Vandring i Stockholm – 13 fina vandringsleder

I Stockholm finns det gott om fina vandringsleder både i naturreservat och i skärgården. Du hittar både längre vandringsleder och kortare dagsturer.

Det finns leder som passar för alla och vissa av vandringslederna är lätta att ta sig till med kollektivtrafiken. Med detta inlägg kommer vi lista de populäraste vandringslederna i- eller nära Stockholm.

De bästa vandringslederna i Stockholm är bland annat Sörmlandsleden, Roslagsleden, Värmdöleden, Kustleden i Tyresta, Hellasgården Källtorpssjön runt, Pilgrimsvandring i Tyresö och skärgårdsvandring i Möja. Nästa alla av dessa vandringsleder kan du ta dig till med kollektivtrafiken.

1. Sörmlandsleden Etapp 1 (Björkhagen-Skogshyddan)

Längd: 8,5km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Här i Stockholm börjar Sörmlandsleden etapp 1. Det är en vandringsled som går genom hela Sörmland (som är totalt 100 mil lång). Etapp 1 som börjar i Björkhagen och slutar i Skogshyddan är 8,5km lång.

Du tar dig enkelt till Björkhagen med tunnelbanan och vandringsleden börjar öster om tunnelbanestation och in i Nacka friluftsområde. Trots att vandringsleden ligger nära Stockholmstad så erbjuds du varierad och vacker natur med ett rikt fågelliv på din vandring.

Du kommer uppleva allt från skogsvandring till att gå förbi många fina badstränder som Söderbysjön, Ältasjön och Ulvsjön under din vandring på Sörmlandsleden etapp 1.

Passa på att ta en paus eller varför inte ett dopp i någon av sjöarna för att svalka dig. Vid Sandasjön finns även friskt källvatten du kan dricka eller fylla på din vattenflaska med.

2. Roslagsleden

roslagsleden vandra i stockholm
Längd: 19mil
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Roslagsleden är även den en känd vandringsled som du hittar norr om Stockholm. Hela leden är totalt 19 mil lång men delas in i 11 etapper. Du kan välja att gå endast en etapp eller så går du hela vandringsleden över en dag eller delar upp vandringen och övernattar ute.

Det finns även vandringspaket med övernattning du kan köpa så slipper du sova i tält och släpa på tältutrustning. Vandringspaket kan du köpa med boende på Wik Bed & Breakfast.

Roslagsleden går genom sex kommuner i Stockholms län som är Danderyd, Sollentuna, Täby, Vallentuna, Österåker och Norrtälje. Under din vandring på Roslagsleden kommer du få uppleva fina miljöer som historiska platser, orörd skog, landsbygder och fina sjöar. Leden är lätt att ta sig fram på så det passar för alla att gå.

Etapper på Roslagsleden:

 • Etapp 1: Danderyd – Karby gård
 • Etapp 2: Karby gård – Örsta
 • Etapp 3: Örsta – Lövhagen
 • Etapp 4: Lövhagen – Domarudden
 • Etapp 5: Domarudden – Wira bruk
 • Etapp 6: Wira bruk – Penningby
 • Etapp 7: Penningby – Vigelsjö
 • Etapp 8: Vigelsjö – Roslagsbro
 • Etapp 9: Rosalgsbro – Gåsvik
 • Etapp 10: Gåsvik – Sandviken
 • Etapp 11: Sandviken – Grisslehamn

3. Kustleden (Tyresta Nationalpark)

Längd: 13km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Söder om Stockholm ligger Tyresta Nationalpark. Kustleden startar vid entrén Brakmaren, hit tar du dig lättast med bil. I Tyresta Nationalpark finns det flera vandringsleder att vandra på men den vi tycker extra mycket om är Kustleden.

Kustleden är en vandringsled som är cirka 13km lång med varierad terräng, kan vara svårt att vandra på vissa delar men största delen av leden är lätt att ta sig fram på. Leden är markerad med orangea trianglar.

Här får du gå i en varierad natur allt från tät skog till öppen landsbygd och med kustutsikt på vissa håll.

Längs med leden finns det fina eldplatser som du kan stanna till vid för en fika- eller lunchpaus, ved till eldplatserna finns i en vedlåda i närheten. Det går även bra att tälta längsmed leden om du vill.

4. Värmdöleden

värmdöleden stockholm
Längd: 25km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Värmdö ligger öster om Stockholm och hit kan du ta dig både med bil eller kollektivtrafiken. Värmdöleden är den längsta vandringsleden i kommunen på cirka 25km. Du kan välja att gå hela leden eller gå den i olika etapper. Leden är indelad i tre stycken etapper.

Värmdöleden går från Strömmen till Saltarö genom bebyggelse men mesta dels genom natursköna områden. Det är lätt att vandra denna led och passar därför alla vandrare.

Leden är även markerad med orange markering så du lätt ska hitta. Vill du ta en paus eller fylla på med energi så finns det rastplatser längs med leden. Det här är en perfekt led om du vill göra en dagsvandring i Stockholm.

Etapper på Värmdöleden:

 • Etapp 1: Strömmen – Ålstäket
 • Etapp 2: Ålstäket – Sågen
 • Etapp 3: Sågen – Saltarö

5. Adelsö vandringsled

vandring adelsö
Längd: 12km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Väst om Stockholm ligger Ekerö kommun och på norra delen av ön hittar du Adelsö vandringsled som är en led på cirka 12km. Hit tar du dig enklast med bil.

Adelsö vandringsled går längsmed Mälaren och är en lätt vandradled som är markerad med blå färgmarkering. Du kan också välja en lite längre variant på leden som är 14km då kommer du passera öns högsta punkt. Där finns ett utkikstorn du kan blicka ut över Mälaren ifrån.

Nä du vandrar på Adelsö vandringsled så kommer du gå genom varierad natur som orörd skog, längs med vattnet och i forntida gravfält.

6. Stora Gålöslingan

stora gålöslingan vandring
Längd: 11,7km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Cirka 3,5 mil sydost från Stockholm ligger Gålö med sin vackra skärgårdsnatur. Lättast att ta sig hit är med bil men du kan också ta dig hit med hjälp av kollektivtrafiken. Här rekommenderar vi varmt att vandra Stora Gålöslingan som är 11,7km, extra fin är den att vandra på sommaren.

Vandringsleden är rödmarkerad och det är en varierad terräng, kan vara svår att ta sig fram på vissa ställen så räkna med att det kan ta längre tid att gå leden. Naturen är varierande med skog, lövskog, hällar och vacker skärgårdsnatur.

Efter vandringsleden finns det rastplatser och även grillplats för en paus för eventuellt lunch eller fika. Vid Gålös parkering finns det en badplats, toaletter och café.

7. Hellasgården – Källtorpssjön runt

vandring hellasgården källtorpssjön runt
Längd: 5km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

I Nacka kommun ligger Hellasgården som är ett populärt friluftsområde hos Stockholmarna och vi förstår varför. Hellasgården ligger i Nackareservatet och det finns flera vandringsleder att vandra här men den leden vi gillar mest är Källtorpssjön runt en led på 5km.

Källtorpssjön runt är en rundslinga som är ganska lätt att vandra men kan vara lite bökig på vissa ställen, så ha koll på vart du sätter fötterna.

Leden är markerad med gul färgmarkering och startar vid Hellasgården. Du vandrar i skog men också mycket på hällar med vacker utsikt över Källtorpssjön. Passa på att ta en lunch- eller fikapaus uppe på hällarna.

Till Hellasgården tar du dig med bil och det finns gott om parkering här eller så tar du bussen ut hit från slussen det tar cirka 10 minuter och bussen stannar precis vid Hellasgården.

8. Booleden

booleden stockholm
Längd: 15km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

En annan vandringsled som du kan hitta i Nacka kommun är Booleden. Hit kan du ta dig med buss eller med bil. Vandringsleden är 15km och har orange färgmarkering. Leden startar vid Boo hembygdsgård i Orminge och sträcker sig bort till Strömmen i Värmdö och där Värmdöleden startar.

Det här är en fin vandringsled som är lätt att vandra och passar alla men just sträckan vid Myrsjön kan vara lite besvärlig. På din vandring på Booleden får du uppleva historiska platser, fornminnen, utsikts platser och fina sjöar.

Leden går genom skog, hällmarker, skogssjöar och ängar. Där det är blött och lerigt ligger det spänger så du lätt ska kunna ta dig över. Det här är en perfekt dagstur att vandra och glöm inte att packa med lunch eller fika som du kan inta på vandringen.

9. Skärgårdsvandring – Möja

möja vandra
Längd: 12km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Möja är en skärgårdsö i Stockholm som du endast kan ta dig till med båt. Skärgårdsbåtar går från Nybrokajen och Strandvägen i Stockholm. Och du kan starta din vandring direkt när du kliver av båten på Bergs Brygga i Möja och ta båten tillbaka till stan samma dag.

Men vi skulle rekommendera att du övernattar på ön så slipper du stressa med att passa båttider för att ta dig in till stan igen och att verkligen njuta av skärgården när du ändå är här. Det är tillåtet att tälta på ön om du föredrar det.

Skärgårdsvandringen på Möja är lätt att vandra då du mesta dels går på grusväg, följ den markerad kultur-och naturstigen för att inte missa något av öns sevärdheter.

Om du är sugen på fler vandringstips i skärgården ska du läsa vår artikel om fina vandringsleder i Stockholms skärgård.

10. Utö runt

vandra på utö
Längd: 15km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

En annan fin skärgårdsö att vandra på är Utö som också är en av Stockholms mest besökta öar. Hit kommer du endast med båt. Ta turbåten från Årsta brygga ut till Utö och kliv av vid Gruvbryggan. Därifrån kan du starta din vandring runt Utö direkt.

Vandringsleden är välmarkerad så du inte ska missa det bästa ön har att erbjuda. Du får uppleva historia, kultur och havet på din vandring runt Utö. Passa även på att besöka Sveriges äldsta järnmalmsgruvor när du är här på ön.

Utö är en stor ö så vi rekommenderar att du stannar här över helgen då det finns fler vandringsleder att vandra. Vill du inte tälta så finns det boenden för alla plånböcker. Utö erbjuder även flera fina badplatser både stora och små.

11. Skärgårdsvandring på Lidö

lidö stockholms skärgård
Längd: 9km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

I Stockholms norra skärgård hittar du skärgårdsön Lidö. Hit tar du båten från Räfsnäs brygga och går av på Lidös brygga. Därifrån kan du starta vandringen på Lidö direkt. Det är en vandringsled på 9km som är lätt att ta sig fram på och en perfekt dagstur.

Här vandrar du på ängsmark, bland tall och lövlundar som blandar sig med en herrgårdsmiljö. Ta med dig en egen matsäck som du kan avnjuta någonstans längsmed vandringsleden.

12. Lovö runt

vandra på lovön
Längd: 17km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Nordväst om Stockholm ligger Lovö och här kan du vandra Lovö runt. En vandringsled som går runt den norra delen av Lovö och är 17km, leden är orange markerad. Du kan ta dig hit både med kollektivtrafiken eller med bil, det finns parkeringsplatser runt Lovö.

Lovö runt startar vid busshållplatsen Tillflykten och Sötvattenslaboratoriet. Längs med leden finns det även eldplatser och vindskydd du kan använda för en paus eller om du vill övernatta.

Terrängen på vandringsleden är varierad men alla kan ta sig fram här. När du vandrar Lovö runt så kommer du få uppleva vackra vyer över Mälaren och fin natur.

13. Pilgrimsvandring i Tyresö (Nyckelvandringen)

pilgrimsvandring nyckelvandringen tyresö
Längd: 11,5km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Öster om Stockholm ligger Tyresö som också har blivit ett centrum för pilgrimsvandringar. Här finns det fyra stycket Pilgrimsleder att vandra. Den Pilgrimsvandringen vi valde att vandra var Nyckelvandringen som är en vandring på cirka 12km.

Vandringsleden är delvis markerad och går i varierad terräng där det är lätt på vissa ställen och andra delar av leden kan vara lite svårare att ta sig fram på, det är bra om du är van vid att vandra.

Leden går längs med Albysjön och Fatburen i varierad och vacker natur. Vandringsleden startar direkt vid Pilgrimscentrum i Tyresö.

Pilgrimsleder Tyresö:

 • Munkvandringen: 4km
 • Vattnets kraft: 9km
 • Nyckelvandringen: 11,5km
 • Drottning Kristina pilgrimsled: 15km

Varför gillar att vi att vandra i Stockholm?

Trots att Stockholm är en storstad så finns det mycket natur och naturreservat runt om Stockholm som dessutom är lättillgängliga med kollektivtrafiken.

Naturen på Stockholms olika vandringsleder är varierad det är allt från gammelskog, klippor och hällar, ängar, lövskogar och en hel del badplatser. Förutom naturen så finns det mycket historia kring många av vandringslederna i Stockholm.

Våra favoritställen att vandra på i Stockholm är Tyresta Nationalpark, Hellasgården (Nackareservatet) och att skärgårdsvandra. I Stockholm hittar du vandringsleder som passar alla åldrar och erfarenheter. Det finns ofta vindskydd och eldplatser längs många av lederna.

vandringsleder stockholm

Vanliga frågor om vandring i Stockholm

Får man tälta efter vandringslederna i Stockholm?

Ja det får du. Många vandringsleder har även vindskydd och eldplatser som är perfekt att slå upp sitt tält vid. Men lämna alltid platsen som den var när du kom dit och ta med ditt skräp.

Behöver man ha bil för att ta sig ut till vandringsleder i Stockholm?

Nej det behöver du inte. Du kan enkelt ta dig ut till vandringsleder i Stockholm med hjälp av kollektivtrafiken. Vissa vandringsleder är lättare att ta sig till än andra där du kan behöva byta mellan buss, pendeltåg och tunnelbana.

Finns det vindskydd och eldplatser på Stockholms vandringsleder?

Inte på alla vandringsleder i Stockholm men på många av dom. Det finns bland annat vindskydd och eldplatser i Tyresta Nationalpark, Nackareservatet (Hellasgården), Sörmlandsleden och Roslagsleden. Såklart finns det även på andra platser också. Det är oftast utmarkerat på vandringskartor vad som finns längs med leden.

Finns det vandringsleder i naturreservat i Stockholm?

Ja, i Stockholm finns det vandring i både naturreservat och i nationalparken Tyresta. Några naturreservat i Stockholm du kan vandra i förutom nationalparken Tyresta är Nackareservatet, Nyckelvikens-, Judarskogens-, Långängen-Elfviks-, Kyrksjölötens-, Flatens-, Östra Järvafältets- och Södra Törnskogens naturreservat.

Finns det stadsvandring i Stockholm?

Ja, det finns massor av olika stadsvandringar i Stockholm efter olika historiska teman. Du kan gå på guidade turer i gamla stan, Södermalm eller ute på Djurgården i Östermalm, men du kan också gå på en stadsvandring på egen hand helt gratis. Ta dig in till den del av Stockholm du gillar och gå runt lite bland husen samtidigt som du läser på om de spännande kvarteren och byggnaderna.

Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!

2 svar på ”Vandring i Stockholm – 13 fina vandringsleder”

 1. Bogesundslandet från Askrike camping in mot Vaxholm är en jättefin tur på kring 12 km där man går längs vattnet nästan hela tiden. Man kan åka med buss till Ellboda friluftsgård för att börja därifrån och hem från Vaxholm går det bussar varje kvart. Det finns några rastplatser och en grillplats, men det är många fina platser att ta paus efter vägen.

  Svara

Lämna en kommentar