Vandring i Rättvik – 5 fina vandringsleder

Rättvik ligger fint beläget precis vid Siljan och har en fin natur med fina vandringsleder som är värda att utforska när du är här. Siljansleden som är en av Sveriges signaturleder går även förbi här men vill du inte ut på ett långt äventyr så finns det fina dagsturer att göra från Rättvik som går genom skog, hedmark, öppna landskap och genom kulturhistoria.

De bästa och finaste lederna i Rättvik är Siljansleden, Vandringsled mellan Rättvik och Dalhalla, Kärleksstigen, Siljans strandvandring och Tre Toppar. Det finns vandringsleder som passar för alla lätta och lite mer utmanade.

1. Siljansleden (Jarlstugan-Ensro)

siljansleden rättvik
Längd: 10km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

När du är i Rättvik kan du vandra en liten del av Siljansleden som också är en av Sveriges tolv signaturleder. En bit av Siljansleden är att vandra från Jarlstugan till Ensro eller tvärtom, leden är 10km. Du följer de orangea färgmarkeringarna som sitter på träd eller stenar.

Vandringsleden går i en varierad terräng på hedmark och i skogsterräng det kan förekomma både stenar och rötter längsmed skogsstigen. Du kommer att vandra längsmed Enån och Springkällan.

Det här är en perfekt dagsvandring att göra ett tips är att starta vid Jarlstugan som ligger i Rättvik och vandra till Ensro och avsluta med att bada vid badplatsen som finns i Ensro.

2. Rättvik-Dalhalla

vandra till dalhalla
Längd: 10km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Vandra till utomhusarenan Dalhalla från Rättvik. Det är en vandringsled på 10km och som går genom en lätt terräng av grus, asfaltsvägar och fina stigar. Så länge du orkar gå 10km så kan alla vandra denna led.

Leden är markerad med skyltar för att du ska hitta rätt men det kan vara lite glest med dom på vissa ställen så ett råd är att också ha koll på kartan.

Leden startar från Rättvik vid Jarlastugan, börja med att följa Enåleden i 4km och sedan Dalhallaleden som är 6km. Du kommer att passera Enåns naturreservat med sitt speciella djurliv och växtlighet.

3. Kärleksstigen (Rallarvägen)

kärleksstigen rättvik
Längd: 7km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: -

Cirka 3mil norr om Rättvik ligger Furudal och det är även här du kan vandra på Kärleksstigen eller Rallarvägen som vissa också kallar den. Det är en vandringsled på 7km som har en varierande terräng men som mesta dels är lätt att vandra på.

Leden går i en naturskön miljö längs med Ore älv och du kan vandra den i valfri riktning, leden går från Ore Fritidsby till Furudalens bruk. Du kan vandra på båda sidorna av Ore älven. Tyvärr vet vi inte om leden har några ledmarkeringar så det bästa är att ha koll på kartan.

4. Siljans strandvandring

siljans strandvandring
Längd: 9km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Precis som namnet avslöjar så är det här en vandringsled som går längs med Siljans stand. Leden är 9km lång enkelväg, du börjar i Rättvik och vandrar till Öja eller tvärtom. Det är en lätt terräng som går platt på strand, spänger och fina stigar. En vandringsled som passar för alla.

Siljans strandvandring är markerad med gula brickor där det står ”Vandra i Rättvik” på. Under din vandring kommer du få njuta av vackra vyer över Siljan och fin och varierande natur. Du kommer även gå förbi endel sevärdheter längs med leden där informationsskyltar berättar om platsen.

5. Tre toppar

tre toppar rättvik
Längd: 7,5km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Tre Toppar i Rättvik kommer ge dig vackra vyer över Siljan, Rättvik och Rättviks byarna. Precis som namnet avslöjar så är det tre toppar du ska ta dig mellan nämligen bergkammen som ligger ovanför Rättvik, Hedsåsberget, Lerdalsberget och Hökolsberget där finns fina utkiksplatser.

Vandringen startar nere vid Rättviks slalombacke där en skylt sitter och visar vart leden börjar sedan följer du orange färgmarkering som kommer att visa dig vägen. Tre Toppar är en rundvandring på 7,5km i en varierad terräng med smala stigar där det kan förekomma både rötter och stenar en liten bit, ett par vandringsskor eller skor med rejäl sula rekommenderas.

Du kommer passera naturreservatet Dalen även kallad Vitsippsdalen på din vandring där det är en rik växtlighet och fågelliv. Du kan enkelt promenera från Rättviks centrum till startplatsen för Tre Toppar.

Varför vi rekommenderar att vandra i Rättvik

Rättvik är en mysig liten ort i Dalarna som ligger precis vid den vackra sjön Siljan. Rättvik bjuder på en naturskön miljö och ett lugn. Fina utkiksplatser och mysiga ställen att stanna till vid för att äta sin matsäck eller fika.

Även den populära Siljansleden går runt Rättvik. Du kan nå många av lederna direkt från Rättvik och behöver inte ha tillgång till bil om du inte ska ta dig längre ut.

fin vandring i rättvik
rättvik dalarna

Vanliga frågor om vandring i Rättvik

Får man tälta vid Rättviks vandringsleder?

Ja det får du om inget annat står vid just den platsen du tänkt tälta på. Allemansrätten gäller vilket betyder att du får tälta i enstaka dagar men inte förstör naturen eller störa markägare. Ha för vana att alltid lämna platsen som den var när du kom och ta alltid med dig ditt skräp när du går.

Måste man ha bil för att vandra i Rättvik?

Både ja och nej. Det beror helt på vilken vandringsled du vill vandra. Ska du vandra lite utanför Rättvik så behöver du bil eller någon som kan skjutsa och hämta dig.

Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!

Lämna en kommentar

För att ge en bättre användarupplevelse använder vi och våra partners cookies för att lagra- och/eller få åtkomst till enhetsinformation. Genom att klicka på ”Acceptera” godkänner du användningen av cookies. De gör det möjligt för oss och våra partners att behandla icke-känslig information som IP-adress, unikt ID och surfdata för att kunna visa personligt anpassade annonser och innehåll, mäta annonser och innehåll, få målgruppsinsikter och utveckla och förbättra våra produkter.  Lär dig mer