Vandring i Skåne – 6 fina platser för vandring

Skåne bjuder på riktigt fina vandringsleder i södra Sverige som är både kustnära och med mycket historia.

Vacker och varierande natur av hav, skog, öppna landskap och betesmarker får du uppleva här. Skåne är som vackraste att vandra på sommaren.

De bästa vandringslederna som finns i Skåne är Skåneleden, Österlenleden, Österlencirkeln, Kullaleden, Naturreservatet Hovs Hallar, Söderåsens Nationalparks vandringsleder och Kustslingan.

1. Österlen

vandring i skåne österlen

Att vanda i Österlen är en riktig Skåneidyll av hur man tänker sig att Skåne ser ut. Stora öppna landskap med ängar och betesmark, kustnära leder som bjuder in till flera stopp för att njuta av havet eller för bad om vädret tillåter.

När du vandrar i Österlen behöver du inte bära med dig ett tält utan flera möjligheter finns för att övernatta på vandrarhem, B&B och i stugor på camping. Du kan även vandra en av Sveriges signaturleder i Österlen och det är en del av delleden Österlenleden.

Under sommaren finns caféer och restauranger längs vandringslederna där du kan fylla på med vätska och energi om du inte har egen mat med dig.

Bästa vandringslederna i Österlen

 • Österlenleden, Nybrostrand-Kuskahusen, (93km) Svensk signaturled
 • Österlencirkeln (34km)
 • Backaleden (19km)

2. Ystad

vandra i skåne ystad

Ystad ligger inte lång ifrån Österlen och har ungefär samma natur med kustnära vandringsleder och även lite gemensamma leder. Ystad är även en av Sveriges bäst bevarade medeltidsstäder och här kan du göra mysiga stadsvandringar eller vandra den populära Österlenleden.

Terrängen på vandringen kring Ystad är platt, det är inga svårigheter att ta sig fram på de olika lederna. Visst kan vissa höjdskillnader förekomma. Lederna kan vandras av alla.

Vill du inte vandra hela Österlenleden kan du göra kortare turer med utgångspunkt från Ystad. Finast är det att vandra här på sommaren, glöm inte att packa ner badkläder du kommer att passera flera fina stränder. Vindskydd och eldplatser finns vid vissa leder.

Bästa vandringslederna i Ystad

 • Österlenleden, Skåneleden (188km)
 • Ystad – Simrishamn (55km)
 • Vandra i Ystads Sandskog (1,5-10km)

3. Båstad

vandra båstad skåne

Båstad ligger på gränsen till Skåne i norr och är mest känd för att vara en tennisstad. Men det finns fler fina vandringsleder i Båstad om du vill upptäcka mer av platsen.

Du kan vandra både kustnära men också i skog om du tar dig lite mer in i landet. Genom Båstad går även Skåneleden delled 1 som går från kust till kust hela den leden är 370km lång.

Missa inte att besöka Hovs Hallar om du är i Båstad här möts du av en häftig natur av klippor och grottliknande utformningar. Vandra fritt eller följa de markerade lederna som finns.

Bästa vandringslederna i Båstad

 • Båstad runt (9km)
 • Kustslingan (12)
 • Hovs Hallar

4. Helsingborg

Helsingborg skåne

I Helsingborg kan du hitta vandringsleder som passar för hela familjen. Det finns kortare leder men också längre. Det bästa med Helsingborgs vandringsleder är att du kan nå de flesta med kollektivtrafiken så du måste inte ha tillgång till bil.

I Helsingborg hittar du även den populära vandringen Kullaleden som är 70km och går vid kusten. Här möter du en spännande natur av klippor och fina utsikter över havet. Ett tips är att besöka Söderåsens nationalpark när du är i Helsingborg.

Vill du vandra lätt och inte bära med dig så mycket finns det boendealternativ längs med vissa av leder. Även möjlighet att köpa med sig mat och fylla på med vätska finns.

Bästa vandringslederna i Helsingborg

 • Kullaleden (70km)
 • Tallskogsleden (5,5km)
 • Landborgspromenaden (13km)

5. Söderåsens Nationalpark

söderåsens nationalpark

Några mil utanför Helsingborg ligger Söderåsens Nationalpark som har en spännande och grönskande natur i olika slag, dalgångarna och klippformationerna har formats efter inlandsisen. Men det är inte bara en vacker natur som finns utan även mycket kulturhistoria är bevarad i nationalparken.

Det finns gott om vandringsleder i Söderåsens Nationalpark och många är lättvandrade men vissa delar kan var lite mer tekniska. Även barnvagns- och rullstolsvänliga leder finns i parken. Det går bra att tälta här om du vill annars finns vindskydd och eldplatser på vissa ställen, även torr toalett finns.

När du besöker Nationalparken får du inte missa att vandra Liakroksrundan. Det är här du kommer upp på berget med den vackra utsikten över dalgångarna. Även Skåneleden går igenom nationalparken.

Bästa vandringslederna i Söderåsens Nationalpark

 • Liakroksrundan (7,2km)
 • Hjortsprångsrundan (7,7km)
 • Odensjöpromenaden (1,2km)

6. Malmö

fin vandring i skåne malmö

Malmö har flera naturområden i närheten som du enkelt kan ta dig till med kollektivtrafiken. I de olika naturområdena finns det flera leder att vandra med olika längd. Terräng är varierande men inte svår, vandringen kring Malmö passar alla oavsett ålder.

I nästan alla naturområden i Malmö finns det vindskydd, rast- och eldplatser utplacerade som du kan använda för att pausa vid eller övernatta i. Ett populärt ställe att besöka är Torups bokskog. Där finns det leder som är allt från 8-30km långa och som går på en lättvandrad terräng.

Ledmarkeringarna kring Malmös vandringsleder är bra de är oftast markerade med färgmarkering på träd och stenar eller med skyltar som visar avstånd och ledens namn.

Bästa vandringslederna i Malmö

 • Hovdalaleden (57km)
 • Vandra i Torups bokskog
 • Skåneleden, Etapp 18 Torup-Malmö Bulltofta (14km)
https://youtu.be/Ed45yI-Pgq4

Varför vi rekommenderar att vandra i Skåne

Gillar du havet och vill ha riktigt fin sommarvandring med stabilt väder ska du välja att vandra på någon av Skånes vandringsleder. Då Skåne är ett rätt platt landskap är inte terrängen speciellt svår. Det som kan vara jobbigt med att vandra i Skåne är sanddyner och klipporna.

Längs med många av Skånes vandringsleder finns det vindskydd, rast- och eldplatser. Men vill du inte sova ute utan ha det mer bekvämt finns det gott om vandrarhem och stugor att ta in på efter en heldags vandring. Se bara till att boka i förväg.

Att vandra i Skåne är som vackrast att göra på våren eller sommaren många tillfällen till bad finns vid Skånes vandringsleder med långa vita stränder.

Vill du ha fler tips? Läs vår Sverigeguide med fler tips på vandringsleder i södra Sverige.

fin vandring i skåne

Vanliga frågor

Vilken är den finaste leden att vandra i Skåne?

Den finaste leden att vandra i Skåne är helt klart Österlenleden. Här får du uppleva riktigt fina Skånelandskap av öppna landskap av ängar, betesmark, vackra stränder och kulturhistoriks byggnader som är väl bevarade.

Vad får man inte missa?

Missa inte Österlenleden, Hovs Hallar i Båstad, Kullaleden i Helsingborg och Söderåsens Nationalpark som bjuder på fin vandring.

Hur lång är hela Skåneleden?

Hela Skåneleden är totalt 1300km alltså 130mil lång. Leden har 6 olika delleder och 119 etapp. Du kan själv välja hur du vill vandra leden.

Får man tälta på stränderna i Skåne?

Ja det får du om inget annat står på platsen du tänkt tälta på. Allemansrätten gäller och du får tälta på ständer i enstaka dagar så länge du inte gör det på någons mark eller skadar naturen. Och ta alltid med dig ditt skräp när du lämnar platsen.

Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!

1 svar på ”Vandring i Skåne – 6 fina platser för vandring”

 1. Ni har missat Landskrona och leden mellan Borstahusen och Ålabodarna som bjuder på extremt natursköna vyer. Sandbergen och Glumslövs backar.

  Svara

Lämna en kommentar