Vandring i Örebro – 8 fina vandringsleder

Är du i Örebro och vill ut och upptäcka naturen kommer du inte bli besviken. Det finns gott om härliga vandringsleder som är perfekta för dagsvandring eller flerdagsvandring om du föredrar det. Bland annat går den populära Bergslagsleden genom hela Örebro kommun.

De bästa vandringslederna i Örebro som du inte får missa är Amboberget, Bergslagsleden, Angsjöleden, Ringsbergsleden, vandring på Vinön, Digerberget, Ånnabodas rundslingor och Gårdsjön runt.

1. Amboberget

Längd: 12,5km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Några mil norr om Örebro ligger Ambobergets naturreservat. Här kan du vandra en rundslingan till Bergslagsleden som är 12,5km och passar perfekt som en heldagsvandring. Det tar cirka 4-5 timmar att gå leden.

Terrängen är varierande med både lätta och lite mer tekniska partier. Rundslingan startar vid Mogetorps världshus. Här får du också se blockgrottsområdet i Skärmarboda.

På vandringen går du genom en omväxlande natur som myrmarker, granskog och små bäckraviner. När du har tagit dig halvvägs in på leden kommer du möts av en vacker utsikt mot öst. Hit kan du ta dig med både bil eller buss.

2. Bergslagsleden

bergslagsleden
Längd: 280km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Bergslagsleden går igenom hela Örebro med start i Kloten norr om Örebro och slutar i Stenkällegården söder om Örebro. Bergslagsleden är en led som totalt är 280km lång och är indelad i 17 etapp.

Etappen på Bergslagsleden varierar i svårighet och längd. Det finns etapper som passar alla typer av vandrare. Längs med leden finns det olika boendealternativ som vandrarhem, hotell, camping och tältplatser.

Du tar dig ut till de olika etapperna med bil, vissa kan du även nå med buss exempelvis etapp 8, 9 och 10. Vandrar du på sommaren får du inte glömma att packa ner badkläder du kommer att gå förbi många sjöar och badplatser.

3. Angsjöleden

klockpyrola vandring örebro
Längd: 8km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

I Karlskoga väster om Örebro ligger Angsjöleden som är en vandring på 8km. Leden går runt fina Angsjön som startar och slutar i Valåsen. Leden är markerad med gul färgmarkering som du kan se på stenar och träd.

Terrängen är lättvandrad och går på stigar. När du vandrar på Angsjöleden går du genom gammelskog och urkalksområden. Du kan även se ovanliga växter vid leden bland annat klockpyrola.

På två ställen finns det både rast- och eldplats för en paus, ta gärna med någon god fika.

4. Ringsbergsleden

fina vandringsleder i örebro
Längd: 12km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Gör en dagsvandring i Ringsbergsleden som ligger söder om Örebro. Det är en vandring på 12km där stora delar går längs med sjön Slottern. Leden går från Solbergabadet till Röda sand lite söder om Brevens Bruk.

Ringsbergsleden är tydligt markerad med orange färgmarkering på stolpar vilket gör det lätt att hitta på leden. Det är en lättvandrar terräng på skogsstigar. Två rast- och eldplatser finns i Röda Sand och Solberga, där finns även badplats.

Vandra Ringsbergsleden som en rundslinga, där Ringsbergsleden tar slut vandrar du tillbaka genom Brevens Bruk till Solbergabadet. OBS! Ledmarkeringen tillbaka har blå färgmarkering. Hela vandringen blir då 18km istället för 12km.

5. Vandra på Vinön

vandra runt vinö örebro
Längd: 6,5km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Nej

För att komma till Vinö ska du ta dig till Hampetorp som ligger cirka 4,5 mil utanför Örebro. Där går du på färjan som tar dig över till Vinö. Färjan är kostnadsfri för bilar och passagerare och går varje eller varannan timme under dag tid.

Gå sedan från färjan till Vinös badplats Stenörsviken och tillbaka det är en vandring på ungefär 6,5km. Leden är inte markerad men det är lätt att följa stigen bort.

Du ta dig förbi kulturlandskap, skog och gravfält. Extra fint är det att vandra här på sommaren, då är många café serveringar öppna.

6. Vandra runt Digerberget

Digerberget
Längd: 9km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Mellan Örebro och Karlskoga ligger Digerberget som också är en del av Bergslagsleden. Vill du inte vandra hela Bergslagsleden kan du vandra runt Digerberget som är en vandringsled på 9km.

Terrängen runt Digerberget är lättvandrad och går på på fina upptrampade skogsstigar och är markerad med träskyltar. Du kommer att vandrar genom naturreservatet Kvarnbäcken-Lerkesån där den sällsynta flodpärlmussla finns.

Digerberget bjuder på fina utsikter och ett vindskydd finns vid leden. Vill du bada kan du göra det i dammsjön.

7. Ånnabodas rundslingor

Ånnabodas rundslingor
Längd: 8km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

I Ånnaboda naturreservat finns det tre rundslingor att välja på 2,5km, 5km och 8km. Där slingan på 2,5km är en smal asfalterad väg som är anpassad så barnvagnar och rullstolar enkelt kan ta sig runt på Södra Ånnabosjön.

Här vandrar du genom en varierande natur som gammelskog, myrar, stränder och bland bäckar. Terrängen är omväxlande med vissa svåra partier men mest en fin skogsstig. Sträckan går vid Södra Ånnabosjön, Falkasjön och andra små sjöar.

Det finns badplatser, vindskydd och eldplatser längs med leden. Ett tips är att stanna och ta en paus vid Falkaberget intill Falkasjön.

8. Gårdsjön runt

gårdsjön runt
Längd: 6,6km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Att vandra Gårdsjö runt är en mysig och fin slinga på 6,6km. Terrängen är lättvandrad och går på skogsstig. Följs stigen runt sjön.

Längs med vandringsslingan finns både eldplats, vindskydd och stugor som går att hyra för att övernatta i. Vandringsslingan strata vid Gårdsjötorps parkering.

fin vandrig i örebro

Varför vi rekommenderar att vandra i Örebro

Örebro har fina vandringsleder med en vacker och omväxlande natur. Lederna ligger inte långt bort från stan utan det är enkelt att ta sig ut i naturen med bil.

Det finns gott om vindskydd och eldplatser längs med många av Örebros leder vilket gör det enkelt att tälta och övernatt ute.

Till många av vandringslederna och naturreservaten kan du ta bussen om du inte har tillgång till bil. Är du i Örebro får du inte missa att vandra någon etapp på Bergslagsleden.

Läs om fler vandringsleder i området: Vandring i Närke

natur örebro

Vanliga frågor

Hur tar man sig till vandringslederna i Örebro?

Det bästa och enklaste sättet är med bil. Men det går även att ta bussen till vissa av lederna också.

Får man tälta i Örebro?

Ja det får du i enstaka dagar. Men kolla alltid vad som gäller på den plats du befinner dig. I vissa naturreservat och friluftsområden är det tältförbud. Tänk på att inte skada naturen eller störa markägare när du tältar.

Vart börjar Bergslagsleden?

Den börjar i Kloten och slutar i Stenkällegården i Tiveden.

Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!

Lämna en kommentar