Vandring i Ottsjö – 5 fina vandringsleder

Ottsjö ligger i Åres Södrafjäll och här kan du hitta lättvandrade leder som passar de flesta. Här har vi vandrat mycket och en av våra favoritleder i Ottsjö är Platåleden och Ridvadet.

I Ottsjö kommer du snabbt upp på fjället och får fina fjällvyer, glöm inte badkläder om du är här på sommaren. Nere vid Ottsjön finns en fin badplats att svalka sig i.

De bästa vandringslederna i Ottsjö är Platåleden, Norra Ridvadstundan, Byvandringen, Hållvallsrundan och Fäbodrundruren.

1. Platåleden

Längd: 7km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Platåleden är en av våra favoritleder att vandra i Ottsjö. Det är en lättvandrad led som är 6-7km beroende på om du väljer att gå förbi Kläpphögarna eller inte.

Vi rekommenderar att du gör det eftersom det är riktigt fin utsikt därifrån även ett vindskydd ligger där. Startar gör du vid Ottsjö ledcentral.

En kort led som erbjuder dig det mesta av fjällen!

platåleden ottsjö
Utsikten från utsiktstornet i Högåsen. Vi vandrade här i mitten på oktober och fjällen började täckas med snö.

Den här vandringen passar dig som vill ha en både kortare och lätt led att gå men som ändå vill få ut det mesta av fjällen, här kommer du snabbt upp på höjden. Följ lednummer 260 runt, gå sedan på led 263 vid vägvalet om du vill förbi Kläpphögarna.

Längs leden passerar du flera utsiktsplatser och rastplatser. Platåkåtan är den första fina rastplats att stanna på, den ligger efter vindskyddet i Spångsdalen här du kan du passa på att ta en paus. Vid Högåsen finns ett utkikstorn, gå upp där och njut av fjällutsikten åt alla vädersträck.

2. Ridvadsrundan (Norra Ridvadsrundan)

Här kan ni se en film från när vi vandrade Norra Ridvadsrundan i Ottsjö.
Längd: 5,5km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Även Ridvadsrundan är en fin vandring i Ottsjö. Det är en lättvandrad rundslinga på 5,5km som går både i skog och längs med Ottsjön. Leden passar alla oavsett ålder.

Vandringen känns till en början tråkig men blir bättre ju längre in du kommer på leden. Tre vindskydd finns där du kan passa på att ta en fikapaus.

Starta kan du antingen göra från ICA Ottsjö eller så parkerar du i parkeringsfickan på vänster sida som finns innan du kommer bort till ICA butiken. Från parkeringsfickan kommer du direkt på leden. Följ lednummer 262.

Gör en avstickare till Ridvadet

Där leden delar sig tycker vi du ska göra en avstickare till Ridvadet, gå vänster istället för höger. Följ stigen bort tills du ser Ridvadet.

Förr red man med hästar över Ridvadet just för att sjön är så grund här. Har du tid och det är fint väder tycker vi du ska passa på att ta dig över på andra sidan sjön genom att gå över vadet, en strecka på cirka 500 meter.

Vattnet går som högst upp till låren, beror såklart på hur lång eller kort du är. Du kan gå barfota över eftersom det är en mjuk och skön sandbotten.

3. Byvandringen

byvandringen ottsjö
Längd: 3km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Gillar du historia ska du gå Byvandringen, en rundtur på 3km med start från ICA parkeringen i Ottsjö. Längs leden finns informationstavlor som berättar om folket och livet i Ottsjö från både förr och nu.

Det här är en lättvandrad led som går på skogsstig och grusväg. När du har gått till vägens slut från ICA viker du av till vänster och går genom skogen.

Vi rekommenderar att göra en avstickare ner till sjön, där har du utsikt över fjällen på andra sidan. Passa på att äta medtagen fika här eller bara njut av vyerna.

Byvandringen har lednummer 261. Vill du ha en längre vandring kan du istället för att gå grusvägen upp till byn igen gå höger in på led 262 som är Ridvadsrundan.

4. Hållvallsrundan

Längd: 14km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Vill du göra en längre vandring i Ottsjö med vackra fjällvyer ska du gå Hållvallsrundan. Leden startar vid vändplanen i byns ände som ligger efter att du åkt förbi ICA-butiken. Vandringen börjar lätt på grusväg och genom skog, följ lednummer 263.

Leden går lite uppför nästan hela tiden tills du kommer till Hållvallens gamla fäbod. Där kan du passa på att ta en paus och fylla på med energi innan du tar dig upp på Hållfjället som ligger 900 meter över havet.

Vill du inte göra toppturen upp på fjället kan du istället svänga av till höger ner mot Peterfjället och Kläpphögarna för att komma ner till startplatsen vid vändplanen igen. På vägen tillbaka kommer du passera två vindskydd.

5. Fäbodrundturen

Längd: 3,7km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja

Är kultur något för dig passar Fädbodturen bra att vandra. Det är en lätt vandring på nästan 4km som går i en omväxlande natur.

Längs denna led står de gamla gråa fäbodhusen kvar för att påminna om tiden som var, markerna här hålls öppna. Runt Fäbodrundturen följer du Fjällmaratonleden.

Tips! Har du extra energi kan du göra en avstickare upp över ån och ta dig förbi Södra Bottenvallen. Det är en tuff stigning men du belönas med magisk utsikt härifrån.

Självaste Fäbodrundturen ligger 6km bortanför Ottsjö by vid Södra- och Norra Bottenvallen där Ottsjön slutar. Hit tar du dig via Bottenvallsvägen. Ta med badkläder du kommer vilja bada här en varm dag.

Varför vi gillar att vandra i Ottsjö

Ottsjö är verkligen en mysig liten fjällby som bjuder på så mycket fin natur. Dessutom är naturen lättillgänglig här.

Alla vandringsleder som finns i Ottsjö skulle vi säga är lättvandrade och kan vandras av de flesta oavsett ålder och erfarenhet viket är grymt.

Skulle det vara så att du glömt ta med dig matsäck eller fika kan du enkelt gå in på ICA-butiken i Ottsjö och köpa det där. De flesta av Ottsjös leder utgår från byn där ICA ligger.

vandring i ottsjö

Vanliga frågor

Vilken led får man inte missa i Ottsjö?

Platåleden och Ridvadet är abolut ett måste om du besöker Ottsjö.

Finns det barnvänliga vandringsleder i Ottsjö?

Ja, alla leder i Ottsjö är barnvänliga. Så länge de orkar med längden på lederna, men det finns också gott om rastplatser och vindskydd att pausa och vila bena på om det skulle behövas.

När är det bästa perioden att vandra på här?

Vi skulle säga att bästa perioden för att vandra i Ottsjö är från slutet på juni-oktober. Men de bästa månaderna är augusti och september.

Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!

Lämna en kommentar