Vandringskängor eller skor? (Våra erfarenheter & tips)

Funderar du på om du ska välja vandringskängor eller skor på din nästa vandring? Vi har själva vandrat mycket både med skor och kängor och tänkte i den här artikeln gå igenom vad du ska välja och när, samt när du bör välja kängor med lågt eller högt skaft.

Vandringskängor är stabilare och avlastar fötterna bättre än vandringsskor i ojämn terräng och om du har en tung ryggsäck. De är även bättre i våtmarker och snö eftersom de är högre, det gör att de håller fötterna torra och varma.

Vandringsskor ger däremot en bättre ventilation än vandringskängor och är ofta ett bättre val i jämnare terräng och i varmare och torrare klimat. Skor väger också mindre än kängor vilket inte tröttar ut fötterna på samma sätt.

Anledningar att välja vandringskängor

  • Ger bättre stabilitet
  • Varmare
  • Styvare sula (avlastar fotsulan)
  • Högre (bättre i blöt mark och snö)
  • Mindre skräp i skorna (håller sten & barr ute)
  • Skyddar fötterna (mot islag i sten och rötter)

Anledningar att välja vandringsskor

  • Svalare
  • Bättre ventilation
  • Torkar snabbare (om de blir blöta inuti)
  • Lättare
  • Tar mindre plats (i packning om du ska resa)
kängor eller skor vandring
Är det stenigt och rotigt, om vi vandrar med tyngre ryggsäck, mycket stigningar och backar eller vandring i våtmark väljer vi kängor fram skor. Är det däremot varmt, plant underlag och få backar väljer vi skor framför vandringskängor.

När vi väljer kängor & när vi väljer skor

Här nedanför tänkte vi gå igenom lite olika typer av vandringar och vad vi väljer för typ av skor. Du kan du se hur vi väljer och läsa mer om varför nedanför.

Typ av vandringKängorSkor
Fjällvandring
Lätt vandring
Skogsvandring
Vintervandring
Vandring i regn
Flerdagsvandring

Fjällvandring

vandringskängor vid fjällvandring

Fjällvandring är det vi själva håller på med mest och för fjällvandring väljer vi nästan alltid kängor före skor. För det mesta har vi medelhöga kängor vilket är en bra allroundkänga för fjällvandring enligt oss.

Anledningen att vi väljer kängor är för att det är mycket vandring uppför- och nedför, det är ofta blött på marken, kallare är i södra delarna av landet och delvis stenigt så att man kan slå i fötterna.

Ofta har vi även ryggsäck med oss ut och då är det skönt med det extra stöd som kängorna ger runt fotleden. Om vi bara går kortare dagsturer utan ryggsäck fungerar vandringsskor eller trail-skor.

Lätt vandring (Grusvägar & lättare terräng)

vandringsskor för lätta stigar
Vi använder oftast trailskor på lätta- och torra stigar.

När det gäller vandring på grusvägar eller fina stigar väljer vi nästan alltid skor istället för kängor. Ofta blir det trailrunning-skor eftersom de är lättare än vanliga vandringsskor och fungerar bra där underlaget är fint, speciellt om vi inte har tung packning med oss.

Om vi har tung ryggsäck kan ett par stabilare vandringsskor vara skönt för fötterna, men även kängor kan vara ett bra alternativ för att avlasta fötterna om vi bär tunga ryggsäckar.

Skogsvandring

vandra i skog skor eller kängor

Vid skogsvandring är det ofta tre saker som avgör om vi väljer vandringskängor eller vandringsskor:

  • Har vi tung packning?
  • Hur blött är det?
  • Hur stökig är terrängen?

Om vi bär tung packning eller-/om det är blött, stökig terräng med mycket backar, stora rötter och stenar så väljer vi kängor.

Om det är lättare terräng och-/eller vi inte har ryggsäck kör vi vandringsskor men oftast trail-skor.

Vintervandring

Om vi ska vandra på vintern är det alltid kängor som gäller. Till skillnad mot skor så är kängor höga vilket håller snö och vatten borta och de är varmare – samt har bättre vattenmotstånd.

Ett tips! När du vandrar på vintern är det viktigt att du drar över byxorna över skaftet på kängan så att de överlappar, det gör att du kan gå i djup snö eller slask utan att bli blöt om fötterna.

Vandringsbyxor har ofta en krok du kan fästa i skosnöret så att det blir helt tätt mellan byxa och känga, annars finns det damasker du fäster på kängorna och som går upp en bit på benet. Med damasker och kängor kan man t.om. korsa mindre vattendrag utan att bli blöt.

Vandring i regn

kängor är bättre i regn än skor

Om vi ska vandra när det regnar väljer vi nästan alltid kängor. Det kommer att vara blött på marken och det är omöjligt att inte få sten, barr och grus i skorna om de är låga.

Dessutom har du ingen möjlighet att få en tät skarv mellan sko och byxa på samma sätt som mellan en känga och byxa.

Ofta har vi skalbyxor/regnbyxor när vi vandrar i regnväder men om vi inte har det ser vi till att ha vattenmotståndiga vandringsbyxor och ibland kompletterar vi med damasker om det behövs.

Flerdagsvandring (Med tung ryggsäck)

vandringskängor när man har tung packning

Om vi ska tälta och vara ute flera dagar väljer vi kängor helt enkelt för att tält och utrustning kommer betyda att vi har en tung ryggsäck på ryggen.

Med en tung ryggsäck blir man snabbt trött i fötterna och vi kan lova att kängorna gör det betydligt skönare (för de flesta) 2-3 dagar in på vandringen. Så har det i alla fall varit för oss och vi har gjort misstaget att gå med klena skor och tung packning.

Varför det är viktigt att veta om du ska ha skor eller kängor

Alla har olika smak och olika saker fungerar olika bra från person till person. Men det är viktigt att veta när du ska välja skor och när du ska välja kängor.

Det är för att du ska frysa, bli blöt om fötterna eller svettas onödigt mycket och få skoskav.

Inte bli blöt om fötterna

Om du vandrar t.ex. när det regnar, snöar eller är blött ute är det viktigt att det är tätt mellan byxa och känga för att du inte ska bli blöt om fötterna det uppnår du med en känga och ett par långbyxor.

Att vara torr om fötterna gör att du slipper skavsår, inte börjar frysa och har en allmänt bättre vandringsupplevelse.

Inte frysa om fötterna

För att inte frysa behöver du inte bara se till att vara torr om fötterna, du måste ha tillräcklig isolering också. Vi använder alltid kängor med isolering på vintern och när det är kallt ute.

Utöver det ser vi till att ha bra och anpassade strumpor efter vädret, tjockare om det är kallt ute. Och vi använder alltid strumpor i ull-/merinoull eftersom de värmer bra även om de blir blöte.

Inte svettas om fötterna

På samma sätt som du inte vill bli kall om fötterna så vill du helst undvika att svettas för mycket genom att ha för varma kängor eller skor.

Om du svettas blir fötterna blöta vilket kan leda till skavsår men även att du kan börja frysa senare om vädret slår om efter som dina blöta fötterna då blir kalla istället.

Valet av strumpor är väldigt viktigt för att slippa svettas onödigt mycket, strumpor i merinoull andas bra och leder bort svetten från huden. Dessutom börjar de inte lukta illa, vilket är bra om man är ute flera dagar.

Inte bli trött i fötterna (& skada dig)

Om du vandrar i stökig terräng och-/eller har tung ryggsäck bör du välja kängor istället för skor eftersom du är mycket stabilare.

Att gå med tung packning på rotiga eller stenig stigar eller backar sliter inte bara på fötterna, det ökar även risken för snedsteg och skador. Valet av skor/kängor är alltså viktigt för att undvika skador när du vandrar.

höga eller låga vandringskängor

Vandringskängor med högt- eller lågt skaft

När det gäller vandringskängor så finns det allt från högt till lågt skaft och alla har sina fördelar och nackdelar.

Vandringskängor med högt skaft

Vandringskängor med högt skaft är bra på vintern när man pulsar i djup snö på samma sätt som det är bra när man går i våtmarker, passerar vattendrag eller vandrar i högt gräs etc. Däremot blir höga vandringskängor rätt varma, även om de inte är isolerade, speciellt på sommaren.

Vandringskängor med lågt skaft

Vandringskängor med lågt skaft är o andra sidan lättare, svalare och smidigare. De är däremot inte så bra på vintern eller när det är riktigt blött ute eftersom det är svårt att få tätt mellan byxben och känga.

Vandringskängor med lågt skaft är steget efter en vanlig vandringssko och vi själva tycker lätt att det är värt att hellre satsa på en känga med mellanhögt skaft istället om du redan har ett par vandringsskor eftersom skillnaden är rätt liten utöver stödet och skyddet.

Vandringskängor med mellanhögt skaft

Vandringskängor med mellanhögt skaft är den varianten vi själva föredrar. Den fungerar perfekt både på sommar och vinter och är en kompromiss mellan högt- och lågt skaft.

De är tillräckligt höga för att få så pass tätt mot byxbenet att man kan passera vattendrag, pulsa i snö eller vandra när det är blött ute. Läs mer om i vår recension av Haglöfs Skuta (Kängor med mellanhögt skaft som vi använder).

Vinter- vs sommarkängor

Det som skiljer vinter och sommarkängor är främst isoleringen, vinterkängor är ofta tjockare och mer isolerade. Däremot finns det också skalkängor som du justerar värmen med hur tjocka och hur många strumpor du har.

Sen finns det kängor som fungerar både på sommaren och vintern. Vi tycker allroundkängor med en lagom isolering fungerar bra året runt förutom på de allra kallaste dagarna och vandrar man som oss – mest i fjällen – då är det bra med ett par ena vinterkängor.

Vi använder trailskor och allrounkängor på sommaren, allroundkängor på vår och höst och vinterkängor på vintern. Vinterkängorna mer isolerade och är lite högre för att fungerar bättre i slask och djup snö.

Vandringskängor & -skor med eller utan Gore-Tex?

Ska man ha Gore-Tex eller inte på kängorna/skorna? Det är helt ärligt en smaksak, många gillar kängor i läder medan vi själva föredrar Gore-Tex.

Vandringskängor och skor i Gore-Tex kräver betydligt mindre underhåll än läder och är lättare.

Läderkängor är ofta stabilare och tyngre men håller längre om du sköter om dom. Ofta har moderna vandringskängor en kombination av läder och Gore-Tex.

Lämna en kommentar