Vandra när det är varmt (8 tips för vandring i värme)

Under sommaren kan det vara extremt varmt att vandra vissa dagar, speciellt om det inte blåser. Det finns vissa saker du behöver tänka på lite extra när du vandrar i värme som vi tänkte tipsa om i det här blogginlägget.

Vi har (tyvärr) gjort en del misstag själva genom åren och genom det kommit fram till vissa saker vi alltid tänker på under de där extra varma dagarna.

1. Vandra på morgonen och på kvällen

vandra på morgonen eller kvällen i svalare väder
Här är en bild från en av våra fjällvandringar i juni (Jämtland). Solen går i princip aldrig ner i fjällen då vilket gör det lätt att vandra sent på kvällen utan problem med att få upp tältet p.ga. att det är för mörkt.

De dagarna vi verkligen drabbas av värmen när vi vandrar i Sverige är ju på sommaren. Som tur är har vi rätt långa dagar då och därför kan det vara smart att planera dagen efter hur solen står på himlen.

Det kommer alltid att vara som varmast mitt på dagen, därför kan det vara bra att inte planera in de tyngsta vandringsetapperna då. Börja tidigt på morgonen och vandra en bit innan lunch och försök nå en fint ställe att där du kan pausa, gärna vid en svalkande sjö.

När den stekande solen börjar gå ner kan du fortsätta att vandra, antingen tillbaka hem om du går på en dagstur eller vidare på nästa vandringsetapp. Genom att planera vandringen så här undviker du de varmaste timmarna på dagen.

2. Välj en sträcka som är svalare

välj en sval vandringsled i skuggan

Ofta kan du planera din vandring så att du går större del i skugga eller på ställen där det fläktar.

Om du vandrar längs kusten kan det vara smart att gå längs vattnet eftersom det ofta blåser där, men även om du fjällvandrar i inlandet kan det ofta vara mycket svalare längs sjöar och vattendrag.

På bilden ovanför ser man tydliga möjligheter att skydda sig mot värmen genom att vandra i dalen där det är skugga, dessutom kan man svalka sig längs bäcken som är nära. Tänk bara på att ligga lite före i planeringen (kolla hur solen står) så att inte skuggläget ändrats när du väl når det.

Vandrar du i skogsmiljö kan du ofta ganska enkelt planera din vandring så att du mestadels har solskydd från träden.

3. Klä dig svalt

använd svala kläder när det är varmt

När det gäller vandringskläder så ska du dig svalt när det är varmt ute, men tänk på att skydda dig mot solen så du inte bränner dig. En långärmad tunn syntet- eller ulltröja är ett bra val på överkroppen, svalt men ger ändå skydd mot solen över axlar och armar.

När det gäller färg är vit skönt eftersom det reflekterar solen bättre och inte blir lika varmt, dessutom sägs det att myggen inte gillar det lika mycket som svart vilket är en bonus!

På benen brukar det fungera med shorts så länge du smörjer in dig, det finns även bra vandringsbyxor som du kan göra om till shorts. Tunna ullstrumpor som inte börjar lukta och andas bra är ett bra val!

Även om det är varmt kan det bli kallt senare om du är ute hela dagen så lägg i en vindjacka och eventuella förstärkningsplagg i ryggsäcken. Läs mer i vårat inlägg om packlista för vandring över dagen.

4. Använd keps eller hatt

använd keps i värme
Vi använder oftast keps vid stark sol. Det är mycket skönare för ögonen (framförallt om du vinklar kepsen) och det skyddar även ansiktet så att du inte bränner dig.

Använd keps eller hatt för att skydda dig mot solen. Det gör att du blir svalare men det skyddar också ansiktet från solen så du inte bränner dig.

Det kommer också vara skönt för ögonen eftersom en keps eller solhatt skyddar från de starka solstrålarna. Dessutom kan du använda hatten som en solfjäder för lite extra svalka.

5. Solglasögon

solglasögon när det är stark sol på vandringen

Ögonen tar mycket stryk av stark sol och dessutom är det lätt att få huvudvärk om du kisar för mycket och för länge. Ha därför alltid bra solglasögon när du vandrar, oavsett väder, men speciellt när det är soligt.

Det funkar med alla solglasögon som har bra glas med UV-skydd men vi föredrar helt klart sportglasögon som täcker en del av sidan så att ögonen skyddas från alla håll. Vi använder numera Bliz Matrix som fungerar perfekt!

6. Håll ner på tempot när det är varmt ute

lugnare tempo när du vandrar i värme
Vid forsande vattendrag med kallt vatten (vanligt i fjällen) är det ofta svalt och skönt. Här pausar vi precis vid en fors med iskallt vatten och passar även på lufta fötterna.

Det är lätt att du blir ivrig när du vandrar och glömmer bort hur snabbt du går, vi gör själva det misstaget ofta. Vanligtvis är det inga problem men om det är riktigt varmt ute kan du gå in i väggen eller få värmeslag.

Tänk därför lite extra på att hålla ner på tempot, även om det känns som att du klarar mer. Det är också viktigt att den långsammaste personen i gruppen får bestämma tempot och att alla andra anpassar farten.

Det kan också vara en bra idé att gå lite kortare etapper än du vanligtvis gör eftersom du kommer att bli trött fortare. Eller varför inte ta en extra fikapaus i skuggan!

7. Drick mycket vatten

drick mycket vatten när du vandrar i värme
Vi fyller vattenflaskorna under en varm sommarvandring i Åre.

Vårat vätskebehov är betydligt högre vid varmt väder och därför måste du se till att ta med dig extra mycket vatten eller planera in så att du kan dricka vatten vid bäckar på vägen. Om du inte får med dig tillräckligt med vatten och vattnet inte går att dricka måste du kunna rena vattnet.

Hur mycket du ska dricka under en vandring beror på ålder och hur stor man är, men även vilken typ av vandring man gör och intensiteten. Det bästa är att du lär dig hur ditt vätskebehov ser ut innan du ger dig ut på en längre vandring när det varmt ute.

8. Svalka dig vid bäckar och sjöar (och fyll på vattenflaskan)

svalka dig i bäckar och sjöar
Vi tog ett skönt fotbad i Stendalen (Åre) under en varm sommarvandring.

Vårat favorittips när det är varmt ute är att passa på att bada i bäckar och sjöar längs vägen. Ofta är det inget vi tar oss tid till så varför inte passa på när det faktiskt kan vara nödvändigt, speciellt i de iskalla fjällsjöarna som man annars aldrig vill bada i.

Passa samtidigt på att byta strumpor och smörja in fötterna om det behövs så att du slipper skoskav under vandringen.

Är du i fjällen kan du oftast fylla på med nytt vatten i de flesta bäckar men annars löser du det som sagt ganska enkelt med en vattenrenare. Oavsett kan det vara bra att passa på att fylla upp flaskan i samband med badpausen.

9. Pausa ofta och i skuggan

skugga från solen i vindskydd
Vindskydd i Lofsdalen där vi tog skydd från solen en varm sommardag.

Pausa ofta och se till att du gör det i skuggan eller i ett vindskydd om det finns så du kommer bort från solen. Passa på att få i dig lite energi (någon energibar eller lite nötter och torkad frukt) samt vatten.

Passa samtidigt på att lufta fötter och eventuellt dra av dig lite kläder. Stretcha ut stela muskler och planera resten av dagen.

10. Undvik tältplats med morgonsol

tälta i skuggan när det är varmt ute
Under en vandring i Vålådalen valde vi att slå upp tältet bakom träden. Både för att få skydd från morgonsolen, men även som vindskydd.

Om du ska tälta så bör du tänka på var du slår upp tältet. Undvik helst morgonsol eftersom du då kommer vakna varm i ett stekande tält, speciellt om solen går upp tidigt.

Det bästa är att slå upp tältet i ett läge med kvällssol eftersom det är svalare då, samtidigt kan du passa på att njuta av solnedgången. Du kan också utnyttja en öppen yta och få lite svala vindbriser om det är väldigt varmt.

Övrigt att tänka på när du vandrar i värme

  • Smörj in dig med solskydd (Minst SPF 30 och vattenfast)
  • Kolla om det är brandfara i området du ska vandra i (Uppdatering finns på Krisinformation.se)
  • Om du startar eller avslutar vandringen när det är mörkt behöver du ha med en pannlampa
  • Välj en ryggsäck med bra ventilerande ryggplatta

Lämna en kommentar