Vandring i Härjedalen – 8 fina vandringsleder

I Härjedalen kan du vandra en av världens vackraste toppturer, Helgastoppen. Förutom det finns fina fjällområden som skapats av inlandsisen. Här får du uppleva stor variation av både leder och natur. Det finns också gott om fjällsjöar att svalka sig i under vandringen.

Många populära fjäll och fjällbyar ligger här som bland annat Vemdalen, Funäsfjällen och Helagsfjällen. Missa inte vandringen i det mindre kända naturreservatet Rogen som ligger på den norska gränsen i Funäsfjällen eller Sonfjällets nationalpark.

De bästa vandringsleder i Härjedalen är Fettjeåfallet i Vemdalen, Panoramaleden i Lofsdalen, Ånåfjället i Funäsdalen, Tvärån i Bruksvallarna, Hamrafjället i Tänndalen, Sonfjället runt, Rogentriangeln och toppturen till Helgas.

1. Vemdalen

fjällvandring i härjedalen

Vemdalen är en liten och mysig fjällby i Härjedalen. Till Vemdalen hör Vemdalsskalet, Björnrike och Storhogna/Klävsjö. Här finns vandring som passar både stora och små vandrare och den bästa tiden att vandra här är mellan juli och oktober.

Måste du välja en vandringsled i Vemdalen tycker vi att vandringen mellan Storhogna-Samevistet-Fallmora är en av de finaste lederna som du inte får missa. Här vandrar du mycket uppe på kalfjället.

En annan fin vandring i Vemdalen är att gå till Fettjeåfallet. Fettjeåfallet ligger lite utanför Klövsjö och har en fallhöjd på 60 meter. Det är en vandring på cirka 4km t/r. Längs leden finns både rast- och eldplats. Det är ett populärt utflyktsmål som alla kan ta sig till.

Fettjeåfallet är Sveriges näst högsta vattenfall!

Bästa vandringslederna i Vemdalen:

 • Storhogna-Samevistet-Fallmora (7,5km)
 • Fettjeåfallet (4km)
 • Klockarfjället (5km)

2. Lofsdalen

vandring i härjedalen lofsdalen
En bild från när vi vandrade Sömlingshågna som ligger på andra sidan Lofssjön. På bilden syns Hovärken.

En annan liten fjällby i Härjedalen är Lofsdalen. Här finns många leder att ta sig an som går i en vacker fjällmiljö med olika längd för att passa alla.

Det bästa med Lofsdalen är att fjällvärlden är lättillgänglig för alla. På Panoramaleden kan både rullstolar och barnvagnar ta sig fram och njuta av den vackra fjällnaturen. Härifrån bjuds du på fina utsikter över Lofsdalen.

I Lofsdalen är fjällen tillgänglig för alla!

Ett ställe vi vill tipsa om i Lofsdalen är att ta dig över på andra sidan Lofssjön. Där finns flera vandringsledder att gå.

En led i Lofsdalen vi har gått och uppskattar är Sömlingshågna som är en varierande vandring av både natur och terräng. Tänk på att starta tidigt om du ska gå hela på en dag.

Bästa vandringslederna i Lofsdalen:

 • Panoramaleden (4,2km)
 • Vandra upp till Hovärken (4,6km)
 • Sömlingshågna (21km)

3. Funäsdalen

vandringsled i funäsdalen

Funäsdalen har många fina vandringsleder och är en fjällby som hör till Funäsfjällen. Här kommer du snabbt upp på kalfjället med gondolen från byn men du kan så klar även gå upp på fjället om du vill. Uppe på toppen kan du vandra längs med bergskammen.

Det du inte får missa när du är här är att vandra Ånåfjället. Det är en kort men krävande tur till en början. Men det är de värt väl uppe väntar ett magiskt landskap som lämnats kvar av inlandsisen.

På 1106 meter över havet planar stigningen ut och du når Ånfjällstjärnen. Passa på att ta ett svalkande dopp och en fikapaus här.

Bästa vandringslederna i Funäsdalen:

 • Ånåfjället (5km)
 • Långa Bergsturen (9km)
 • Tvesjön (6/8km)

4. Bruksvallarna

vandring tväråfallet
Tväråfallet som du kommer fram till när du vandrar Tvärån. Här kan du bada extra skönt varma sommardagar.

Ett annat ställe som också hör till Funäsfjällen är Bruksvallarna, ett populärt vandringsområde med många fina leder med stor variation.

En vandringsled du inte får missa är Tvärån. Det är även bybornas egna favoritled i Funäsdalen och vi förstår varför. Under vandringen får du uppleva allt fjällvärlden har att erbjuda som magiska fjällvyer, fjällbad, klipphällar och blomstrande fjäll. Perfekt led om du bara kan välja en.

Från Mittkläppen ser du fjällen Helags, Sylarna och Skars!

Är du ute efter en kortare vandring ska du vandra Mittåkläppen. Det är en lättare topptur på 5km, uppe på kläppen som sticker ut från landskapet får du utsikt över Helags, Sylarna och Skars.

Bästa vandringslederna i Bruksvallarna:

 • Tvärån (16km)
 • Mittåkläppen (5km)
 • Gruvturen (8/12km)

5. Tänndalen

fin vandring i härjedalen
Uppe på kalfjället i Tänndalen. Galet fina vyer härifrån!

Även Tänndalen hör till Funäsfjällen och här finns många dagsvandringar att göra i vacker fjällmiljö. Vyerna är storslagna när du kommer upp toppen av Tänndalen.

På fjället i Tänndalen står Big Bench som är en jätte succé världen över. Det är en bänk i jätte format som du kan klättra upp på för ännu bättre utsikt!

En kortare dagsvandring i Tänndalen som vi gjorde- och varmt kan rekommendera är Livsäterån. Här når du fjällvärlden på nolltid. Parkera på ”Högsta Hållan”.

Längs leden finns många fjällsjöar och -bäckar som gör detta till ett naturligt fjällspa. Härifrån kan du bland annat se Helags, Funäsdalsberget och Storvallsruet.

Bästa vandringslederna i Tänndalen:

 • Hamrafjället (6km)
 • Svanåkläppen (8km)
 • Livsäterån (5km)

6. Sonfjället

vandringsleder sonfjället

Sonfjällets nationalpark ligger i Härjedalen som bjuder på flera fina turleder i parken. Både familjevänliga leder men också längre och utmanade leder.

Den led som är mest populär i nationalparken är Sonfjället runt. Det är en heldags vandring på 18/20km som går genom den vackra och varierande fjällnaturen. Vid Hästtjärn finns ett mysigt vindskydd att pausa vid för matsäck. Även en raststuga finns i Sododalen.

En annan fin vandring att göra i Sonfjällets nationalpark om du vill upp på höjden är att gå toppturen till Högfjället.

Högfjället ligger 1278 meter över havet och är en utmanade vandring. Men utsikten är magisk härifrån. Du ser bland annat Vemdalsfjällen, Funäsfjällen och vid klart väder kan du även skymta de norska fjällen.

Bästa vandringslederna Sonfjället:

 • Sonfjället runt (18/20km)
 • Topptur till Högfjället (11km)
 • Sododalen (14/18km)

7. Rogen

Även Rogens naturreservat hittar du i Härjedalen som är ett mindre känt ställe i Sverige att vandra på. Men det är ett riktigt smultronställe med vildmark och ett landskap inlandsisen har skapat av klippblock och långa ryggåsar av sten. Naturen är väldigt speciell och vacker här.

Är du i Rogens naturreservat ska du inte missa att vandra Funäsfjällens egna triangel, Rogentriangeln som är 15km. Under vandringen får du uppleva en varierande och häftig natur.

Tips! Stanna och övernatta i Rogenstugan (måste bokas). Här kan du bada i sjön, basta i den vedeldade bastun och njuta av den magiska solnedgången!

Eftersom vandringen går nära vatten är det mycket mygg här under sommarmånaderna. Så packa ner myggmedel och ha heltäckande kläder samt myggnät om du vill vandra i lugn och ro utan att störas av mygg.

Bästa vandringslederna i Rogen:

 • Rogentriangeln (15km)
 • Käringsjön-Handskinnvålen (4km)

8. Helagsfjället

I Helgas passerar många olika fjälleder från bland annat Sylarna, Vålåstugorna och Gåsen. De flesta som besöker Helgasfjället vandrar toppturen upp på Helgastoppen som är en av världens finaste toppturer.

Helgastoppen ligger 1797 meter över havet och lättaste leden för dig som vill bestiga toppen är att ta bilen till Kläppen där allmänväg slutar. Därifrån vandrar du till Helgas STF fjällstation som ligger cirka 1000 meter över havet, en vandring på 12km.

Övernatta på fjällstationen en natt och bestig toppen dagen efter (bokning krävas). Samma dag som du bestiger toppen kan du vandra tillbaka till Kläppen om du vill, ta samma väg tillbaka som du kom.

Helags har en av väldens finaste toppturer och här ligger också Sveriges sydligaste glaciär!

Bästa vandringslederna i Helags:

 • Vandra upp på Helagstoppen

Varför vi rekommenderar att vandra i Härjedalen

I Härjedalen finns det så otroligt mycket fina fjällandskap och områden att vandra på, det är oftast lite lugnare här eftersom det inte är lika mycket folk som det kan vara i de större fjällorterna.

Är du ute efter mer lugn under vandringen är det till Härjedalen du ska ta dig till. Vi tycker de finaste vandringslederna finns i Funäsfjällen. Det är ett stort område med mycket variation på leder.

bra vandring i härjedalen

Vanliga frågor

När är bästa årstiden att vandra i Härjedalen?

Bästa tiden är juli-oktober. Vill du undvika myggen är bästa tiden september-oktober.

Är det tillåtet att tälta på fjällen i Härjedalen?

Ja det får du då allemansrätten gäller. Du får tälta i enstaka dagar så länge du inte skadar naturen. Kom också ihåg att inte lämna kvar något efter dig. Allt du tar med på fjället ska också med tillbaka.

Viken vandringsled ska man inte missa?

Vi skulle säga Tvärån i Bruksvallarna och att vandra i Rogens naturreservat.

Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!

Lämna en kommentar