Vandring i Uppsala – 8 fina vandringsleder

Det finns många naturreservat i Uppsala och där finns många vandringsleder att vandra på. Det är blandad terräng men oftast är det lätt att ta sig fram på Uppsalas vandringsleder. De är även lätta att ta sig ut till de flesta lederna med eller utan bil. Det finns en vandringsled för alla här.

I Uppsala finns det 8 fina vandringsleder. En populär vandringsled är Upplandsleden som är uppdelad i flera etapp. Även vandringsleder som går i Linnés fotspår finns här i Uppsala även dom är uppdelade i 8 olika stigar. Förutom dom så finns det andra fina vandringsleder i Uppsala vi berättar om dom här i inlägget.

1. Hågadalen-Nåstens

Längd: 40km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Hågadalen-Nåstens är ett stort naturreservat i Uppsala. Här finns det flera leder som går ihop med varandra och du kan själv välja om du vill gå en lång vandring med övernattning eller vandra en dagstur. Totalt finns det 40km vandringsled här och lederna är markerade.

Här finns det vindskydd, eldplats och utsiktsplats. Terrängen är varierad många stigar är breda och är på grusvägar andra är smalare skogsstigar som kan vara steniga och rotiga att gå på.

Du tar dig enkelt hit med bil men du kan även ta den lokala bussen hit. Lederna startar vid parkeringsplatsen.

2. Upplandsleden

Längd: 50mil totalt
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Upplandsleden är en vandringsled som totalt är 50 mil lång och går från Mälaren i söder till Dalälven i norr. Upplandsleden är uppdelad i 31 olika etapper som är allt från 5-30km långa, leden är makerad med orange färg på träd och stenar.

Att vandra Upplandsleden kommer bjuda dig på varierad natur och terräng. Vissa delar är lättare och och andra lite svårare. Längs med leden finns det vindskydd, eldplatser och fina utkiksplatser.

Du kan läsa mer om Upplandsleden på (upplandsstiftelsen.se). Där kan du även se de olika etappen och vart de startar och hur långa de är.

3. Vikingaleden

vikingaleden uppsala
Längd: 27km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Vikingaleden är en vandringsled som tar dig genom fornminnestiden och är en del av St Olov Waterway. Totalt är hela leden 27km lång om du vill gå runt hela men det går även bra att gå en del av den. Vikingaleden är markerad med en roströd färg tillsammans med Olavskorset.

Den här leden går genom gammal bebyggelse från 1700-talet och det är enkelt att ta sig fram leden går mestadels är på grusvägar men vissa ställen är det mindre stigar.

Ta dig till Sandra gård eller Hargs kyrka där du kan starta vandringen. Den lokala bussen går hitt annars kan du ta egen bil.

4. Vildmarksleden (Storskogen)

vildmarksleden uppsala
Längd: 6km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Vildmarksleden går i Storskogens naturreservat och är 6km lång. Den går i en blandad terräng och kan vara svår att ta sig fram på då det kan vara stora stenar och rotiga partier.

Annars vandrar du i en gammal tallskog och känslan av att vandra i vildmarken. Det finns både vindskydd och toaletter i området. Leden startar vid Storskogens parkeringsplats.

5. Salstaleden

salstaleden
Längd: 7km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Salstaleden är en vandringsled som är 7km och är en lätt vandringsled att ta sig fram på. Här får du uppleva islämningar, gamla ekar, slottsmiljö och kulturhistoria. Leden är markerad med blå färg så att du lätt aska kunna ta dig fram och hitta vägen.

Det tar ungefär 2,5 timmar att gå leden och du kan parkera i Skyttorp, Salsta slott och Vatttholma där du även kan starta din vandring.

6. Jällaleden (Storskogen)

jällaleden
Längd: 7km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

En annan vandringsled som går i Storskogens naturreservat är Jällaleden som är 7km lång. Leden går i en varierad terräng där det kan vara svårt att ta sig fram på vissa ställen, det är mycket rotiga och steniga partier så kolla vart och hur du sätter fötterna.

Jällaleden är blå markerad och längs med leden finns det både rastplatser och eldplatser. Hit kan du ta dig med både buss och bil. Vandringsleden startar vid Storskogens parkering.

7. Linnéstigarna

Längd: 5-16km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Vill du vandra i Linnés fotspår så finns det totalt 8 vandringsleder i Uppsala där du får både information om platserna och historian. De är allt från 5-16km långa leder. Terrängen är varierad men mesta dels lätt att gå, lederna går i allt från skog, ängar, betesmarker och vid vatten. Det finns en vandringsled som passar alla och alla åldrar.

Linnéstigarna i Uppsala:

  • Jumkilsvandringen – 5km
  • Gamla Uppsalavandringen – 12km
  • Vaksalavandringen – 9km
  • Husbyvandringen – 16km
  • Hågavandringen – 6km
  • Ultunavandringen – 7km
  • Danmarksvandringen – 16km
  • Gottsundavandringen – 8km

De populäraste vandringslederna som går i Linnés fotspår är Danmark-, Gottsunda-, Jumkils-, och Vaksalavandringen, alla leder är blå markerade.

Lederna går både i centrala Uppsala men också lite utanför. Det är en enkelt att ta sig till alla dessa leder och de är relativt lätta att vandra. Alla leder är även markerade.

8. Tjäderledsmossen

Tjäderledsmossen
Längd: 11,5km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Tjädermossen är ett naturreservat i Uppsala som har en vandringsled som går runt hela naturreservatet som är 11,5km. Men du kan också välja att gå kortare rundor i Tjädermossen om du vill. Det kan vara svår terräng att ta sig fram på så kolla vart du sätter fötterna.

Ta dig till Skärsjön där finns en fin eldplats du kan grilla vid, det finns även en raststuga vid vid sjön där du kan övernatta. Du kan parkera vid Tjädermossens parkering och där börjar även vandringsleden.

Varför gillar vi att vandra i Uppsala?

Uppsala har många och fina naturreservat att vandra i. Vandringslederna här är väl markerade så det är lätt att hitta. När man vandrar i Uppsala får man uppleva mycket historia på olika platser vilket vi tycker är intressant.

Det är lätt att ta sig till de olika vandringsederna oavsett om du har bil eller inte. Det är bra bussförbindelser till alla leder som ligger en bit utanför stan. I Uppsala finns det vandringsleder som passar för alla att vandra vilket vi tycker är toppen.

linnestigen

Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!

Lämna en kommentar

För att ge en bättre användarupplevelse använder vi och våra partners cookies för att lagra- och/eller få åtkomst till enhetsinformation. Genom att klicka på ”Acceptera” godkänner du användningen av cookies. De gör det möjligt för oss och våra partners att behandla icke-känslig information som IP-adress, unikt ID och surfdata för att kunna visa personligt anpassade annonser och innehåll, mäta annonser och innehåll, få målgruppsinsikter och utveckla och förbättra våra produkter.  Lär dig mer