Vandring i Laholm – 8 fina vandringsleder

I Laholm finns många fina leder att välja på både korta och längre vandringar. I Laholms kommun går även Hallandsleden igenom.

En vandring du inte ska missa när du är i Laholm är Backstugeleden i Knäred. Mer om den kan du läsa om i inlägget.

De bästa vandringslederna i Laholm är Backstugeleden, Gröna slingan (Hjörnered), Sinnenas stig, Hälsans stig, Hökaslingan (Mellbystrand), Mästocka ljunghed, Svarvareskogsslingan och Hallandsleden.

1. Backstugeleden (Knäred)

Längd: 9km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Backstugeleden är en vandring på 9km och ligger i Knäred. Det är en fin heldagsvandring att göra där delar av leden går längs med Krokån. Den är lättvandrad och stora delar av leden går på fina stigar.

På andra sidan hängbron som går över Krokån finns eldplatser om du vill grilla eller pausa en stund. Här har du bra utsikt över forsen. Leden är markerad med grön färgmarkering vilket gör det lätt att följa.

Blir du badsugen efter vandringen är ett tips att besöka Flammabadet som är en badanläggning i Knäred.

2. Gröna slingan (Hjörnered)

Längd: 6,7km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Gröna slingan i Höjrnered går längs med Hjörneredssjöarna och är nästan 7km lång. Det är en fin vandring som går på en varierad terräng. Du kommer bland annat gå på en höjdrygg som går längs med sjön Lagan.

När du kommer till Spisehall har du utsikt över sjöarna och i bakgrunden kan du se Hallandssåsen. Vill du pausa eller äta matsäck kommer du hitta flera fina platser att pausa på mitt i naturen.

Förutom den gröna slingan finns även två andra leder att gå i samma område. Missa inte att göra ett besök i Midsommargrottan när du är i Hjörnered.

3. Sinnenas stig

Längd: 4,2km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Sinnernas stig är en lättvandrad led som är 4,2km. Inga höjdskillnader utan mest en flack vandring som går på både asfalt och grusväg. Här kan du ta dig fram med både barnvagn och rullstol. Stigen ligger centralt i Laholm.

Delar av sträckan går längs Glänninge sjö och Hans Ols sjö.

Du startar vandringen runt Sinnenas stig vid Folkhälsocentrum/simhallen där vandringen också slutar.

4. Hälsans stig

Längd: 6km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Hälsans stig finns i de flesta svenska städer och är ett samarbete med hjärt-och lugnfonden. Längden varierar från stad till stad och i Laholm är Hälsans stig 6km och går centralt.

Det är en rundslinga vilket gör att du kan starta vandringen där det passar dig. Efter varje kilometer kommer en skylt med Hälsans stig märke vilket gör det lätt att hitta.

Ett tips är att ta en paus vid rastplatsen som ligger ovanför Lagnans dalgång. Kanske en av de finaste platserna i centrala Laholm.

5. Hökaslingan (Mellbystrand)

Längd: 2,5km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Hökaslingan är ett populärt motionsspår nära centrala Laholm som är 2,5km. Perfekt om du inte vill gå långt och har ont om tid.

Terrängen går på skogsstig där vissa partier är lite mer steniga. Här vandrar du genom en fin strandskog och du följer ledmarkringen som är blå med vit prick i. Slingan är även belyst på kvällen.

Du kan också kombinera olika slingor om du vill ha en längre vandring att gå när du är här. Parkering finns vid Hökafältet där även Hökarslingan börjar.

6. Mästocka ljunghed

Längd: 2,3km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

I Mästocka ljunghed finns en fin naturstig att gå som är 2,3km. Det är en lätt vandring som går på flacka partier men med en kuperad terräng.

Naturslingan går genom ett stort ljung landskap där det finns sällsynta växter och djur som trivs i det karga landskapet som finns här.

Slingan är markerad med blå färgmarkering med vit prick. Längs leden finns även en mysig badplats vid Björsjön som är värt att stanna en stund på. Här finns en brygga, flotte och en grillplats.

7. Svarvareskogsslingan

Längd: 3,5km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

En lagomt lång runda att gå i Laholm är Svarvaresskosslinga som är 3,5km. Leden går på en lätt och flack terräng i en fin strandskog av tall.

Längs med rundslingan finns det bänkar om du vill vila eller äta medtagen fika. Leden är tydligt markerad med röd färg. Parkering finns vid tennisbanorna där du både startar och slutar vandringen.

Tips! Passa på att besöka Örelids gravfält från järnåldern när du går den här rundan.

8. Hallandsleden

Längd: 390km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Hela Hallandsleden är 390km lång där 53km går genom Laholms kommun.

Här kan du välja att gå enstaka etapp på en dag eller gå några sammanhängande på några dagar. Möjligheter att övernatta längs leden finns nästan vid varje etappmål i ett vindskydd.

De etapper som finns i Laholm är med i den södra delleden som består av 10 etapper. Etappen går mellan Halmstad norr till Laholm i söder.

Varför vi rekommenderar att vandra i Laholm

I Laholm finns det korta rundslingor att vandra men också längre vandringar. En populär led som går genom kommunen är Hallandsleden.

Det vi gillar är att oavsett om du går en lång eller kortare led är det lätt att hitta fina platser att vila och äta matsäck på, det finns fina platser direkt i naturen men också fina rastplatser.

En annan positiv sak är att många rundslingor ligger nära centrala Laholm vilket gör det lätt att ta sig till antingen med buss eller cykel.

Läs mer: Bästa vandringen i Halland

fin vandring i laholm

Vanliga frågor

När är bästa perioden att vandra på i Laholm?

Vår och sommar är fina. Men du kan vandra i Laholm året runt.

Kan man fylla på med vatten längs lederna?

Inte vad vi vet så det bästa är att du tar med dig tillräckligt med vatten själv.

Vilken led får man inte missa?

Backstugeleden i Knäred skulle vi säga.

Får man tälta längs med lederna?

Ja det får du om inget annat anges på platsen. Allemansrätten gäller men det är viktigt att du följer de reglerna. Och tänk på att det kan vara tältförbud i vissa naturreservat och naturområden.

Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!

Lämna en kommentar