Om du är nybörjare på vandring har du säkert funderat på vilka kläder och utrustning du behöver. På kortare turer fungerar det med i princip vadsomhelst, men om du ska gå längre turer kan det vara en bra idé att ha rätt kläder och utrustning med dig.
Den viktigaste utrustningen under en vandring är ett par bra skor eller kängor, det gör att du inte blir trött i fötterna, slipper skada dig och undviker skavsår. Utöver skorna är det viktigt med funktionella vandringskläder och en ryggsäck som sitter bra på ryggen.
Om du ska vandra flera dagar behöver du även ha bra tält, liggunderlag, sovsäck och utrustning för att tillaga mat.
Läs vidare så går vi igenom allt du behöver tänka på…
Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Outnorth.
Innehåll
10 viktigaste sakerna för en nybörjare på vandring
Här nedanför går vi igenom vad vi tycker är viktigast för att komma igång med vandring. Vi börjar med de absolut nödvändigaste sakerna för dagsturer och vad du ska tänka på.
Längre ner går vi igenom vandringsutrustning för längre vandringar, om du ska sova utomhus flera dagar och laga mat etc.
REA PÅ UTRUSTNING
Passa på att fynda vandringsutrustning på REAN – Just nu upp till 50%
Rea & Kampanjer på Vandringsutrustning – Kolla in Outnorths outlet med upp till 70% rabatt här.
1. Vandringskängor / Vandringsskor
Efter flera år av vandring har vi insett att våra vandringskängor eller skor är den viktigaste delen i utrustningen. Vi går ju trots allt långa sträckor när vi vandrar och beroende på terrängen du vandrar i vill du antingen ha ett par sköna skor eller kängor.
Vandringskängor är bra i rotig och stenig terräng eller om du har en tung ryggsäck eftersom de stabiliserar fötterna så att risken minskar att trampa snett och vricka foten. De är också ofta styvare än skor vilket gör att fotsulorna inte blir lika trötta i stökig terräng.
Dessutom är kängor bättre där det är blött eftersom de är högre, det gör att du kan gå i våtmarker utan att bli blöt om fötterna. Torra fötter är inte bara varmare och skönare, det gör också så att du undviker skavsår på din vandring.
Vandringsskor eller trailskor passar ofta bättre om det är planare underlag eller är varmare ute. Skor är lättare och svalare än kängor, men ger inte samma stöd och kommer inte hålla fötterna torra om du går i högt gräs eller våtmark.
2. Ryggsäck
Om du har tänkt att vandra längre än kortare turer på max ett par timmar kommer du att behöva äta under din vandringstur. Då behöver du plats med mattermos eller stormkök, vattenflaska, kanske en termos med kaffe och ett sittunderlag och lite förstärkningskläder.
En bra storlek på ryggsäck för dagsturer är runt 18-25 liter beroende på säsong och var du vandrar.
Själv använder vi Osprey Talon (Herr) och Osprey Tempest (Dam) och är grymt nöjda med dom. De sitter bra på ryggen vilket är det absolut viktigaste med en ryggsäck för att det ska vara roligt att vandra.
Om du är ute flera dagar kommer du att behöva tält eller hammock (om du inte sover i vindskydd), samt sovsäck och liggunderlag. Det gör att du kommer behöva en ryggsäck på 35-40 liter och uppåt. Läs mer i våra artikel om vilken storlek på vandringsryggsäck du ska välja.
3. Vattenflaska eller en vattenblåsa
Vatten är extremt viktigt när man vandrar. Hur mycket vatten du behöver på vandringen beror på hur varmt det är, hur mycket vätska du själv gör av med (olika från person till person), samt vilken typ av terräng du vandrar i. En vattenflaska eller vattenblåsa i ryggsäcken är därför viktig utrustning.
Vi behöver alla olika mycket vatten men om det är något vi själva lärt oss så är det att hellre ta med för mycket vatten än för lite. Det är lätt att vandringen blir jobbigare eller längre än vi tänkts oss eller att det blir varmare än prognosen sa.
I fjällen går det ofta att dricka vatten från bäckar men ett annat alternativ för att vara på den säkra sidan är att ha med en vattenrenare i ryggsäcken. Det viktiga är dock att det finns bra vattenkällor längs vägen fr att man ska kunna använda den.
4. Skaljacka
När det gäller jacka på vandring så använder vi själva alltid en skaljacka som vi kompletterar utefter vädret. På sommaren räcker det ofta med en tröja på vintern kan det behövas både dunjacka och fleecetröja som komplement.
Fördelen med att använda lager-på-lager principen är att du enkelt anpassar klädseln efter temperaturen samtidigt som skaljackan ger ett bra vind- och regnskydd. 3-lagerprincipen är något vi alltid kör med när det gäller vår klädsel för vandring.
Ett vanligt misstag när man gör sina första vandringar är att ta på sig en fodrad jacka. Det leder ofta till att man börjar svettas, blir blöt och sen börjar frysa när temperaturen sjunker. Då är det bättre att istället ha fler lager och ta på sig vartefter man börjar frysa så slipper man svettas och bli blöt.
5. Vandringsbyxor
När det gäller byxor för vandring så fungerar det egentligen med det mesta men vi skulle säga: undvik mjukisbyxor och jeans. De är gjorda i bomull och allt av bomull vill du undvika, det blir snabbt blött (värmer dåligt då) och torkar långsamt.
Istället bör du använda vandringsbyxor eller träningsbyxor eftersom de är av mycket bättre anpassat material för väder och vind. Vi själva använder klassiska vandringsbyxor i stretchig syntetblandning.
Vi gillar dom eftersom de har ventilationsöppningar, går att spänna fast över kängorna och är skönt stretchiga. Dessutom har de käng-krokar, tillsammans med spännet längs benslutet går det i princip att få de så pass täta att vi kan gå över mindre vattendrag utan att vatten kommer in i skorna.
6. Förstärkningsplagg
Förstärkningsplagg är något vi nästan alltid har med oss när vi vandrar och något nybörjare ofta glömmer bort. Det är bättre att du klär dig ”ganska kall” när du ger dig av och har en extratröja eller jacka i ryggsäcken som du tar på dig vid lunchpausen.
På så sätt slipper du svettas och bli blöt, det kommer att göra att du blir kall när du stannar och sitter still. Vi anpassar alltid förstärkningsplaggen efter årstid, på sommaren har vi ofta byxor och t-shirt på oss och en extra tröja och vindjacka och ryggsäcken.
På vintern brukar vi ha underställ, fleecetröja och vindjacka på oss när vi vandrar och dra på oss en extra dunjacka och vindbyxor när vi stannar för fika eller lunchrast. Det bästa är att testa ett par gånger vad du behöver för förstärkningskläder, alla är vi olika frusna.
7. Mössa & Handskar
Utöver förstärkningsplaggen har vi alltid mössa och handskar med oss, oavsett om det är vår, vinter eller sommar. Det tar ändå så lite plats och börjar det blåsa kan det vara grymt skönt att dra på sig en mössa och ett par handskar.
Vi brukar även ha buff med oss på vår, höst, vinter och ofta på sommaren också.
På sommaren använder vi tunnare mössa och handskar och på vintern tjockare. Du bör även vara medveten om att det t.ex. mycket kallare och blåsigare i fjällen än Stockholm som exempel och därför behöva mössa och vantar ofta i fjällen även på sommaren, speciellt om du ska tälta.
8. Första hjälpen kit
Ett första hjälpen kit bör ligga i varje vandringsryggsäck. Det kan kännas onödigt för kortare turer men tro oss, det är värt att ha det med, vi har haft användning av vårat flera gånger.
Även om det bara handlar om ett litet sår, eller du får tillfällig huvudvärk så är det så skönt att ha en Ipren i ryggan just den gången istället för att få hela dagen förstörd. Vårat tips är att satsa på ett litet kit så att det alltid följer med utan att du tänker på det, men se till att alla nödvändiga saker finns bara.
Det vi själva fått mest användning för är huvudvärkstabletter, första förband och plåster. Om du vill läsa mer kan du kolla in vårat inlägg om första hjälpen kit för vandring.
9. Vandringsstavar
Vandringsstavar är absolut inget måste, speciellt inte i början, dessutom är det en smaksak om man gillar det eller inte. För kortare dagsvandringar utan tung ryggsäck och lutande terräng klarar du dig oftast bra utan vandringsstavar.
Vandringsstavar är bra för längre vandringar där du har tung packning och fjällvandring där då går mycket upp- och nerför. vandringsstavarna gör så att du kan ta hjälp av armarna och överkroppen och på så vis avlasta knän och fötter.
Om du fjällvandrar för första gången och går längre sträckor upp- och ner för fjällen kommer du bli förvånad av hur tungt det blir för knäna, framförallt nedför. Om du har ryggsäck kommer det att bli ännu tyngre.
Är du osäker på om det är något för dig kan du läsa en artikel vi skrivit om man ska ha vandringsstavar eller inte. Där går vi igenom fördelar, nackdelar och lite andra tips angående vandringsstavar.
Vandringsutrustning för dagsturer
Förutom ovanstående utrustning kan du på en dagstur behöva lite andra saker beroende på vad du ska göra under dagen.
Du kanske vill ha med dig mat i en mattermos, ha ett sittunderlag till fikapausen, eller en friluftskniv och tändare för att preparera en eld. Om du är osäker på vad du ska ha med dig kan du kolla in vår packlista för dagsturer.
Exempel på övrig utrustning på en dagsvandring:
- Mattermos
- Termos
- Friluftskniv
- Tändstål eller Tändare
- Stormkök
- Sittunderlag
Vandringsutrustning för övernattning
Om du är ute och vandrar flera dagar kommer du att behöva övernatta. Visst finns det alternativ där du kan sova på hotell eller vandrarhem under din vandring men här kommer vi att gå igenom vad du kan behöva för utrustning om du ska tälta, sova i hammock eller sova i vindskydd.
Exempel på vandringsutrustning för övernattning:
- Tält/Hammock/Tarp
- Sovsäck
- Liggunderlag
- Stor ryggsäck
- Pannlampa
- Kläder att sova i
- Extra mat
- Extra vatten (eller möjlighet att rena vatten)
- Bra batteri på telefonen eller powerbank
- Biologiskt nedbrytbart toalettpapper
- Större ryggsäck som rymmer utrustning & tält
- Handduk för vandring
Utrustning för fjällvandring
Om du ska fjällvandra så kommer det att ställas betydligt högre krav på din utrustning än om du ska vandra i Stockholm, som nybörjare måste du även förbereda dig ordentligt för en fjällvandring.
Vädret slår om snabbt i fjällen, det blåser ofta, är kallare och du är ofta betydligt längre ifrån hjälp om något skulle hända. Ofta har du inte mobiltäckning på vissa platser och måste därför vara förberedd på det innan du ger dig ut.
Av de anledningarna är det viktigt att du har en nödradio om är långt från civilisation eller i områden där du inte ha mobiltäckning, du bör ha bra vind- och vattentåliga kläder, stabila kängor och det kan vara smart att t.ex. komplettera med damasker om du ska gå i våtmarker.
Exempel på övrig utrustning för fjällvandring:
- Nödradio
- Damasker/Gaiters
- Vatten- och vindtåliga kläder
- kompass och karta
Övrig utrustning för vandring
Ovanför i inlägget har vi gått igenom all nödvändig utrustning när du ska vandra. Självklart kommer du alltid att behöva anpassa utrustningen efter hur du ska vandra, var du ska vandra – samt omständigheter och vind.
Om du vandrar utanför markerade leder och speciellt i fjällen kommer det att behövas ännu mer saker för att kunna genomföra en säker och bekväm vandring eftersom riskerna ökar. Du kommer bland annat behöva kompass och karta (eller GPS) och eventuellt en nödradio.
Ska du vandra på vintern kommer du behöva mer förstärkningskläder, ska du övernatta måste tältet klara hårdare vindar och isolera värmen bättre och ska du gå i djup snö kommer du att behöva snöskor.
Exempel på övrig vandringsutrustning du kan behöva:
- GPS
- Vintertält
- Snöskor
Tips innan du ger dig ut på din första längre vandring
Det finns några allmänna tips till dig som ska vandra för första gången för att det ska bli så bra som möjligt, det är bland annat:
- Planera vandringen och ha marginal i planeringen
- Kolla väderprognosen innan du ger dig ut
- Följ ledmarkering om du är nybörjare för att inte riskera att gå vilse
- Om du känner dig osäker på sträckan bör du alltid ha karta och kompass med dig eller möjlighet att se kartor i offlineläge på mobilen
- Klä dig rätt (lager på lager) och ha förstärkningsplagg med dig
- Ha bra skor anpassade efter terrängen
- Ha en bra ryggsäck med midjebälte
- Packa så lätt du kan för att slippa släpa på onödig vikt
- Ta med dig tillräckligt med mat och vatten (och snacks) man förbrukar mer energi än vad man tror under en vandring
Mat på vandring
När det gäller maten under vandring brukar vi själva använda oss av i huvudsak två alternativ. På dagsturer blir det oftast mat i mattermos, mest eftersom det är enkelt och inte kräver att vi tar med oss stormkök etc.
Om vi är iväg flera dagar och tältar brukar vi köra på vanlig frystorkad mat som vi tillagar i stormkök. Det är enkelt att anpassa mängden mat efter hur länge vi är iväg och vi har vattenrenare som gör att vi inte behöver släpa så mycket vatten om vi inte vill.
Utöver maten brukar vi ta med oss snacks i form av energi-/proteinbars och nötter. Vi brukar även ha med oss kaffe, termos om det är dagsturer och snabbkaffe om vi tältar. Ett perfekt snacks är mandlar och russin, energirikt, nyttigt och mättande!
Bra vandringsleder för nybörjare
Egentligen kan vi inte säga att det finns specifika vandringsleder du borde välja om du är nybörjare, men det finns helt klart enklare och svårare alternativ. Generellt sett är vandringar längs grusvägar de enklaste du kan göra och fjällvandringar hör ofta till de tuffaste.
Så om du är helt ny och aldrig har vandrat tidigare skulle vi kanske tipsa om att göra en dagstur i närheten av där du bor, gärna med något café längs vägen för ett fikastopp. När du har gått in kängorna och testat lite skogsstigar kan du ge dig ut på de riktiga vandringslederna eller till fjälls.
Vi tycker att nybörjarvänliga vandringsleder är bra uppmärkta, inte alltför svår terräng och ett möjlighet att välja svårighetsgrad. Här nedanför listar vi några ställen i fjällen vi själva tycker fungerar bra även fast du är ny på vandring.
Bra fjällvandring för nybörjare
Om du vill kolla in fler ställen ska du läsa vår stora guide om vandringsleder i Sverige där vi listar över 40 ställen att vandra på från norr till söder. Vi försöker så gott vi kan ange svårighetsgraden på vandring för varje ställe.
Vanliga misstag nybörjare gör gällande vandringsutrustning
- Använder nya skor och får skavsår
- Har med sig för mycket saker
- Köper onödiga saker
- Använder bomullskläder
- Har för mycket kläder på sig
- Har inte ryggsäck med sig
Sammanfattning av vandringsutrustning för nybörjare
Ok, nu har vi gått igenom det mesta som kan vara bra att veta innan du ger dig ut på din första vandring. Här nedanför är en liten sammanställning och checklista du kan använda innan du ger dig ut nästa gång.
Utrustning för dagsturer:
- Vandringskängor
- Ryggsäck
- Vattenflaska
- Skaljacka
- Vandringsbyxor
- Förstärkningsplagg
- Mössa och Handskar
- Första hjälpen kit
- Vandringsstavar
Om du ska vandra under flera dagar kommer du att behöva komplettera med tält, sovsäck liggunderlag etc. och om du ska fjällvandra ställs det ännu högre krav på utrustningen.
Utöver själva utrustningen är det viktigt att du lär dig hur den fungerar och att du planerar din vandring genom att kolla vädret, lär dig området och förbereder dig på saker som kan hända och hur du löser dom.
Hoppas att den här artikeln kan hjälpa dig med valet av utrustning och kläder inför din nästa vandringstur!
Vart packar man tältet inuti ryggsäcken ?
Hej Veronica,
Vi brukar packa sovsäck och kläder vi ska använda på kvällen i botten på ryggsäcken, sen packar vi tältet centrerat nära ryggen. Tältstänger och tältpinnar packar vi separat, t.ex. i sidofacket.