Bra kläder för vandring – Klä dig rätt när du vandrar

Klädseln är något av det viktigaste för att du ska få en bra vandringstur och det finns en del saker du bör tänka på för att det ska bli rätt. Ofta har du redan kläder hemma som fungerar bra för vandring och det finns egentligen ingen anledning att byta ut dom på en gång.

När du vandrar ska du klä dig enligt 3-lagers principen. Det innebär att du börjar med ett underställ eller underkläder av ull eller syntet som leder bort fukt, sen ett värmande mellanlager som är en tjockare syntet-, ulltröja eller tunn dunjacka, för att sen avsluta med det sista lagret som är skaljacka och skalbyxor som skyddar mot vind och regn.

Utöver det är det bra med förstärkningskläder för pauser på vandringen, mössa och vantar samt stabila skor som står emot väta bra.

Bästa klädseln för vandring (3-lagers principen)

Vem du än frågor om hur man ska klä sig när man vandrar kommer du nog få mer eller mindre samma svar – klä dig lager-på-lager. Att klä sig i lager gör att man enkelt kan anpassa sin klädsel efter väder, vind, temperatur och ansträngning.

Ofta skiftar temperaturen rejält under en vandring och om vi går i branta uppförnackar börjar vi svettas och ibland kommer en överraskande regnskur. Då är det viktigt att vi kan justera det med vår klädsel för att inte bli blöta och kalla.

Ett tips som alltid gäller när det handlar om vandringskläder är: Undvik alltid bomull! Bomull blir lätt blött, värmer inte när det är blött och torkar långsamt.

Lager 1 – Fukttransporterande underställ

vandringskläder underställ
På bilden är ett av våra syntetunderställ till höger och ett underställ av en blandning av ull/syntet till höger.

I det första lagret närmast kroppen ska du ha underkläder och underställ i syntet eller ull. Ull värmer bättre än syntet och håller sig fräscht i flera dagar utan att börja lukta illa.

Syntet håller bättre och är svalare på sommaren t.ex. även om det finns tunna ull-underställ som fungerar bra på sommaren. Syntet är bra om du använder understället varje dag och blir smutsig och vill tvätta det eftersom det är slittåligt.

Vi använder underställ av både syntet och ull, men endast ull, eller ullblandning vid de kallare årstiderna. Ofta har vi underställströja på oss även på sommaren med en tunnare tröja över.

 • Vid kallt väder – Underställ i ull eller tjockare syntet)
 • Vid varmt väder – Tunnare under ställ i ull/syntet, eller underkläder och t-shirt i ull/syntet.

Lager 2 – Värmande mellanlager

mellanlager vandring
Fleecetröja som värmande mellanlager vid vandring

Det andra lagret (mellanlagret) består av en tröja eller jacka, temperaturen avgör tjocklek och om vi använder jacka eller tröja. Vi brukar använda en tunn långärmad syntettröja på sommaren och en tjockare fleecetröja eller lättvikts-dunjacka som mellanlager på vintern.

Om det är vinter och riktigt kallt ute kan vi ibland använda både en fleecetröja och tunn dunjacka som mellanlager. Du kan även använda ulltröjor i olika tjocklekar som mellanlager, det viktiga är att de värmer, de behöver inte skydda mot vind eller regn eftersom du har skaljacka över.

Mellanlagret är perfekt för att anpassa temperaturen, om det blir för varmt men ändå blåser eller regnar kan du snabbt dra av dig mellanlagret men behålla skaljackan för att skydda mot regn.

 • Vid kallt väder – Tjock fleecetröja/ulltröja eller lättvikts-dunjacka
 • Vid varmt väder – Tunn långärmad syntettröja

Lager 3 – Skalkläder som skyddar mot regn och vind

skaljacka vandring
Skaljacka som skyddar mor regn och vind.

Det tredje och sista lagret ska skydda mot väder, vind och regn. Här vill du ha en skaljacka med bra vattenmotstånd och andningsförmåga och eventuellt ett par skalbyxor. Själva har vi nästan alltid med oss både skaljacka och skalbyxor i ryggsäcken på vandringar.

Vi föredrar helt klart en ”vattentät” eller vattenavvisande vindjacka framför en regnjacka. Den står emot mycket regn samtidigt som den andas. Om jackan inte andas kommer du ändå bli blöt av svett så fort du anstränger dig.

Det finns flera olika material i skalkläder, ett av de mest kända är Gore-Tex, men det finns flera andra liknande.

 • Vid kallt väder – Skaljacka och skalbyxor
 • Vid varmt väder – Vindjacka/Skaljacka/Regnjacka och eventuellt skalbyxor

Vandringsbyxor eller tights (?)

På benen brukar vi ha vandringsbyxor eller tights när vi vandrar. Båda har sina fördelar och nackdelar och det är egentligen en smaksak vad du gillar att gå med. Det finns även dedikerade vandringstights med förstärkningar på rumpa och knän samt elastiska fickor.

 • Vandringsbyxor – Vandringsbyxor är överlägset mest praktiskt när du t.ex. vandrar i fjällen där det är mycket myrmarker, mygg och varierande väder. Du kan få tätt mellan kängor och byxor så du slipper vatten och grus i skorna, de har ofta ventilationsöppningar, du får in underställ under och det tjocka tyget skyddar bra mot mygg.
 • Vandringstights – Vandringstights är en variant av tights som har tjockare tyg än vanliga tights, förstärkningar så att du kan sätta ner knäna och sitta på t.ex. berghällar och det har ofta användbara fickor för mobiltelefon etc.
 • Vanliga tights – Många väljer att vandra i vanliga tights och även vi ibland. Fördelen med vanliga tights är att de är lätta och smidiga, samt sitter skönt. Nackdelen är att de inte skyddar lika bra motvind som vandringsbyxor, de skyddar inte lika bra mot mygg och de har inga fickor. På vintern fungerar vintertights bra, tightsär enligt oss bättre för skogsvandring där det blåser mindre.
 • Shorts – Shorts är ett bra alternativ när det är riktigt varmt och för kortare vandringar eller dagsturer där du vet hur vädret kommer att se ut hela dagen. Vi undviker gärna att ha enbart shorts på fjällvandringar även om det är varmt eftersom vädret kan växla snabbt. Om vi tar shorts i fjällen på längre turer brukar vi slänga ner ett par vindbyxor eller tights som förstärkning.
 • Vandringsbyxor med avtagbara ben – Det finns även vandringsbyxor med avtagbara ben som går att ”förvandla” till shorts som är väldigt praktiska.

Vandringsbyxor för kallt väder

 • Vanliga tjockare vandringsbyxor
 • Vandringsbyxor i softshell
 • Vandringsbyxor i skalmaterial med underställ under
 • Fleecefodrade vandringsbyxor eller fleecefodrade tights

Vandringsbyxor för varmt väder

 • Tunnare vandringsbyxor
 • Tunnare tights
 • Shorts

Förstärkningsplagg vid pauser

När du vandrar kommer du att bli varm när du rör på dig och kall när du sitter still, t.ex. vid pauser eller när du äter lunch. Själva har vi alltid förstärkningsplagg med oss ut om vi ska vara ute hela dagen eller i flera dagar.

En del av kläderna du använder som mellanlager kan även användas som förstärkningsplagg under pauser på varma vandringsturer.

Bra förstärkningsplagg på vandring:

 • Lättvikts-dunjacka med luva
 • Mössa
 • Handskar
 • Buff
dunjacka förstärkningsplagg vid vandring

Funktioner och tillbehör som är bra vid vandring

Det finns vissa funktioner och saker vi uppskattar lite extra på våra vandringskläder och här under listar vi dom och varför vi uppskattar dom.

 • Kängkrok på byxorna – En liten krok du kan vika fram längst ner i byxbenet och fästa i skosnöret. Det gör att dina byxben blir täta över kängorna och du kan t.o.m. korsa mindre vattendrag utan att bli blöt om du är snabb. Dessutom slipper du skräp i kängorna.
 • Luva på jackan – En luva på skaljackan är ett måste enligt oss. Skalkäder är till för att skydda mot vatten- och vind och utan luva kommer regnvattnet rinna in längs nacken oavsett hur bra jackan är. Skaffa därför aldrig en skaljacka utan luva.
 • Hellängd på skalbyxornas dragkedjor – Det är otroligt skont att ha hellängd på skalbyxorna dragkedjor längs sidan av benet. Det gör att du kan ta på- och av byxorna utan att snöra av dig kängorna. Det går mycket fortare att få på byxorna vid oväntade regnskurar och du blir dessutom inte lika kall när du byter om.
 • Mössa och vantar – Ha alltid mössa och vantar med dig när du vandrar, även på sommaren. Det finns nog inget plagg som är så litet men som värmer så mycket. Du vet aldrig hur lång vandringen blir och mössa och vantar har räddat många dagar för oss som blivit längre än planerat.
 • Bra strumpor – Har bra strumpor i ull eller merinoull på längre vandringar. De värmer bättre även om de är blöta och börjar inte lukta illa. Se även till att de är tillräcklig långa, strumporna ska lltid gå en bit ovanför kängans skaft för att undvika skoskav under vandringen.
 • Gaiters/Damasker – Gaiters är grymt skönt att ha om du ska ut och vandra när det är riktigt blött och lerigt ute. De stänger smutsen ute helt från dina kängor och gör att du kan vandra i decimeterdjupt vatten utan att bli blöt. Packa alltid med ett par gaiters på blöta vandringsleder.

Softshell eller hardshell på byxor och jacka?

Många undrar om softshell eller hardshell är bäst när man vandrar och vi skulle säga att det är en smaksak. Softshell värmer- och isolerar bättre medan hardshell oftast står emot regn- och vind bättre.

Vi själva använder både och, ofta har vi byxor i softshell eftersom det har bättre strech och blir rörligare medan vi oftast kör hardshell i våra jackor. Sen bestämmer självklart vädret valet. Om det är blåsigt och regning väljer vi hardshell, vanligt vid t.ex. fjällvandring.

 • Softshell – Bra isolering och värme, samt bra rörlighet och stretch
 • Hardshell – Bra vind- och vattenmotstånd, bra val för fjällvandring med lager under.

Kläder för sommar- vs vintervandring

En sak du bör vara medveten om är att du kommer att behöva betydligt mer- och tyngre kläder när du vandrar på vintern är på sommaren. Du kommer också behöva mer förstärkningsplagg och ombyten på vintern än på sommaren.

Det gör att packningen blir tyngre på vintern och lättare på sommaren. Du måste alltså anpassa storlek på vandringsryggsäcken efter årstid och väder. Även fjällvandring kräver mer kläder än låglandsvandring där vädret är stabilare.

Ett tips om det är kallt ute: Att värma överkroppen ordentligt kommer att ge mycket större effekt än att värma benen, Många klär sig lika varmt på ben och överkropp medan det bästa valet i många fall är att ha ett extra plagg på bara överkroppen.

Övrig utrustning på vandringen

Utöver kläderna finns det utrustning som är bra att ha med på vandringen. Här nedanför listar vi saker vi tycker är viktiga. Du kan även läsa vår guide: vandringsutrustning för nybörjare, där vi går igenom de viktigaste sakerna både för dagsturer och längre fjällvandringar.

 • Bra kängor eller skor
 • Bra vandringsryggsäck
 • Stormkök
 • Sittunderlag
 • Gaiters/Damasker
 • etc.

Lämna en kommentar

För att ge en bättre användarupplevelse använder vi och våra partners cookies för att lagra- och/eller få åtkomst till enhetsinformation. Genom att klicka på ”Acceptera” godkänner du användningen av cookies. De gör det möjligt för oss och våra partners att behandla icke-känslig information som IP-adress, unikt ID och surfdata för att kunna visa personligt anpassade annonser och innehåll, mäta annonser och innehåll, få målgruppsinsikter och utveckla och förbättra våra produkter.  Lär dig mer