Vandring på Renfjället (Vi vandrar till Renfjällets topp)

Besöker du Edsåsdalen i Åre får du inte missa att vandra uppför Renfjällets topp! Här får du utsikt åt alla väderstreck och flera tjärn finns på toppen att svalka sig i en varm dag. Toppen ligger på 986 m ö.h.

Renfjället är också ett fint ställe att tälta på och här får du njuta av kvällssolen länge på sommarkvällarna.

3 saker du inte får missa när du vandrar uppför Renfjället i Edsåsdalen:

  • Luncha eller fika på Vita Renen
  • Bada i någon tjärn på toppen
  • Utsikten åt alla väderstreck

Vi berättar mer om det längre ner i inlägget!

3 Vandringsleder som tar dig till Renfjällets topp

Längd: 12km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja
Lednummer: 220

För att komma upp på Renfjället kan du starta från tre olika platser. Det tar cirka 4-5 timmar att gå hela rundan beroende på hur många pauser du gör och vilket tempo du håller.

Vi valde att få skjuts ända upp på grusvägen/till vägbommen för att snabbt komma upp på Renfjällets topp.

vandringsled renfjället
Fina spångade leder går över våtmarker vilket gör det lätt att ta sig fram.

1. Starta från Dalen

Vanligast är att starta vid Dalen där också en parkering finns vid vändplan. Här följer du led 220 som är Renfjällsrundan. Du börjar vandringen med att ta dig genom konst(ig)stigen och vidare upp mot Renfjället

2. Starta från Köja

Ett annat ställe att starta på är från Köja. Här kan du parkera längs vägen och gå Renfjällsrundan motsols istället. Eller så går du härifrån ner till Dalen och sen uppför fjället. Rundan blir lika lång oavsett åt vilket håll du väljer.

3. Ta bilen upp på grusvägen vid Dalen

Ett snabbare sätt att ta sig upp på Renfjället är fixa skjuts upp för grusvägen till vägbommen.

Här finns dock ingen parkering så du måste bli avsläppt här uppe eftersom du inte kan lämna bilen. Här ifrån följer du grusvägen upp efter vägbommen.

3 saker du inte får missa på vandringen

En liten snabb kaffepaus tog vi på toppen i lä från vinden innan vi vandrade neråt igen.

Det du inte får missa under vandringen på Renfjällsrundan förutom toppen är Vita Renen och att bada i någon tjärn som ligger på fjället.

1. Luncha- eller fika på Vita Renen

vita renen toppstuga renfjället
Ta en lättare lunch eller fika här på Vita Renen. Sätt dig på deras stora terrass och njut av vyerna och solen vid fint väder.

Ett fint och mysigt ställe som ligger på vägen upp till toppen är Vita Renen som är ett café och restaurang. Vid fint väder kan du sitta på ute terrass.

Fyll på med lite extra energi innan du tar dig uppför den sista biten till toppen. Testa deras goda och frasiga våfflor med hjortronsylt och grädde eller deras populära morotskaka. Även matigare alternativ finns för dig som är hungrig.

Vita Renens öppettider

Under högsäsongen (slutet på juni till mitten på augusti) har Vita Renen öppet alla dagar från klockan 11-15, vid lågsäsong är det endast öppet på helger från klockan 11-15.

2. Bada i någon tjärn på toppen

bada uppe på renfjället
Tyvärr blåste det och var rätt kallt när vi kom upp på toppen så det blev tyvärr inget bad för oss. Men nästa gång om vädret är bra blir det självklart ett dopp här.

När du kommer upp på toppen av Renfjället finns det flera tjärn av olika storlekar som passar perfekt att svalka sig i varma sommardagar efter en vandring. Eller passa på att doppa fötterna.

3. Utsikten åt alla väderstreck

utsikten från toppen av renfjället
Utsikten från en av tjärnen på toppen.

Målet med Renfjällsrundan är att ta sig upp till toppen. Det är även här du får den bästa utsikten åt alla håll. Från toppen kan du se Snasahögarna, Sylarna, Getryggen, Åreskutan, Ottfjället, Lunndörren och Bydalsfjällen.

Tips! Vid fint väder ta med dig middagen och ät den på toppen och kika på solnedgången. Eller njut av kvällssolen som ligger kvar här länge vid klart och fint väder.

Hur ser terrängen ut?

terräng vandra upp till renfjällets topp
Det är en bra preparerad vandringsled fram till Vita Renen men breda spänger och träspån som ligger över leriga och blöta partier. Vi tyckte vandringen till Vita Renen var lätt att vandra.

Startar du högst upp där vi började är det en lätt vandring i början med en bred grusväg. Där grusvägen tar slut börjar vandringen i fjällskog som består av lövträd och granar. Här är terrängen fin och välskött. Breda spänger och spån gör det lätt att ta sig fram.

Ända fram till restaurangen Vita Renen är leden lätt att vandra och de flesta kan gå här. När du har passerat Vita Renen och fortsätter upp till toppen blir vandringen lite brantare med en mer kuperad terräng av stenar och rötter. Även leriga delar förekommer.

När du kommit upp på toppen finns det flera slingriga leder att följa, vill du ta dig ända bort för att se Åresjön och Åre får du räkna med att vandra någon timme till.

Vad vi tycker om vandringen

vandrar upp för fjället med utsikt
Smala och fina leder slingrar sig uppe på toppen av Renfjället.

Renfjällsrundan är en fin vandring på sommaren och hösten om du letar en lugnare vandringsled i närheten av Åre. Vi rekommenderar att starta högre upp i backen om du har möjlighet att få skjuts dit eftersom du inte kan lämna bilen där. Då kan du istället lägga energin och tiden på att vandra uppe på de smala stigarna som ligger på toppen.

Leden är bra preparerad med stabila och breda spänger som gör att de flesta kan vandra leden. Men räkna med att det går uppför och att det blir brantare mot slutet.

Går du här på slutet av sommaren är chansen stor att du hittar hjortron på toppen. Har du möjlighet tycker vi du ska tälta här. Kolla väderprognosen noga innan eftersom det ligger högt upp och vädret kan slå om snabbt.

Läs mer: Fler vandringsleder i Edsåsdalen

Går det att fylla på vatten längs leden?

Ja, du kan köpa vatten eller annan dricka på Vita Renen som du passerar innan du går upp mot toppen av Renfjället.

Det finns fjällbäckar vid leden men inget vi skulle rekommendera att ta vatten ifrån eftersom de går precis vid leden där alla går och när vi var där var det inte så bra flöde i bäckarna.

Parkering

Du kan parkera bilen på två olika ställen. Längs vägen vid Köja kan du stå med bilen. Annars finns en större parkering vid vändplanen i Dalen.

Du kan också göra som vi och fortsätta upp på grusvägen förbi Dalen och påbörja vandringen innan vägbommen, då måste du dock få skjuts upp eftersom du inte kan parkera här.

Bilder från våra vandringar på Renfjället

utsikt renfjället
Bara en liten bit upp på fjället får du denna fina utsikt.
hjortron renfjället
Det finns gott om hjortron på toppen av Renfjället om du kommer hit i slutet på sommaren.
spång renfjällsrundan
Så här ser stora delar av vandringsleden ut i början fram till Vita Renen.
lunchpaus på renfjället
Lunchpaus innan sista biten upp till Renfjällets topp. Den här dagen hade vi packa med oss gulaschsoppa som värmde bra i de kalla vindarna.
fjällblommor på renfjället
Der växer mycket fjällblommor längs leden till Renfjällets topp.
Café och restaurang Vita Renen.
uppe på toppen
Äntligen uppe på toppen av Renfjället!
På vissa delar av vandringsleden låg det träspån som gör att det blir ett mjuk och jämt underlag. Det gör även att det blir mindre blött och lerigt på leden.
tjärn uppe på renfjället
En större tjärn uppe på toppen. Perfekt att bada i om man vill.

Vanliga frågor

När är bästa tiden att vandra uppför Renfjället?

Juli till September är den bästa och finaste tiden att vandra här. De olika månaderna har sin egen charm. På sommaren blommar fjället fint och på hösten slipper du mygg och fjällen varierar i varma höst färger.

Får man tälta på toppen?

Ja det får du. Du får tälta i enstaka dagar då allemansrätten gäller här. Men var rädd om naturen och ta med dig ditt skräp hem när du lämnar platsen.

Finns det vindskydd?

Ja det gör det. Det finns ett vindskydd i början av leden om du startar i Dalen och vandrar medsols. Startar du däremot vid Köja och går motsols på leden kommer vindskyddet i slutet av vandringen.

Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!

Lämna en kommentar