Haglöfs Skuta (Test & Omdöme efter 3 månaders användning)

Efter att ha använt och testat Haglöfs Skuta under sommaren och hösten 2022, är det dags att skriva en recension av dom.

Jag har nästan uteslutet fjällvandrat med dom i Jämtlandsfjällen och de har fått känna på allt från branta steniga partier till lera och våtmarker. Jag vandrar i fjällen flera gånger i veckan.

Haglöfs Skuta är bra för dig som letar en lätt vandringskänga som andas bra. Den fungerar både i sommarvärme och kallare väder och sticker ut med ett bra pris. Haglöfs skuta är inte för dig som letar ett par rejäla kängor för att klafsa långa sträckor i lera med.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Outnorth

Haglöfs Skuta (Mitt första intryck)

Jag ska vara ärlig, mitt första intryck var att de kändes ömtåliga. Membranet på ovansidan av tårna kändes skört, som att det skulle gå sönder om det fastnade i något. Men de har hållit bra, så oron var obefogad (än så länge).

Det andra jag reagerade på var vikten, de är lätta för att vara vandringskängor och känns ännu lättare på fötterna. Dessutom såg jag direkt att de skulle andas bra, vilket för mig är viktigt vid sommarvandring.

Jag måste också säga att de har bra grepp på stenar och rötter vilket jag saknade lite på mina gamla kängor (Salomon Ultra).

Haglöfs Skuta Mid Proof Eco finns i färgerna:

 • Oak Deep Woods (Herr & Dam
 • True Black (Herr & Dam)
 • Maroon Red/Barque (Endast Dam-modell)

Färgen jag har och som syns på bilderna i det här inlägget är Oak Deep Woods. Det har kommit en ny färg Maroon Red/Barque, men den finns endast i Dam-modell (Mindre storlekar).

passform haglöfs skuta mid proof eco
Här är dom jag har i färgen Oak Deep Woods. Det är en blandning av svart, grön och ljusbrun mocka/läder & syntet.

Fördelarna med Haglöfs Skuta

De största fördelarna med Haglöfs Skuta är att de andas väldigt bra, är lätta och har bra grepp på stenar och rötter.

För mig är det viktigt med bra ventilation, speciellt i varmare väder. Hela kängan är luftig vilket gör att de ventilerar extremt bra i varma temperaturer. Att de är lätta gör att man orkar mer utan att bli trött i fötterna.

Greppet är för mig jätteviktigt, det gör också att jag kan slappna av mer och lita på att kängan inte glider om det är hala stenar eller om sulan blivit blöt. Jag tycker att Haglöfs Skuta greppar bättre än många andra kängor jag haft tidigare.

Fördelarna:

 • Bra ventilation
 • Lätta
 • Bra grepp
 • Prisvärda

Nackdelarna med Haglöfs Skuta

Även om jag gillar kängorna finns det självklart – precis som med alla saker – nackdelar (en nackdel). De är inte optimala om du mestadels vandrar i våtmarker eller leriga områden.

De håller vattnet ute- och dina fötter torra – om du går blandad terräng med något vad här och där eller kortare sträckor där vattnen/leran är upp till vristen.

Men min erfarenhet efter att ha gått vandringleder där varje steg går i 10cm djup lera/vatten är att det jag blir blöt om fötterna förr eller senare. Inte mycket, men jag blir blöt.

För mig är det inga problem eftersom jag sällan vandrar leder största delen är våtmarker, men om du gör det ska du nog välja ett par rejälare kängor.

Nackdelarna:

 • Håller inte torrt under långvandringar i våtmark
 • Greppar inte jättebra i djup lera
haglöfs skuta recension
Utan spången kan jag säga att det här inte är optimalt underlag att vandra längre sträckor på med Haglöfs skuta. Längre fram var jag tvungen att gå i leran som gick upp över byxbenen. Kängorna höll dock tätt.

Andras recensioner & omdömen om Kängan

Det är alltid bra att läsa olika åsikter. Därför kommer jag försöka sammanställa vad andra tycker om Haglöfs Skuta Mid här nedanför.

Saker som nämns är bland annat:

 • Sköna
 • Lätta
 • Små i storlekarna

Läs andras recensioner här (Skrolla längst ner på sidan)

Passform

haglöfs skuta test
Passformen är slimmad och tight kring fötterna men känns mjuka.

Vissa tycker att de är små i storleken. Själv gick jag på min vanliga storlek och de sitter perfekt. De är ganska mjuka så de kommer forma sig efter dina fötter efter några vandringar.

Jag tycker passformen är perfekt och jag har aldrig ens fått en tendens till skavsår i dom här kängorna, då har jag ändå vandrat över 3 mil med ryggsäck på samma dag flera gånger. Jag tror mycket av det är tack vare att de är så mjuka mot fötterna.

Om du är osäker på storleken skulle jag rekommendera att du beställer din vanliga storlek och en storlek större och testa vilken som sitter bäst, sen skicka tillbaka den andra.

Sulan

sulan på haglöfs skuta med proof eco
Sulan har inte så djupt mönster men ett bra gummi som greppar bra. I djup lera kan de bli lite hala.

Sulan är inte den grövsta, men den är av et hyffsat mjukt gummi. Det gör att den greppar bra på stenar och rötter. Däremot kommer du inte att få det bästa greppet i djupare lera.

Återigen, om du ska vandra på leder i som går mestadels i lera och våtmarker bör du välja en kraftigare känga för bättre grepp och torrare fötter.

Plösen

plösen på kängorna skute mid proof eco
Om det inte är alltför långa sträckor håller kängorna helt tätt upp till överkanten på snörningen.

Plösen är integrerad med skaftet på kängan, den sitter alltså inte löst. Det gör att skräp, vatten och lera hålls utanför kängan på ett bra sätt. Men det gör också att den sitter mycket skönare utan skav.

Skaftet

passform haglöfs skuta mid proof eco
Skaftet sluttar bakåt – Det är högre fram och lägre bak.

Skaftet på kängan är mellanhögt, men det sluttar mot bakkanten (hälsidan). Fördelen är att kängan sitter extremt skönt utan skav.

Nackdelen med att skaftet sluttar är ju att det inte blir lika högt, dåligt framförallt när man ska korsa vattendrag eller gå i lera. Jag tycker dock inte att det har varit några problem så länge jag dragit ner byxorna ordentligt över skaftet och fäst dom med kängkrokarna i skosnörena.

Snörning

snörningen på skute mid proof
Smala skosnören gör att de fäster bra och inte går upp.

Snörningen är en klassisk vanlig snörning, men med en stor fördel enligt mig. Det är relativt smala skosnören.

Att snörena är smala gör att de greppar bra, det betyder att när du väl knutit dom kommer de hålla hela dagen utan att behöva knytas igen. Det här är ett problem jag haft med andra kängor som haft tjockare skosnören.

Material

vandringskängans material
Mocka och Haglöfs egna vattentäta membran Proof Eco.

Kängan är tillverkad i mocka och Haglöfs egna vattentäta membran som heter Proof Eco. Proof Eco ska ha liknande egenskaper som Gore-Tex, men jag skulle nog tro att Gore-Tex är lite mer vattentätt.

Däremot tycker jag att det känns som Haglöfs membran andas bättre. Det här är bara en känsla jag har, absolut inget jag kan säga stämmer eller är bevisat vetenskapligt.

Vikt

Kängorna väger 475g per känga, 950 gram tillsammans alltså. På pappret är det ganska lätt, vi kan t.ex. jämföra med lättviktskängan Haglöfs L.I.M. som väger 400g per känga.

Jämför vi med Salomon X Ultra så är Haglöfs Skuta 25g tyngre per känga på pappret, men jag tycker de känns minst lika lätta om inte lättare.

Sammanfattning

Haglöfs Skuta är en lätt och välventilerade vandringskänga som passar för allt från låglandsvandring till fjällvandring – under vår, sommar och höst.

Om du hellre har en lätt känga och oftast undviker de allra blötaste partierna är den här ett bra val enligt mig. Om du står mellan att gå i trailskor eller kängor tycker jag att den här kängan kan vara en bra kandidat att välja mellan.

Om du ofta går på blöta stigar eller våtmarker skulle jag själv kollat på en grövre känga. Dels för att de är högre och håller vattnet ute bättre, men även för bättre grepp i lera.

Hoppas att du gillade recensionen och att du kunde få en bättre uppfattning om vad kängans för- och nackdelar är. Det här är som sagt mina egna åsikter och vad jag tycker om Haglöfs Skuta.

Om du har någon fråga om kängorna är det bara att fråga på, jag svarar så gott jag kan! 🙂

Lämna en kommentar