Vandring i Hemavan/Tärnaby – 7 fina vandringsleder

I Hemavan/Tärnaby kan du hitta fjällvandring för både stora och små vandrare som dagsturer, längre vandring med övernattning men även göra flera toppturer i området som ger dig magiska fjällvyer.

Hemavan är ett perfekt ställe att vandra i om du är sugen på fjällvandring men inte har så mycket erfarenhet. Förutom kungsleden får du inte missa att vandra Drottningleden som passar för de flesta att vandra.

De bästa vandringslederna i Hemavan/Tärnaby är Kungsleden (Hemavan-Ammarnäs, Tärnaleden, Drottningleden, Kobåstigen, Topptur Ryfjället, Topptur Gurkfjället och Dalåive (Daalåejvie).

1. Kungsleden (Hemavan-Ammarnäs)

Längd: 78km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Sträckan mellan Hemavan och Ammarnäs är en populär vandring på Kungsleden och även en av Sveriges signaturleder. Vandringen är 78km lång och indelad i 6 etapper. Räkna med att vandringen tar 6-8 dagar att gå beroende på hur långt du går på varje etapp.

Vid varje etapps slut finns möjlighet att övernatta på fjällstationer, fjällstugor och vandrarhem om du inte vill tälta ute i naturen. Du kommer garanterat att hitta fina tältplatser längs leden och små sjöar du kan bada i.

Det är inte konstigt att vandringen mellan Hemavan och Ammarnäs är en svensk signaturled och en av de mest populära vandringslederna i Sverige. Det är en vacker fjällvandring med fina fjällvyer över fjällvärlden och du vandra i dalgångar och uppe på kalfjäll.

Etapper Hemava-Ammarnäs:

  • Etapp 1: Hemavan-Viterskalet (10km)
  • Etapp 2: Viterskalet-Syter (12km)
  • Etapp 3: Syter-Tärnasjö (14km)
  • Etapp 4: Tärnasjö-Serve (14km)
  • Etapp 5: Serve-Aigert (20km)
  • Etapp 6: Aigert-Ammarnäs (8km)

2. Tärnaleden

hemavan tärnaleden
Längd: 7,5km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Tärnaleden är nog den mest lättillgängliga vandringsleden i Hemavan/Tärnaby. Leden ligger precis utanför dörren. Tärnaleden är en vandring på 7,5km och har en varierande terräng men som är lättvandrad, alla kan vandra leden oavsett ålder och erfarenhet.

Terrängen går på fina upptrampade stigar längs med Tärnaån där leden ansluter till Kungsleden i Solberg. Gillar du fiske kan du kombinera din vandring med att fiska, flera möjligheter finns att fiska längs Tärnaleden. OBS! Fiskeort krävs som du kan köpa på turistbyrån.

Vill du göra en dagsvandring med familjen är Tärnaleden ett bra alternativ då den är lätt att vandra och du får uppleva den vackra fjällnaturen Hemavan/Tärnaby har att erbjuda.

3. Drottningleden

Längd: 9km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Är du ny inom vandring men vill testa på att fjällvandra och övernatta med tält på fjället? Då är Drottningleden ett perfekt alternativ. Det är en lättvandrad led på 9km och här finns det gott om fina tältplatser att välja på. Det finns även små fjällbäckar längs leden du kan dricka från.

Vandringen går genom fjällandskap av kalfjäll, förbi olika vattendrag, öppna stora landskap och fina utsikter över fjällvärlden. Det är en fin terräng som består mest av upptrampade stigar men det är också en del stigning som tar dig upp på kalfjället.

Du startar din vandring på Drottningleden vid naturum i Hemavan men vill du ha en lättare vandring och komma direkt upp på kalfjället kan du ta bilen till Laisaliden och starta därifrån.

4. Vandra till Fjällfinakåtan & Kobåsstigen

lätt vandring i hemavan
Längd: 2.2km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Vandrar du med mindre barn är Kobåsstigen en fin vandring att göra tillsammans. Det är en kort och lätt vandring på 2,2km där målet är att ta sig till den mysiga träkåtan. Inne i kåtan finns en kamin och utanför finns en eldplats.

Vill ni kan ni fortsätta förbi kåtan och ta er till Kobåset, vid Kobåsbäcken kan det ligga snö kvar långt in på sommaren.

Starta vandringen på Kobåstigen vid naturum i Hemavan och följ de blå färgmarkeringarna för att ta er till kåtan. Trots att det är en kort vandring bjuds ni på fina fjällmiljöer och vackra utsikter som uppskattas av både stora och små.

5. Topptur upp på Ryfjället (Ryjvejegaejsie)

ryfjället hemavan tärnaby vandring
Längd: 4km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Är du sugen på att göra en rejäl topptur ska du vandra uppför Ryfjället som symboliserar Tärnaby, en vandring på 4km. En led finns att följa upp till 1000 höjd meter. Vill du fortsätta ända upp till toppen på Ryfjället kan du antingen följa bergskammen upp eller gå rakt upp mot toppen.

Ryfjället ligger 1413 meter över havet.

Första delen av vandringen går genom skog och björkskog innan du kommer upp på kalfjället. Vandringsleden upp på Ryfjället startar vid E12 Anders-Jansviken som ligger cirka 20km från Tärnaby.

Tänk på att vädret snabbt kan slå om i fjällen och det kan bli både blåsigare och kallare uppe på kalfjällen. Vi rekommenderar att du har extrakläder med dig och ett par bra vandringskängor med rejäl sula som greppar bra på ojämnt underlag.

6. Topptur upp på Gurkfjället (Gurhke)

vindelfjällen gurkfjället
Längd: 6km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

En lite lättare topptur att göra som även passar för barnfamiljer är att ta sig upp för Gurkfjället. Det är en vandring på 6km t/r med en höjdskillnad på 300 höjdmeter. Toppen ligger 895 meter över havet.

Från Gurkfjället kan du se midnattssolen på midsommar!

Gurkfjället har inte så brant lutning vilket gör det möjligt för alla att ta sig uppför. Leden är tydligt markerad med skyltar så du enkelt ska hitta. Vandrar du här under sommaren kan du passa på att avsluta med ett bad vid badstranden Solberg.

7. Dalåive (Daalåejvie)

Dalåive hemavan
Längd: 10km t/r
Svårighetsgrad: Svår
Ledmarkeringar: Ja

1337 meter över havet ligger fjället Dalåive som är ett riktigt blommigt fjäll med vackra vyer. Du startar vandringen uppför Dalåive enklast från Klippen där en slingade led går uppför fjället. Vandringen är 10km t/r, en perfekt dagsvandring att göra.

Det svåraste med att vandra här är de branta stigningar, det känns helt klart i benen, räkna med några pauser längs leden upp. Det finns både vindskydd och eldplatser innan kalfjället börjar.

Uppe på toppen belönas du med otroliga fjällvyer över de norska och svenska fjällen. Packa ner matsäck och extra kläder då vädret kan slå om snabbt på fjällen.

ammarnäs hemavan tärnaby

Varför vi rekommenderar att vanda i Hemavan/Tärnaby

I Hemavan/Tärnaby får du riktigt fin fjällvandring som passar för alla fjällvandrare stora som små, erfarna och oerfarna vandrare. Här får du vandra på höga bergstoppar, i lummig fjällskog och över dalgångar.

Många leder kan du nå direkt från naturum i Hemavan annars är det inte långa sträckor för att ta sig ut till andra fjäll som ligger i närheten.

Lederna i Hemavan/Tärnaby är tydligt markerade vilket gör det lätt att hittar och du kan känna dig trygg när du vandrar på lederna i området. Många leder har även en fin och välskött terräng att ta sig fram på.

hemavan vandringsleder

Vanliga frågor

Vart börjar och slutar Kungsleden?

Kungsleden går mellan Abisko och Hemavan och är totalt 450km lång. Du kan välja att gå delar av Kungsleden och då kan de starta och sluta lite vart som beroende på hur du vill vandra.

Får man vandra med hund i Hemavan/Tärnaby?

Ja det får du. Men du bör ha din hund kopplad hela tiden speciellt när du vistats i områden med renskötsel.

Vilken vandringsled får man inte missa?

Vill du göra en lång vandring får du inte missa Kungsleden sträckan mellan Hemavan och Ammarnäs som är en av Sveriges signaturleder. Vill du ha en lättare dagsvandring är Drottningleden ev vacker och populär vandringsled du inte får missa.

Kan man fjällvandra med barn i Hemavan/Tärnaby?

Ja det kan du. Det finns flera fina vandringsleder som passar för både stora och små barn att vandra på. Det finns även toppturer som barn kan vandra. Många leder är lättvandrade med fina stigar.

När börjar vandringssäsongen i Hemavan/Tärnaby?

Vandringssäsongen brukar börja vid midsommar och är öppen till första veckan i oktober. Säsongen kan variera lite från år till år beroende på vädret.

Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!

Lämna en kommentar