Spritkök eller gasolkök? (Rätt val för vandringen)

Det finns några olika typer av friluftskök som vandrare kan välja mellan, alla med sina egna för- och nackdelar.

I den här artikeln kommer vi att jämföra spritkök och gaskök (eller gasolkök som det också kallas) för att hjälpa dig att bestämma vilket som är det bästa valet för din nästa vandring.

Sprit är billigare än gas, vilket gör det till ett budgetvänligt alternativ. Spritkök tar dock längre tid att koka vatten på än gaskök, så om du vill att det ska gå snabbt att laga mat på vandringen kan gas vara ett bättre val. Spritköken är i regel bulkigare och tyngre än gasköken.

Gaskök å andra sidan är ett bra val om du letar efter ett smidigt kök som är lätt att använda. Gaskök får också upp värmen snabbare, så det går snabbare att koka vatten och laga mat. Gaskök är dock dyrare än spritkök, så om du vill spara lite pengar är ett spritkök ett bättre val.

Så vilket kök ska du använda på din nästa vandring?

Fortsätt läsa för att lära dig mer om fördelarna och nackdelarna med båda typerna av stormkök.. Inlägget innehåller reklam för Outnorth.

Fördelar med spritkök

spritkök fördelar
Här använde vi spritkök under en vandring på nyårsafton. Spritkök fungerar ofta bra om det inte är alldeles för kallt, däremot kan det ta tid att få upp bra värme.

Spritkök är ett populärt val bland vandrare av flera anledningar. För det första är de väldigt lätta och lätta att bära. De är också mer miljövänliga än gaskök.

För det andra är sprit ett mycket billigare bränsle än gas, även själva köket är billigare i inköp. Så du sparar ofta pengar genom att använda ett spritkök.

Det är också mycket lättare att hitta sprit än gasbehållare, eftersom du kan köpa det i vilken livsmedelsbutik eller närbutik som helst.Nackdelar med spritkök

Det finns dock vissa nackdelar med spritkök. För det första är de inte lika kraftfulla som gasspisar, så det tar längre tid att koka vatten eller laga mat med ett spritkök än med ett gaskök.

För det andra kan spritkök vara svåra att tända i kallt väder.

På vintern tar det lång tid att värma spritkök och de fungerar inte lika bra i kylan. Om du planerar att göra lite vintervandring och övernattning, kanske du ska överväga att använda ett gaskök istället.

En annan nackdel med spritkök är att de sotar mer än gaskök.

Fördelar med gaskök (Gasolkök)

gaskök fördelar

Gasspisar är det vanligaste valet bland vandrare. I första hand för att de är lätta att använda. Vrid bara på vredet, tänd gasen och du är redo att laga mat eller koka kaffe.

För det andra är gasspisar mycket kraftfullare än spritkök, så de kan koka vatten snabbare. Dessutom sotar de mindre.

Om du letar efter ett kök som är lätt att använda och som går snabbt att koka vatten på kan gas vara ett bättre alternativ än sprit.Nackdelar med gasolkök

Det finns också vissa nackdelar med att använda en gaskök. För det första är de tyngre än spritkök, så om du vill spara vikt kan spritkök vara ett bättre val, speciellt på kortare turer.

För det andra är gas dyrare än sprit.

Även gaskök kan vara svåra att använda i kallt väder. Köket kan behöva förvärmas innan du kan använda den, vilket kan vara knepigt i minusgrader.

Om du använder gasspisar i kallt väder måste du använda speciella gasbehållare (T.ex. Primus Winter Gas) som är designade för att fungera i kallt väder. Dessa gasbehållare kan vara svåra att hitta och är dyrare än vanliga gasbehållare.

Vikt – Gaskök vs spritkök

En annan viktig faktor att tänka på är vikten. Spritkök är lättare än gaskök. Om du vill spara vikt är spritköken ett utmärkt val.

Men spritköken förbrukar som sagt mer bränsle. Det betyder att den lätta viktens fördel blir mindre ju fler dagar du är ute.

Du måste ju packa mer sprit än gas för att koka samma mängd mat eller vatten, och det ger mer packning och vikt i ryggsäcken.

Storlek – Gasol- vs spritkök

När det kommer till storlek finns både gas- och alkoholkaminer i en mängd olika storlekar.

Gaskök finns också i en mängd olika storlekar, från små vandrings-kök för en person till stora kök för flera personer.

Så när det kommer till storlek beror det verkligen på dina behov. Om du letar efter en kamin som är lätt att bära och som inte tar mycket plats är ofta ett litet gaskök ett bra val.

Spritbrännare eller gasbrännare?

Gaskök och spritkök har olika brännare, helt enkelt för att fungera med gas- eller sprit.

Fördelen med spritbrännare är att de är väldigt hållbara, de kan nästan inte gå sönder. Gasbrännare är mer ömtåliga.

Eftersom spritbrännare är tåligare riskerar de inte heller att sluta fungera, har du otur och en gasbrännare går sönder på vandringsturen står du helt utan möjlighet att värma mat och vatten.

bränsleförbrukning gas vs sprit

Bränsleförbrukning

En av de viktigaste faktorerna du måste tänka på när du väljer friluftskök är bränsleförbrukningen. Gaskök är mycket mer bränslesnåla än spritkök.

Spritkök har bara cirka 30% verkningsgrad, medan gasspisar har cirka 70% verkningsgrad. Det betyder att för samma mängd bränsle kommer ett gaskök att hålla ungefär dubbelt så länge som en spritkök.

Så om du letar efter ett stormkök som har effektivare uppvärmning är gas ett bättre val. Spritkök är dock en bra lösning för vardagliga vandringar eller dagsturer.

Hur mycket bränsle behövs på en vandring?

Här nedanför går vi igenom en utgångspunkt för hur du kan tänka kring bränsleförbrukningen. Något att ta med i beräkningen är att med ett gaskök kan du stänga av gasen direkt, inget spill eller kladd.

Med ett spritkök måste du antingen låta all sprit brinna upp eller hälla tillbaks det i din förvaringsflaska efter du är klar med matlagningen.

Bränsleförbrukning (Gaskök)

Om du drar ut på en 3-dagars vandring och använder ett gasolkök behöver du cirka 100g bränsle (Gasol).

Bränsleförbrukning (Spritkök)

Om du drar iväg på en 3-dagars vandring och använder ett spritkök behöver du cirka 300g bränsle (T-röd).

Som du kan se, om du använder en alkoholkök på din vandring måste du packa med dig 3 gånger mer bränsle.

Pris – Gas- vs Spritkök

Priset på gas- och spritkök kan variera kraftigt. Gaskök tenderar att vara dyrare än spritkök, och bränslekostnaden är också högre för gaskök. Om du vill spara pengar är spritkök ett utmärkt val.

Om vi bara jämför motsvarande modell av Trangia 24-5 UL så kostar den runt 750kr med spritbrännare och runt 1000kr med gasbrännare.

Finns det friluftskök som fungerar med både gas- och sprit?

Det finns kök som fungerar med både gas och sprit. De kallas multifuel-kök. Du ska däremot inte använda T-röd som du använder till ditt vanliga spritkök.

Multifuel-kök ger dig flexibiliteten att använda antingen gas eller flytande bränsle, beroende på dina behov. Du kan använda gas eller flytande bränslen fotogen, kemiskt ren bensin eller diesel.

Så om du letar efter en kamin som är mångsidig och kan användas i en mängd olika situationer, är en flerbränslekamin ett utmärkt val.

Nackdelen med Multifuel-kök

Den största nackdelen med multifuel är att de vanligtvis är dyrare, samt större och tyngre än kök med gas- eller spritbrännare.

Köp en gasbrännare till ditt spritkök eller tvärtom

Om du har ett stormkök från Trangia kan du enkelt göra om det från sprit- till gaskök eller tvärtom genom att byta brännare.

Det enda som behövs är att köpa en ny brännare och bränsle till den nya brännaren. Det är hur enkelt som helst!

ska jag välja gas eller sprit

Hur du väljer rätt kök för vandringen

Det finns några saker du måste tänka på när du ska välja rätt friluftskök.

Hur ska det användas

Tänk först på vad du ska använda köket till och i vilka situationer. Letar du efter ett friluftskök att använda på korta dagsturer eller långa flerdagarsvandringar?

Behöver du ett kök som är lätt att använda eller ett som värmer maten snabbt och även fungerar på längre vandringar?

Vikt och storlek

Efter det är det budget, vikt och storlek du bör fundera på.

Om du letar efter ett kök att använda på korta vandringar är ett spritkök ett utmärkt val. Spritkök väger lite och lätta att använda.

Om du letar efter ett friluftskök för långvandringar är ett gaskök ett bättre val. Gaskök är mer bränslesnåla, vilket ger mindre packning (Bränsle) ju fler dagar du är ute.

Budget

Gaskök brukar vara dyrare än spritkök, och bränslet (Gas) är dyrare än sprit. Om du vill spara pengar är spritkök ett bra val. Dessutom slipper du halvtomma gasbehållare som kan vara svårt att göra av med.

När det gäller sprit kan du bara fylla på din behållare och alltid göra av med all sprit du har utan små slattar som blir liggande i förrådet.

Sammanfattning

Det finns inget enkelt svar på frågan om vilken typ av friluftskök som är bäst för vandring. Det beror helt enkelt på hur- och var du ska använda det.

Om du letar efter ett budgetvänligt alternativ är alkohol ett utmärkt val. Men om du letar efter ett kök som är lätt att använda och som går snabbt att koka upp vatten på,, är gas ett bättre alternativ.

De flesta verkar gilla gas mer än sprit, mycket på grund av att de är smidigare på längre vandringsturer och sotar mindre.

1 svar på ”Spritkök eller gasolkök? (Rätt val för vandringen)”

  1. Hej. Kommentarer till Spritkök vs Gaskök.

    För er som inte använt sprit brännare så finns det en gummi packnings ring i locket vilket gör att ni inte behöver hälla tillbaka överskottet av T-röd i förvarings kärl. Angående slutsatsen om att Spritkök är svårare att tända. Spriten förvaras liksom gasolen under lager 3 om man inte vill bära med sig någon form av snabbtändare. Gasens förpackning är mycket otympligare och väger mer. Spriten förvaras i mjuk förpackning.

    Fd Kustjägare 303 Kjkomp

    Ps jag använder själv gaskök ibland av ren bekvämlighet

    Svara

Lämna en kommentar