Thermos Light & Compact test (Bästa termos för vandring 2024)

Termos Light & Compact är en termos vi själva har använt och testat i snart 10 års tid och vi älskar den. Enligt oss den bästa termosen för vandring.

Trots det ska vi försöka oss på ärlig en recension och ge vårat omdöme.

Självklart är vi redan sålda på den här termosen, men vi ska göra vårat yttersta för att vara objektiva i vår bedömning och även plocka fram de nackdelar vi hittat under åren.

Det helt klart bästa med Thermos Light & Compact är att den håller varm dryck varm – väldigt länge. Och att den håller grymt bra, en av våra är som sagt snart 10 år gammal och har fortfarande inte gått sönder..

Men en av de två vi haft har faktiskt gått sönder, vi tar det längre ner…

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för outnorth & Outdoorexperten

Thermos Light & Compact – Vårat första intryck

Thermos Light & Compact är en termos helt enkelt. Den är skön och lätt att hålla i tack vare de rundade kanterna och den har en bra och tålig yta i stål.

Den känns helt enkelt som en termos ska kännas enligt oss. Den smala formen gör att den direkt ser ut att passa bra i ryggsäckfickor, mugghållare och utan att störa om den ligger i ryggsäcken bland andra saker.

Thermos Light & Compact finns i storlekarna:

 • 0,35 liter
 • 0,50 liter
 • 0,75 liter
 • 1,00 liter

Vi har varsin 0,35 liter. De rymmer 3 koppar kaffe och det är perfekt med en egen 0,35 liter för en dagstur eller att dela på en sån om man bara vill ta en kopp var.

Fördelen är att alla storlekar har perfekt bredd för att passa i facket för vattenflaskan på sidan av typ alla ryggsäckar. Om du köper en större storlek blir den inte bredare, bara längre.

Som med alla termosar tappar den värmen när den snabbare när den börjar bli halvfull, så köp en storlek du kommer4 fylla helt varje gång du går ut på vandring.

Vi har själva 2 stycken 350ml. Det gör att vi kan ta en fikapaus och dela på den första termosen. Sen har vi den andra helt fyllt till nästa fikapaus. Då är kaffet varmt även om den andra pausen blir 7 timmar senare.

thermos light compact recension

Fördelar med Thermos Light & Compact

Enligt oss finns det två solklara fördelar med Termos Light & Compact. Det är kvalitén och att den håller värmen grymt bra.

Vi har haft med oss kaffe i ryggsäcken när det varit minusgrader ute och det har fortfarande varit kokhett flera timmar senare.

På dagsturer på sommaren håller sig kaffet varmt 7-8 timmar utan problem så länge termosen är hyffsat välfylld.

Som med alla termosar tappar den värmen snabbare när den börjar bli halvtom-tom, så köp en storlek du kommer att fylla helt varje gång du går ut på vandring.

Vi själva har 2 stycken 350ml. Det gör att vi kan ta en fika paus och dela på den första termosen, sen har vi den andra helt fylld till nästa fikapaus, då är kaffet varmt även om den andra pausen blir 7 timmar senare.

Fördelarna:

 • Håller värmen länge
 • Väldigt bra kvalitet
 • Bra kork, går att använda med en hand

Nackdelarna med Termos Light & Compact

Det finns två nackdelar med Thermos Light & compact. Den första är muggen, den är rätt hal – på hala underlag, mycket tack vare de rundade kanterna.

Vi själva stör oss inte så mycket på det här. Om det är snö trycker vi fast den i snön och annrs hittar vi oftast en bra plats där den står still.

Däremot vet vi att vissa kompisar stör sig på att den är hal så därför vill vi nämna det. En lösning som några gjort är att tejpa utsidan för att få den mindre hal, speciellt när man har handskar på sig på vintern.

Den andra nackdelen är att den går sönder om du tappar den med sidan rakt ner på en vass sten medan du springer. Hur vet vi det? Vi har gjort det! 😉 Men vi tror faktiskt att de flesta termosarna skulle gått sönder i en sån situation, det var en hård smäll.

Nackdelarna:

 • Muggen halkar lätt på hala underlag eftersom den har rundade kanter
 • Termosen kan vara hal att hålla i med handskar
 • Kan gå sönder om du tappar den med sidan ner på en sten (Vet av egen erfarenhet)
thermos light compact omdöme

Andras recensioner & omdömen av Termos Light & Compact

Som vanligt tycker inte vi det räcker med bara våra åsikter. För att få lite mer insikt i vad andra tycker är bra- och dåligt med Thermos Light & Compact kan det vara bra att läsa fler recensioner och omdömen.

Vad andra personer nämner är:

 • Håller värmen bra
 • Bra kork, läcker inte
 • Lätt att rengöra
 • Bra att det finns reservdelar att köpa löst

Läs fler recensioner här (Skrolla längst ner på sidan)

Hur länge håller Thermos Light & Compact värmen?

Thermos Light & Compact är en av de termosarna på marknaden som håller värmen bäst. Vi har haft med oss kaffe ut på vandring och det har varit varmt 8 timmar senare.

Det är alltid svårt att säga en exakt siffra eftersom det är flera saker som avgör hur länge den kommer hålla drycken varm, bland annat:

 • Hur kallt det är ute
 • Hur full termosen är (Full termos håller drycken varm längre)
 • Hur den är packad i ryggsäcken (Lindar du in den i en dunjacka när det är 20 minusgrader kommer det hjälpa till att hålla värmen.

Oavsett så har vi hittills inte hittat någon annan termos som håller värmen bättre än Thermos Light & Compact. Då har vi ändå hunnit testa en del olika.

Korken

korken på termos light compact

Den stora fördelen med korken är att den går att öppna med en hand. Du kan alltså hålla termosen med en hand och fylla muggen.

Det här tycker vi är extra skönt när det är kallt och vi har ena handen upptagen med något eller har tjocka handskar på oss. Då slipper vi ta av oss båda handskarna. Har du fingervantar behöver du inte ens ta av dig någon alls.

I övrigt håller korken 100% tätt och den är enkel att disk helt ren genom att dela på. En annan fördel är att det finns reservdelar till den om du mot förmodan skulle ha sönder den eller tappa bort någon del.

Muggen

muggen thermos light compact

Muggen är enkel, hållbar och bra storlek. Vi gillar lite mindre muggar eftersom kaffet ändå blir kallt om man häller upp för mycket på en gång. Den rymmer helt enkelt en liten kopp kaffe.

Den har rundade kanter vilket gör den skön att hålla och dricka ur. Den enda nackdelen är väl just de rundade kanterna, den står inte jättestadigt på marken. Dessutom kan den bli hal och ha en tendens att glida på vissa underlag.

Reservdelar

reservdelar

Att det finns lösa reservdelar är något många uppskattar med Thermos. Även vi. Trots att vi hittills inte behövs byta ut något är det alltid bra att möjligheten finns utan att behöva köpa en helt ny termos.

Det finns lösa muggar, korkar, packningar etc. att köpa. Det kan ju också vara så att man har otur att tappa bort t.ex. mugg, då är det bara köpa en ny istället för att köpa ny termos.

Vikten

Nu har vi inte vägt den men den vägen som en vanlig termos utan massa lull-lull. Eftersom den inte har något handtag och är ganska slimmad så är den ganska lätt.

Dessutom gör formen att den packar bra i ryggsäcken utan att sticka ut och trycka in i ryggen som vissa tjockare termosar kan göra.

Rengöring, Diskning & Diskmaskin

Vi har haft Thermos Light & Compact i över 10 år och alltid diskat den i diskmaskin, även korken. Den har hållit utan problem och inget har gått sönder.

Vi vet inte vad som rekommenderas när det gäller diskning av Thermos Light & Compact i diskmaskin, men själva skulle vi inte orka ha en termos som inte tålde maskindisk. Vi är ute och vandrar flera gånger i veckan och har helt enkelt inte ork- och tid att diska för hand jämt.

Sammanfattning

Om du letar en termos för vandringen som håller värmen bra, helt ärligt, Thermos Light & Compact är nog bland det bästa du kan hitta. Det är inte bara vi som tycker det.

Den håller värmen extremt bra, är smidigt och packar litet och är enkel att diska och rengöra. Vårat råd är helt enkelt skippa alla billiga varianter och köra på den här eller annan likvärdig.

Kolla runt på nätet på andra recensioner om du är osäker, men du kommer definitivt inte bli besviken om du väljer Light & Compact. Den har fungerat perfekt för oss i över 10 år nu.

Lämna en kommentar