Vandring i Åsele – 7 fina vandringsleder

I Åsele finns naturreservat, naturområden, ekoparker och nationalparken Björnlandet. Alla ställen bjuder på varierade vandringsleder i olika längd och terräng. Det finns vandring som passar för alla smaker här.

Det finns markerade vandringsleder som gör det lätt att hitta men du kan också göra egen vandring och upptäcka små smultronställen.

Bästa vandringslederna i Åsele är bland annat vandring i Björnlandet Nationalpark, Åslia Magiska Skogsstig, Sagostigen (Vitterhuset), Kyrkstigen, Vispsjöberget, Ekoparksleden och Stenbithöjdens vandringsled.

1. Björnlandets Nationalpark

Längd: 2-12km
Svårighetsgrad: Lätt/Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

I Åseles kommun ligger nationalparken Björnlandet som har en av Sveriges mest välbevarad urskog. Här kan du vandra på leder som är allt från 2-12km långa. Vissa leder har en lite svårare och teknisk terräng medans andra är mer lättframkomliga.

I Björnlandets nationalpark varierar terrängen från skogsstigar, spänger och klipphällar. Vill du så kan du även kombinera visa leder med varandra om du önskar en lite längre vandring eller kortare.

Tips! Myggmedel eller mygghatt är att föredra om du ska vandra här under sommarem.

Det är markerade vandringsleder som är både skyltade och färgmarkerade så du enkelt ska hitta. I Björnlandet finns även två övernattningsstugor utan kostnad som du kan övernatt i. Tänk på att de kan vara fulla ibland då de inte är bokningsbara.

2. Åslia Magiska Skogsstig

bra vandring i åsele
Längd: 1-5km
Svårighetsgrad: Lätt/Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Åslia är en slalombacke på vintern men här finns även vandringsleder på sommaren som passar för alla åldrar att vandra. Åslia Magiska Skogsstig har flera vandringsleder som är mellan 1-5km långa.

Lederna är markerade med både skyltar och färgmarkeringar vilket gör det lätt att hitta på de olika stigarna. Terrängen på Åslia Magiska Skogsstig är varierande och går mest på skogsstigar, vissa delar av stigarna är det branta stigningar på.

Längs med vandringslederna finns både vindskydd och eldplatser du kan nyttja, ved finns vid eldplatserna. Är du törstig så kan du dricka vatten från kallkällan som finns vid ett av vindskydden. Du startar på alla leder från parkeringen vid toppstugan och hit tar du dig med bil.

3. Sagostigen (Vitterhuset)

Längd: -
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Vandra till Vitterhuset från Sagostigen, Vitterhuset är stora stenblock som har formats som ett hus och har legat så ända sedan istiden. Exakt hur lång vandringen till Vitterhuset är vet vi inte men leden är markerad.

Terrängen på Sagostigen varierar men är lätt att ta sig fram på vilket gör att hela familjen kan vandra här. Du får vandra på bland annat skogsstigar, spänger och uppför en trätrappa innan du når Vitterhuset.

Vill du och vädret tillåter så kan du även bada här, vid Vispsjön finns en badplats där du kan doppa dig. Det är även vid badplatsen leden startar till Vitterhuset. Sagostigen och Vitterhuset ligger cirka 1mil från centrala Åsele och hit tar du dig med bil.

4. Vispsjöberget

vispsjöberget åsele
Längd: 3km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Att ta sig uppför Vispsjöberget är en vandring på 3km, terrängen du vandra på är skogsstig men kom ihåg att det är ett berg du går uppför så det blir en del höjdskillnader, berget ligger på 465 meter över havet, vilket gör att det kan bli jobbigt. Ett par bra vandringskängor är att föredra.

När du kommit upp på berget står det ett vindskydd och en eldplats som du kan använda, det brukar finnas ved men för säkerhetsskull ta med dig egen ved om du har tänkt att elda. Uppe på toppen har du även utsikt över Ångermanälven och skogslandskapet nedanför.

Leden till Vispsjöberget är markerat med skyltar och ligger cirka 2mil utanför Åsele. Vandringen startar från parkeringen nedanför Vispsjöberget.

5. Kyrkstigen

kyrkstigen åsele
Längd: cirka 4km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Kyrkstigen är en vandringsled som du enkelt kan nå från Åsele centrum, du kan ta dig till ledens start till fots, med cykel eller bil. Det är även en väldigt lättvandrad vandringsled som gör att alla verkligen kan vandra Kyrkstigen. Tack vare lättillgängligheten och en lätt terräng är det en populär vandringsled i Åsele.

Kyrkstigen är ungefär 4km lång när du vandrat från start till Stensjökojan och det är fram dit terrängen är lätt. Vill du fortsätta din vandring härifrån blir terrängen mer kuperad och svårframkomlig.

Vid Stenkojan kan du även övernatta och här finns även ett utedass. Annars finns bänkar utplacerade längs med Kyrkstigen som passar perfekt att ta en paus vid och för att njuta av omgivningen.

6. Ekoparksleden

vandringsled i åsele
Längd: 2,4km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Ekopark Käringberget är ett naturområde som ligger cirka 7mil utanför Åsele mot Umeå som har flera olika vandringsleder att vandra på med olika längd och terräng. Måste du välja en led att vandra i Ekoparken Käringberget så tycker vi Ekoparksleden är en fin och lagom lång vandring.

Ekoparksleden är 2,4km lång och går uppför Käringberget genom löv- och tallskog, terrängen går på skogsstig med stigning då berget mäter 506 meter över havet. När du kommit upp för berget kan du njuta av utsikt över Lögdöälven och Ekoparkens skogar.

Uppe på Käringberget finns en rastplats och en eldplats. Det finns ingen ved vid eldplatsen så har du planerat att elda här får du ta med dig egen ved upp.

7. Stenbithöjden vandringsled

åsele vandringsleder
Längd: 7,4km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Några mil utanför Åsele ligger naturreservatet Stenbithöjden Det är även här du kan vandra på Stebithöjdens vandringsled som är en vandring på 7,4km. Vandringen går genom en varierande terräng där det på vissa ställen kan vara svårt att komma fram på.

Ett par vattentäta och rejäla vandringskängor är att föredra när du ska vandra på Stenbithöjdens vandringsled. Naturen du passerar under din vandring är myrmark, gammelskog och förbi flera små tjärnar där du också kan fiska.

Vill du övernatta på leden så finns Höjdakojan som är en fyrabädds-stuga du kan hyra på OKQ8 i Åsele. Här finns även en vedeldad spis du kan använda dig av.

åsele vandring

Varför vi rekommenderar att vandra i Åsele

Åsele bjuder på en varierande natur att vandra i men också en del sevärdheter att upptäcka längs med många vandringsleder. Det finns vandringsleder som är lättillgängliga från centrum i Åsele och det finns vandring utanför Åsele som du måste ta bilen till.

Det finns flera övernattnings möjligheter längs med många av vandringsleder i Åsele. Du kan övernatta i raststugor eller vindskydd men du kommer även hitta fina tältplatser här. Både natur och terrängen är omväxlande i Åsele.

Vandrar du i Åsele under sommaren så glöm inte att packa ner myggmedlet och smörj in dig i det innan du ger dig ut på vandring, du kan behöva återapplicera myggmedlet under dagen.

Fler vandringsleder i närheten av Åsele

Det finns gott om bra vandringsleder i Västerbotten som Åsele ligger i. Du hittar bland annat fina leder i hyffsat närliggande Strömsund och Storuman.

vandringsleder i åsele

Vanliga frågor om vandring i Åsele

Vilken vandringsled får man inte missa i Åsele?

Missa inte att besöka Björnlandets nationalpark när du är i Åsele. Här finns det vandringsleder som går i olika terräng och det finns leder som är mellan 2-12km långa.

Får man tälta i Åsele?

Ja det får du. Allemansrätten gäller vilket gör att du får tälta i enstaka dygn så länge du inte skadar naturen eller stör markägare. Ta alltid med dig ditt skräp när du lämnat platsen.

Vilken är den bästa perioden att vandra på i Åsele?

Den bästa perioden att vandra i Åsele på är under sommar och höst. Kom ihåg att smörja in dig i myggmedel om du vandrar här under sommarmånaderna. På hösten finns även stora chanser att plocka både bär och svamp i Åseles skogar.

Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!

Lämna en kommentar

För att ge en bättre användarupplevelse använder vi och våra partners cookies för att lagra- och/eller få åtkomst till enhetsinformation. Genom att klicka på ”Acceptera” godkänner du användningen av cookies. De gör det möjligt för oss och våra partners att behandla icke-känslig information som IP-adress, unikt ID och surfdata för att kunna visa personligt anpassade annonser och innehåll, mäta annonser och innehåll, få målgruppsinsikter och utveckla och förbättra våra produkter.  Lär dig mer