Vandring i Borgafjäll – 9 fina vandringsleder

Borgafjäll är Lapplands södra fjäll och här finns många fina leder. Det är även härifrån Lapplandsleden starta som är en förlängning på Kungsleden. I Borgafjäll kan du vandra både korta dagsturer med familjen men också längre heldagsturer.

Leden som flest besöker och vandrar i Borgafjäll är Borgahällan som bjuder på magiska utsikter från toppen. Det finns också leder som tar dig till gamla samevisten som vittnar om hur samer bott och levt förr när de haft renskötsel. Läs mer om de olika lederna i inlägget!

De bästa vandringsleder i Borgafjäll är Borgahällan, Saxnäsleden, Storviksleden, Stensjöbäcksleden, Lillfjällsleden, Klöverfjällsleden, Lapplandsleden, Kalvtjärnarna naturreservat och Sutme (Sameviste).

1. Borgahällan

Längd: 6km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Nej

Borgahällan mäter 1149 meter över havet och är den mest populäraste vandringen att göra i Borgafjäll. Inte alls konstigt, härifrån får du en magisk utsikt över byn och Klöverfjället. Det är också ett populärt fotomotiv med sin nästan helt lodräta klippvägen som är 700 meter hög.

Borgafjälls populäraste vandring!

Att vandra uppför Borgahällan tar sin tid och är en krävande vandring men så värt det. Du följer en rösad led upp till toppen med start från Borgadammen.

Vandringen är 6km t/r men ta det som en heldags vandring och passa på att njuta en stund av utsikten från toppen. Ta med matsäck eller fika och ät den på toppen vid fint väder.

2. Saxnäsleden

bra vandring i borgafjäll
Längd: 16km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Saxnäsleden är en vandring mellan Borgafjäll och parkeringen vid Stasfjället. Det är en vandring på 16km.

Leden har tydliga ledmarkeringar av ledkryss och markerade stenar, det är även lätt att följa de upptrampade stigarna som finns här.

Det här är en perfekt led för dig som snabbt vill komma upp på kalfjäll. När du kommer upp på Gaalloes topp som ligger 1160 meter över havet har du utsikt över bland annat Marsfjället, Borgahällan, Fiskonfjället och Gitsfjället.

Vill du tälta är det fint nere vid Satsån.

På toppen finns även ett rastskydd du kan ta skydd i vid dåligt väder eller ta en paus i för att äta matsäck.

3. Storviksleden

vandringsled med utsikt
Längd: 11/18km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Storviksleden är en vandring på cirka 11km (enkelväg) som tar dig upp på toppen av Våarmoevaartoe.

Här uppe vandrar du på bergskammen som tar dig bort till Storvik och du har utsikt över Korpådalen och Borgasjön.

Under vandringen kommer du även passera samernas gamla sameviste. Leden kan vara igenvuxen på vissa ställen eftersom leden inte använts på länge. Följ de orangea markeringarna för att lättare hitta.

Leden startar mittemot nedfarten till Borgadammen. Vill du inte vandra samma väg tillbaka kan du antingen ställa en extra bil vid någon av parkeringarna som finns vid slutmålen. Eller vandra längs grusvägen tillbaka som går längs med Borgasjön, vandringen blir då 18km totalt.

4. Stensjöbäckleden

Längd: 6km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

För att vandra Stensjöbäckleden behöver du åka cirka 1mil från Borgafjäll mot Båtas. Vandringen start från parkeringen som ligger 1km öster om Båtas. Där finns också en informationsskylt. Det är en lättvandrad led som passar hela familjen och är totalt 6km t/r.

Målet med vandringen är att ta sig till den cirka 100 meter djupa kanjonen och vattenfallet. En perfekt led att välja vid sämre och blåsigt väder eftersom stora delar av vandringen går i vindskyddad skog.

Under vandringen kommer du passera en plats där det förr stod en gård. Nu finns endast lämningar kvar av husgrunder och odlingsrösen. Här står även ett vindskydd som passar utmärkt att ta en mat- eller fika paus i.

5. Lillfjällsleden

Längd: 12km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Lillfjällsleden är en vandringsslinga på 12km som både startar och slutar mittemot nedfarten i Borgadammen där också parkering finns.

Det är en lättvandrad led du kan ta med familjen på om de orkar gå 12km. Leden tar dig upp på Lillfjället. Här får du uppleva det mesta av Borgafjäll som kalfjäll, vyer, fjällskog och sjöar.

Under vandringen kommer du passerar en del korsningar vilket kan göra det svårt att veta åt vilket håll du ska gå åt. I dessa korsningar finns ledpilar som visar vägen och som du följer.

6. Klöverfjällsleden (Klöverfjället)

Längd: 8km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Klöverfjällsleden är en fin dagstur att göra från Borgafjäll med möjlighet att göra en topptur upp på Klöverfjället som ligger 1303 meter över havet.

Följ vinterleden som är kryssmarkerad. Tips! Ta på dig vattentäta kängor när du går här eftersom det är väldigt blött bitvis och du behöver korsa några mindre bäckar.

Vill du upp på toppen av Klöverfjället fortsätter du förbi platån och följer bergskammen upp till toppen. Gå sedan samma väg tillbaka.

Under vintern 20/21 blåste tyvärr Klöverstugan sönder men det planeras att byggas en ny stuga uppe på platån så snart som möjligt.

7. Lapplandsleden

Längd: 190km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Lapplandsleden är en vandringsled som går genom hela Lapplands landskap. Den startar i Lapplands södra fjäll Borgafjäll och går upp till Hemavan där Kungsleden tar vid och fortsätter upp till Abisko.

Lapplandsleden en förlängning på Kungsleden.

Självaste Lapplandsleden mellan Borgafjäll och Hemavan är en vandring på 19mil. Och du kan dela in vandringen i olika etapp beroende på hur långt du vill vandra.

Leden är utmanade på vissa sträckor och du följer sommarleden som har orange färgmarkering.

Övernattningsstugor längs Lapplandsleden

Längs leden finns fyra stugor men det är långt mellan dom så ta med dig tält om du ska vandra i några dagar. Här nedan kan du se vart stugorna ligger.

  • Arevattnet
  • Åtnikstugan
  • Tjåkkelestugan
  • Slipsikkstugan

8. Kalvtjärnarna naturreservat

Längd: 2km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

En bit söder om Borgafjäll ligger naturreservatet Kalvtjärnarna, det är där fjäll möter skog.

Här finns en vandringsstig som är cirka 2km och går genom en riktigt gammal skog bort till Kalvtjärnarna. Det är en lättvandrad led som passar hela familjen.

Vid Kalvtjärn finns en rastplats där du kan ta en fikapaus innan du går tillbaka till bilen. Du kan också ta dig upp för Kalvbergets topp som är lite mer krävande men belöningen är en vacker utsikt över fjäll och skog.

Vandringen startar från parkeringen till naturreservatet som ligger på den nordöstra sidan. I reservatet växer även en del ovanliga växter som trivs i berggrunden som har mycket kalk

9. Sutme (Sydsamiskt viste)

Längd: 1,5km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: -

En mil utanför Borgafjäll ligger Sutme. Får parkeringen i Sutme kan du vandra till det gamla sydsamiska vistet.

Det är en promenad på 1,5km som även den passar bra att gå med hela familjen eller för dig som gillar historia.

Det sydsamiska vistet har använts i mist 200 år av samer som bedrivit renskötsel. Det sägs att år 1968 flyttade den sista familjen från kåta som ligger i vistet. Det är en häftig historia att vandra runt i.

Missa inte! Halvvägs från parkeringen upp mot samevistet kan du göra en avstickare till ett vattenfall. Fallet är ungefär 10 meter högt och är en fin plasts att besöka när du är här.

Varför vi rekommenderar att vandra i Borgafjäll

Många av Borgafjälls vandringsleder startar just från Borgafjäll eller endast 1mil bort. Det gör det lättillgängligt att nå de flesta leder.

Det är en stor variation på vandringen här. Du kan vandra både i skyddad skogsterräng eller göra toppturer med magiska utsikter. Det finns vandring som passar föra alla även för barnfamiljer.

Om du vill läsa om mer vandringar i området kring borgafjäll kan du läsa vår artikel om vandringsleder i Lappland.

vandringsleder i borgafjäll

Vanliga frågor

Vilken vandringsled får man inte missa?

Borgahällan och Klöverfjällsleden. Båda är fina vandringar som bjuder på utsikter över fjällen. Annars är Saxnäsleden en fin led om du snabbt vill komma upp på kalfjället.

Får man tälta i Borgafjäll?

Ja, det får du. Eftersom allemansrätten gäller är det tillåtet att tälta i enstaka dagar så länge du inte skadar naturen du vistas på. Kom också ihåg att alltid ta med dig allt skräp hem så du inte lämnar kvar något i naturen.

Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!

Lämna en kommentar