Vandring i Sunne – 10 fina vandringsleder

Sunne ligger i Värmland och här får du uppleva en omväxlande natur av vildmark, skog, höga höjder men också mycket kulturhistoriska lämningar finns här. Vandringsleder hittar du nära Sunne centrum men också en bit utanför.

Det finns vandring för alla åldrar i Sunne och du har även möjlighet att övernatta längs många av lederna i form av vindskydd och övernattningsstugor.

De bästa vandringslederna i Sunne är Ängenleden, Sundsbergsleden, Gruvrundan, Fryksdalsleden, Dolpstigen, Askerudsberget, Tiskaretjärnsleden, Grinnberget, Styggbergsstigen och Skogssbacksstigen.

1. Ängenleden

Längd: 17km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Ängenleden hittar du cirka 35km utanför Sunne som är en vandring på 17km. Leden går vid Ängsjön i en varierande terräng. Du vandrar mest genom skog på fina skogsstigar men även upp på höga berg med rejäla stigningar. Vilket gör att vandringen kan ta längre tid än du tänkt.

Uppe på bergen finns fina utsiktsplatser över Ängsjön. Förutom vackra vyer och djupa skogar får du även upplev en del kulturhistoria längs leden.

Ängenleden startar vid Rokkmakkstugan där det finns parkering och informationstavlor. Här finns även grill- och rastplats. Vissa helger är även Rokkmakkstugan öppen och serverar då våfflor och smörgåsar.

2. Sundsbergsleden

vandring vid selma spa sunne
Längd: 6km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

I Sundsbergets friluftsområde som bara ligger 2km utanför Sunne centrum hittar du Sundsbergsleden som är en vandring på 6km. Det är en svår terräng eftersom det är en mycket backig och ojämn terräng får du ha koll på vart du sätter fötterna.

Närheten till Sunne gör det till en populär vandringsled som många vandrar. Du startar och slutar vandringen vid Selma spa. Trots att leden ligger nära centrum känns det som att vara ute i vildmarken och vandra.

Naturen längs leden varierar från bäckraviner, skog, berg och vackra vyer. Vandrar du här på våren blommar det mycket vit- och blåsippor här. Det finns vindskydd, rast- och eldplatser som ligger fint i naturen där du kan pausa eller äta medtagen fika eller lunch.

3. Gruvrundan

fin vandring i sunne
Längd: 10km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Gruvrundan är en av Värmlands mest populäraste vandringsled. Gruvrundan ligger 37km från Sunne och är 10km. Vandringen går i gruvområdet Mangen mellan sjöarna Trehörningen och Mågen.

Under din vandring på Gruvrunda får du uppleva en fin och omväxlande natur men du får även ta del av en del kulturhistoria lämningar på Gruvrundan.

Du starta vandringen vid Asphöjdens vändplan. Vill du inte vandra den långa leden som är 10km så kan du välja en kortare led som är 3km.

4. Fryksdalsleden

fin vandring i sunne
Längd: 10
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Fryksdalsleden är en vandringsled som totalt är 110 km lång och går mellan Kil och Torsby. Men du kan start vandringen i Sunne och vandra en strecka på cirka 10km, perfekt vandring att göra som en dagstur.

Fryksdalsbanan som du passerar på vandringen fick Astrid Lindgren inspiration av till landskapen i Bröderna Lejonhjärta.

Terrängen varierar men är lättvandrad, du vandrar mest på skogsstigar men även på grusvägar och ibland asfalt. Även naturen är omväxlande av odlingslandskap, åkrar, nära strand och skogslandskap.

Tips! Stanna och ta en glass på glasscafét som ligger i Lysvik.

5. Dolpstigen

dolpstigen sunne
Längd: 8,7km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Dolpstigen är 8,7km lång vandringsled som tar dig direkt ut i vildmarken. Leden ligger cirka 22km utanför Sunne och du starta vandringen norr om Annefors.

Terränger har vi markerat som medelsvår eftersom du startar vandringen med en brant stigning, efter det blir det en lättare vandring på fina skogsstigar men det kommer några backar till att ta sig upp för. Belöningen efter varje stigning är vackra vyer.

Förutom fina utsikter kommer du även att passera en del små sjöar där det även finns mysiga rastplatser att pausa vid. Packa med dig fika eller lunch och stanna vid någon av rastplatserna. Möjlighet att övernatt längs leden finns också.

6. Askerudsberget

bra vandring i sunne
Längd: 10km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Norr om Sunne vid Ingmårs Bygdegård startar du vandringen på Askerudsberget som är en vandringsled på 10km. Du kan lätt ta dig hit med cykel om du vill direkt från Sunne centrum.

Naturen är omväxlande under vandringen av höga höjder med både gran- och tallskog. Det finns flera utkiksplatser längs leden där du kan blicka ut över gamla jordbrukslandskap, Fyrken och odlingslandskap.

Chans till paus finns vid någon av rastplatserna som finns vid leden om du vill. Ta med dig matsäck och passa på att fylla på med energi.

7. Tiskaretjärnsleden

vandring höst sunne
Längd:13km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Ta dig cirka 4 mil utanför Sunne till Tiskaretjärns naturreservat där även Tiskaretjärnsleden startar, det är en vandring på 13km som går genom två naturreservat i Värmland, Tiskaretjärn och Kalvhöjden.

Tiskaretjärnsleden binder ihop två andra leder i Sunne nämligen Ängenleden och Gruvrundan. Både terrängen och naturen är omväxlande och du tar dig genom skog, gårdar och sjöar, vandrar gör du på upptrampade skogsstigar och grusvägar.

Det finns gott om rastplatser att pausa vid om du behöver vila benen eller ät medtagen matsäck. Passa på att göra en avstickare om du vandrar här på sommaren till Borrsjön för att bada från sandstranden.

8. Grinnberget

vandringsterräng sunne
Längd: 10km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Ta dig till Grässjöns camping Hedås som ligger cirka 30km från Sunne, här startar vandringsslingan på Grinnberget som är en vandring på 10km.

Vid campingen finns parkering och informationstavlor om leden och området. Det finns även en badplats som är perfekt att ta ett dopp i efter vandringen.

Målet med leden är att ta dig upp för Grinnberget där du kommer få utsikt över landskapet. Du kan här välja att gå samma väg tillbaka eller gå leden som en rundslinga. Terrängen går på skogsstigar och grusväg genom skog, så klart en del stigning eftersom du ska uppför ett berg.

9. Styggbergsstigen

bäck sunne
Längd: 7km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Styggbergsstigen är en vandring på 7km i en varierande natur av skog som går längs med sjöar och porlande bäckar.

Vandringen går uppför flera fina utsiktsplatser med rejäla stigningar så räkna med en del pauser. Ta med dig vatten och något att äta du kommer behöva energipåfyllning.

Starta vandring vid Lillsjöns badplats Gräsmark som ligger cirka 21km utanför Sunne. Följ grusvägen, skyltar och orange färgmarkering visar dig vägen runt. Naturen du får uppleva i området har formats efter inlandsisen.

10. Skogsbacksstigen

skogsbacksstigen sunne
Längd: 4km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

En vandringsled som ligger centralt i Sunne och som går förbi Selma Spa är Skogsbacksstigen. Det är en vandring på 4km där terrängen är lättvandrad.

Leden går genom Sundsbergs friluftsområde genom en omväxlande natur av skog med en kalkrik berggrund som ger en ovanlig växtlighet i området. Längs leden finns rast- och eldplatser.

Här kan alla vandra oavsett ålder då det är en lätt terräng. Trots att leden ligger nära bebyggelse finns det bland annat rådjur, räv, älg och grävling i området.

bjurbäcken sunne vandring

Varför vi rekommenderar att vandra i Sunne?

Sunne har otroligt fina och mysiga vandringsleder som passar för de flesta att vandra. Här vandrar du i skog, förbi kulturhistoriska lämningar och platser som Astrid Lindgren har använt som inspiration till Bröderna Lejonhjärta.

Du kan når många vandringsleder med kollektivtrafiken men också med cykel. Vandring finns både i närheten av Sunne centrum men också några mil utanför stan. Det finns möjlighet att övernatta längs många leder i Sunne i antingen vindskydd eller övernattningsstugor.

Genom att vandra i Sunne får du uppleva en omväxlande natur och en varierande terräng som alla kan vandra oavsett ålder. Packa med matsäck för du kommer hitta fina platser att pausa på i naturen.

fina vandringsleder i sunne

Vanliga frågor

Får man tälta i Sunne?

Ja det får du så länge inget annat anges på platsen. Allemansrätten gäller så du får tälta i enstaka dagar så länge du inte skadar eller naturen eller stör markägare. Tänk på att alltid ta med dig ditt skräp när du lämnar din tältplats.

Hur många naturreservat finns i Sunne?

Det finns fyra naturreservat i Sunne. Tiskarethärn, Kalvhöjden, Gettjärnsklätten och Sånebyklätten.

Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!

Lämna en kommentar