Vandring i Rättvik – 5 fina vandringsleder

Rättvik ligger fint beläget precis vid Siljan och har fina vandringsleder som är värda att utforska. Siljansleden som är en av Sveriges signaturleder går förbi här och inget du får missa! Vill du istället göra en kortare vandring är Tre Toppar det perfekta valet.

Naturen i Rättvik variera mellan skog, hedmark, öppna landskap och kulturhistoria. Här får du uppleva en mysig dalaidyll!

De bästa vandringslederna i Rättvik är Siljansleden, Tre Toppar, Vandringsled mellan Rättvik och Dalhalla, Kärleksstigen och Siljans strandvandring.

1. Siljansleden (Jarlstugan-Ensro)

siljansleden rättvik
Längd: 10km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

I Rättvik kan du vandra en liten del av Siljansleden som också är en av Sveriges tolv signaturleder. En bit av Siljansleden är att vandra från Jarlstugan till Ensro eller tvärtom, vandringen är 10km. Du följer de orangea färgmarkeringarna som sitter på träd eller stenar.

Leden går i en varierad terräng på hedmark och i skogsterräng där det förekomma både stenar och rötter längs skogsstigen. Du kommer gå längs med Enån och Springkällan.

Det här är en perfekt dagsvandring. Ett tips! Starta vid Jarlstugan som ligger i Rättvik och vandra till Ensro och avsluta med ett bad vid badplatsen som finns i Ensro.

2. Tre toppar

tre toppar rättvik
Längd: 7,5km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Precis som namnet avslöjar är det tre toppar du ska ta dig mellan. Nämligen bergkammen som ligger ovanför Rättvik. Hedsåsberget, Lerdalsberget och Hökolsberget. Det är en rundvandring på 7,5km som går i en varierande terräng.

Tre Toppar ger dig vacker utsikt över Rättvik och Siljan. Missa inte denna vandring!

Du kommer passera naturreservatet Dalen även kallad Vitsippsdalen där är det en rik växtlighet och fågelliv.

Leden startar nere vid Rättviks slalombacke där en skylt finns som visar vart leden börjar. Sen följer du orange färgmarkering. Du kan gå till Rättviks slalombacke från centrum.

3. Rättvik-Dalhalla

vandra till dalhalla
Längd: 10km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Vandra till utomhusarenan Dalhalla från Rättvik. Det är en vandring på 10km som går genom en lätt terräng av grus, asfalts vägar och fina stigar. Så länge du orkar gå 10km kan alla vandra denna led.

Leden startar från Rättvik vid Jarlastugan, börja med att följa Enåleden i 4km och sedan Dalhallaleden som är 6km. Du kommer att passera Enåns naturreservat med sitt speciella djurliv och växtlighet.

Leden är markerad med skyltar för att du lättare ska hitta. Men tänk på att det är glest mellan skyltningarna på vissa ställen. Ett tips är att ha lite koll på kartan också.

4. Kärleksstigen (Rallarvägen)

kärleksstigen rättvik
Längd: 7km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: -

Norr om Rättvik ligger Furudal och det är här du kan vandra på Kärleksstigen eller Rallarvägen som vissa också kallar den. Det är en vandring på 7km som har en varierande terräng men är lättvandrad.

Leden går i en naturskön miljö längs med Ore älv och du kan gå leden i valfri riktning. Vandringen går från Ore Fritidsby till Furudalens bruk.

Du kan gå på båda sidorna av Ore älven. Tyvärr vet vi inte om leden har några ledmarkeringar så det bästa är att ha koll på kartan.

5. Siljans strandvandring

siljans strandvandring
Längd: 9km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Precis som namnet avslöjar är det här en vandringsled som går längs Siljans strand. Leden är 9km enkelväg. Börja i Rättvik och gå till Öja eller tvärtom. Det är en lätt terräng som går platt på strand, spänger och fina stigar. En vandringsled som passar för alla.

Siljans strandvandring är markerad med gula brickor där det står ”Vandra i Rättvik” på. Under vandringen kommer du få njuta av vackra vyer över Siljan och en fin och varierande natur.

Du kommer också passera endel sevärdheter längs leden där informationsskyltar berättar om platsen.

Varför vi rekommenderar att vandra i Rättvik

Rättvik är en mysig liten ort i Dalarna som ligger precis vid den vackra sjön Siljan. Rättvik bjuder på en naturskön miljö och ett lugn. Fina utsiktsplatser och mysiga ställen att stanna på för att äta matsäck på fins det gott om.

Även populära Siljansleden går förbi Rättvik. Du kan nå många av lederna direkt från Rättvik och behöver inte ha tillgång till bil.

fin vandring i rättvik
rättvik dalarna

Vanliga frågor

Får man tälta vid Rättviks vandringsleder?

Ja det får du om inget annat står vid just den platsen du tänkt tälta på. Allemansrätten gäller vilket betyder att du får tälta i enstaka dagar men du får inte skada naturen eller störa markägare. Ha för vana att alltid lämna platsen som den var när du kom och ta alltid med dig ditt skräp när du går.

Måste man ha bil för att vandra i Rättvik?

Både ja och nej. Det beror helt på vilken vandringsled du vill vandra. Ska du vandra lite utanför Rättvik behöver du bil eller någon som kan skjutsa och hämta dig.

Hur lång är Siljansleden?

Hela leden är 340km och indelad i 21 etapp.

Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!

Lämna en kommentar