Vandring i Abisko – 7 magiskt fina vandringsleder

Abisko nationalpark ligger cirka tre mil från Riksgränsen i Kirunas kommun. Här får du en naturupplevelse utöver det vanliga med storslagna vyer, fjäll, dalar och berg. Abisko erbjuder både korta och längre vandringsleder. Du kan enkelt ta tåget till Abisko eller har du bil kan du även utgå från Kiruna om du vill vandra i Abisko.

De bästa vandringslederna i Abisko som du inte får missa är Kungsleden, Kärkevagge (Trollsjön), Björkliden-Kratersjön, Kopparåsen-Vadvetjåkka Nationalpark, Abisko-Kårsavagge, Björkliden-Gohpasvággi och Björkliden-Tornehamn med utsikt över Lapplandsporten.

1. Kungsleden (Abisko-Nikkaluokta)

Längd: 108km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

En av Sveriges populäraste vandringsleder är Kungsleden som går från Abisko till Hemmavan. Totalt är leden cirka 400km och är uppdelad i fem delsträckor. Den första delsträckan är Abisko-Nikkaluokta som också är en av Sveriges signaturleder, den är indelad i sju etapp och har en total längd på 108km.

Vill du inte vandra hela delsträckan Abisko-Nikkaluokta så kan du välja någon av de sju olika etappen, varje etapp är cirka 12-21km och tar runt 6-8 timmar att vandra per dag. Kungsleden är bra markerad med skyltar där det står Kungsleden på, det finns även fjällstugor att övernatt i längsmed leden men det går också bra att tälta anvisade platser.

Terrängen på Kungsleden är varierande lätta att vandra på vissa ställen och mer teknisk på andra så ett måste är ett par bra vandringskängor som även tål vatten.

Etapp på delsträckan Abisko-Nikkaluokta:

  • Etapp 1: Abisko-Abiskojaure (14km)
  • Etapp 2: Abiskojaure-Alesjaure (21km)
  • Etapp 3: Alesjaure-Tjäktja (13km)
  • Etapp 4: Tjäktja-Sälka (12km)
  • Etapp 5: Sälka-Singi (12km)
  • Etapp 6: Singi-Kebnekaise (14km)
  • Etapp 7: Kebnekaise-Nikkaluokta (19km)

OBS! Vill du bo i fjällstugorna som ligger längsmed leden är det bra om du bokar de i förväg så du vet att du har en plats.

2. Kärkevagge (Trollsjön)

trollsjön abisko
Längd: 12km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Kärkevagge eller (Geargevággi) som den heter på nordsamiska betyder Stendalen på svenska och ligger cirka 2,5 mil från Abisko. Det är en perfekt dagsvandring att göra som är 12km t/r. Målet är att vandra till Trollsjön som är Sveriges renaste sjö.

Vandringen upp till Trollsjön är som att vandra i sagornasvärld, landskapet här är magiskt och Stendalen gör rätt för sitt namn då du vandrar bland stora stenblock i dalgångarna. Terrängen är lätt att vandra på då det är upptrampade stigar som går upp till Trollsjön. Passa på att äta dina matsäck här vid Trollsjön innan du tar dig tillbaka.

Du kan ta dig hit med bil via E10, efter cirka 2mil från Björkliden parkerar du i parkeringsfickorna som finns efter vägen och därifrån vandrar ni efter skyltarna det står Trollsjön på. Du kan även ta tåget hit och kliva av på stationen Låktatjåka och buss 91 från Kiruna hit.

3. Björkliden-Kratersjön

fina leder i abisko
Längd: 7km t/r
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

En annan fin dagsvandring att göra i Abisko är att vandra till Kratersjön från Björkliden. Det är en vandring på 7km t/r där målet är att vandra till Kratersjön. Du startar vid Björkliden Fjällby och följer de röda kryssmarkeringarna.

Vill du ha en lite längre tur och se mer av fjället kan du kombinera din vandring till Kratersjön via Midnattssolsröset som ligger 1,5km från hotellet. Gå vänster efter grusbacken så kommer du till en stig som tar dig till ett litet vattenfall, fortsätt på stigen tills du ser skyltning för Midnattssolsröset.

Midnattssolsröset ligger på kalfjället cirka 560 meter över havet och här får du utsikt över Torneträsk och norska fjällen. Härifrån fortsätter du ner mot Kratersjön. Glöm inte att ta med matsäck som du kan avnjuta på någon av stenhällarna som ligger runt sjön. Vid dåligt väder finns det vindskydd.

4. Kopparåsen-Vadvetjåkka Nationalpark

dagsvandring i abisko
Längd: 10km t/r
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Vill du besöka Vadvetjåkka nationalpark som är Sveriges nordligaste nationalpark? Då ska du ta dig cirka 2mil från Abisko fjällstation till Kopparåsen. Här startar även vandringsleden in i Vadvetjåkka nationalpark vid en parkeringsfickan vid E10 som ligger nära Kopparåsen.

Leden är markerad med stenrösen och på vissa ställen även markerad med orange färgmarkering. Det är en relativt lätt vandrad led som går på stigar, hällmarker och spänger.

Du kommer att passera många små sjöar på din vandring och på slutet av vandringsleden kommer en hängbro som tar dig in i nationalparken. Det tar ungefär 3-4 timmar att vandra leden fram och tillbaka.

5. Abisko-Kårsavagge

fina vandringsleder abisko
Längd: 14km t/r
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Är du i Abisko så ta en dagsvandring upp på Kårsavagge, det är en vandring som är 14km t/r och börjar vid Kungsledenportalen nära Abisko Turiststation. Efter gångtunneln så lämnar du Kungsleden och fortsätter mot Abiskojåkka.

Terrängen på vandringsleden är varierad med stigar och spännger, kan vara blött i marken på sina håll. Det blir också branta stigningar uppför fjället Slåttatjåkkas. Du går genom björkskogar, dalgångar, rishedar och bland sjöar.

När du vandrar upp till Kårsavagge så var uppmärksam så du inte börjar vandra på vinterleden utan håller dig till sommarleden annars finns risk för väldigt blöt mark och svår terräng. Längsmed sjöarna finns det gott om tältplatser om du vill tälta.

6. Björkliden-Gohpasvággi

björkliden abisko
Längd: 4km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Cirka 2mil väster om Abisko ligger Björkliden och vid Hotell Fjället startar vandringen till Gohpasvággi som är en led på 4 km. Det är en bra och lätt terräng att vandra på men med en rejäl stigning, du kommer snabbt upp på kalfjället.

När du har kommit till ledkorset i dalen Gohpasvággi kan du antingen välja att fortsätta till Abisko som är en vandring på 7km eller vandra till Låktatjåkko Fjällstation via Måndalen som det är 12km till. Du kan också gå tillbaka samma led som du kom ifrån om du vill till Björkliden igen.

7. Björkliden-Tornehamn (Lapplandsporten)

lapplandsporten
Längd: 4,5km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Vill du se Lapplandsporten (Čuonjávággi) ska du vandra Rallarvägen som är en vandringsled som går fån Abisko Östra till Rombaksbotn i Norge hela leden är 55km lång. Just sträckan mellan Björkliden och Tornehamn är en lättvandrad sträcka som startar mittemot tågstationen i Björkliden, leden går genom ängbjörkskog och på stig.

När du har gått halva vägen kommer du till en utkiksplats där du kan se ut över Lapplandsporten (Čuonjávággi). Glöm inte att ta med dig fika eller lunch, här är en perfekt plats att njuta av medtagen matsäck, det är lugnt och väldigt vackert här. Fortsätt sedan din vandring till Tornehamn.

I Tornehamn ligger Rallarkyrkogården och du kan besöka Tornehamns kyrka här. Gå sedan samma väg tillbaka till Björkliden eller fortsätt till Kopparåsen.

Varför ska man vandra i Abisko?

Abiskos natur är mäktig och svår att se sig mätt på och det är fina och bra vandringsleder här som är bra markerade. Du måste inte vara en van vandrare för att uppleva Abisko nationalpark utan det finns korta dagsturer att vandra med otroligt vacker natur och fjäll landskap.

Det är också lätt att nå de flesta av vandringslederna med bil, buss eller tåg. Det finns bra med fjällstugor för övernattning längsmed vissa leder. Abisko hör helt klart till de bästa vandringsupplevelserna du kan uppleva.

väg abisko
abisko natur

Vanliga frågor om vandring i Abisko

Får man tälta i Abisko nationalpark?

Nej det får du inte det är förbjudet. Men du får tälta på anvisade tältplatser som finns vid STF:s fjällstation, vid Nissonjohka söderut om Abisko längsmed Kungsleden och vid Abiskojaure-stugorna söderut i parken.

Måste man vara van vid att vandra i Abisko?

Nej det måst du inte. Det finns vandringsleder som är lätta att vandra på här, som inte är så långa och som du kan vandra på över dagen. Vill du gå de längre vandringslederna är det bra om du har vandrat förut och är lite mer van.

Hur ta man sig till Abisko?

Till Abisko kan du ta bil, tåg eller buss från Kiruna. Från Kiruna är det cirka 9 mil till Abisko.

Vilken är den bästa årstiden att vandra i Abisko?

Du kan vandra alla årstider men den bästa är sommaren.

Hur är vädret i Abisko?

Vädret är väldigt varierande och det växlar väldigt snabbt hör. Det är bra att ha med sig både varma och regn tåliga kläder även på sommaren.

Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!

Lämna en kommentar

För att ge en bättre användarupplevelse använder vi och våra partners cookies för att lagra- och/eller få åtkomst till enhetsinformation. Genom att klicka på ”Acceptera” godkänner du användningen av cookies. De gör det möjligt för oss och våra partners att behandla icke-känslig information som IP-adress, unikt ID och surfdata för att kunna visa personligt anpassade annonser och innehåll, mäta annonser och innehåll, få målgruppsinsikter och utveckla och förbättra våra produkter.  Lär dig mer