Vattenflaska i metall eller plast för vandring?

Funderar du på att skaffa en vattenflaska men vet inte i vilket material? Väljer du mellan en vattenflaska i metall och en i plast? I det här inlägget går vi igenom vad fördelarna och nackdelarna är med de olika materialen.

Fördelar med en vattenflaska i metall är att de är slittåliga, (isolerande) håller vattnet kallt i upp till 24 timmar, är BPA-fria och bakterier fastnar inte lika lätt.

Fördelar med en vattenflaska i plast är att den är lätt och genomskinlig så du lätt kan se hur mycket vatten som finns kvar.

Vattenflaska i metall vs plast

Du vill ha en flaska som:Vattenflaska i plastVattenflaska i metall
Håller kyla braNejJa (Isolerad)
Håller värme braNejJa (Isolerad)
Är lättJaNej
SlittåligJa/NejJa
Tål diskmaskinOlikaOlika

4 Anledningar att välja vattenflaska i metall

1. Slittålig

En vattenflaska i metall är tillverkat i rostfritt stål eller aluminium. Det är ett slittåliga material som kommer hålla i flera år. Metall kommer inte spricka eller gå sönder om du tappar den i marken.

2. Hållet vattnet kallt

Oavsett om flaskan i metall är isolerad eller inte håller den vattnet kallare längre än vad en vattenflaska i plats gör. Vill du att vattnet ska hålla sig extra kallt i upp till 24 timmar ska du välja en isolerad metallflaska.

3. Bakterier fastnar inte lika lätt

Bakterier fastar inte lika lätt på insidan på en vattenflaska i metall som det kan göra på plastflaskor. Eftersom du lättare kan rengöra flaskan och de tål diskmaskin.

4. BPA-fri

Metall vattenflaskor är BPA-fria alltså fria från ämnet Bisfenol A. BPA är ett hormonstörande ämnen och används oftast i plaster för att gör det hårt och slittåligt. Det slipper du med en vattenflaska i metall.

4 Anledningar att välja vattenflaska i plast

1. Lätta

Största anledningen att välja en vattenflaska i plast är att den är lätt. Vi gillar att använda vattenflaskor i tritan. Tritan är en slags plast som är mer slittålig än vanlig plast och som även tåls maskindisk och varmt vatten.

2. Genomskinliga

Med plast vattenflaskor är det lättare att se hur mycket vatten som finns kvar. Vilket gör att du enklare kan planera din förbrukning av vatten. Om du behöver spara på vattnet eller inte.

3. BPA-fri (Tritan plast)

BPA är ett ämne som används i plast för att göra det hårdare och mer slittåligt. Tritan är en hårdare plast som är slittålig men som inte innehåller ämnet BPA (Bisfenol A). Vattenflaskor tillverkade i Tritan plast släpper inte ifrån sig några gifter eller dålig smak till vattnet.

4. Billiga

Vattenflaskor i plast är även billiga att köpa tillskillnad mot metall flaskor. Vill du ha en vattenflaska i plast rekommenderar vi att du väljer en i tritan istället för de vanliga sport-vattenflaskorna i plast.

3 Anledningar att INTE välja vattenflaska i metall

1. Tunga

Vill du undvika en tung vattenflaska ska du inte välja en flaska i metall. Eftersom de flesta metall vattenflaskor är tyngre än de i plast. Ett tips är att ta en vattenflaska i aluminium – om du vill ha en flaska i metall men inte för tung.

2. Dyra

Flaskor i metall är dyrare att köpa än de i plast. Det har med material att göra men du får också en otroligt hållbar vattenflaska. Viket gör att det kan vara värt att lägga lite extra pengar på.

3. Svårt att se hur mycket vatten som finns kvar

Med en metall vattenflaska är det svårt att veta hur mycket vatten som finns kvar i flaskan. Du måste skruva av korken varje gång. Det gör det svårt att hushålla på vattnet om du måste.

3 Anledningar att INTE välja vattenflaska i plast

1. Håller inte kylan länge

Ska du vandra länge och vill ha kallt vatten att dricka på vandringen? Då ska du inte välja en vattenflaska i plast. Vattenflaskor i plast håller inte kylan lika bra som flaskor i metall.

2. Inte slittålig

De är heller inte lika slittåliga och behöver bytas ut med jämna mellanrum. Men en flaska som är tillverkad i tritan är mer slittålig än en vanlig flaska i plast.

3. Bakterier fastnar lättare

Vattenflaskor i PC-material (polykarbonat) samlar nämligen på sig bakterier lättare än metall flaskor. De är också svårare att rengöra och tål inte maskindisk eftersom de släpper ifrån sig plastpartiklar när det blir hett. Detta gäller inte för vattenflaskor i tritan.

Vattenflaska som tål värme

Metall och tritan är vattenflaskor som tål värme bra. Men alla vattenflaskor tål inte värme eller att diskas i maskindisk, de blir antingen förstörda eller släpper ifrån sig plastpartiklar. Du kan enkelt ta reda på det i beskrivningen av den vattenflaska du tänkt köpa.

Vattenflaskor i metall tål värme

Metallflaskor som inte är isolerade tål värme men kan inte hålla värmen lika bra som de isolerade flaskorna. Tänk på att metallflaskor utan isolering kan bli varma att hålla i om du häller i varmt vatten eller varm dryck i dom.

Vattenflaskor i tritan tål värme

Vattenflaskor tillverkade i tritan tål värme men håller inte värmen lika länge som de isolerade metallflaskorna gör. Plast vattenflaskor som är tillverkat i PC-material tål INTE värme. Tänk på att även om tritan klarar av värme blir flaska varm att hålla i.

Vattenflaska i plast som inte är giftig

Är du precis som vi och gillar genomskinliga vattenflaskor? Där du kan se vattnet men inte vill ha en vattenflaska som ger ifrån sig gifter? Då är tritan ett bra val av vattenflaska.

Vattenflaska i tritan är inte giftig

Tritan (tritan copolyester) är ett material som är genomskinligt precis som vanligt plast i PC-material (polykarbonat) är. Men det ger inte ifrån sig några gifter och är helt BPA-fria. Du slipper också den konstiga smaken man kan få av vanliga vattenflaskor i plast.

Fördelar med vattenflaskor i tritan:

  • Giftfria
  • Genomskinliga
  • Lätta
  • Slittåliga
  • Klara av maskindisk
  • Ger ingen dålig smak
  • Tål värme

Vad är skillnaden på en flaska i metall och plast?

Största skillnaden är vikten och hur de håller vattnet kallt.

Vi har varit inne på det lite innan i inlägget att vattenflaskor i metall håller vattnet kallt mycket längre än vad flaskor i plast gör. Men de är också tyngre än en vattenflaska i plast är.

En annan skillnad mellan de olika vattenflaskorna är priset. Metall är dyrare än plast men de är också ett mycket slittåligare material.

Kan man diska en vattenflaska i diskmaskin?

Ja, men det beror på vad falskan är tillverkad i för material och om den tål värme eller inte. Oftast klarar vattenflaskor i metall av att diskas i maskin. Medan vattenflaskor i plast inte ska diskas i maskin eftersom de inte tål värme.

Har du däremot en vattenflaska i tritan kan du diska den i diskmaskin utan problem.

För att vara säker på om din vattenflaska tål diskmaskin kan du kolla på undersidan av flaskan. Där finns en symbol för diskmaskin. Är den överstruken ska du inte diska den i diskmaskin, är den inte överstruken är det bara att köra.

Hur länge håller en vattenflaska i metall/plast?

En vattenflaska i metall kan hålla i flera år om inte en livstid. Det är sällan en metallflaska går sönder. Det som kan hända är att den blir bucklig om du skulle tappa den från hög höjd eller repig.

En vattenflaska i plast håller däremot inte lika länge som en flaska i metall. Även om den håller länge i materialtet blir den ofräsch efter ett tag och bör bytas ut. Även om du är duktig på att rengöra den.

Men har du däremot en vattenflaska i tritan kommer den hålla betydligt längre än en vattenflaska i plast (PC-material). Och den blir heller inte ofräsch så du måste byta ut den pga det.

Munstycket slits ut först på vattenflaskor

Det som är minst hållbart på vattenflaskor är munstycket eller korken. Och inte själva flaskan.

Många bra märken som tillverkar vattenflaskor som Klean Kanteen, Hydroflask och Nalgene, säljer även munstycken och korkar separat som du kan byta ut när munstycket börjar bli utslitet.

Vilken vattenflaska passar bäst för vandring?

För vandring passar en vattenflaska i metall och tritan bra. Vill du att vattnet ska hålla sig kallt länge ska du välja en vattenflaska i metall som aluminium eller rostfritt stål.

Vill du däremot ha en lättare flaska som du också kan se hur mycket vatten du har kvar. Då är en flaska i tritan bra.

När vi vandrar använder vi Nagene Bottle On The Fly som rymmer 0,7L, den går bra ner i vattenfacket på sidan av ryggsäcken och är lätt att dricka ur.

Varför vi inte rekommenderar vattenflaska i glas när du vandrar

Undvik en vattenflaska i glas när du ska vandra av två anledningar. För det första är glas ett tungt material i sig och med vatten blir den ännu tyngre. Vid vandring vill du ha en så lätt packning som möjligt.

För det andra är glas inte alls tålig, tappar du den på en sten eller annat hårt underlag går den sönder. Och plocka glasbitar är inget du vill göra när du ska vandra.

Sammanfattning

Vattenflaska i metall: Passar dig som vill ha en slittålig vattenflaska som håller ditt vatten kallt i flera timmar. Du vill ha en vattenflaska som är BPA-fri och som inte ger ifrån sig dålig smak.

Vattenflaska i plast (tritan): Passar dig som vill ha en genomskinlig och lätt vattenflaska. Passar också dig som vill ha en giftfri vattenflaska i plast som är tålig och tål värme.

Lämna en kommentar