Vandring i Abisko – 7 magiskt fina vandringsleder

Att vandra i Abisko ligger på mångas bucket-list och det är helt förståligt. Här får du en naturupplevelse utöver det vanliga. Här går en av Sveriges signaturled, nämligen sträckan mellan Abisko och Nikkalukta (Kungsleden).

I Abisko kan du också göra dagsvandringar om du inte vill ut på längre turer. En dagstur du inte får missa är att vandra till Trollsjön (Kärkevagge).

De bästa vandringslederna i Abisko är Kungsleden, Kärkevagge (Trollsjön), Björkliden-Kratersjön, Kopparåsen-Vadvetjåkka Nationalpark,Björkliden-Tornehamn (Lapplandsporten), Abisko-Kårsavagge och Björkliden-Gohpasvággi.

1. Kungsleden (Abisko-Nikkaluokta)

Längd: 107km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

En av Sveriges populäraste vandringsleder är Kungsleden som går från Abisko till Hemmavan. Totalt är leden cirka 400km och är uppdelad i fem delsträckor. Den första delsträckan är Abisko-Nikkaluokta som också är en av Sveriges signaturleder, den är indelad i sju etapp och har en total längd på 107km.

Vill du inte vandra hela delsträckan Abisko-Nikkaluokta kan du välja någon av de sju olika etappen, varje etapp är cirka 12-21km och tar runt 6-8 timmar att vandra per dag.

Kungsleden är tydligt markerad med skyltar där det står Kungsleden på. Fjällstugor att övernatt i finns vid leden men det går också bra att tälta.

OBS! Vill du bo i fjällstugorna är det bra om du bokar de i förväg så du vet att du har en plats.

Etapper på Abisko-Nikkaluokta

  • Etapp 1: Abisko-Abiskojaure (14km)
  • Etapp 2: Abiskojaure-Alesjaure (21km)
  • Etapp 3: Alesjaure-Tjäktja (13km)
  • Etapp 4: Tjäktja-Sälka (12km)
  • Etapp 5: Sälka-Singi (12km)
  • Etapp 6: Singi-Kebnekaise (14km)
  • Etapp 7: Kebnekaise-Nikkaluokta (19km)

2. Kärkevagge (Trollsjön)

trollsjön abisko
Längd: 12km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Kärkevagge eller (Geargevággi) som den heter på nordsamiska betyder Stendalen på svenska och ligger några mil utanför Abisko. Det är en perfekt dagsvandring att göra som är 12km t/r.

Vandringen upp till Trollsjön är som att vandra i en sagovärld, landskapet här är magiskt och Stendalen gör rätt för sitt namn då du vandrar bland stora stenblock i dalgångarna. Ta med matsäck och ät den vid Trollsjön innan du går tillbaka.

Trollsjön är Sveriges renaste sjö.

Så tar du dig till Trollsjön (Kärkevagge)

Du kan ta dig hit med bil via E10, efter cirka 2mil från Björkliden parkerar du i parkeringsfickorna som finns efter vägen och därifrån vandrar du efter skyltarna det står Trollsjön på.

Du kan även ta tåget hit och kliva av på stationen Låktatjåka och ta buss 91 från Kiruna hit.

3. Björkliden-Kratersjön

fina leder i abisko
Längd: 7km t/r
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

En annan fin dagsvandring i Abisko är att vandra till Kratersjön från Björkliden. Det är en led på 7km t/r. Du startar vid Björkliden fjällby och följer de röda kryssmarkeringarna.

Vill du ha en lite längre tur och se mer av fjället kan du kombinera vandringen till Kratersjön via Midnattssolsröset som ligger 1,5km från hotellet. Gå vänster efter grusbacken så kommer du till en stig som tar dig till ett litet vattenfall, fortsätt på stigen tills du ser skyltning till Midnattssolsröset.

Midnattssolsröset ligger på kalfjället cirka 560 m ö.h, här har du utsikt över Torneträsk och norska fjällen. Härifrån fortsätter du ner mot Kratersjön.

4. Kopparåsen-Vadvetjåkka Nationalpark

dagsvandring i abisko
Längd: 10km t/r
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Vill du besöka Vadvetjåkka nationalpark som är Sveriges nordligaste nationalpark ska du ta dig till Kopparåsen. Här startar även vandringsleden in i Vadvetjåkka nationalpark vid en parkeringsfickan vid E10 som ligger nära Kopparåsen.

Leden är markerad med stenrösen och på vissa ställen även markerad med orange färgmarkering. Det är en för det mesta en lättvandrad led som går på stigar, hällmarker och spänger.

Du kommer att passera många små sjöar på vägen och på slutet av leden kommer en hängbro som tar dig in i nationalparken. Det tar cirka 3-4 timmar att vandra leden fram och tillbaka.

5. Björkliden-Tornehamn (Lapplandsporten)

lapplandsporten
Längd: 4,5km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Vill du se Lapplandsporten (Čuonjávággi) ska du vandra Rallarvägen, en vandringsled som går fån Abisko Östra till Rombaksbotn i Norge hela leden är 55km lång.

Just sträckan mellan Björkliden och Tornehamn är en lättvandrad sträcka som startar mittemot tågstationen i Björkliden, leden går genom ängbjörkskog och på stig.

Efter halva vägen kommer du till en utsiktsplats där du kan se ut över Lapplandsporten!

Fortsätt sedan din vandring till Tornehamn. I Tornehamn ligger Rallarkyrkogården och du kan besöka Tornehamns kyrka här. Gå sedan samma väg tillbaka till Björkliden eller fortsätt till Kopparåsen.

6. Abisko-Kårsavagge

fina vandringsleder abisko
Längd: 14km t/r
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Från Abisko kan du ta en dagsvandring upp på Kårsavagge. Det är en vandring på 14km t/r och börjar vid Kungsledenportalen nära Abisko Turiststation. Efter gångtunneln lämnar du Kungsleden och fortsätter mot Abiskojåkka.

Terrängen på vandringsleden varierar med stigar och spänger. Det blir också branta stigningar uppför fjället Slåttatjåkkas. Under vandringen passerar du björkskogar, dalgångar, rishedar och sjöar.

Längs med sjöarna finns det fina tältplatser om du vill tälta.

När du vandrar upp till Kårsavagge var uppmärksam så du inte börjar vandra på vinterleden utan håller dig till sommarleden annars finns risk för väldigt blöt och svår terräng.

7. Björkliden-Gohpasvággi

björkliden abisko
Längd: 4km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Cirka 2mil väster om Abisko ligger Björkliden och vid Hotell Fjället startar vandringen till Gohpasvággi som är en vandring på 4 km. Det är en lätt terräng men med en rejäl stigning, du kommer snabbt upp på kalfjället.

När du har kommit till ledkorset i dalen Gohpasvággi kan du antingen fortsätta till Abisko som är en vandring på 7km eller vandra till Låktatjåkko fjällstation via Måndalen som är 12km. Du kan också gå tillbaka samma väg till Björkliden igen.

Abisko Turiststation (Fjällstation)

På Abiskos Turiststation finns det mesta du behöver för en lyckad fjällvistelse. Här finns olika boendealternativ som hotell, stugor och vandrarhem. Vid fjällstationen kan du också tälta och få tillgång till servicehuset.

Butik & Restaurang

I butiken kan du både köpa och hyra fjällutrustning. Även livsmedel och hygienartiklar finns att köpa. Har du glömt något hittar du det mesta här. I restaurangen serveras frukost, lunch och middag. På frukosten kan du själv packa ihop ett lunchpaket att ta med ut på turen om du vill.

Varför ska man vandra i Abisko?

Abiskos natur är mäktig och svår att se sig mätt på. Lederna här är tydligt markerade vilket gör det lätt att hitta. Du måste inte vara en van vandrare för att uppleva Abisko nationalpark utan det finns korta dagsturer att vandra med otroligt vacker natur och fjällandskap.

Det är också lätt att nå de flesta lederna med bil, buss eller tåg. Det finns bra med fjällstugor för övernattning längs med många leder.

Bilder från Abisko

väg abisko
abisko natur

Vanliga frågor

Får man tälta i Abisko nationalpark?

Nej det får du inte det är förbjudet. Men du får tälta på anvisade tältplatser som finns vid STF:s fjällstation, vid Nissonjohka söder om Abisko, längs med Kungsleden och vid Abiskojaure-stugorna söderut i parken.

Hur ta man sig till Abisko?

Du kan ta dig hit med bil, tåg eller buss från Kiruna. Från Kiruna är det cirka 9 mil till Abisko.

Kan man se Lapporten från Abisko?

Ja det kan du. Lapporten kan du se nästan var du än befinner dig. Från vissa platser ser du den bättre och andra sämre.

Hur långt är det mellan Abisko och Nikkaluokta?

Det är 107km mellan platserna.

Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!

Lämna en kommentar