Hur stor ryggsäck behövs för vandring? (Komplett guide)

Om du börjar vandra kommer du snabbt inse att du behöver en ryggsäck för att få med dig alla saker, även på dagsturer. Vill du äta lunch kommer du att behöva packa med matsäck, mattermos eller ett stormkök och om du ska på en flerdagarstur måste du få med dig tält, liggunderlag och sovsäck.

Storleken på en vandringsryggsäck bör vara mellan 20-70 liter beroende på hur många dagar du ska vandra, vad du har med dig för utrustning och om du ska tälta eller sova i raststuga. En volym på 20-30 liter är ofta lagom för dagsturer medan ryggsäckar på 50-70 liter passar långvandringar med övernattning i tält.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Outnorth

Storlek på ryggsäck beroende på typ av vandring

Typ av vandringStorlek/VolymPackning/innehåll
Ryggsäck för dagsturer20-30 literStormkök, kläder, mat, liggunderlag etc.
3 dagars vandring45-70 literStormkök, kläder, mat, liggunderlag, sovsäck tält etc.
1 veckas vandring+65 literStormkök, kläder, mat, liggunderlag, sovsäck tält, extra utrustning etc.

Här ovanför har vi gjort en tabell över vilken storlek som passar för olika typer av vandringar. När det gäller dagsturer är det nästan aldrig några problem att få med sig det man behöver, men ju fler dagar du är ute, ju viktigare blir det att du packar rätt.

Det beror på att du kommer ha med dig sov-utrustning som tält, liggunderlag och sovsäck som tar mycket plats. Dessutom kommer du att behöva mat och snacks och eventuellt ombyte.

Vilka ryggsäckar använder vi & när?

Själva har vi en ryggsäck på 22 liter (Osprey Talon/Osprey Tempest) för dagsturer och en ryggsäck på 65 liter (Osprey Aether/Osprey Ariel) för längre vandringar med tält. Den större ryggsäcken kan vi enkelt komprimera så att den blir ner till 45-50 liter.

Storlek på ryggsäck för dagsturer

storlek på ryggsäck för dagsturer

En ryggsäck för dagsturer har oftast en storlek på 20-30 liter på sommaren och 30-40 liter på vintern. Då får du plats med extra kläder och förstärkningsplagg, vatten, mat för dagen, sittunderlag, vantar och mössa etc.

Det finns dessutom plats på utsidan av ryggsäcken för att fästa liggunderlag eller extra jacka, tänk bara på att inte fästa saker som du vill hålla torra om det skulle börja regna.

Ofta är det bättre att välja en större storlek istället för att börja fästa saker på utsidan av ryggsäcken. De riskerar inte bara att bli blöta vid regn, ryggsäcken kommer sitta sämre ergonomisk på ryggen eftersom vikten fördelas fel.

Packning en ryggsäck för dagsturer bör rymma

 • Förstärkningsplagg
 • Mat för dagen
 • Snacks
 • Vatten
 • Sittunderlag
 • Första hjälpen kit

Storlek på ryggsäck för 3 dagars vandring

ryggsäck som rymmer tält
Här ska vi iväg på en 3-dagarstur i Vålådalen och tältar. Då valde vi vår 65-litersryggsäck (Osprey Aether/Ariel). Den är enkel att komprimera för att passa packningen.

En ryggsäck för 3 dagars vandring har ofta en storlek på 45-70 liter. Om du ska vandra i 3 dagar behöver du ska få plats med tält, liggunderlag och sovsäck. Dessutom kommer du att behöva mer mat med dig och eventuellt bära på mer vatten vissa sträckor.

Eftersom storleken på ryggsäcken blir större när du vandrar flera dagar kommer även vikten börja kännas av ordentligt, vi rekommenderar därför att verkligen börja tänka på vad du tar med mig för att hålla nere på vikt.

Vi rekommenderar också att inte packa något på utsidan av ryggsäcken när du ger dig av (förutom eventuellt liggunderlag i skum) eftersom väderprognosen kan ändras under tiden du är ute. Vi rekommenderar också att skaffa ett regnskydd till ryggsäcken.

Packning en ryggsäck för 3 dagar bör rymma

 • Förstärkningsplagg
 • Stormkök
 • Vatten
 • Mat
 • Snacks
 • Tält
 • Liggunderlag
 • Sovsäck
 • Ombyte
 • Första hjälpen kit

Storlek på ryggsäck för 1 veckas vandring

storlek på ryggsäck för 1 veckas vandring

En ryggsäck för 1 veckas vandring har ofta en storlek på 65 liter eller mer. Om du ska ut och vandra i 1 vecka i sträck eller längre tid kommer du verkligen att få prioritera din utrustning för att inte få en orimligt tung ryggsäck.

Du kommer egentligen att ha samma saker med dig som på en 3 dagars vandring med skillnaden att du behöver mer mat och eventuellt fler ombyten. Ett tips för att inte behöva bära en jättestor och tung ryggsäck är att försöka planera din vandring så att du kan köpa mat längs vägen och fylla på vatten kontinuerligt.

Då kan på så sätt spara många kilon och liter i volym, om du dessutom skulle skippa tältet och sova på fjällstationer, vindskydd eller raststugor finns det massa utrymme att spara.

Packning en ryggsäck för 1 vecka bör rymma

 • Förstärkningsplagg
 • Stormkök
 • Vatten
 • Mat
 • Snacks
 • Tält
 • Liggunderlag
 • Sovsäck
 • Ombyte
 • Första hjälpen kit

Hur mycket kan man bära på ryggen?

Det finns ryggsäckar på 120 liter, så är du tillräckligt stark kan du i teorin bära så mycket du orkar. Däremot bör du alltid sträva efter att ha så lätt packning som möjligt. Det beror på att ju fler dagar du är ute och vandrar, ju tröttare kommer du att bli dag för dag.

Det är oundvikligt att packa lätt om du ska vara ute en vecka och vandra eftersom du kommer att behöva livsnödvändiga saker som mat för en vecka och vatten (eller vattenrening) samt värmande kläder.

Däremot kan du påverka mycket vikt genom att ha frystorkad mat, ha ett lätt tält och liggunderlag, samt planera rutten för vattenpåfyllning etc. Tunga ryggsäckar på över 100 liter används nästan bara för att förflytta sig mellan olika base-camps, för att sen göra vandringar därifrån.

storlek på ryggsäck för 3 dagars vandring

Är ni flera personer kan ni ha mindre ryggsäckar

En fördel med att vara flera personer på en vandring är bland annat att ni kan fördela packningen mellan er. Det kommer nästan alltid innebära lättare packning per person om ni är flera än om du är ensam.

Det beror på att ni kan sova i samma tält och använda samma stormkök osv. Om ni är flera som vandrar tillsammans kan ni dessutom fördela vikten så att starkare och större personer bär mer, det gör att ni som grupp tillsammans inte blir lika trötta.

På vintern behöver du större ryggsäck än på sommaren

En sak du bör vara medveten om är att du nästan alltid kommer behöva mer volym i ryggsäcken om du vandrar på vintern. Samma vandring kommer att kräva mer och tjockare kläder samt tyngre tält och sovsäck, och dubbla eller tjockare liggunderlag.

Fördelen på vintern är att du på många vandringsleder kan åka skidor och dra packningen i en pulka vilket gör det betydligt lättare än att ha den på ryggen.

Hur du kan påverka hur stor ryggsäck du behöver

Ett vanligt misstag när man packar sin vandringsutrustning som nybörjare är att man packar alldeles för mycket. Tro oss vi har gjort det misstaget flera gånger och det är definitivt något vi ångrat en bit in på vandringen med värkande fötter och knän.

För att slippa det bör du alltid packa så lätt du kan. Köp kläder och utrustning av bra kvalitet som du kan lita på. Planera din vandring så att du kan fylla på mat och vatten längs vägen vid längre vandringar och överväg att sova i vandringsstugor om det finns möjlighet.

Tips som gör att du kan välja en mindre ryggsäck:

 • Planera din vandring
 • Sov i raststugor och vindskydd
 • Vandra flera tillsammans och fördela packningen
 • Använd utrustning och kläder av bra kvalitet
 • Packa inte onödiga saker
 • Ju fler dagar du är ute, ju mindre ”lyx” bör du ha med dig

Storlek på ryggsäck för barn på vandring

En vandringsryggsäck för barn bör kan vara mindre än för vuxna och bör helst inte vara större än 40 liter. Anledningen till att en barnryggsäck inte ska vara för stor är att det är lätt att packa den för tung för vad barnet orkar bära flera dagar.

Om du letar en vandringsryggsäck för barn så finns det flera modeller att välja på, bland annat Bergans Birkebeiner på 40 liter, Fjällräven Kajka på 20 liter och Osprey Kids Ace på 38 liter.

ryggsäck tälta vandring

Sammanfattning av hur du väljer rätt storlek på vandringsryggsäcken

För att sammanfatta det hela kan vi säga att en ryggsäck på 20-30 liter är ett bra riktmärke för dagsturer, 45-70 liter bra för 3 dagarsturer och 65 liter eller mer för 1 veckas vandring.

Du kommer att behöva större ryggsäck på vintern än på sommaren och om du ska tälta krävs det mer volym än om du sover på fjällstationer och i vindskydd. Du kan spara ytterligare utrymme genom att planera din vandring så att du kan fylla på vatten ofta och köpa mat längs vägen.

Hur man än vrider och vänder på det så kommer storleken på den ryggsäck du använder att bero på dig själv och hur du gillar att vandra. Gillar du att lite mer lyx och bekvämlighet? Då ska du troligtvis välja en lite större ryggsäck.

Själva gillar vi att vandra lätt och väljer gärna en mindre ryggsäck framför en stor. Hoppas att den här artikel kunde hjälpa dig och kommentera gärna om vi borde komplettera med något!

Lämna en kommentar