Ridvadsrundan (Vi vandrar Norra Ridvadsrundan)

Norra Ridvadsrundan är en perfekt vandring att göra om du vill ha en lättare vandring som inte tar hela dagen. Leden är lättvandrad och passar därför alla.

Vindskydd och badplats finns längs leden så packa ner badkläder om det är fint väder. När du kommer ner till sjön får du njuta av vackra fjäll som Ottfjället, Middagsvalen, Stor-Gröngumpen och Stor-Anahögen.

4 saker du inte får missa när du vandrar Norra Ridvadsrundan i Ottsjö:

 • Ridvadet (Sveriges längsta sjövad)
 • Bada i Ottsjön
 • Plocka blåbär i skogen
 • Lunch vid Ottsjö badplats

Mer om det längre ner i inlägget…

Norra Ridvadsrundan (Startar vid ICA i Ottsjö)

Längd: 5,5km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja
Lednummer: 262

Det vanligaste stället att starta på Ridvadsrundan är vid Ica butiken som ligger i Ottsjö, där finns också parkering.

Härifrån går du asfaltsvägen tillbaka där du komma ifrån några hundra meter innan en stig viker in i skogen. Det finns en skylt vid diket där det står Ridvadet på, där går du ner.

Här startar vandringen

ridvadsrundan start
Där den här skylten sitter går du ner på skogsstigen från vägen. Följ sedan lednummer 262.

Vi valde att parkera bilen i en parkeringsficka på vägen som ligger precis vid stigen ner till Ridvadsrundan.

Parkeringsfickan ligger några hundra meter innan du kommer fram till Ica Ottsjö på vänster sida av vägen. Varför vi startade här är för att du kommer direkt in på skogsstigarna och slipper gå asfaltsvägen i början.

4 Saker du INTE får missa på vandringen

Förutom den fina vandringen på Ridvadsrundan får du inte missa Ridvadet, bada i Ottsjön, plocka bär och svamp. Eller varför inte ta en fikapaus nere vid sjön eller i något vindskyddet.

1. Ridvadet (Sveriges längsta sjövad)

Något du absolut inte får missa på vandringen är att göra en avstickare till det populära Ridvadet. När du kommer till vägvalet följer du stigen till vänster istället för höger.

Ridvadet är Sveriges längsta sjövad på 500 meter. Vattnet är som max lår djupt och det är en fin sandbotten hela vägen till andra sidan. Extra skönt är det att vada här om det är varmt och fint väder.

2. Bada i Ottsjön

badplats i ottsjö
Badplatsen i Ottsjö som ligger i slutet på vandringsleden. Tyvärr blåste det väldigt mycket när vi var här så inget bad denna gång. Men förhoppningsvis nästa gång.

Glöm inte att packa ner badkläder om du vandrar här på sommaren. En fin badplats finns i slutet av vandringsleden. När du kommit ut på en grusvägen viker du ner vänster mot sjön. Botten är en blandning av sand och sten.

Fjäll du ser från Ottsjön:

 • Ottfjället
 • Middagsvalen
 • Trondfjällen
 • Stor-Gröngumpen
 • Skraupvalen
 • Staalavielie
 • Kruptjie
 • Strååntje
 • Stora-Anahögen

3. Plocka blåbär i skogen

plockar blåbär vid ottsjön
För oss tog det lite längre tid än 2 timmar att sig runt hela Ridvadsrundan eftersom vi fastnade i blåbärsriset 🙂

Missa inte att plocka bär och svamp när du är här, framförallt blåbär finns det gott om.

Vi var här i mitten på augusti och då fanns det en hel det blåbär i skogen. Ett tips är att ha en plastburk i ryggsäcken som du kan lägga bären i.

4. Lunch vid Ottsjö badplats

norra ridvadsrundan

Packa ner lite fika och ta med dig eller varför inte lunch. Det finns bra och fina platser att stanna på som ligger vid sjön.

Vi rekommenderar att du sätter dig nere vid Ottsjö badplats (Bilden ovanför). Där har du rakt söderläge vilket ger bra sol och fri utsikt över Ottfjället.

Hur ser terrängen ut?

ridvadsrundan

Det är en lätt terräng runt hela Ridvadsrundan. Leden är bra preparerad med breda spänger som går över våtmarker så du slipper bli blöt om fötterna.

Annars är det fina skogsstigar som slingrar sig runt hela leden. I slutet av vandringen går du på en bred grusväg och asfalt.

Vandringen går lite upp och ner men har inga stora höjdskillnader utan går mest på plattmark. Leden passar för alla att gå även barn.

Att vandra hela Ridvadsrundan tar cirka 2 timmar beroende på hur många pauser du tar och hur fort du går.

Vindskydd i Ottsjö

vindskydd i ottsjö

Det finns tre vindskydd längs med Ridvadsrundan. Två som ligger vid sjön på varsin ände av leden och en som ligger uppe i byn som egentligen ligger på led 261.

1. Vindskyddet vid vägen i Ottsjö

Vindskydd i ottsjö

Det här vindskyddet når du lätt från vägen i Ottsjö. Det ligger högre upp på Ridvadsrundan än de andra vilket gör att du har bättre utsikt över fjällen som ligger på andra sidan Ottsjön.

2. Vindskyddet vid Ottsjö badplats

vindskyddet vid badplatsen i Ottsjö

Mellan båtplatserna och badplatsen i Ottsjö ligger detta vindskydd. Dörren in till vindskyddet är låst. Men utanför finns bänkar, stolar och bord. Även en eldplats finns men ta med egen ved.

3. Vindskyddet vid Ridvadet

vindskydd vid ottsjön

Det här vindskyddet ligger på leden till Ridvadet. Skyltning ner till det finns vid leden. Även detta vindskydd ligger vid Ottsjön med utsikt över fjällen på andra sidan. Här finns en eldplats men ingen ved så ta med egen om du vill elda.

Finns restaurang eller café på leden?

Nej det finns ingen restaurang eller café vid just Ridvadsrundan. Men det finns i byn Ottsjö om du vill avsluta vandringen med en god måltid eller fika. Öppettider kan variera beroende på säsong.

Här kan du äta och fika i Ottsjö:

 • Ottsjö Brygghus Café och Pub
 • Ottsjö Wärdshus
 • Ottsjö Fjällhotell (OBS! Boka innan om du inte bor på hotellet)

Parkering (2st)

Vi har hittat 2 parkeringar i närheten av Norra Ridvadsrundan som vi berättar om här nedanför.

1. Parkeringen vid ICA i Ottsjö

Du kan parkera på parkeringen som ligger vid Ica i Ottsjö. Vi skulle däremot inte rekommendera det eftersom den är liten och vi skulle inte tycka det känns så bra att ta en plats hela dagen.

2. Parkeringsfickan längs stora vägen

Du kan också parkera i parkeringsfickan på stora vägen som går in till Ottsjö. Parkeringsfickan ligger precis där leden ner till Ridvadet börjar. Det är en lång parkeringsficka där 3-4 personbilar får plats.

vandring ridvadsrundan

Vad vi tycker om vandringen

Vi tycker början på vandringen var lite tråkig precis när vi vek av från vägen in i skogen. Men vandringen blev snabbt bättre. Ridvadsrundan passar utmärkt att vandra om du vill ha en lätt vandring som inte tar hela dagen att gå.

Vandringen går nästan hela tiden genom skogen och passar också bra att göra vid dåligt väder om du inte vill vandra på fjället, du är mer skyddad från vädret i skogen.

Vi kommer helt klart att åka hit igen för att vandra, bada eller för att plocka bär i skogen ;). Dessutom lär vi kombinera den här rundan med att vada över Ridvadet och vandra vidare in i Vålådalen på andra sidan sjön.

Missa inte vår andra artikel om du vill få tips på fler vandringsleder i Ottsjö. Vi rekommenderar starkt att vandra Platåleden som är lite häftigare enligt oss.

Bilder från Norra Ridvadsrundan

blåbär ridvadsrundan
Bra med blåbär i skogarna kring Ottsjö.
vandra ottsjö ko
Fina kor som hade det bra i kvällssolen i slutet på rundan.
norra-ridvadsrundan
Fin stenstrand när du kommer ner till vattnet efter den första skogsdelen av vandringsleden.

Vanliga frågor

Får man tälta längs med leden?

Ja du får tälta om inget annat står. Allemansrätten gäller men du får inte tälta nära privata hus om du inte har frågat markägaren om tillstånd. Skada inte naturen och ta alltid med dig ditt skräp när du lämnar platsen.

Hur lång tid tar det att vandra Ridvadsrundan?

Cirka 2 timmar tar det. Tiden varierar så klart beroende på hur snabbt du går och hur många eller långa pauser du gör längs vägen.

Finns det möjlighet att fylla på vatten på leden?

Nej, det kan du inte. Ha vatten med dig annars kan du köpa vatten eller annan dricka på Ica som ligger i Ottsjö. Runt Ridvadsrundan finns inga fjällbäckar som du kan ta vatten ifrån.

Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!

Lämna en kommentar