Totthummeln runt (Vi vandrar till Totthummelns topp)

Att vandra Totthummeln runt är en fin halvdagsvandring. Första delen av leden går genom skog innan den går upp mot toppen med kalfjällskänsla och vyer åt alla väderstreck.

Vi vandrade leden en sommareftermiddag i Juli och valde att stanna på toppen några timmar för att äta middagen vi hade med oss i mattermosen.

3 saker du inte får missa när du vandrar Totthummeln runt:

  • Nalleklippan
  • Totthummelns vindskydd
  • Toppen med utsikt åt alla väderstreck

Men det berättar vi mer om längre ner…

3 Vandringsleder som tar dig till Totthummelns topp

Du kan starta vandringen på tre sätt för att komma till toppen. För en längre vandring startar du nere i Åre by. Vill du snabbt komma upp på toppen startar du vid hotell Fjällgården.

1. Starta från Fjällgården (led 213)

Längd: 6km
Svårighetsgrad: Medel
Ledmarkeringar: Ja
Lednummer: 213

Vanligast är det att ta led 213 till Totthummeln. Ta bilen eller bergbanan upp till Fjällgården och starta vandringen här. Parkering finns vid Fjällgården. Har du backen framför dig och Fjällgården i ryggen ska du gå höger för att komma till led 213.

2. Trollstigen (led 212)

Längd: 1,3 km + 6km
Svårighetsgrad: Medel
Ledmarkeringar: Ja
Lednummer: 212 & 213

Börja med att gå längs med bergbanan som startar i byn. Följ asfaltsvägen upp tills du kommer till en trappa som ligger på höger sida av vägen.

Där börjar Trollstigen led 212 som är 1,3km. Trollstigen tar dig till Fjällgården där du sedan går på led 213. Vandrar du Trollstigen först får du en längre vandring på cirka 7km.

3. Ta dig direkt till toppen (led 215)

Svårighetsgrad: Svår
Ledmarkeringar: Ja
Lednummer: 215

Vill du inte gå Totthummeln runt utan direkt ta dig till toppen kan du följa led 215 som även den startar vid Fjällgården. Leden går istället rakt upp för berget med en brantare stigning. 215 är också vandringsleden som tar dig till Åreskutan.

Exakt hur långt det är till toppen om du väljer den här leden vet vi inte. Den är iallafall kortare än 6km men betydligt brantare än led 213.

vandringsleder till åreskutan
Led 213 går runt Totthummeln och upp på toppen. Led 215 är en kortare men brantare väg direkt upp till toppen.

3 saker du INTE får missa på vandringen

Även om vandringen går mycket inne i skogen till en början finns det fina platser du inte får missa på vägen. Som populära Nalleklippan, vindskyddet och självklart utsikten från topp.

1. Nalleklippan

nalleklippan i åre
Utsikten från Nalleklippan.

Gör en avstickare till Nalleklippan när du vandrar Totthummeln runt. Passa på att ta en paus här innan du fortsätter vandringen.

Bänkar och eldplats finns men ta med egen ved om du vill elda. Bänkarna med eldplatsen ligger längst fram på klippan och ger dig en fin utsikt över Åre by och älven.

2. Totthummelns vindskydd

totthummelns vindskydd
Totthummelns vindskydd.

Innan du går upp den sista biten till toppen finns ett vindskydd. Här kan du elda i eldplatsen eller grilla korv. Ved finns i en liten röd stuga bredvid vindskyddet.

3. Toppen med utsikt åt alla väderstreck

toppen på totthummeln

Målet med vandringen är att ta sig upp till toppen. Det är också här du får en 360 graders utsikt åt alla väderstreck.

Tips! Gå hit lite senare på eftermiddagen eller tidig kväll och kolla på solnedgången. Glöm inte att ta med en pannlampa om det är mörkt när du går tillbaka.

Terrängen (Stig, lerig & rötter)

vandringsled totthummeln runt
En blid på hur leden kan se ut på de fina delarna av vandringen runt Totthummeln.

Går du Totthummeln runt är det flacka stigningar till en början som blir lite mer branta mot slutet till toppen. Terrängen varierar från lätta, torra och fina stigar till mer kuperat av stenar och rötter.

Vissa delar av leden är lerig och blöt så ha ett par bra skor på dig, t.ex. trailskor eller vandringskängor. Sista biten upp på toppen är torr och går på smala upptrampade stigar.

Att vandra Totthummeln runt kan de flesta göra och passar bra som en halvdagsvandring eller en heldagsutflykt om du vill stanna på toppen en stund.

Vad vi tycker om vandringen

totthummeln
Skylt som visar vägen upp till Totthummeln.

Vi tycker det är en lagom lång vandring och inte allt för jobbig eftersom leden går flackt uppåt med vissa brantare delar.

Det vi tycker är lite tråkigt är att leden går mycket inne i skogen i början vilket gör att du inte har så mycket utsikt ut därifrån. Mycket växtlighet gör också att det finns mycket mygg om du går här på sommaren.

Men så fort du kommer ur skogen och är på väg upp mot toppen blir det mycket roligare bättre. Väl uppe på Totthummeln finns det gott om plats att slå sig ner på för att fika eller äta matsäck på. Trots mycket skog i början kommer vi helt klart att vandra denna led igen.

Läs mer: Vandringsleder och vandring runt Åre

Tälta på Totthummeln

Något vi inte hunnit göra än men definitivt kommer att göra framöver är att tälta uppe på Totthummeln. Det finns bra tältplatser på toppen och utsikt var man än slår upp tältet.

Det enda negativa vi kan tänka på är att det inte finns tillgång till vatten där uppe utan då får man gå längre ner. O andra sidan är det en kort tur där man kan ta med det vatten som behövs.

Kan man fylla på med vatten längs leden?

Nej det kan du inte. Det bästa är att fylla en eller två flaskor med vatten innan du börjar vandra. Det finns fjällbäckar längs leden men vi skulle inte rekommendera att dricka det eftersom det är många som går just här.

Bra saker att tänka på under vandringen

  • Vattentäta kängor eller skor – Väljer att du att gå Totthummeln runt som vi gjorde kommer du gå mycket inne bland skog till en början. På många ställen i skogen är det både lerigt och blött.
  • Myggmedel på sommaren – Ska du vandra här på sommaren rekommenderar vi att du verkligen smörjer in dig i myggmedel innan. Det är mycket skog i början och en fuktigt miljö vilket gör att myggen trivs extra bra här.

Bilder från Totthummeln

middag med utsikt
Matsäcken vi hade med oss upp bestod av pastasallad, cashewnötter, Flap jack och vatten. Fint ställe att äta middag på.
terrängen på totthummeln runt
Delar av leden som har lite mer rötter och stenar.
Utsikt från toppen totthummeln
Utsikt från toppen.
utsikt mot snasahögarna från totthummeln
Utsikt mot snasahögarna från Totthummeln
Utsikt mot Åreskutan från vandringsleden upp på totthummeln
Utsikt mot Åreskutan från vandringsleden upp på Totthummeln.

Vanliga frågor

Finns det restaurang på Totthummeln?

Nej det gör det inte. Vill du äta är närmaste restaurang Fjällgården där leden startar.

Får man tälta på toppen?

Ja det får du. Här kan du hitta flera fina platser att slå upp ett tält på. Allemansrätten gäller så du får tälta här i en till två dagar så länge du inte skadar naturen. Ta alltid med dig ditt skräp när du lämnar platsen.

Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!

Lämna en kommentar