Vandring i Skövde – 6 fina vandringsleder

Skövde bjuder på en varierad och spännande natur att vandra i. Här finns kortare promenader och längre heldags turer att vandra.

Vandra hela Billingeleden eller delar av den och upplev Silverfallet, Ryds grottor och sagolika Rhododendrondalen. Mer om det berättar vi längre ner i inlägget.

De bästa vandringsleder i Skövde är Billingeleden, Trollstigen, promenera i Rhododendrondalen, Norra Rundan, Kulturstigen i Stolan och S:t Elins led.

1. Billingeleden

Längd: 57km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Skövdes längsta vandringsled är Billingeleden som är 57km totalt och indelad i 8 etapper. Vilket gör att du själv kan kombinera de olika etappen eller vandra hela och övernatta längs leden.

Billingeleden bjuder på en stor variation av natur och du kommer gå förbi flera sevärdheter som landskapet i Vallebygden, Silverfallet och Ryds grottor.

Längs leden kommer du uppleva utsikt från bergskanten, skog, hagmarker och den blomstande kalkstensplatån i Berg.

Etapper på Billingeleden:

  • Etapp 1: Billinges fritidsområde – Ryds grottor – Stora Liden Rånna (7,5km)
  • Etapp 2: Stora Liden Rånna – Högsböla Ängar (8,5km)
  • Etapp 3: Högsböla Ängar – Silverfallet (3,5km)
  • Etapp 4: Silverfallet – Lycke Lille Höjden (5km)
  • Etapp 5: Lycke Lille Höjden – Öglunda (6km)
  • Etapp 6: Öglunda – Höjentorp (6,5km)
  • Etapp 7: Höjentorp – Varnhem (7km)
  • Etapp 8: Varnhem – Billinges fritidsområde (13km)

2. Trollstigen

Längd: 2,6-12,4km
Svårighetsgrad: Lätt/Medel
Ledmarkeringar: Ja

Trollstigen är en relativt ny vandringsled i Skövde som är indelad i tre delar för att passa alla smaker. Den kortaste delen är 2,6km (gul ledmarkering). Här vandrar du nedanför Billingens kant och genom Rhododedrondalen i en trolsk miljö.

Den mellan långa delen av Trollstigen är 8,1km (rosa ledmarkering) går samma sträcka som den längsta på 12,4km fram till Skanskas stenbrott. Tips! Gör en avstickare efter Skanskas stenbrott, inne i skogen finns ett lite vattenfall.

Vill du ha en heldagstur är den längsta delen av Trollstigen ett perfekt val. Den är 12,4km och kallas även för den ”historiska leden”. Här vandrar du genom Rhododedrondalen, förbi porlande bäckar och Ryds grottor. Här kan du passa på att ta en paus, det finns rast- och eldplats.

3. Promenera i Rhododendrondalen

Längd: -
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Vill du ha en stadsnära vandring ska du promenera runt i Rhododendrondalens magiska oas av växter och blommor. Ett perfekt utflyktsmål för familjen att promenera runt i den parkliknande trädgården.

Det finns skyltar som tar dig runt i Rhododendrondalen men exakt hur långt det är vet vi tyvärr inte, men det är lätt att ta sig fram.

Det är ett mysigt ställe att besöka, ta med er matsäck och slå er ner någonstans i den härliga miljön. Bästa perioden att besöka och promenera runt i Rhododendrondalen är i slutet av maj och början på juni då blommar det som mest här.

4. Norra Rundan

Längd: 20km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Norra Rundan är en rundslinga som totalt är 20km lång, en perfekt heldagsvandring. Under vandringen kommer du passera flera fina platser som Silverfallet, hagmarkerna vid Långesäter och den ramlöksfyllda Melldalaskogen.

Tips! Passa på att en fika hos Melldala Trädgård eller hos Cecilia Trädgårdscafé när du vandrar Norra Rundan.

För att komma direkt på Norra Rundan ska du börja vid parkeringen i Arvidstorp eller Högsböla ängar. Du kan också ta buss 613 till Karlsfors och starta på leden vid Silverfallet Karlsfors.

5. Kulturstigen i Stolan

Längd: 3km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Kulturstigen i Stolan är en 3km lång vandring som du kan variera och göra antingen kortare eller lite längre.

Leden tar dig genom många stenbrott som ligger runt Billingen och går längs med gamla gruvgångar.

Önskar du en lite längre vandring kan du även gå runt Kallsjön, då blir vandringen cirka 450 meter längre. Vill du ha leden kortare och lättare kan du vända efter sjön, då slipper du också den brantaste delen på leden.

6. S:t Elins led

Längd: 14km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Är du sugen på att vandra en Pilgrimsled ska du gå S:t Elins led som är en 14km lång vandring. Trots längden är den lättvandrad.

Vandringen går mellan S:t Elins kyrka i Skövde till klosterkyrkan i Varnhem.

Är du intresserad av kyrkor och historia kan ett stopp vid Våmbs Kyrka från 1100-talet vara intressant som du passerar under vandringen.

Varför vi rekommenderar att vandra i Skövde

I Skövde finns det något för alla både lättavandrade leder men också leder som är mer utmanande. Naturen i Skövde bjuder på en stor variation vilket gör att det finns mycket att upptäcka och se.

Här kan du hittar vackra platser att pausa på med fin utsikt eller i en lummig oas vid en porlande bäck. Passa på att vila benen eller ät medtagen matsäck.

I Skövde finns stadsnära vandring vilket gör det smidigtt att ta sig till lederna eller så kan du enkelt ta kollektivtrafiken ut om du inte har tillgång till bil.

Vanliga frågor

Vilken vandring får man inte missa?

Billingeleden får du intet missa om du har tid. Annars är Norra Rundan perfekt om du vill ha en heldags vandring.

När är bästa perioden att vandra i Skövde?

Vår och sommar är som finast att vandra på i Skövde tycker vi. Men självklart kan du vandra här året runt och alla årstider har sin egen charm.

Får man tälta vid lederna?

Ja, du får tälta så länge inget annat anges på platsen. Tänk på att särskilda regler kan gälla i vissa naturområden och naturreservat, det kan vara tältförbud så kolla alltid upp innan. Annars gäller allemansrätten.

Kan man fylla på med vatten längs lederna?

Nej inte vad vi vet. Ha som vana att alltid ta med lite för mycket vatten när du vandrar.

Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!

Lämna en kommentar