Vandring på Hovfjället – 5 fina vandringsleder

Hovfjällets naturreservat bjuder på totalt 25km ledsystem att vandra på. Här vandrar du på Sveriges sydligaste fjäll med vildmarks känsla. Lederna är bitvis krävande och det finns både längre och kortre turer att gå.

En populär led som många väljer att vandra när de är i Hovfjället är Hovfjällsrundan som går genom hela naturreservatet. Mer om den och andra leder kan du läsa om i inlägget.

Bästa vandringslederna i Hovfjället är Hovfjällsrundan, Råkullsrundan, Björåsrundan, Torprundan och Hovfjällsleden.

1. Hovfjällsrundan

Längd: 12km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Vill du ta dig runt hela Hovfjällets naturreservat ska du gå Hovfjällsrundan som är en vandring på cirka 12km. Det är en bitvis krävande led med branta partier och kuperad terräng. Men för det mesta går den på fina stigar och över spänger.

När du kommer fram till Björnåsen bjuds du på en fin utsikt, här finns också en rastplats där du kan passa på att ta en paus och äta medtagen matsäck. Rastplatser finns även vid Bondfugestorp och Råkullstjärn.

Vandringen startar vid naturreservatets entré och är tydligt markerad så du lätt ska hitta. Toaletter finns vid entrén och vid Bondfugestorp.

2. Råkullsrundan

Längd: 8km
Svårighetsgrad: Medelsvår/Svår
Ledmarkeringar: Ja

Råkullsrundan är en vandring som tar dig upp på Hovfjällets topp där det även finns ett utkikstorn. Det är en krävande rundslinga på 8km.

Den här vandringen passar dig som vill ha en utmanade vandring och vill upp på höjden, Under vandringen kommer du passera gammelskog, tallskog, hällmarker och myrar.

Längs med leden finns det flera rastplatser att stanna på för en paus eller bara för att njuta av lugnet och de fina utsikterna. Vandringen start vid ingången till naturreservatet och är tydligt markerad.

3. Björåsrundan

Längd: 9km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

I den östra delen av Hovfjället går Björåsrundan som är en medelsvår till svår vandring på cirka 9km. Även den är leden startar vid entrén till naturreservatet.

Naturen varierar under vandringen och rastplatser finns vid Dammen och Björnåsen. Vill du ta en paus och äta medtagen matsäck är det fint att pausa vid Björnåsen där du har fin utsikt över Hovfjället.

Tänk på! Delar av leden går längs med bäcken Giljan som lätt svämmar över när snön smälter och under regniga perioder på sommaren. Undvik att gå denna led då.

4. Torprundan

Längd: 4km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Vill du ha en lite kortare och inte allt för krävande vandring att gå i Hovfjället ska du vandra Torprundan. Det är en vandring på nästa 4km som går över hällmarker, tallskog, granskog och stora myrmarker.

Längs med leden finns informationsskyltar som berättar om både naturen och historien i Hovfjället som är intressanta att läsa.

En bit in på leden ligger Bondfugestorp ett gammalt torp från 1800-talet. Här finns det dass och eldplatser att grilla på både utanför torpet och inne vid dåligt väder.

5. Hovfjällsleden

Längd: 27km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja

Är du sugen på en flerdagsvandring ska du ge dig ut på Hovfjällsleden som också är en del av Värmlandsleden. Hovfjällsleden är en vandring på cirka 27km och tar runt 6-8 timmar att gå beroende på ditt tempo och hur många pauser du tar.

Vandringen går mellan Valberget (Torsby) och Hovfjällets topp, vart du startar och avslutar vandringen kan du välja själv. Leden är markerad med orangea stolpar som gör det lätta att hitta.

Tänk på! Leden är också en cykelled men du som vandrare har förtur.

Varför vi rekommenderar att vandra i Hovfjället

Vi gillar att det går att uppleva fjällnatur så lång söder ut i Sverige. Perfekt om du vill komma bort en stund och njuta av lugn och ro men inte behöva ta dig ända upp till fjällen.

Det är fina leder som är tydligt markerade vilket gör det lätt att hitta. Vandringen är krävande på vissa delar så ett par bra vandringskängor är bra att ha här.

Gott om rastplatser finns längs med lederna och många med fina utsikter. Perfekt att stanna på för att vila eller för att äta matsäck. Toaletter och eldplatser finns också i naturreservatet.

Vanliga frågor

När är bästa perioden att vandra på här?

Sommar och höst är fina perioder att besöka Hovfjället på för att vandra. Vill du ha det lite lugnare är hösten en bättre period än sommaren.

Vilken led får man inte missa?

Hovfjällsrundan ska du inte missa om du har tid att lägga en heldag på vandring. På den leden får du se det mesta av naturreservatet.

Får man tälta i Hovfjällets naturreservat?

Du får endast tälta på anvisad plats.

Får man elda och grilla?

Ja, men endast på iordningställda eldplatser.

Går det att fylla på med vatten längs lederna?

Nej, det bästa är att du tar med dig tillräckligt med eget vatten.

Vart startar vandringslederna i Hovfjället?

Alla leder startar vid Hovfjällets entré. Där finns även informationstavlor och skyltar som visar vart lederna går. Vid entrén finns också toalett.

Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!

Lämna en kommentar