Vandring i Edsåsdalen – 4 fina vandringsleder

Edsåsdalen mest populära vandringen är utan tvekan Renfjällsrundan som tar dig upp till Renfjällets topp om du vill. Men det finns även lättare och kortare leder att följa för den som önskar det.

När vi tog oss till Edsåsdalen visste vi inte riktigt vad vi skulle förvänta oss. Vi möttes av en liten och mysig fjällby med fina och välpreparerade vandringsleder. Här har du även möjlighet att bada i Hensjön och i olika tjärn som ligger på Renfjällstoppen.

I Edsåsdalen finns fyra vandringsleder och den bästa vandringen är Renfjällsrundan, Grofjällsrundan, Offsjörundan och Historievandringen.

1. Renfjällsrundan

Längd: 12,5km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja
Lednummer: 220
Höjdmeter Renfjället: 986 m.ö.h

Renfjällsrundan är en vandring som går upp på toppen av Renfjället. Ska du bara vandra en led i Edsåsdalen tycker vi du ska välja Renfjällsrundan. Terrängen är lättvandrad tills den sista biten upp på toppen som blir lite brantare.

Du kan starta vandringen från två platser, det vanligast är att startat vid parkeringsplatsen i Dalen och följa led 220 men du kan också starta från Köja

renfjällsrundan edsåsdalen
Halvvägs in på Renfjällsrundan en bit ovanför Vita Renen

Ta en paus på Vita Renen

Ska du fortsätta upp på toppen är Vita Renen en fin plats att pausa på, här kan du fika eller äta en lättare lunch. Ett tips är att beställa en frasig våffla med hjortronsylt och grädde eller deras grymt goda morotskaka.

2. Grofjällsrundan

vandra i edsåsdalen
Fikapaus med utsikt på fjället
Längd: 14,5km
Svårighetsgrad: Medelsvår
Ledmarkeringar: Ja
Lednummer: 223
Höjdmeter Grofjället: 959 m.ö.h

Grofjällsrundan är en vandring som går åt andra hållet från Renfjället. Lättast är att parkera vid Köja och gå nedför skidbacken. Nere vid skidskyttestadion startar vandringen, följ lednummer 223. Du kan också parkera i Dalen och gå därifrån till Köja för att komma på leden.

Vi rekommenderar att du har ett par vandringskängor som är vattentäta eftersom det kan vara blött och lerigt på vissa ställen av leden. Under vandringen kommer du att passera två vindskydd där du kan pausa för att fylla på med energi eller för att vila benen en stund.

När du kommit till Grofjällstugan kan du fortsätta upp på Grofjället för en fin fjällutsikt eller fortsätta runt och tillbaka till Köja. Vid varmt väder kan du bada i bäcken som slingrar sig längs leden.

3. Offsjörundan

renfjället offsjörundan edsåsdalen
Längd: 17km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja
Lednummer: 221

Offsjörundan är en mysig och fin vandring i Edsåsdalen. Leden är 17km och målet är att ta dig till Lilla Offsjön. Vid Offsjön finns möjlighet att bada eller varför inte pausa för fika och lunch. Längs leden finns även tre vindskydd.

Vill du göra en avstickare till Lillvallens topp ska du gå förbi korsningen till Vackermons vindskydd och fortsätt rakt fram några hundra meter, vik sedan av höger från stigen. Terrängen är lätt att ta sig fram på och passar därför de flesta.

Övernatta i Lyckans läger

Vid Offsjön ligger Lyckans läger som består av två stugor (Björkstugan och Stenstugan). Ett tips är att hyra en stuga om du vill övernatta här, när du hyr någon av stugorna har du tillgång till den vedeldade bastun som ligger i en mindre stuga vid sjön.

Stugorna har varken el eller vatten, vatten tar du upp från sjön. OBS! Att tälta är inte tillåtet vid Lyckans läger.

4. Historievandringen

historievandringen renfjället
Längd: 4km
Svårighetsgrad: Lätt
Ledmarkeringar: Ja
Lednummer: 222

En lättare vandring i Edsåsdalen som passar för hela familjen även de minsta är att gå Historievandringen. Det är en vandring på 4km som går genom en varierande men lätt terräng. Du kan startat vandringen från Dalens parkering eller från parkeringen i Köja. Följ lednummer 222.

Som ledens namn avslöjar får du även lära dig lite historia på vandringen. Du kan läsa olika informationsskyltar som finns längs leden på hur det var att leva i Edsåsdalen förr i tiden.

Du kommer vandra på grusvägar och stigar genom björkskog och beteshagar där det finns både får och kor. Det finns inget vindskydd eller någon rastplats vid leden men vill ni ändå ta en paus eller fika kan ni stanna till vid den fina beteshagen.

renfjället edsåsdalen utsikt mot åreskutan
Här är vi uppe på Renfjällets topp med utsikt mot Åreskutan.

Varför vi rekommenderar att vandra i Edsåsdalen

Edsåsdalen bjuder på en fin fjällnatur där du kan vandra på utmanade leder men också lättare vandring finns som passar för hela familjen. Att vandra i Edsåsdalen ger dig både magiska fjällvyer åt alla väderstreck men också möjligheten till sköna fjällbad i sjöar och bäckar.

Det finns gott om vindskydd längs lederna och spåren är tydligt markerade med lednummer och färgmarkeringar vilket gör det lätt att hitta och ta sig runt på de olika lederna.

Du kan starta på alla leder från både parkeringen i Dalen och i Köja oavsett vilken led du väljer att vandra. De leder i Edsåsdalen vi gillar bäst är Renfjällsrundan och Offsjörundan.

Edsåsdalens Fjällstation

Köjagården är Edsåsdalens fjällstation som ligger mitt i byn. Här finns totalt 127 bäddar där även husdjur är tillåtna i vissa rum.

Förutom boende finns restaurang och café på fjällstationen, pool och bastu finns också i byggnaden. Öppettiderna kan variera beroende på säsong besök STF Edsåsdalens Fjällstation för mer information om hur du bokar och för att se exakta öppettider.

Parkeringar i Edsåsdalen

Parkering finns i Köja som ligger i Edsåsdalens by, vid Dalen finns också en parkering där vändplanen ligger. Det kan vara fullt på parkeringarna under högsäsong om du kommer mitt på dagen. Ett tips är att komma tidigt eller lite senare på eftermiddagen.

Har du skjuts och vill komma lite högre upp och slippa gå så mycket uppför kan du fortsätta på grusvägen förbi Dalen upp på fjället. Åk så långt upp ni kan och gå av vid bommen och starta vandringen där. OBS! Här är det inte tillåtet att parkera så du behöver någon som kan lämna av dig.

Vanliga frågor

Får man tälta i Edsåsdalen?

Ja det får du. Du får tälta i enstaka dygn tänk på att inte skada naturen eller stör någon markägare. Ta även med dig ditt skräp när du lämnar platsen.

Finns det boende att hyra i Edsådalen?

Ja det gör det. Vill du inte tälta utan bo mer bekvämt. Finns det vandrarhem, stugor och hotell i Edsåsdalen, även stugor utan vatten och el finns att hyra.

Finns det eldplatser i Edsåsdalen?

Ja det finns eldplatser på vissa ställen runt Edsåsdalens vandringsleder. Det finns på lederna Renfjällsrundan, Offsjörundan och vid Hensjön.

När är den bästa perioden att vandra i Edsåsdalen?

I slutet på juni till början på oktober är de bästa månaderna att vandra i Edsåsdalen. Personligen tycker vi augusti är den finaste månaden. Det är lite lugnare på fjället och myggen börjar försvinna.

Har vi missat någon bra vandringsled? Tipsa oss gärna i kommentarsfältet så att vi kan göra inlägget ännu bättre!

Lämna en kommentar