Björnens Triangel (vandring Björnen & baksidan Åre)

Björnens triangel (Björnentriangeln) är en heldagsvandring som bjuder på fina fjällsjöar, vackra utsikter och gott fjällvatten. Precis som namnet på leden antyder, vandrar du i en triangel med tre punkter. Björnen, Fröå gruva och Blåstens vindskydd.

Vi tog bilen till Björnen och vandrade Björnens triangel i mitten på augusti. Det var både varmt och solig den dagen.

Vi hann med att bada, njuta av fina vyer, dricka fjällvatten och äta en hel del hjortron på vägen. Mot kvällen målades himlen i fina färger av orange, rosa och lila.

4 saker du inte får missa när du vandrar Björnens triangel:

  • Fröåtjärn
  • Byxtjärn
  • Lillådammen
  • Utsikten vid Blåstenen

Mer om det berättar vi längre ner…

2 Platser att starta på när du vandrar Björnens Triangel

Längd: 17km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja
Lednummer: 221

1. Starta från Björnen

Vanligast är att starta från Björnen, där finns också gott om parkering. Från Björnen är det lättast att börja vandringen på Gamla Fröåvägen och vandra motsols. När du kommer in på Gamla Fröåvägen ser du ledskyltar och lednummer. Följ lednummer 221.

Vi parkerade vid ledcentralen i Björnen (Åre XC Arena) och tog asfaltsvägen ner till grusvägen (Gamla Fröåvägen) som svänger in till vänster.

Du kan även vandra leden åt andra hållet, då går du upp en bit på asfaltsvägen istället och svänger in till vänster på en grusväg efter Åreguidernas skoterbas och innan Björnens hundspann.

vandring björnens triangel

2. Starta från Fröå Gruva

Det går också att ta bilen till Fröå gruva och parkera där för att starta vandringen på Björnens Triangel. Startar du från Fröå gruva finns ledskyltar och lednummer i gruskorsningen nedanför Bergsstugan. Följ sen grusvägen förbi hagen.

4 saker du INTE får missa

lillådammen åre

Längs med Björnens triangel finns tre fjällsjöar du inte får missa, Fröåtjärn, Byxtjärn och Lillådammen. Det går att bada i alla sjöarna om du vill och det är verkligen ett bad med utsikt.

Missa heller inte den fina utsikten du får från Blåstens vindskydd och när du vandrar nedanför Blåstenen och Lillskutan.

1. Fröåtjärn

fröåtjärn

Den första sjön du kommer gå förbi när du vandrar motsols på leden är Fröåtjärn. Du ser sjön från grusvägen, förutom en badplats finns även eldplatser här.

Vi badade inte denna gång utan tog istället en snabb paus här innan vi fortsatte. Eftersom Fröåtjärn ligger nära Björnen är det en lättillgänglig badplats om du inte vill vandra hela Björnens triangel.

2. Byxtjärn

byxtjärn åre björnen

När du gått förbi Fröå gruva kommer du efter några kilometer att passera Byxtjärn. Vandrar du Björnens triangel står en skylt vid leden som visar en avstickare ner till Byxtjärn.

Här badade vi och åt våran lunch. Eftersom det var fint väder den här dagen stannade vi här lite extra länge. Det är en grund tjärn och vid klart väder ser du Åreskutan.

3. Lillådammen

lillådammen björnens triangel

En annan fin fjällsjö som du kommer passera är Lillådammen som du också kan bada i eller pausa vid. Bänkar och eldplats finns men inga bord.

Härifrån ser du också Åreskutan vid klart väder och du kommer skutan lite närmare än vid Byxtjärn.

4. Utsikten vid Blåstenen

blåstenen åre lillskutan

Att komma till den norra vändpunkten på Björnens triangel som är Blåstens vindskydd är mäktig. Med Blåstenen framför dig känner du dig riktigt liten mot naturen.

När du vandrar tillbaka mot Björnen får du uppleva vackra vyer och du ser bland annat Kallsjön, Björnen och Åreskutan härifrån.

Terrängen (skogsstigar, spänger och lerigt)

terräng åre baksidan av skutan

Terrängen runt är relativt lätt men lång att gå. Kan vara lite svår på vissa ställen där det förekommer både stenar, rötter och smala spänger. Annars består leden mest av grusväg och stigar.

Blött och lerigt mellan Lillådammen och Blåstens vindskydd

Stora delar av leden som går mellan Lillådammen och Blåstens vindskydd är extremt lerig och blöt. Därför rekommenderar vi att du har ett par vattentäta vandringskängor när du vandrar Björnens triangel eller ett par damasker du kan ta på dig när du vandrar just den här biten.

Vill du undvika den här delen av leden kan vandra upp till Lillådammen en dag och vända tillbaka samma väg och nästa dag vandrar du andra sidan av Björnens triangel till Blåstens vindskydd och tillbaka.

Vad vi tyckte om vandringen

vandring björnen

Vi tycker Björnens triangel är en fin vandringsrunda och en av de bättre lederna i Åre. Den bjuder på mycket om man bortser från delen mellan Lillådammen och Blåstens vindskydd som är lerig och där det inte händer så mycket. Den är också lätt att vandra om du orkar gå 17km.

Har du möjlighet ska du vandra Björnens triangel vid fint och klart väder för att få den bästa utsikten mot Åreskutan från Byxtjärn och Lillådammen. Vandrar du här i mitten på augusti – ta med en burk eller fryspåse för du kommer hitta hjortron mellan Blåstens vindskydd och Björnen.

Vi kommer absolut att vandra leden igen och kanske till och med tälta längs leden. Fina platser att slå upp ett tält på finns det gott om.

blåstens vindskydd raststuga

Kan man fylla på med vatten längs leden?

Ja det kan du. Det rinner fjällbäckar längs hela leden du kan fylla på med drickbart och gott fjällvatten.

Vill du inte dricka vatten från fjällbäckar kan du köpa vatten eller annan dricka på Bergstugan som ligger vid Fröå gruvan eller på den lilla Ica ToGo butiken som ligger i Björnen.

Finns det några vindskydd?

Ja, det finns ett vindskydd på leden. Det enda vindskydd som ligger längs med Björnens triangel är Blåstens vindskydd.

Det är ett vindskydd du kan stänga igen och där inne finns även en kamin. Men ta med egen ved om du vill använda den.

Kan man köpa mat eller fika på leden?

Ja det kan du. Du kan både fika och köpa mat i Björnen och vid Fröå gruva. Men när du vandrar på fjället finns ingen möjlighet att köpa något att äta.

Tänk på att öppettiderna kan variera beroende på säsong.

Här kan du köpa något att äta i Björnen:

  • Carins Krog
  • Ica ToGo

Här kan du köpa något att äta i Fröå gruva:

  • Bergsstugan

Parkering

I Björnen finns flera ställen att parkera bilen på. Det är parkeringsavgift som du lätt betalar med appen MobilPark.

Du kan också parkera och starta vandringen på Björnens triangel från Fröå gruva. Här swishar du 30kr för parkering.

Under högsäsong blir det snabbt fullt på parkeringen. Bästa tiden att komma är tidigt på förmiddagen eller på eftermiddagen.

Saker att tänka på under vandringen

  • Använd vattentäta kängor eller damasker – Som vi nämnde tidigare i inlägget är vägen mellan Lillådammen och Blåstens vindskydd både lerig och blöt. För att slippa bli blöt om fötterna eller få in lera och vatten i skorna rekommenderar vi att du tar med dig ett par damasker.
  • Räkna med att det tar längre tid – Det tar alltid lite längre tid att vandra i fjällen än vad man tänkt sig. Terrängen går oftast upp och ner och för att undvika leriga partier tar man ibland en omväg runt.
  • Ta med badkläder – När du vandrar Björnens triangel kommer du gå förbi tre fina fjällsjöar som du kan bada i. Super skönt med ett svalkande bad en varm sommardag.

Vanliga frågor

När är den bästa tiden att vandra Björnens triangel?

Juli-augusti är den bästa tiden vandra på här. Vandrar du tidigare eller senare kan leden vara i ett sämre skick vilket gör det svårt att ta sig fram. Vandrar du här innan midsommar får du vara beredd på att navigera på egen hand. Leden sommarskyltas vid midsommar.

Får man tälta längs leden?

Ja det får du. På Björnens triangel finns gott om fina tältplatser. Allemansrätten gäller så du får tält här i enstaka dagar så länge du inte skadar naturen. Det är också viktigt att du tar med dig allt ditt skräp när du lämnar platsen.

Kan vem som helst vandra Björnens triangel?

Ja, med bra skor och om du orkar vandra 17km så är det inga problem.

Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!

Lämna en kommentar