Vandring i Västmanland – 8 fina vandringsleder

Missa inte den populära Bruksleden som går genom hela Västmanland. Där får du chansen att uppleva hela Västmanland under några dagars vandring. En annan omtyckt led i Västmanland är Gruvdammsrundan som tar dig runt Salas vattensystem.

Längs lederna i Västmanland finns det gott om vindskydd och eldplatser där du kan pausa eller övernatta. Även fina badplatser finns att bada från varma dagar.

Bästa vandringslederna i Västmanland är Bruksleden, Svartådalsleden, Tjurlångsleden, Säterboleden, Gruvdammsrundan, Romboleden, Landsbergstriangeln, Ormdalsslingan och Kungsörsleden.

1. Västerås

vandring västerås

I Västerås finns det gott om naturreservat som du kan vandra i. Den längsta vandringsleden som går genom Västerås är Bruksleden som totalt är 250km. Bruksleden är också en vandring som går genom hela Västmanland och bort till Avesta i Dalarna.

Vindskydd finns längs många leder i Västerås. Ett extra fint vindskydd hittar du i naturreservaten Björnön som ligger på en höjd vid västra sidan av ön. Här får du njuta av en fin utsikt över Mälaren.

Vandringen i Västerås är lätt och passar för de flesta. Tälta får du göra vid många vandringsleder men i vissa områden kan det vara förbjudet speciellt i naturreservat eller så får du bara tälta på anvisade tältplatser.

Bästa vandringslederna i Västerås:

 • Bruksleden (250km)
 • Svartådalsleden (90km)
 • Vandra i Björnöns naturreservat (2-10km)

2. Arboga

vandring i arboga

I Arboga kan du välja att vandra i skog, längs sjöar, vid ån eller genom stan. Måste du välja en vandringsled i Arboga tycker vi att Tjurlångsleden är den finaste och mest varierande vandringen att göra.

Tjurlångsleden går runt sjön Tjurlången, där finns det tre vindskydd och tre eldplatser. Torrdass finns vid parkeringen och vid hundbadet som ligger på den nordvästra sidan av sjön.

En annan fin vandringsled som finns i Arboga är Säterleden. Där du både startar och slutar vid Hjälmare Kanalcafé. Börja eller avsluta vandringen med caféts lokalproducerade glass eller med en matigare lunch.

Bästa vandringslederna i Arboga:

 • Tjurlångsleden (10km)
 • Säterboleden (12km)
 • Lasse-Maja Spåret (23km)

3. Sala

vandring i sala

Den populäraste vandringsleden i Sala är Gruvdammsrundan. Hela leden är 26km men du kan också välja att vandra leden i kortare slingor som är 10,5km,5,5km och 4km.

Gruvdammsrundan går genom Salas vattensystem och går förbi fyra sjöar. Här finns det fyra vindskydd som ligger vid Hedvigs, två vid Olof-Jons damm och en vid Järndammen. Det är även tillåtet att tälta vid leden om du vill.

Missa inte att stanna vid Måns Ols Utvärdshus när du är här. Ät en riktigt god lunch på deras uteserveringen som ligger vid sjön Långforsen.

Bästa vandringslederna i Sala:

 • Gruvdammsrundan (26km)
 • Gröna Gången (vet ej exakt längd på leden)

4. Köping

vandring i köping

En vandringsled som går genom Köping är Romboleden, det är en del av Pilgrimsleden som går hela vägen till Trondheim. I Köping är vandringen 42km och du får tälta längs leden i max ett dygn på samma ställe.

När du passerar Köpingskyrka under vandringen på Romboleden ska du passa på att gå in på konditori Bivur för en fika eller lunch. Det var här man gjorde världens längsta smörgåstårta 1985. Smörgåstårtan var 510cm och som hamnade i Guinness rekordbok.

Även Bruksleden går genom Köping som är totalt 250km. Du kan också vandra på en lätt anslutningsled till Romboleden mellan Köping och Arboga.

Bästa vandringslederna i Köping:

 • Romboleden (42km)
 • Bruksleden (250km)
 • Köping-Arboga (20km)

5. Fagersta

vandra i fagersta

I Fagersta finns det gott om både naturreservat och naturområden att vandra i. Den populäraste leden att vandra i Fagersta är utan tvekan Landsbergstriangeln som är slinga på 16km.

Landsbergstriangeln är en varierande led med höjdskillnader, lummig och tät skog, sjöar och våtmarker.

Vid sjön Stora Trehörningen finns en raststuga med eldplats som är ett perfekt ställe för att vila benen en stund och fylla på med energi. Här kan du även bada om du känner för att svalka dig en varm dag.

Bästa vandringslederna i Fagersta:

 • Landsbergstriangeln (16km)
 • Jätteåsarna (4km)
 • Svartberget (2km)

6. Surahammar

vandring i surahammar

Precis som många andra kommuner i Västmanland går även Bruksleden genom Surahammar. Etapp 8 på Bruksleden går mellan Långsjön och Ramnäs via Surahammar en vandring på nästa 14km.

Det finns ett vindskydd vid starten på leden i Långsjön men det är också det enda. Det är tillåtet att tälta längs leden om du vill övernatta. Det finns gott om fina tältplatser här.

Vandrar du leden under en dag är ett tips att äta matsäcken högst uppe på Stingsberget. På toppen av Stingsberget finns en rastplats med fin utsikt över skog och ängar.

Bästa vandringsleden i Surahammar:

 • Bruksleden, Etapp 8 (14km)

7. Skinnskatteberg

vandra i skinnskatteberg

Finaste vandringsslingan i Skinnskatteberg är Ormdalsslingan som går förbi Ormdals naturreservat. Det är en lättvandrad led som är 6km lång som även barn kan gå.

Vandrar du Ormdalsslingan ska du passa på att pausa vid vindskyddet och eldplatsen som ligger vid den lilla tjärnen Ormputten.

Vissa delar av leden kan vara både blöta och leriga så ett par vattentäta kängor eller skor är bra att ha när du ska vandra här.

Bästa vandringslederna i Skinnskatteberg:

 • Ormdalsslingan (6km)
 • Geologislingan (11km)

8. Kungsör

kungsörsleden

Runt Kungsör går Kungsörsleden som är 24km lång. Det är en vandring som går i skog, längs med sjön Galten och genom stan.

Det du inte får missa när du vandrar Kungsörsleden är fornminnet av en borg vid Ekeby skans som har varit ett bevakningssystem 400-600 e Kr. Det finns även två badplatser längs leden som ligger vid Botten och i Skillingeudden.

Vill du ta en paus och vila lite finns det fem eldplatser vid leden som ligger i Åparken, Skillingeudde, två vid Lockmora och ett vid Botten där det även finns ett vindskydd.

Bästa vandringsleden i Kungsör:

 • Kungsörsleden (25km)

Varför vi rekommenderar att vandra i Västmanland

Många vandringsleder som finns i Västmanland är lättillgängliga och är enkla att vandra vilket gör att alla oavsett ålder och erfarenhet kan ge sig ut på lederna i Västmanland.

Det finns gott om både vindskydd och eldplatser vid många leder och möjlighet till bad finns. Du kan även hitta fina tältplatser i Västmanland att tälta på om du vill övernatta. Men kolla så det är tillåtet först i det området du ska besöka.

Får man tälta i Västmanland?

Ja, på de flesta ställena får du det. Då är det allemansrätten som gäller. Du får tälta i en till två dagar på samma ställe så länge du inte skadar naturen eller stör markägare och tar med dig ditt skräp hem.

I vissa naturreservat kan det vara förbjudet att tälta eller att du bara får tälta på anvisade platser. Vad som gäller vid naturreservaten står på informationsskyltarna innan du går in i ett reservat. Eller så kan du besöka kommunens hemsida.

fin vandring i västmanland

Vanliga frågor

Hur lång är Bruksleden?

Totalt är Bruksleden 250km och indelad i 27 olika etapp. Leden går genom hela Västmanland.

Kan man fylla på med vatten längs vandringslederna i Västmanland?

På vissa ställen men vi rekommenderar att du tar med tillräckligt med eget vatten ändå. Vandrar du Bruksleden finns det vattenkällor att fylla på med vatten.

Bästa årstiden att vandra i Västmanland?

Finaste årstiden är vår och sommar tycker vi. Men du kan vandra i Västmanland året runt.

Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!

Lämna en kommentar