Dricka vatten från bäckar & sjöar (Tänk på det här!)

Vattnet är ofta det tyngsta vi måste släpa med på våra vandringsturer och därför är det inte så konstigt att fundera på alternativet att dricka vatten från bäckar och sjöar. Dessutom har Sverige faktiskt väldigt bra vattenkvalitet, speciellt om vi tittar på vattendragen i de Svenska fjällen.

Oftast kan du dricka vatten från bäckar i de svenska fjällen utan att vara alltför orolig över att bli magsjuk. Du ska se till att ta vatten som är i rörelse och är klart och rent. För att vara 100% säker bör du rena vattnet innan du dricker det, antingen med ett vattenfilter eller genom att koka det.

Här kan du dricka vatten från bäckar

Sverige har generellt sett bra kvalitet på vattnet i naturen men det som de flesta ofta nämner säkert att dricka är vatten från bäckar i fjällen.

I övriga Sverige går det att dricka vatten från bäckar men vattenkvalitén är mycket högre i fjällen. Om du är osäker på vattenkvalitén är det alltid säkrare att koka vattnet eller rena det med ett vattenfilter (Vi ha Katadyn-filtret som är som en vattenflaska).

dricka vatten direkt ur en fjällbäck
Strömmande vatten som rör på sig är perfekt om du ska dricka det. Just i den här bäcken i bilen ovanför (Stendalen) fyllde vi på vatten under en sommarvandring.

Vad ska man tänka på om man dricker vatten från bäckar?

Trots att de flesta säger att vattnet från fjällbäckar är säkert att dricka (även vi har druckit det under lång tid utan problem) så finns det några saker du ska tänka på som vi nämner här nedanför.

  • Drick aldrig stillastående vatten – Du vill att vattnet ska vara i rörelse, då vet du att vattnet är fräscht och mindre risk att du blir dålig av det.
  • Drick inte grumligt eller smutsigt vatten – Du vill att vattnet ska vara rent och klart om du ska dricka det. Bara för att inte vattnet är klart betyder det inte att du måste bli dålig av det men risken är större.
  • Kolla vad som finns uppströms – Du vill inte att bäcken går genom ett djurhägn, att det ligger ett kadaver högre upp eller t.ex. en bilväg.
  • Drick inte vatten under någons lägerplats – Är det några som slagit läger uppströms? Kolla så att de inte tvättar sig i det vatten du ska dricka. Om möjligt hämta dricksvatten ovanför deras lägerplats för att vara på säkra sidan.
  • Det ska inte lukta illa – Om det luktar ofräscht vid vattendraget eller uppströms är det bättre att hämta vatten någon annanstans.
  • Undvik smältvatten/Glaciärvatten – När smältvattnet kommer på våren kan det vara rätt grumligt/vitaktigt och orent vilket inte är nyttigt att dricka.

3 sätt att rena vatten på vandring

rena vatten under vandring
Om vi måste rena vattnet innan vi dricker det använder vi en vattenrenare (Katadyn Be Free). Om vi ska laga mat så kokas vattnet naturligt oftast i och med matlagningen.

Hur försiktig du än är och hur noga du än kollar vattendragen där du dricker ditt vatten kan du aldrig vara 100% säker på att vattnet är bra. För att känna dig ännu mer säker kan du alltid rena vattnet innan du dricker det.

Det finns olika metoder för vattenrening när du är ute och vandrar och vi ska gå igenom de tre vanligaste här nedanför som du kan göra själv bara du har rätt utrustning.

1. Koka vattnet

Att koka vattnet är det enklaste och vanligaste sättet att snabbt rena dricksvatten. Det gäller att koka upp vattnet så att det kokar ordentligt, det betyder stora bubblor och gärna under ett par minuter för att vara säker på att det blir rent.

Du kan koka upp vattnet antingen genom att använda ett stormkök eller genom att göra upp en eld och värma upp vattnet i ett kokkärl. Låt det sedan svalna antingen i kokkärlet eller i en värmetålig flaska eller termos innan du dricker det.

2. Vattenrenare/Vattenfilter

Ett annat sätt att rena vatten på när du är ute och vandrar är genom att använda ett vattenfilter. Vattenfiltret tar bort 99,99% av bakterierna, endast bakterier och inga virus.

Det finns flera olika vattenfilter för vandring och vår favorit efter att ha testat några olika är Katadyn BeFree Bottle. Den renar vattnet snabbt och enkelt och fungerar även som vattenflaska. Ihop packad tar den lite plats.

3. Vattenreningstabletter

Ett annat sätt att rena vattnet är genom vattenreningstabletter. De läggs ner i vattnet och behöver verka 20-30 minuter och dödar bakterier.

Nackdelen med vattenreningstabletter är att de inte filtrerar vattnet, så du vill ha hyfsat rent och klart vatten innan du påbörjar reningsprocessen med vattenreningstabletter.

Kan man dricka sjövatten om man kokar det?

dricka sjövatten om man kokar det
Här har vi tagit sjövatten som vi kokar för säkerhets skull. Vi bor i norra Sverige så vattnet är redan innan kokning hyffsat rent.

Ja generellt sett kan du dricka sjövatten som du kokat bara det är rent från början. Det betyder att vattnet ska vara klart och taget från en plats där det är rörelse i vattnet. Helst en bäck eller sjö i rörelse med klart och fint vatten.

Kan man dricka allt vatten om man kokar det?

Självklart kan du dricka allt vatten även om det inte är kokat eller inte, men vi skulle inte rekommendera det. Bara för att du kokar vattnet blir det inte 100% säkert och det kan fortfarande finnas föroreningar kvar i vattnet.

Börja därför alltid att hitta en bra vattenkälla innan du börjar koka vattnet. Se till att vattnet rör på sig där du tar det, att det inte är vid en kohage, industri, är grumligt osv. Sen kokar du vattnet.

Koka mat i sjövatten

koka mat i sjövatten
Här är en bild när vi kokar gröt till frukost och använder sjövatten (Fjällvatten).

Du kan koka mat i sjövatten, men ha samma tänk som när du letar dricksvatten, d.v.s. ta vatten som rör på sig, som är klart och undvik vatten i närheten av industrier, kohagar etc.

Tänk på att det är mycket salt i saltvatten och även i bräckt vatten vilket kommer ge smak till maten. Det kan vara bra att räkna in det innan du börjar krydda eftersom det inte kommer att smaka som när du använder vanligt kranvatten.

Kan man dricka regnvatten?

Ja du kan dricka regnvatten. Det är dock viktigt att tänka på att alla andra säkerhetsrutiner gäller även för regnvatten. Regnvatten är rent när det kommer direkt från himlen men det kan förorenas av saker på marken det passerar.

Vilka risker finns det med att dricka vatten från bäckar och sjöar?

Även om det oftast är ganska säkert att dricka vatten från bäckar som ser rent ut och inte passerar hagar, industrier och andra saker vi nämnt tidigare i artikeln så finns det ändå risker med att dricka det.

Har du riktigt otur kan du bli extremt dålig av vattnet och sjuk, men det vanligaste är att man blir magsjuk av dåligt vatten. Det är något som normalt går över men kan såklart bli farligt i fel situation, om du blir riktigt dålig t.ex. när du är på en ensamvandring långt från andra människor etc.

Typ av vatten du aldrig ska dricka

Det finns några tillfällen där vi alltid undviker att dricka vattnet från bäckar och sjöar, dessa tillfällen är vatten i närheten av:

  • Kadaver
  • Industrier
  • Bävertäta vatten
  • Jordbruk och hagar
  • Städer och liknande
dricka vatten från bäckar sjöar
Vi fyller på vattenflaskorna direkt från en bäck under en vandring i Storulvån (mellan Storulvån och Blåhammaren)

Fördelar med att dricka bäckvatten när man vandrar

Den helt klart största fördelen med att dricka fjällvatten är att du slipper ta med dig så mycket vatten i packningen. Vatten är tungt och om vi kan fylla på vatten längs vägen blir det mycket lättare för ryggen.

Vi själva försöker alltid planera in hur vi kan fylla på vatten längs vandringarna istället för att släpa med oss massa vatten, speciellt om vi är ute längre tid. Läs mer i vår artikel om hur mycket vatten du behöver när du vandrar.

1 svar på ”Dricka vatten från bäckar & sjöar (Tänk på det här!)”

  1. Hej!
    Jag och en bänk tänkte testa att vandra lite smått i sommar.
    Just vatten känns lite olustigt att dricka. Mycket bra information står på eran sida. Funderar på tex. sjön Nävsjön i Södermanland. Det är ju en sjö men det är väl stilla vatten i sjöar. Det kanske inte rinner något just där man kommer fram. Kan man dricka det ändå, om man kokar det?

    Mvh
    Beatrice

    Svara

Lämna en kommentar