: Vaisaluoktastugan-Akka 8km (övernatta i Akka fjällstuga eller tälta här)
  • Dag 2: Akka-Gisuris 14km (bra tältplatser finns på höjden efter bron vid Vuojatädno)
  • Dag 3: Gisuris-Sáluhávrre 12km

5. Bietsávrre – Saltoluokta

Längd: 6km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Den här fina sträckan på 6km startar intill samevistet som ligger vid sjön Bietsávrres östra strand. Härifrån följer du en upptrampad stig bort till Saltoluokta Fjällstation. Det är en lättvandrad sträcka att gå.

Längs leden bjuds du på vacker utsikt över sjön Langas och fjället Lulep Gierkav. 1km innan fjällstationen i Saltoluokta går stigen ihop med Kungsleden.

Varför vi rekommenderar att vandra i Stora Sjöfallet

Naturen här är verkligen storslagen och gränsar även till Sareks Nationalpark. Här kan du följa markerade vandringsleder men du kan även göra egna turer och utforska parken med karta och kompass.

Gott om fina tältplatser finns om du vandrar mer än en dag och övernattar annars finns fjällstugor längs vissa leder.

Även om Stora Sjöfallet inte är lika kraftigt och mäktigt som det en gång var så är det otroligt vackert att besöka. Naturen är verkligen vacker här. Ett tips är att bo vid Stora Sjöfallet Mountain Lodge eller campa där och ha det som utgångs punkt.

vandra i stora sjöfallets nationalpark

Vanliga frågor

Får man tälta i Stora Sjöfallet Nationalpark?

Ja, det får du. Allemansrätten gäller men du måste ändå följa regler som att inte störa och förstöra. Du får tälta på samma plats i enstaka dagar se till att du slår upp tältet på tålig mark och att du tar med dig dit skräp hem.

Vilken led får man inte missa?

Missa inte att göra en dagstur till Soldalen och självklart ska du inte missa att besöka självaste vattenfallet (Stora Sjöfallet).

När är bästa perioden att vandra i Stora Sjöfallet?

Slutet på juni til september är bästa perioden att besöka Nationalparken på. Bästa månaden är augusti då är det lite lugnare och mindre mygg.

Är hund tillåtet i Stora Sjöfallets Nationalpark?

Under perioden 1 januari till 30 april är hund tillåtet att ta med hund i området men den måste vara kopplad. Hunden får alltså inte varar lös oavsett hur lydig den är. Resten av året är hund endast tillåtet i ett lite mindre område i Nationalparken. Även då gäller koppeltvång.

Kan man fylla på med vatten längs lederna?

Ja, du kan fylla på med vatten i fjällbäckarna eller vid övernattningsstugorna som finns vid lederna.

Finns camping i Stora Sjöfallet?

Ja det gör det. Campingen ligger intill Stora Sjöfallets Mountain Lodge. Här kan du stå med husbil, husvagn och tälta med tillgång till servicehuset.

Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!

Lämna en kommentar