Vandring i Hemavan/Tärnaby – 7 fina vandringsleder

I Hemavan/Tärnaby kan du hitta fjällvandring för både stora och små vandrare som dagsturer, längre vandring med övernattning men du kan även göra flera toppturer i området som ger dig magiska fjällvyer. Vandringslederna är tydligt markerade så du kan känna dig trygg med att vandra här.

Vill du så kan du kombinera vandringen i Hemavan/Tärnaby med fiske, bad och bärplockning. Hemavan är ett perfekt ställe att besöka om du är sugen på att fjällvandra men inte har så mycket erfarenhet.

De bästa vandringslederna i Hemavan/Tärnaby är Kungsleden (Hemavan-Ammarnäs, Tärnaleden, Drottningleden, Kobåstigen, Topptur Ryfjället, Topptur Gurkfjället och Dalåive (Daalåejvie).

1. Kungsleden (Hemavan-Ammarnäs)

Längd: 78km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Sträckan mellan Hemavan och Ammarnäs är en populär vandring på Kungsleden och även en av Sveriges signaturleder. Vandringen är 78km lång och indelad i 6 etapper, räkna med att det tar även 6 dagar att vandra.

Vid varje etapps slut finns möjlighet att övernatta på fjällstationer, fjällstugor och vandrarhem om du inte vill tälta ute i naturen. Du kommer garanterat att hitta fina tältplatser längs leden och flera små sjöar du kan bada i.

Det är inte så konstigt att vandringen mellan Hemavan och Ammarnäs är en svensk signaturled och en av de mest populära vandringslederna i Sverige. Det är en vacker fjällvandring med fina fjällvyer över fjällvärlden och du vandra i dalgångar och på kalfjäll.

Etapper Hemava-Ammarnäs:

  • Etapp 1: Hemavan-Viterskalet (10km)
  • Etapp 2: Viterskalet-Syter (12km)
  • Etapp 3: Syter-Tärnasjö (14km)
  • Etapp 4: Tärnasjö-Serve (14km)
  • Etapp 5: Serve-Aigert (20km)
  • Etapp 6: Aigert-Ammarnäs (8km)

2. Tärnaleden

Längd: 7,5km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Tärnaleden är nog den mest lättillgängliga vandringsleden i Hemavan/Tärnaby. Leden ligger precis utanför dörren. Tärnaleden är en vandring på 7,5km och har en varierande terräng men som är lätt att vandra, alla kan vandra leden oavsett ålder och erfarenhet.

Terrängen går på fina upptrampade stigar längs med Tärnaån där leden ansluter till Kungsleden i Solberg. Gillar du fiske så kan du kombinera din vandring med att fiska då flera möjligheter finns att fiska längs Tärnaleden. OBS! Fiskeort krävs som du kan köpa på turistbyrån.

Vill du göra en dagsvandring med familjen så är Tärnaleden ett bra alternativ då den är lätt att vandra och du får uppleva den vackra fjällnaturen Hemavan/Tärnaby har att erbjuda.

3. Drottningleden

Längd: 9km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Är du ny inom vandring men vill testa på att fjällvandra och övernatta med tälta på fjället? Då är Drottningleden ett perfekt alternativ. Det är en lättvandrar led på 9km och här finns det gott om fina tältplatser att välja på. Det finns även små bäckar längs leden du kan tvätta dig i.

Vandringen går genom fjällandskap av kalfjäll, förbi olika vattendrag, öppna stora landskap och fina utsikter över fjällvärlden. Det är en fin terräng som består mest av upptrampade stigar men det är också en del stigning för att komma upp på kalfjället.

Du startat din vandring på Drottningleden vid Naturum i Hemavan men vill du ha en lättare vandring och komma direkt upp på kalfjället kan du ta bilen till Laisaliden och starta därifrån.

4. Kobåstigen

lätt vandring i hemavan
Längd: 2.2km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Vandrar du med mindre barn så är Kobåstigen en fin vandring att göra tillsammans. Det är en kort och lätt vandring på 2,2km där målet är att ta sig till den mysiga trä kåtan, här finns en kamin inne i kåtan men också en eldplats utanför som går bra att använda.

Vill ni så kan ni fortsätta förbi kåtan och ta er till Kobåset, vid Kobåsbäcken kan det ligga snö kvar långt in på sommaren.

Starta vandringen på Kobåstigen vid naturum i Hemavan och följ de blå färgmarkeringarna för att ta er till kåtan. Trots att det är en kort vandring så bjuds ni på fina fjällmiljöer och vackra utsikter som uppskattas av både stora och små.

5. Topptur upp på Ryfjället (Ryjvejegaejsie)

Längd: 4km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Är du sugen på att göra en rejäl topptur ska du vandra uppför Ryfjället som symboliserar Tärnaby. Ryfjället ligger 1413 meter över havet och är en vandring på cirka 4km. En led finns att följa upp till 1000 höjd meter. Vill du fortsätta ända upp till toppen på Ryfjället kan du antingen följa bergskammen upp eller gå rakt upp mot toppen.

Första delen av vandringen går genom skog och björkskog innan du kommer upp på kalfjället. Terrängen varierar från fina stigar till lite mer stenig och brant terräng. Vandringsleden upp på Ryfjället startar vid E12 Anders-Jansviken som ligger cirka 20km från Tärnaby.

Tänk på att vädret kan snabbt kan slå om i fjällen och att det blir både blåsigare och kallare uppe på kalfjällen, vi rekommenderar att du har extrakläder med dg och ett par bra vandringskängor med rejäl sula som greppar bra på ojämnt underlag.

6. Topptur upp på Gurkfjället (Gurhke)

Längd: 6km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

En lite lättare topptur att göra som även passar för barnfamiljer är att ta sig upp för Gurkfjället. Det är en vandring på 6km t/r med en höjdskillnad på 300 höjdmeter. Hela toppen mäter 895 meter över havet.

Från Gurkfjället kan du se midnattssolen på midsommar!

Gurkfjället har inte en jätte brant lutning vilket gör det möjligt för alla att ta sig uppför. Leden är tydligt markerad med skyltar så du enkelt ska hitta. Vandrar du här under sommaren kan du passa på att avsluta med ett dopp vid badstranden Solberg.

7. Dalåive (Daalåejvie)

Dalåive hemavan
Längd: 10km t/r
Svårighetsgrad: Svår
Ledmarkeringar: Ja

1337 meter över havet ligger fjället Dalåive som är ett riktigt blommigt fjäll med vackra vyer. Du startar din vandring uppför Dalåive enklast från Klippen där en slingade led går uppför fjället. Vandringen är totalt 10km lång farm och tillbaka, en perfekt dagsvandring att göra.

Det som gör leden svår att vandra är att det är branta stigningar som tar en hel del i benen så räkna med några pauser längs leden upp. Det finns både vindskydd och eldplatser innan kalfjället börjar.

Väl uppe på toppen belönas du med otroliga fjällvyer över de norska och svenska fjällen. Packa ner matsäck och extra kläder då vädret kan slå om snabbt på fjällen.

Varför vi rekommenderar att vanda i Hemavan/Tärnaby

I Hemavan/Tärnaby får du riktigt fin fjällvandring som passar för alla fjällvandrare stora som små och erfarna och oerfarna vandrare. Här får du vandra på höga bergstoppar, i lummig fjällskog och över dalgångar.

Många vandringsleder kan då nå direkt från Naturum i Hemavan annars är det inte så långa sträckor för att ta sig ut till andra fjäll som ligger i närheten.

Vandringslederna i Hemavan/Tärnaby är tydligt markerade vilket gör att du lätt hittar och kan känna dig trygg när du vandrar på lederna i området. Många leder har även en fin och välskött terräng att ta sig fram på.

hemavan vandringsleder

Vanliga frågor om vandring i Hemavan

Vart börjar och slutar Kungsleden?

Kungsleden går mellan Abisko och Hemavan och är totalt 450km lång. Du kan välja att gå delar av Kungsleden och då kan de starta och sluta lite vart som beroende på hur du vill vandra.

Får man vandra med hund i Hemavan/Tärnaby?

Ja det får du. Men du bör ha din hund kopplad hela tiden speciellt när du vistats i områden med renskötsel.

Vilken vandringsled får man inte missa i Hemavan?

Vill du göra en lång vandring så får du inte missa Kungsleden sträckan mellan Hemavan och Ammarnäs det är även en av Sveriges signaturleder. Vill du ha en lättare dagsvandring så är Drottningleden ev vacker och populär vandringsled du inte får missa.

Kan man fjällvandra med barn i Hemavan/Tärnaby?

Ja det kan man. Det finns flera fina vandringsleder som passar för både stora och små barn att vandra på i Hemavan/Tärnaby. Det finns även toppturer som barn kan vandra. Många leder är lättvandrade med fina stigar.

När börjar vandringssäsongen i Hemavan/Tärnaby?

Vandringssäsongen brukar börja vid midsommar och är öppen till första veckan i oktober. Säsongen kan variera lite från år till år beroende på vädret.

Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!

Lämna en kommentar

För att ge en bättre användarupplevelse använder vi och våra partners cookies för att lagra- och/eller få åtkomst till enhetsinformation. Genom att klicka på ”Acceptera” godkänner du användningen av cookies. De gör det möjligt för oss och våra partners att behandla icke-känslig information som IP-adress, unikt ID och surfdata för att kunna visa personligt anpassade annonser och innehåll, mäta annonser och innehåll, få målgruppsinsikter och utveckla och förbättra våra produkter.  Lär dig mer