Vandring i Örebro – 8 fina vandringsleder

Är du i Örebro och vill ut och upptäcka naturen runt Örebro kommun så kommer du inte bli besviken. Det finns gott om natursköna vandringsleder här som du kan vandra som dagsvandring eller som längre vandring. Bland annat så går den populära Bergslagsleden genom hela Örebro kommun. Till vissa av lederna kan du ta dig till med buss.

De bästa vandringslederna i Örebro som du inte får missa är Amboberget, Bergslagsleden, Angsjöleden, Ringsbergsleden, vandring på Vinön, Gårdsjön runt, Ånnabodas rundslingor och vandra runt Digerberget.

1. Amboberget

Längd: 12,5km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Tar du dig 3mil norr om Örebro så kommer du till Ambobergets naturreservat. Här kan du vandra Rundslingan som är en vandringsled på 12,5km och en perfekt dagsutflykt ut i naturen.

Terrängen är varierande med både lätta och lite mer tekniska partier att ta sig fram på. Rundslingan startar vid Mogetorps världshus. Här får du också se blockgrottsområdet i Skärmarboda.

Under din vandring på Rundslingan går du genom en omväxlande natur som myrmarker, granskog och små bäckraviner. När du har tagit dig halvvägs på leden kommer du möts av en vacker utsikt mot öst. Glöm inte att ta med en god matsäck. Hit kan du ta dig med bil eller buss.

2. Bergslagsleden

bergslagsleden
Längd: 280km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Bergslagsleden går igenom hela Örebro med start i Kloten norr om Örebro och slutar i Stenkällegården söder om Örebro. Bergslagsleden är en vandringsled som totalt är 280km lång och är indelad i 17 etapp. Du kan välja att vandra hela leden under några dagar eller så väljer du att gå enstaka etapp.

Etappen på Bergslagsleden är varierande i svårighet och längd, det finns en etapp för alla typer av vandrare. Hela Bergslagsleden går i en omväxlande terräng som går genom bland annat skog, äng och vid sjöar. Längsmed leden finns det olika boenden som vandrarhem, hotell, camping och tältplatser.

Du tar dig ut till de olika etapperna med bil, vissa kan du även nå med buss exempel etapp 8, 9 och 10. Vandrar du på sommaren så packa ner badkläder du kommer att gå förbi många fina sjöar och badställen.

3. Angsjöleden

klockpyrola vandring örebro
Längd: 8km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

I Karlskoga 4,5mil väster ut från Örebro ligger Angelsjöleden som är en vandringsled på 8km. Leden går runt natursköna Angelsjön som startar och slutar i Valåsen. Vandringsleden är markerad med gul färgmarkering som du kan se på stenar och träd.

Terrängen är lätt att vandra på då du mest går på en upptrampad stig, det kan förekomma rötter och stenar på stigen. När du vandrar på Angelsjöleden går du genom gammelskog, urkalksområden och du kan även se ovanliga växter längsmed leden bland annat klockpyrola.

På två ställen vid leden finns det både rastplats och eldplats där du kan ta en paus, ta gärna med någon god fika.

4. Ringsbergsleden

fina vandringsleder i örebro
Längd: 12-18km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Gör en dagsutflykt till Ringsberg som ligger söder om Örebro. Där kan du vandra på Ringsbergsleden som är en vandringsled på 12km där stora delar av leden går längs med sjön Slottern. Leden går från Solbergabadet till Röda sand lite söder om Brevens Bruk.

Ringsbergsleden är bra markerad med orange färgmarkering på stolpar så du lätt ska hitta runt leden. Det är en lättvandrar terräng som går på skogsstigar. Det finns även gott om vindskydd utmed leden där du kan pausa, njuta av naturen och äta din matsäck.

Vi har vandrat Ringsbergsleden som en rundslinga där Ringsbergsleden tar slut vandrar vi tillbaka genom Brevens Bruk till Solbergabadet. Observera att ledmarkeringen tillbaka har blå färgmarkerade stolpar. Hela vandringen blir då 18km istället för 12km.

5. Vandra på Vinön

vandra runt vinö örebro
Längd: 6,5km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Nej

Ta dig till Hampetorp som ligger cirka 4,5 mil från Örebro och där hoppar du på färjan som går över till Vinö. Färjan är kostnadsfri för bilar och passagerare och går varje eller varannan timme under dag tid.

Gå sedan från färjan till Vinös badplats Stenörsviken och tillbaka är en vandring på ungefär 6,5km. Terrängen är lätt att ta sig fram på och du vandrar på stigar. Leden är inte markerad men det är lätt att följa stigen och den följer stranden hela tiden så det är svårt att gå fel.

Du ta dig förbi kulturlandskap, skog och gravfält. Extra fint är det att vandra här på sommaren, då är även många kaffeserveringar öppna. Glöm inte att ta med badkläderna om du vandrar här på sommaren.

6. Gårdsjön runt

gårdsjön runt
Längd: 6,6km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Att vandra Gårdsjö runt är en mysig och fin slinga på 6,6km. Terrängen är varierande, du går på en skogsstig där det förekommer både rötter och sten men det är ändå relativ lätt att sig fram utan några problem. Följs stigen runt sjön.

Längsmed vandringsslingan finns både eldplats, vindskydd och stugor som går att hyra för att övernatta i. Vandringsslingan strata vid Gårdsjötorps parkering.

7. Ånnabodas rundslingor

Ånnabodas rundslingor
Längd: 8km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

I Ånnaboda naturreservat finns det tre olika rundslingor att välja på 2,5-8km. Där slingan på 2,5km är en smal asfalterad väg så att barnvagn och rullstolar enkelt ska kunna ta sig runt Södra Ånnabosjön. Vi valde att vandra den längre slinga som är på 8km, finns också en slinga på 5km.

Här vandrar du genom en varierande natur som gammelskog, myrar, stränder och bland bäckar. Terrängen är omväxlande med vissa svåra partier men annars följer du en skogsstig. Sträckan går vid Södra Ånnabosjön, Falkasjön och andra små sjöar.

Det finns badplatser, vindskydd och eldplatser längsmed leden. Ett tips är att stanna och ta en paus vid Falkaberget intill Falkasjön, här finns ett vindskydd du kan inta din matsäck samtidigt som du njuter av den vackra utsikten.

8. Vandra runt Digerberget

Digerberget
Längd: 9km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Mellan Örebro och Karlskoga ligger Digerberget som också är en del av Bergslagsleden. Vill du inte vandra hela Bergslagsleden så kan du vandra runt Digerberget som är en vandringsled på 9km.

Terrängen runt Digerberget är lätt att vandra och går på på fina upptrampade skogsstigar och är markerad med träskyltar. Du kommer att vandrar genom naturreservatet Kvarnbäcken-Lerkesån där den sällsynta flodpärlmussla finns.

Digerberget bjuder på fina utsikter och ett vindskydd finns vid leden. Vill du bada så kan du göra det i dammsjön.

fin vandrig i örebro

Varför gillar att vi att vandra i Örebro?

Örebro har fina vandringsleder och en vacker omväxlande natur. Lederna ligger inte så långt bort från stan utan det är enkelt att ta sig ut i naturen med bil. Det finns gott om vindskydd och eldplatser längsmed många av Örebros vandringsleder vilket gör det enkelt att tälta om man vill.

Det finns även många fina badstränder att bada ifrån på sommaren och Örebro bjuder även på mycket intressant historia längs med lederna.

Till vissa vandringsleder och naturreservat kan du ta buss till om du inte har tillgång till bil. Är du i Örebro så får du inte missa att vandra någon etapp på Bergslagsleden.

natur örebro

Vanliga frågor om vandring i Örebro

Hur tar man sig ut till vandringslederna i Örebro?

Det bästa och enklaste sättet att ta sig ut till de olika vandringslederna är med bil. Men det går även att ta bussen ut till vissa av lederna också.

Får man tälta i Örebro?

Ja det får man i enstaka dagar. Men kolla alltid vad som gäller på den plats du befinner dig på och lämna alltid platsen som den var när du kom. Och ta med dig ditt skräp.

Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!

Lämna en kommentar

För att ge en bättre användarupplevelse använder vi och våra partners cookies för att lagra- och/eller få åtkomst till enhetsinformation. Genom att klicka på ”Acceptera” godkänner du användningen av cookies. De gör det möjligt för oss och våra partners att behandla icke-känslig information som IP-adress, unikt ID och surfdata för att kunna visa personligt anpassade annonser och innehåll, mäta annonser och innehåll, få målgruppsinsikter och utveckla och förbättra våra produkter.  Lär dig mer