Vandring i Jokkmokk – 7 fina vandringsleder

I Jokkmokk kan du vandra i Världsarvet Laponia, dit hör Nationalparkerna Sarek, Padjelanta och Stora Sjöfallet. Och det är just dit de flesta tar sig när de ska vandra i Jokkmokk.

Förutom de områdena finns även bra vandringsleder i centrala Jokkmokk som vi också kommer ta upp i inlägget. Passar dig som är i stan på snabb besök och vill ut i naturen en stund.

Bästa vandringslederna i Jokkmokk är Skierfeklippan i Sarek, Soldalen i Stora Sjöfallet, Padjelantaleden, Kungsleden (Saltoluokta-Kvikkjokk), Kvarnbäcksleden, Getbergsstigen, Talvatisområdet och topptur till Jarre toppen.

1. Sareks Nationalpark

Längd: 24km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Nej

Det är i Jokkmokks kommun den magiska Nationalparken Sark ligger med sin fina vildmarksnatur. Just inne i Nationalpark finns inga markerade leder utan du måste använda dig av karta och kompass. Därför är det bra om du är en van vandrare.

Men vill du ändå uppleva det fina Sarek har att erbjuda utan att ge dig in på omarkerade leder ska du ta dig till den ikoniska Skierfeklippan som ligger precis i utkanten av Sarek.

För att ta sig till Skierfe måste du först vandra till Aktse Fjällstuga från Sitoälvsbron (10km), vid Aktse är det sen 8km enkel väg upp till klippan. Vi rekommenderar att göra denna vandring på tre dagar. Terrängen är mest lättvandrad.

Från Skierfeklippan har du en otroligt fin utsikt över Sarek och den populära Rapadalen, du har säkert sett en massa bilder härifrån.

2. Stora Sjöfallet

stora sjöfallet i jokkmokk
Längd: 1,5-7,7km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

En annan Nationalpark som ligger i Laponia är Stora Sjöfallet. Två populära leder att vandra här är till Soldalen eller till självaste Sjöfallet som tyvärr inte är lika kraftigt som det en gång var. Men det är fortfarande häftigt att ta sig dit och se.

Soldalen är en längre dagsvandring på cirka 7,7km enkel väg som startar 1km från Stora Sjöfallet Mountain Lodge. Du kan ta bilen dit och parkera i parkeringsfickan som finns längs vägen. Soldalen är en led som går i dalgångar och uppe på kalfjäll med otroligt vackra utsikter.

Att vandra till Stora Sjöfallet är en kortare tur på 1,5km men är lite mer utmanande mot slutet. Stora Sjöfallets Nationalpark ligger cirka 11mil från Jokkmokk och hit kan du ta dig med buss om du inte har egen bil.

3. Padjelantaleden

padjelantaleden i jokkmokk
Längd: 160km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Padjelantaleden är en flerdags vandring som går genom Sveriges största Nationalpark Padjelanta. Förutom det går den även i utkanten av Sarek.

Även om självaste vandringen är 160km lång så är den lättvandrad och går på fina upptrampade stigar i en varierande fjällnatur. Räkna med att det tar runt 9-10 dagar att gå leden och att varje etapp är runt 9-25km. Vatten går att fylla på i de olika vattendragen du passerar.

Vid varje etapps slut finns boende i form av fjällstugor eller fjällstation, annars finns fina tältplatser att slå upp tält på.

4. Kungsleden (Saltoluokta – Kvikkjokk)

kungsleden jokkmokk
Längd: 73km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Sveriges kanske mest kända vandringsled går genom Jokkmokk nämligen Kungsleden. Sträckan som ligger i Jokkmokk är Saltoluokta och Kvikkjokk.

Bitar av vandringen går i utkanten av Sareks Nationalpark. Just den här sträckan på Kungsleden är 73km och tar cirka 4 dagar att gå. Varje etapp är mellan 10-22km långa. Vid varje etapp kan du övernatt i fjällstugor eller på fjällstation om du inte vill tälta. Tänk på att boka innan.

Längs leden finns möjlighet att fylla på med friskt fjällvatten ur olika vattendrag. Behöver du köpa mat eller hygienartiklar finns mindre butik i Aktse, Saltoluokta och i Kvikkjokk.

5. Kvarnbäcksleden

Längd: 7,7km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Är du ute efter en mer central dagsvandring i Jokkmokk finns Kvarnbäcksleden som går vid bäcken nästan hela tiden.

Det är en led på 7,7km som går från Notudden till sjön Stor Skabram eller tvärt om. Under vandringen kommer du även att passera Talvatissjön.

Det är en lättvandrad lila markerad led som går över spångar och broar med flera rastplatser längs vägen att pausa vid. Även informationsskyltar finns på leden som berättar om naturen och området du är i.

6. Getbergsstigen (Getbergetsstopp)

Längd: 2-4km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

En annan dagsvandring som ligger nära de centrala delarna av Jokkmokk är Getbergsstigen som ligger i Getbergsområdet. Det är en led på nästan 2km som går i en varierad terräng med lite stigning.

Tips! Längs stigen finns ett vägval för en avstickar upp till Getbergstoppen, har du möjlighet tycker vi du ska ta den.

Det är brant stigning på slutet men väl uppe får du en vacker utsikt över bland annat lilla Luleälven, dalgångar och berg. Ta med fika och äten den här uppe medan du njuter av utsikten.

7. Vandra i Talvatisområdet

Längd: 6-9km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Talvatisområdet ligger söder om centrala Jokkmokk där du kan hitta leder i varierad längd och terräng. Lederna är mellan 6-9km.

Margitbergsslingan (6km) är en blåmarkerad led. Leden har varierad terräng men är för det mesta lättvandrad, uppe på platån får du gå genom en torr och fin tallskog påväg upp till berget.

Bryllesvägen (8km) har röd färgmarkering och går mest på stig och skogsvägar vilket gör den lättvandrad. Startar gör du från skidstadion.

Terjemilen (9km) är den längsta vandringen i området och är markerad med röd/grön färgmarkering. Det här är en fin heldagsvandring som tar dig genom en stor tallskog, spänger över våtmarker och på vissa ställen bjuds du även på utsikter.

8. Topptur till Jarre toppen

Längd: 1,8km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Sugen på en topptur men vill inte åka så långt bort som till Jokkmokks Nationalparker. Då ska du ta dig uppför Jarre toppen som endast ligger cirka 4,5mil utanför Jokkmokk. Vandringen upp till toppen är 1,8km.

Leden upp är marekarde med små stenrösen men kan vara lite svåra att se ibland så var uppmärksam.

Uppe på toppen finns ett vindskydd med eldplats, perfekt att äta matsäck i och njuta av den öppna och fina utsikten över sjöar och skogslandskapen. Ta med egen ved om du vill elda i eldstaden.

Varför vi rekommenderar att vandra i Jokkmokk

Varför du ska välja att vandra i Jokkmokk är först och främst för den otroliga natur som finns här, speciellt om du tar dig ut till Nationalparkerna som ligger i Laponias Världsarv, Sarek, Stora Sjöfallet och Padjelanta.

Oavsett om du vandrar ute i vildmarken eller nära de centrala delarna av Jokkmokk är naturen magisk. Berg och höjder bjuder på fina utsikter över landskap, stora tallskogar, våtmarker och en stor fjällväld.

Du kan hitta både utmanade leder och lättvandrade familje-leder.

sveriges största nationalpark padjelanta jokkmokk

Vanliga frågor

När är bästa perioden att vandra i Jokkmokk?

Augusti och september skulle vi säga är de finaste perioderna. Det är lite lugnare och inte alls lika mycket mygg som det är på sommaren.

Vilken vandringsled får man inte missa?

Skierfeklippan i Sarek och Soldalen i Stora Sjöfallet. Det är fina dagsvandringar, vill du göra en längre vandring är så klart Kungsleden riktigt fin.

Kan man fylla på med vatten längs lederna i Jokkmokk?

Ja, i fjällvärlden kan du göra det, då passerar du flera vattendrag. Ska du däremot vandra i centrala Jokkmokk är det bra att ta med tillräckligt med eget vatten.

Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!

Lämna en kommentar