Vandring i Tivedens Nationalpark – 8 fina vandringsleder

På nordöstra delen av Vättern ligger Tivedens Nationalpark som bjuder på en häftig natur av bland annat stora stenblock, skogssjöar, dalgångar och fina vyer.

En känsla av att vara ute i vildmarken får du av att vandra här. I nationalparken finns det totalt 3,5mil markerade leder och rundslingor. Tältplatser och eldplatser finns för dig som vill övernatta.

De bästa vandringslederna i Tivedens Nationalpark är Trehörningsrundan, Trollkyrkorundan, Stenkällerundan, Oxögabergsrundan, Stigmansrundan, Junker Jägerrundan, Mellannäsrundan och Bergslagsleden etapp 17.

1. Trehörningsrundan

trehörningsrundan tivendens nationalpark vandring
Längd: 9,5km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Delvis (Lila skyltning)

Tivedens längsta vandringsled är Trehörningsrundan som är en led på 9,5km. Terrängen är varierande och har en del svåra och tekniska partier annars är det fina skogsstigar.

Som namnet på leden avslöjar är det en vandring som går runt hela sjön Stora Trehörningen. Leden går förbi alla entréer till nationalparken vilket gör att du kan starta från den entrén som passar dig bäst.

Uppleva de olika miljöerna och den varierande naturen som finns i nationalparken med att vandra Trehörningsrundan!

Hela vandringsrunda är inte markerad, den delen som går lite utanför nationalparken behöver du ha lite extra koll på med hjälp av karta och att du följer strandkanten.

2. Trollkyrkorundan

Trollkyrkorundan tivedens
Längd: 4,5km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja (Röd skyltning)

Starta och sluta vandring på Trollkyrkorundan vid huvudentrén till nationalparken. Det är en vandring på 4,5km med en terräng som är extra krävande på vissa ställen. Räkna med att det tar lite extra tid att ta sig fram här på grund av terrängen.

Naturen du får uppleva längs leden är det typiska sprickdalslandskapet som finns i Tivedens nationalpark som berg och dalar men även gammelskog. Vandringen går mycket upp och ner på bergen.

Vid Lilla Trollkyrkan får du en fin utsikt över Vättern.

Vi rekommenderar att du har ett par bra vandringskängor med en rejäl sula när du vandrar här för att få ett bra grepp på marken. Packa även med en god matsäck och pausa på någon av berghällarna och njut av både natur och utsikt. Leden är markerad med röda skyltar.

3. Stenkällerundan

stenkällerundan tivedens nationalpark
Längd: 2km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja (Gul skyltning)

Tivedens populäraste vandringsled är Stenkällerundan som är 2km med en delvis krävande och svår terräng att ta sig fram på. Du både startar och slutar vid nationalparkens huvudentré.

När du vandrar Stenkällerundan får du uppleva gammelskog, gamla bränder som har härjat i området och de stora stenblocken som är målet med vandringsrundan. Du kommer även att bjudas på vackra vyer här.

Leden har bra och tydliga markeringar i form av både skyltar och färgmarkeringar. Följ de gula skyltarna för att ta dig runt Stenkällerundan.

4. Oxögabergsrundan

Oxögabergsrundan tivedens nationalpark
Längd: 6,7km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja (Blå skyltar)

En annan vandringsled som både börjar och slutar vid nationalparken huvudentré är Oxögabergsrundan som är 6,7km. Följ de blåa skyltarna för att hitta runt hela vandringsleden.

Terrängen är varierande med delar som är lite mer krävande och vissa höjdskillnader förekommer annars är den lättvandrad på stigar.

Naturen du passerar är bland annat granskog, dalgångar, hällmarker och små sjöar. Det finns fina platser vid leden du kan pausa på. Eller ta en paus vid Metsjön där det finns både vindskydd och eldplats.

5. Stigmansrundan

Stigmansrundan tivedens
Längd: 4km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja (Grå skyltar)

Vill du uppleva det bästa av nationalparken och besöka nationalparkens mest besökta sevärdhet blockformationen i Stenkällan men vill ha en lite längre runda än vad Stenkällerundan är ska du vandra Stigmansrundan som är 4km.

Terrängen är varierande med inslag av lite svårare och mer tekniska partier på vissa håll. Naturen kring Stigmansrundan är omväxlande och går från hällmarker som är täckt med lavamossa till en fuktig mosskog, utsikts platser som ger vackra vyer och små sjöar.

Följ skyltar och de gråa skyltarna för att hitta rätt på leden. Vid blockgrottan i Stenkälla finns en gästbok du kan skriva i om du vill.

6. Junker Jägerrundan

fina vandringsleder i tivedens nationalpark
Längd: 3km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja (Vita skyltar)

Junker Jägerrundan är en rundslinga på 3km som startar och slutar vid entrén Vita Sand. Målet med vandringen är att ta sig till Junker Jägarens sten som är ett flyttblock på högkant som inlandsisen har lämnat kvar. Kollar du riktigt noga på blocket från rätt håll ser det ut som ett ansikte.

Leden är ganska kort men kan vara krävande och svår på vissa ställen. Det kan ta lite längre tid att vandra på grund av terrängen.

När du passerar Vita Sand passa på att ta en paus eller varför inte ta bada vid fint och varmt väder. Följ de vita led skyltarna för att ta dig runt hela vandringsleden.

7. Mellannäsrundan

mellannäsrundan
Längd: 2km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja (Grön skyltning)

Mellannäsrundan är Tivedens mest lättvandrade led som är 2km. Leden startar och slutar i Ösjöns entré. Terrängen på leden går på fina och mjuka skogsstigar vissa partier är blöta myrmarker, naturen kring leden är barrskog.

Du kommer gå mellan sjöarna Stora och Lilla Trehörningen, målet med vandringen är att ta sig till tjärdalar och kolbottnarna som har lämnats kvar efter tillverkningen av kol och tjära.

Längst ut på Mellannäs udden finns det tältplatser om du vill övernatta i området. Följ de gröna skyltningarna runt leden för att hitta rätt.

8. Bergslagsleden (Tivedstorp-Stenkällegården)

bergslagsleden tivedens
Längd: 12km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Bergslagsleden är en vandring som går genom Örebro regionen. Totalt är det 17 etapp och den sista etappen går delvis genom Tivedens nationalpark. Etapp 17 går från Tivedstorp till Stenkällegården och är 12km.

Terrängen på etappen är varierande med vissa svåra och tekniska partier, underlaget är för det mesta skogsstigar och skogsväg med vissa höjdskillnader.

Längs med Bergslagsleden kan du övernatta i tält, vindskydd eller på vandrarhem. Följ Bergslagsledens skyltning och orange färgmarkering.

Varför vi rekommenderar att vandra i Tivedens Nationalpark

Tivedens Nationalpark bjuder på en häftig natur i form av stora stenblock, sprickdalar, sjöar och fina utsikter. Det finns gott om platser i nationalparken där du kan tälta om du önskar att övernatta här. Eldplatser finns också i nationalparken om du vill laga mat eller grilla över öppen eld.

Många av lederna är teknisk svåra på vissa delar så var medveten om det. Inget som är omöjligt att ta sig fram på men räkna med att det kan ta lite längre tid att ta sig runt. Lederna som finns i nationalparken har tydliga ledmarkeringar i form av skyltar och färg markeringar.

vandringsleder i tivedens
rastplats tivedens

Vanliga frågor

Får man tälta i Tivedens Nationalpark?

Ja det får du. Det finns vissa speciella platser i nationalparken där det är tillåtet att tälta. Platser där du får tälta i Tivedens Nationalpark är längst ut på Mellannäsudden, Metsjön och Käringaudden.

Vart kan man bo i Tiveden?

Det finns flera ställen du kan bo på som ligger nära nationalparken om du vill bo bekvämt och slippa tälta. Det finns allt från hotell, vandrarhem och camping i närheten av Tivedens Nationalpark.

Kan alla vandra på Tivedens leder?

Ja, alla kan vandra här oavsett ålder. Välj en led som passar för dig och det du klarar av. Det finns både korta och långa rundslingor i parken vissa kräver mer teknik medans andra har lite lättare terräng.

Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!

Lämna en kommentar