Vandring i Storulvån – 6 fina vandringsleder & turförslag

Storulvån är ett populärt ställe att vandra på i Jämtland och härifrån kan du göra flera dagsturer eller gå ut på en flerdagsvandring. Att vandra i Storulvån passar för alla, vana vandrare som nybörjare. Du kan även om du vill sätta ihop en egen vandringstur med hjälp av fantasin. Vissa leder är skyltade eller färgmarkerade medans andra kräver att du själv har koll med hjälp av karta och kompass.

De bästa vandringslederna och turförslagen i Storulvån är bland annat Jämtlandstriangeln, Blomsterstigen (Getryggen), Storulvåfjällets topp, vandra till Ulvåtjärn, Snasahögarna, Storulvån-Vålådalen och Storulvån-Hängbron över Handölan.

1. Jämtlandstriangeln

Längd: 47km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Den populära Jämtlandstriangeln är en vandringsled på 47km och som är indelad i tre olika etapp, vandringen går från fjällstation till fjällstation vilket gör att du kan vandra med en lätt packning. Du kan även tälta vid fjällstationerna och utnyttja deras service som kök, toalett och vatten mot en avgift.

För att vandra Jämtlandstriangeln behöver du inte vara en van vandrare utan passar även dig som är nybörjare. Det är en lätt terräng att ta sig fram på och naturen är otroligt vacker av fjällmiljön och de vackra utsikterna över fjällen. Det finns gott om platser att pausa vid eller varför inte passa på att ta ett dopp i någon av fjällsjöarna.

Etapp på Jämtlandstriangeln:

  • Etapp 1: Storulvån-Sylarna (16km)
  • Etapp 2: Sylarna-Blåhammaren (19km)
  • Etapp 3: Blåhammaren-Storulvån (12km)

2. Getryggen (Blomsterstigen)

blomsterstigen getryggen
Längd: 6km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Blomsterstigen är en vandringsled som är cirka 6km enkelväg och är en led som går upp mot Getryggen som ligger 1383 meter över havet. Varför leden är döpt till Blomsterstigen är den rika växtligheten som finns här av olika sorters blommor.

Det är en lätt terräng som går på fina upptrampade stigar, det kan förekomma stenar ibland på stigen men inget svårt att ta sig fram på. Du vandrar bland annat genom fjällskog och kalfjäll.

Leden är markerad från Storulvåns fjällstation där du startar din vandring och är markerad upp till 1200 meter över havet. Därefter får du fortsätta upp mot toppen av Getryggen på egen hand om du vill, fortsätt isfall upp i svackan. På toppen av Getryggen från du en fantastisk utsikt åt alla håll. Gå sedan samma väg tillbaka till Storulvåns Fjällstation.

3. Vandra upp för Storulvåfjällets topp

vandringsled storulvån
Längd: 9km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja delvis

Gör en dagsvandring till Storulvåfjällets topp som ligger 1071 meter över havet, det är en vandring på 9km. Terrängen är lätt att vandra på och du bjuds på vackra fjällvyer under vandringen samt spår från istiden.

För att komma till Storulvåfjällets topp startar du vid Fjällstationen i Storulvån. Följ leden som går mot Sylarna/Blåhammaren, efter några kilometer kommer en mindre stig som viker av från leden. Stigen fortsätter upp mot topplatån där du kommer få en magisk utsikt över bland annat Sylarna, Norge och Storulvåns dalgång.

Ta sedan samma väg tillbaka till Storulvåns fjällstation. Glöm inte att ta med dig matsäck som du kan äta någonstans på vägen upp eller ner från toppen. Det finns flera vackra platser att stanna till vid för att äta eller för att ta en paus.

4. Vandra till Ulvåtjärn raststuga

fina vandringsleder i storulvån
Längd: 12km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

En annan fin vandring du kan göra med start från Storulvåns Fjällstation är att vandra till Ulvåtjärns rasstuga. Det är en vandring på cirka 12km och den tar dig till Ulvåtjärnen som är populärt för både fiske och ett svalkande dopp på sommaren.

Det är en lätt och fin terräng som går på stigar och mest i dalgångar så inga jobbiga stigningar. Följ skyltarna där det står ”Ulvåtjärnstugan” så kommer du rätt. Ett tips när du går tillbaka till fjällstationen är att följa Storulvån som slingrar sig igenom några sandstränder, raviner, ängbjörkskog och åsar. Annars tar du samma väg tillbaka.

Vill du kan du övernatta vid Ulvåtjärns vindskydd eller tälta vid tjärnen och ta dig tillbaka till fjällstationen dagen efter. Annars är det ett fint ställe att ta en paus vid eller äta medtagen matsäck innan du vandrar tillbaka.

5. Storulvån-Vålådalen

fjällen storulvån
Längd: 60km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Vill du göra en längre vandring från Storulvån kan du vandra därifrån till Vålådalen. Det är en vandring som totalt är 60km och som är indelad i 4 etapp. Vandringen går via Sylarna och du kan övernatta i fjällstuga eller på fjällstationerna som du kommer fram till vid varje etapps slut om du inte vill bära med dig ett tält.

Terrängen är varierande och det förekommer både stigningar, våtmark med spänger och ibland stenar på stigarna men inget som är krävande utan de flesta klarar av att vandra denna led. Du vandrar genom en omväxlande och vacker fjällmiljö som bjuder på vackra utsikter.

Tips! Passa på att ta en lunchpaus vid Storforsen som du passerar vid etapp 2. Det är en otroligt vacker plats där du kan få riktigt fina bilder med dig hem.

Etapp på Storulvån-Vålådalen:

  • Etapp 1: Storulvåns Fjällstation-Sylarnas Fjällstation (16km)
  • Etapp 2: Sylarnas Fjällstation-Gåsen Fjällstuga (17km)
  • Etapp 3: Gåsen Fjällstuga-Stendalen Fjällstuga (13km)
  • Etapp 4: Stendalen Fjällstuga-Vålådalen Fjällstation (14km)

6. Storulvån-Hängbron över Handölan

handölan storulvån
Längd: 3km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Vill du ut och ta en kortare vandring som enbart tar någon timme kan du gå från Storulvsån Fjällstation till hängbron som går över Handölan. Det är en vandring som är cirka 3km lång och som är väl markerad med skyltars å det är svårt att gå fel. Passar alla att vandra även mindre barn kan vandra denna led.

Terrängen är lätt att ta sig fram på och knappt några höjdskillnader alls. Naturen du vandrar genom är fjällbjörkskog och myrmark. Efter 1,5km är du framme vid hängbron som går över Handölan, på andra sida hängbron ligger det som ett stortfält med stenar som har rundslipats efter många år.

Varför vi rekommenderar att vandra i Storulvån

Vandring i Storulvån gör att alla kan uppleva och vandra i en vacker fjällmiljö utan att behöva vara en erfaren vandrare. Du kan alltid utgå från Storulvåns fjällstation och ta dig ut på egen vandring eller följa markerade leder.

Du kan även välja att bo bekvämt på Storulvåns Fjällstation och har då tillgång till bland annat bastu, kök, middagar och rum. Du kan också tälta i närheten av fjällstationen och nyttja deras service som toalett, vatten och kök mot en billig avgift.

Storulvån bjuder på lätt vandring med vackra fjällmiljöer och utsikter. Det finns flera vackra platser att stanna till vid för en paus eller för att äta lunch/fika på. Under varma sommar dagar kan du passa på att ta ett dopp i någon av alla fjällsjöar som finns i området.

storulvån

Vanliga frågor om vandring i Storulvån

Hur tar man sig till Storulvån?

Lättast att ta sig till Storulvån är med bil annars kan du ta tåget till Duved och därifrån boka en transfer som tar dig till Storulvån. Från Duved till Storulvån är det cirka 5mil.

Får man tälta i Storulvån?

Ja det får du. Men var rädd om naturen och ta alltid med dig ditt skräp när du lämnar platsen. Vill du tälta lite lyxigare och ha tillgång till bland annat kök, toalett och dusch så kan du tälta vid fjällstationen mot en billig avgift.

När öppnar Storulvån?

Storulvån har öppet från februari-april och från juni-oktober exakt vilka datum varierar.

Finns det parkering i Storulvån?

Ja det finns en stor parkering i Storulvån. Parkeringen är oftast full så ett tips är att komma tidigt. Parkeringsavgiften ingår om du bor på fjällstationen eller har betalat för tältplats.

Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!

Lämna en kommentar

För att ge en bättre användarupplevelse använder vi och våra partners cookies för att lagra- och/eller få åtkomst till enhetsinformation. Genom att klicka på ”Acceptera” godkänner du användningen av cookies. De gör det möjligt för oss och våra partners att behandla icke-känslig information som IP-adress, unikt ID och surfdata för att kunna visa personligt anpassade annonser och innehåll, mäta annonser och innehåll, få målgruppsinsikter och utveckla och förbättra våra produkter.  Lär dig mer