Vandring i Storuman – 8 fina vandringsleder

Det är bland annat i Storuman fjällkedjan både startar och slutar och vill du fjällvandra så ligger fjällorten Hemavan/Tärnaby i Storumans kommun. Annars kan du hitta fina vandringsleder och tuppturer i de centrala delarna av Storuman.

Den bästa perioden att vandra i Storuman är under sommar och höst och du kan kombinera vandringen med fiske, bärplockning eller varför inte paddling om du vill.

De bästa vandringslederna i Storuman är bland annat Strandpromenaden, Hjärtats tre toppar, Kyrkstigen, Hälsans Stig, Grippmokkhobben, Kärleksstigen, Luspholmen-Hembygdsgården och fjällvadring i Hemavan/Tärnaby.

1. Strandpromenaden

vandring med badplats storuman
Längd: 2km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Strandpromenaden är en vandring på 2km och ligger centralt i Storuman, leden är väldigt lättillgänglig för alla. Vandringen går på en lätt terräng och går mest på grusväg men även en lite bit inne i skogen på stig. På skogsstigen förekommer det både sten och rötter.

När du vandrar strandpromenaden går du längs med sjökanten på Luspviken. Du kommer bland annat att passera en camping, badplats och frisbeegolf. Rastplatser finns om du vill ta en paus.

Det här är en fin vandring att göra om du har ont om tid eller bara vill komma ut en snabbis. Vandrar du Strandpromenaden på sommaren så packa med dig badkläder och matsäck och stanna till vid badplatsen.

Vid Strandpromenaden har du stor chans att se norrsken om du besöker Storuman på vintern.

2. Bestig Hjärtats Tre Toppar

hjärtats tre toppar storuman
Längd: 0,5-1km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Ta dig upp för de tre topparna Utsikten, Forsviksberget och Kyrkberget. Alla tre bergs toppar ingår i Hjärtats tre toppar i Storuman. Från alla toppar får du vackra utsikter över Struman, älven och du kan även se fjällvärlden vid klart väder. De tre bergen är lätt att att ta sig till från centrala Storuman.

Utsikten är det högsta berget i Storuman och här finns rastplats, eldplats om du vill stanna här en stund, även ett utkikstorn finns på toppen. Leden upp på berget är cirka 0,5km och går på en fin skogsstig.

Forsviksberget har en lite svårare terräng att ta sig uppför då det är en riktigt brant lutning. Stigen upp är cirka 1km lång. Men det är värt att kämpa sig uppför, uppe på toppen får du en vacker utsikt över Umeälven. Bänkar finns om du vill ta en paus.

Kyrkberget ligger cirka 26km utanför Storuman och är ett naturreservat. Att ta sig upp för berget är krävande och svårt då det är en brant stigning. Viktigt att du har koll på vart du sätter fötterna då stigen delvis går när bergskanten ibland.

Det är vid stupet på Kyrkberget fjällkedjan börjar/slutar.

3. Kyrkstigen (Storuman-Stensele)

storuman vandringsstig
Längd: 6km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Kyrkstigen som går mellan Storuman och Stensele är en 6km lång vandring och går på en varierad terräng. Vandringen är för det mesta lättframkomlig och går på grusstigar men vissa delar är lite svårare då stigen är igenvuxen.

Längs med leden kommer du att passera en kallkälla vilket är perfekt om du är törstig eller behöver fylla på vattenflaskan. Leden är även markerad med skyltar bitvis men kan vara svåra att se ibland.

Du startar din vandring på Kyrkstigen vid E45 vid Blå vägen i Storuman. Du kommer att se en informationstavla vid vägen om Kyrkstigen och det är även där du startar vandringen.

4. Hälsans Stig

hälsanas stig storuman
Längd: 6,6km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Hälsans Stig är ett samarbete med Hjärt- och Lugnfonden för att få det svenska folket att komma ut och röra på sig. Hälsans Stig finns i flera svenska städer och ska vara lättillgängliga för alla.

Hälsans Stig i Storuman ligger centralt och är 6,6km lång vandring. Vandringen går längs med den populära Blå Vägen som går genom Storuman innan den viker av mot Luspviken.

Under vandringen på Hälsans Stig kommer du att passera både ett bad och camping. Du kan starta på leden vart du vill och du kan nå den med kollektivtrafiken i Storuman.

5. Grippmokkhobben

fina vandring i storuman
Längd: 1km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Ett måste är att bestiga Grippmokkhobben om du är i Storuman. Det är en kort men brant vandring på 1km. Väl uppe på Grippmokkhobben kan du vid klart och fint väder njuta av en vacker panorama utsikt över fjälltoppar, sjöar och skogslandskap.

Innan du kommer upp på de brantare partierna så kommer du att vandra genom en gammal granskog. Grippomokkhobben ligger cirka 57km utanför Storuman centrum och hit tar du dig lättast med bil. Leden är skyltad.

Vandrar du här på sommaren så ta med dig badkläder, det finns flera sjöar i området som bjuder in till ett svalkande dopp. Packa även ner en god matsäck och en laddad kamera för du kommer kunna ta vackra bilder härifrån.

6. Kärleksstigen

kärleksstigen
Längd: 2km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

En lätt vandringsslinga som ligger centralt i Storuman är Kärleksstigen som är en vandring på 2km. Här vandrar du på en lätt terräng av grusväg genom löv- och granskog. Leden korsar även Luspens naturreservat.

Det finns nya uppställda rastplatser och vindskydd längs med leden som du kan passa på att ta en paus vid eller varför inte äta medtagen fika eller lunch. Leden kan vandras av alla då den är enkel och inte en lång vandring.

7. Luspholmen-Hembygdsgården

sommarvandring i storuman
Längd: 3km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Att vandra mellan Luspholmen-Hembygdsgården är en vandringsled på 3km som du enkelt når från centrum i Storuman med cykel. Här får du vandra i en skärgårds liknande miljö då leden är omgiven av vatten på båda sidor.

Det är en fin och lättvandrad skogsstig som går genom skogen längs med sandstränder där du även kan bada.

Vid Hembygdsgården finns cafe under sommaren och du kan även boka bagarstugan här för att baka ditt eget tunnbröd om du vill. Att vandra mellan Luspholmen-Hembygdsgården är en mysig dagsvandring att göra med familjen.

8. Hemavan/Tärnaby

fjällvandring i storuman tärnaby
Längd: 3-78km
Svårighetsgrad: Lätt/Medelsvår/Svår
Ledmarkeringar: Ja

Hemavan/Tärnaby är en fjällort som ligger i Storumans kommun och som kanske mest är känt för sin skidåkning på vintern. Men här kan du även fjällvandra på sommaren i en häftig fjällnatur som går upp på fjälltoppar och nere i dalgångar.

Det finns vandringsleder som passar för alla du kan dagsvandra, topptura men även göra längre vandringar som innebär övernattning. Från Storuman upp till Hemavan/Tärnaby är det cirka 15mil så det går att ta sig hit över dagen för att göra en kortare dagsvandring om du vill.

Men för den bästa upplevelsen utan att behöva stressa och kunna utforska området lite mer så skulle vi rekommendera att du stannar i Hemavan/Tärnaby några dagar.

storuman vandringsleder

Varför vi rekommenderar att vandra i Storuman

Storuman har en vacker och varierande natur att vandra i. Det finns både lätta och mer avancerade leder att välja på. I Storuman får du vandra i bland annat skog, myrmark och på höga höjder med utsikt över berg, älvar och skogsområden. Du har även tillgång till fin fjällvandring i Hemavan/Tärnaby.

Det vi gillar med att vandra i Storuman är att du kan nå många leder direkt från centrala Storuman. Men den bästa vandringen får du lite utanför stadskärnan, speciellt om du vill åt vildmarkskänslan.

Det är bra markerade vandringsleder som gör det enkelt att hitta runt och eldplatser med vindskydd finns utplacerade vid många av lederna. I Storuman kan du kombinera din vandring med fiske, paddling och bärplockning om du vill.

vandringsleder i storuman

Vanliga frågor om vandring i Storuman

Vilken är den bästa årstiden för att vandra i Storuman?

Den absolut bästa årstiden att vandra på i Storuman är på sommaren och hösten. Även om vädret är väldigt varierande här uppe så är det stabilare under sommar och höst, det är även ljusare ute och inte lika blött i marken. Hösten bjuder även på mycket bär och fina färgskiftningar.

Finns det vindskydd och eldplatser i Storuman?

Ja det för det. Det finns utplacerade på många leder men inte alla.

För vilka passar det att vandra i Storuman?

Alla kan vandra i Storuman oavsett ålder och erfarenhet. Det finns lätta och korta leder att vandra men också mer avancerade och tekniska leder.

Vilken vandringsled får man inte missa i Storuman?

Har du tid och är i Storuman en längre tid tycker får du inte missa att bestiga Hjärtats Tre Toppar som är tre berg som betår av Utsikten, Forsviksberget och Kyrkberget. Vill du fjällvandra så ska du ta dig till Hemavan/Tärnaby.

Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!

Lämna en kommentar

För att ge en bättre användarupplevelse använder vi och våra partners cookies för att lagra- och/eller få åtkomst till enhetsinformation. Genom att klicka på ”Acceptera” godkänner du användningen av cookies. De gör det möjligt för oss och våra partners att behandla icke-känslig information som IP-adress, unikt ID och surfdata för att kunna visa personligt anpassade annonser och innehåll, mäta annonser och innehåll, få målgruppsinsikter och utveckla och förbättra våra produkter.  Lär dig mer