Bästa handduken för vandring (Vårat val & test)

Här kommer vi att gå igenom hur du hittar den bästa handduken för din vandring. Ett bra val är en resehandduk i microfiber och vi tipsar om den handduken vi själva använder när vi vandrar.

En bra handduk för vandring ska ta lite plats, torka snabbt och samtidigt ha en bra uppsugningsförmåga. Efter att vi själva har letat runt och även testat flera olika alternativ fastnade vi tillslut för:

Innehåller reklam genom annonslänkar för Outnorth

Handduk för vandring

När du vandrar kan du inte använda samma handduk som hemma. Den är alldeles för stor och kommer börja lukta illa.

En bra vandringshandduk:

 • Torkar snabbt
 • Tar lite plats
 • Har bra uppsugningsförmåga

Ett material som har alla de här egenskaperna är microfiber. När det gäller vikt vill vi gärna hålla den under 100gram och vi föredrar någon av följande storlekar:

 • 40x90cm (Extremt liten & lätt, går ej att knyta runt höften)
 • 50x120cm (Fortfarande liten & går att knyta runt höften)

Läs vidare och se vilken handduk som passar dig.

1. Packtowl Original (Lätt microfiber-handduk vandring)

 • 59 gram
 • 42x92cm
 • 10ggr sin egen vikt
lätt handduk vandring i microfiber

Det finns egentligen 3 saker vi gillar med den här handduken. Den är lätt, den suger upp vatten extremt bra och den torkar snabbt. De viktigaste sakerna hos en vandringshandduk enligt oss.

Packtowl Original har en uppsugningsförmåga på 10ggr sin egen vikt, mer än någon annan vi vet om. Vad många inte verkar tänka på är att en bättre uppsugningsförmåga ger möjlighet att ta en mindre handduk.

Vi har valt storleken på 90×42 och den klarar av att torka oss lika bra som vår tidigare handduk på 120x60cm – just eftersom den kan hålla så mycket vatten.

Vad vi gillar:

 • Suger upp 10x sin egen vikt – Det motsvarar 590g vatten
 • Knäppbar ögla – Perfekt när du ska hänga den på tork i ett träd eller på ryggsäcken

Vad vi inte gillar:

 • Känns lite Sträv” och ”hård” när den är ny

Vem ska välja den här handduken?

Om du letar en liten och lätt handduk att ha med på varje vandring tycker vi att Packtowl Original är ett bra val. Om du inte bryr dig om att du inte kan fästa den runt höften.

Den är en ren vandringshandduk och absolut inte optimal på badstranden. Vill du ha en större handduk du kan sätta runt midjan när du byter om ska du kolla in Packtowl Ultralight XL eller Cocoon Ultralight L.

Fördelar

 • Extremt lätt
 • Grymt bra uppsugningsförmåga
 • Håller sig fräsch länge

Nackdelar

 • Dyr
 • Skulle funnits i fler storlekar

2. Cocoon Ultralight L (Snabbtorkande handduk för vandring)

Den här microfiber-handduken har vi inte haft själva utan helt utgått från insamlade recensioner, tester och efter information från vänner.

Vi vet att den är väldigt populär och många rekommenderar den.

Utifrån vår sammanställning är det helt klart ett alternativ att överväga om du letar en bra vandringshandduk. Speciellt eftersom den är så lätt.

3. Urberg Compact (Billig vandringshandduk)

Vi har haft en tidigare modell av den här handduken men inte den senaste. Vi tyckte den var ett bra lyft från en vanlig frottéhandduk men inte lika bra som Cocoon eller packtowl.

Vi har sett att många tycker den är bra och den får överlag bra recensioner. Därför rekommenderar vi den här i inlägget om du letar e billig vandringshandduk.

Den är trots allt väldigt billig och det är svårt att hitta något bra under hundralappen.

En annan fördel med en mindre handduk är att den torkar snabbare och är lättare att hänga på tork på ryggan- medan du vandrar vidare.

Handduk för vandring (3 Viktigaste egenskaperna)

När du vandrar har du lite plats i ryggsäcken och dåliga möjligheter att torka din handduk, därför vill du ha en handduk som:

 1. Torkar snabbt
 2. Tar lite plats
 3. Har bra uppsugningsförmåga

1. Handduk som torkar snabbt

Anledningen till att du vill ha en snabbtorkande handduk när du vandrar är för att du oftast har dåliga möjligheter att torka den.

En perfekt kombination är microfiber av bra kvalitet och tunt tyg. Det gör att du kan hänga handduken på ryggsäcken efter att du badat och den torkar helt innan du behöver packa ner den igen.

Om det är soligt ute torkar våra handdukar helt på 10-20 minuter om vi hänger upp dom. En annan fördel med en snabbtorkade handduk, som många missar, är att den håller sig fräsch mycket längre.

✔ Vi kan använda våra handdukar i flera veckor utan att de börjar lukta illa. Och blir dom smutsiga är det bara att skölja av dom och hänga på tork.

2. Handduk som tar lite plats

Handduken måste ta lite plats när vi vandrar. Själv tar vi hellre ”en för liten handduk” än en som tar alldeles för mycket plats i ryggsäcken.

En handduk på 120x60cm eller 90x50cm tycker vi fungerar perfekt- på både längre vandringar och dagsturer. Är vikt och utrymme viktigt? Välj 90×50, vill du knyta den runt midjan? Välj 120×60.

120x60cm är precis lagom- så den går att knyta runt höften. Vill du ha en riktigt liten lättviktshandduk välj en som är 90x50cm. Den är tillräckligt stor för att torka dig med, men du kan inte knyta den runt höften när du byter om etc.

✔ Handduken vi använder ryms i handen, den tar alltså riktigt liten plats i ryggan.

3. Handduk med bra uppsugningsförmåga

En bra vandringshandduk ska suga upp mycket vatten i förhållande till sin storlek. Det gör att du kan torka dig torr även om du har en liten handduk.

Problemet om du köper en handduk som är tillverkad i billig microfiber är att den kommer ha dålig uppsugningsförmåga. Du har säkert varit med om det om du köpt en billig microfiber-trasa, den flyttar bara runt vattnet- utan att suga upp det.

En liten microfiber-handduk av bra kvalitet kan alltså ha bättre uppsugningsförmåga än en betydligt större- men billigare microfiber-handduk.

✔ Den handduken vi har kan suga upp 5-6ggr sin egen vikt i vatten. Det betyder att vi utan problem kan torka oss torra, trots att den är liten.
handduk i microfiber för vandring
Trots att den bara är stor som en tennisboll ihoppackad, blir den ganska stor när man rullar ut den.

Ett material som har alla de här egenskaperna är microfiber. Så kör på det!

Men tänk på att det skiljer mellan microfiber och microfiber. Vi hade tidigare en billig microfiber-handduk, den sög varken upp vatten bra eller torkade snabbt. Dessutom tog den mycket plats.

Hur stor handduk behövs på vandring?

Enligt oss ska en handduk vara så liten som möjligt, men ändå fylla sin funktion. För oss innebär det att en storlek på 90x50cm räcker. Men den är liten och är bara till för att torka sig med.

Liten handduk – Om du vill kunna knyta handduken runt höften när du badat och byter om, skulle vi satsat på 120x60cm. Den räcker precis runt höften. en räcker dessutom för två personer att torka sig med.

Väldigt liten handduk – Om du däremot vill kapa maximalt med vikt på en långvandring är 90x50cm ett bättre alternativ och kommer utan problem att räcka för att torka dig torr.

Storlek och vikt på Handduken

Märke/ModellViktStorlek
Packtowl Original L95g90×50
Cocoon Microfiber Ultralight L150g120×60

Skillnad på vanlig handuk & handduk för vandring

När man inte tidigare haft en liten microfiber-handduk (Resehandduk) kan det vara svårt att förstå skillnaden mot en vanlig handduk.

Vi förstod inte heller skillnaden när vi började vandra. Vi var till och med så envisa att det dröjde flera år innan vi ens köpte microfiber-handdukar. Och när vi gjorde det köpte vi billiga – stora och tunga.

Sen dröjde nåt år till innan vi slog till på riktiga microfiber-handdukar att ha med på vandringarna. Och skillnaden var som natt och dag. Vi borde gjort det tidigare!

Skillnad microfiberhandduk & vanlig handduk

EgenskapMicrofiber-handdukVanlig Handduk
TorkarSnabbtLångsamt
ViktLättTung
StorlekLitenStor
Fräsch länge?JaNej

Som du kan se blir det ganska självklart vilken handduk vi väljer på vandringarna. Och hade vi vetat det när vi började vandra hade vi skaffat dom på en gång.

När det gäller storleken är det nästan en löjlig skillnad mellan våra vandringshanddukar och våra vanliga handdukar. Kolla bara på bilden nedanför.

handduk microfiber
Till vänster en av våra vandringshanddukar i microfiber (120×60), i mitten en billig handduk i microfiber och till höger en vanlig frottéhandduk. En enorm skillnad i storlek och vikt!

Bra funktioner på en handduk när du vandrar

Något vi skulle rekommendera att kolla innan du köper en handduk är egentligen två funktioner.

 • Ögla för upphängning
 • Förvaringspåse

Ögla för upphängning

Att det finns en upphängningsögla underlättar torkningen av handduken rejält. Speciellt om det blåser ute.

Vi har själva varit med om att vi badat på kvällen, hängt handduken över en gren och på morgonen hittat den i en hög på marken, då den blåst ner under natten.

Om du har en ögla kan du trä in en gren i öglan och handduken kommer hänga kvar på morgonen, även om det blåser 20ms under natten.

Dessutom är det perfekt att fästa den i en karbinhake på ryggan och låta den hänga och torka medan du vandrar till nästa ställe. Det finns ingen risk att du tappar handduken.

Förvaringsväska/Förvaringspåse

Att ha en förvaringspåse eller inte kan nog diskuteras. Vissa gillar det inte, andra gillar det.

Vi gillar det, vi tycker handduken packar mindre i en påse och den håller sig ren och fräsch.

Självklart kan du köpa till en separat påse om det inte följer med, men det kostar pengar och tar tid att hitta en som passar bra. De som följer med passar alltid perfekt och komprimerar handduken så att den tar lite plats.

Jämförelse av vandringshanddukar

ModellViktStorlekAbsorptionsförmåga (x egen vikt)
Packtowl Original L59g90x42cm10x
Cocoon Ultralight L150g120×605x
Urberg Compact160g120×60(Okänt)

Vi har testat handduken vi rekommenderar som den bästa och jämfört den med flera andra vi haft genom åren. Däremot har vi absolut inte testat alla på marknaden.

Innan vi köpte den kollade vi på recensioner och tester. Efter det har vi använt den under både dagsturer och längre turer där vi tältat.

Vi var ute efter en riktigt lätt handduk när vi köpte den här. Och en som fortfarande hade bra absorptionsförmåga.

Det är alltså den vi tycker har presterat bäst av de vi hittills haft och har använt – Utifrån vad just vi var ute efter.

Saker vi uppskattar med microfiber

Vi har använt våra ”riktiga” microfiber-handdukar i ungefär två år nu och det finns ett par saker vi verkligen uppskattar.

 • Den torkar jättesnabbt – På sommaren behöver vi knappt tänka på att den ska torka, den är oftast torr.
 • Den håller sig fräsch länge utan att vi behöver tvätta dom
 • Den tar extremt lite plats – Vi kan ha den i dagstursryggsäcken utan att störas av den, det går inte med en större handduk.

Det du absolut inte vill ha i en vandringshandduk är frotté (bomull), eller en billig- och tjock microfiber-handduk.

De billigare handdukarna tar stor plats i packningen och eftersom de är så tjocka torkar de långsamt. Och torkar de långsamt kommer de börja lukta illa.

Varför är microfiber-handdukar bra för vandring?

Microfiber är ett material som är bra på att suga upp vatten i förhållande till sin vikt. Samtidigt är det bra på att släppa ifrån sig vattnet när vi kramar ur det.

En microfiberhandduk är alltså lätt att torka sig torr med, samtidigt som den torkar snabbt. Tillskillnad från en vanlig handduk som i och för sig fungerar bra att torka sig med, men tar mycket längre tid att än en handduk i microfiber.

Andra handdukar för vandring

Självklart finns det andra handdukar att välja på än den vi har valt.

Och som vi lovade i början av inlägget, Här har du ett billigare alternativ – Urberg Compact Tovel. Den är inte lika bra som Cocoon, men betydligt bättre än en vanlig handduk.

Vårat råd är dock att inte snåla- köp inte en för stor och tung handduk. Vi gjorde själva det misstaget. Och ångrade det. Köp en bra från början.

Kolla vikten, den säger rätt mycket om hur stor handduken kommer vara nerpackad. En tung handduk består oftast av mer tyg, mer tyg tar mer plats. Undvik det.

Här kan du kolla in alla Microfiber-handdukar hos Outnorth.

Några saker att tänka på (Egen erfarenhet)

Trots att microfiberhanddukar är överlägsna vanliga handdukar när det gäller hygien och uppsugningsförmåga- så är de inte oförstörbara.

För att den ska hålla länge måste du tänka på att:

 • Häng alltid upp den – En handduk i microfiber klarar sig ofta flera dagar nedpackad utan att börja lukta illa, men ta som vana att hänga upp den. Glömmer du den smutsig i en drybag för länge kommer den att börja lukta illa tillslut.
 • Tvätta aldrig i sköljmedel – Sköljmedel förstör handdukens uppsugningförmåga och förmågan att torka snabbt.
 • Torka dig när du är ren – Om du är på en vandring. Tvätta dig först – torka dig sen. Då kommer den hålla sig fräsch i flera veckor.
vandrings-handduk

Hur vi har betygsatt de 3 handdukarna

Något du ska vara medveten om är att betygen i det här inlägget är satt av oss. Det är alltså våra åsikter och vad vi tycker.

Vi ger våra erfarenheter tillsammans med samlad information från recensioner, tester och åsikter från vänner och bekanta. Se inlägget som en sammanställning så att du själv slipper spendera massa tid på det.

Transparens

Vi har skrivit inlägget för att du ska slippa göra de misstag vi gjorde. Vi påstår absolut inte oss veta vilken handduk som är den bästa på marknaden, det är omöjligt för oss att testa allt.

Ta vår information för vad den är och bilda dig en egen uppfattning. Vi hoppas att den i kunde hjälpa dig att få bättre koll på vad som är viktigt när du letar en handduk för vandringen.

Vanliga frågor om Vandrings- & resehanddukar

Vilken resehandduk är bäst?

Cocoon, Packtowl och Sea To Summit tillverkar de bästa (mest populära) resehanddukarna i microfiber.

När ska man slänga sin handduk?

Du bör slänga handduken när den inte längre absorberar vatten eller om den luktar väldigt illa och inte går att få ren. Se till att alltid använda milt tvättmedel (överdosera inte) och tvätta enligt tvättlappen för att microfiber-handduken ska hålla längre. Och låt den alltid torka helt direkt efter användning för att inte börja lukta.

Kan man tvätta en microfiber-handduk i tvättmaskin?

Ja, du kan tvätta en microfiber-handduk i tvättmaskinen, men följ instruktionerna på tvättlappen och använd sparsamt med tvättmedel, milt tvättmedel och undvik sköljmedel. Sköljmedel- och för varm temperatur förstör handdukens funktion.

Lämna en kommentar