Vandra när det blåser (6 tips för vandring i hård vind)

Har du kollat väderprognosen och den visar hårda vindar just när du ska ut och vandra? Det går absolut att vandra när det blåser. Men det är bra att ha koll på lite saker innan, så vandringen blir lättare. Undvik att vandra när det är alltför hårda vindar.

Tänk på det här när det blåser, ha vindtäta kläder, välja en vandringsled som går i lä, ta lunchpauser i skydd från vinden, ta med lättlagad mat, skydda dina ögon från hård vind och slå upp ditt tält i lä.

1. Använd vindtäta kläder

vindtäta kläder vandring
Vi har har alltid en skaljacka med oss när vi vandrar, oavsett väder. Den skyddar mot både vind och regn.

Bra kläder att ha när det blåser är en skaljacka och ett par skalbyxor. De står emot hårda vindar bra vilket gör att du inte fryser till skillnad från t.ex. en fleecetröja där det blåser rakt igenom. Skalkläder skyddar även bra mot regn.

Övriga kläder i hård vind:

 • Mössa/Pannband Vi tar alltid med oss en tunnare mössa/pannband som skyddar öronen från vind. De tar lite plats och du slipper få ont i öronen. Dessutom åker mycket värme ut från huvudet om du vill hålla dig varm.
 • Buff – Nacken är utsatt när det blåser vilket kan ge nackspärr. Därför är det viktigt att du skyddar den från vinden. En buff är också lätt att ta med i fickan.
 • Handskar – Även om det inte är minusgrader kan hårda vindar göra att det känns så. Därför ska du ha handskar på dig.

2. Välj en vandringsled som går i lä

vandra på leder i lä när det blåser
Vi väljer ofta stigar i skogen under blåsiga dagar. Ha koll på döda träd som kan falla bara.

För att slippa vandra i hårda och kalla vindar kan du välja vandringsleder som ligger mer i lä. Kolla från vilket håll det blåser och välj läsidan på fjället eller vandra i skogen.

Tips på bra leder som går i lä:

 • Läsidan av fjället – Gå på en led som ligger i lä på fjället så slipper du vandra i blåsten.
 • I skogen – Att vandra i skogen ger bra skydd mot vindar eftersom träden skyddar. Tänk på att ha koll på döda träd så de inte blåser ner.
 • Gå bakom kullar – Finns det leder som går längs med kullar och höjder? Välj dom framför öppna ytor för att ta slippa vinden.

3. Ta mat- & fikapaus i skydd från vinden

fikapaus i vindskydd
Här valde vi att ta lunchpausen i ett vindskydd under en blåsig vandringsdag.

Det kan vara svårt att äta ute när det blåser eftersom du måste ha koll på allt så inget blåser iväg. Därför är det bra att leta efter en vindskyddad plats där du kan äta och fika i lugn och ro.

Vi brukar försöka leta upp ett vindskydd när det blåser för mycket. Du kan se på ledkartor vart det ligger vindskydd.

Bra platser för lunch- & fika i blåsigt väder:

 • Vindskydd – Längs med de flesta vandringsleder finns det vindskydd utplacerad, perfekta att ta skydd i när det blåser för mycket för att äta ute.
 • Bakom träd eller en skogsdunge – Leta upp ett stort träd eller skogsdunge du kan sitta bakom för att få skydd från vinden medan du äter.
 • Restaurang eller toppstuga – Du kan också gå in på ett toppstuga för att äta eller fika om du har möjlighet. Där kan du även passa på att värma dig.

4. Ta med lättlagad mat eller mattermos

lättlagad mat när det blåser
Frystorkad mat går grymt snabbt att tillaga. Antingen värmer du vatten i stormköket eller så har du bara med varmt vatten i en termos och häller ner i påsen. En av våra favoriträtter är ”Pulled Pork” från Turmat.

När det blåser är det svårt att ställa upp ett stormkök och börja laga mat. Saker kommer blåsa omkull och det kan vara svårt att få upp värmen i köket. Därför är det bra att välja mat som är lätt att laga på vandring eller mat som är färdig lagad.

Bra mattips för blåsiga dagar:

 • Frystorkad mat – För att äta frystorkad mat behöver du endast tillsätta hett vatten. Ta med dig varmt vatten i en termos och häll direkt i påsen med frystorkad mat. Svårare än så är det inte.
 • Färdig mat i mattermos – Något vi gör ofta är att laga egen mat hemma och lägga i en mattermos och ta med oss ut. Då kan du äta maten direkt utan att behöva tillaga något.

5. Skydda ögonen från vinden

skydda ögonen från vinden
Att bara ha en par vanliga skyddsglasögon är underskattat på molniga dagar. Annars fungerar vanliga solglasögon perfekt, se till att de täcker sidan av ögonen bara – typ vanliga sportglasögon.

Hårda vindar är påfrestande för ögonen. Det gör att du måste kisa och spänner musklerna runt ögonen, vilket kan leda till huvudvärk. Vinden gör det också svårt att se eftersom ögonen tåras när det blåser rak i dom.

Exempel på hur du kan skydda ögonen mot vind:

 • Solglasögon – Vi har alltid solglasögon med oss på vandringen, det skyddar mot vind men också mot solljus.
 • Genomskinliga glasögon – Vandrar du när det är mörkt eller mulet är genomskinliga glasögon ett bättre alternativ. Skyddsglasögon funkar bra om du bara vill ha skydd mot vinden.

6. Hitta tältplats i lä

Slå upp ditt tält i lä när det blåser för att slippa kylan från vinden. Bra tältplatser när det blåser är bakom höjder, längs skogskanten eller bakom byggnader.

Platser att tälta på när det blåser:

 • Bakom kullar & höjder – Tälta på en läsida av fjället eller leta rätt på en kulle/höjd du kan slå upp tältet bakom.
 • Längs skogskanten – Ta skydd från vinden med hjälp av skogen. OBS! Kolla så du inte slår upp tältet vid döda träd. De kan rasa om det blåser hårt.
 • Bakom byggnader – Finns det byggnader som fjällstugor eller fjällstationer. Då kan du slå läger bakom dom så du kommer bort från vinden.

Vädret slår om snabbare

vädret slår om snabbt
5 minuter efter bilden togs var sikten typ 30 meter. I fjällen blåser det ofta mer, och vädret slår om snabbare.

Tänk på att vädret slår om snabbare när det blåser speciellt i fjällen. Det kan snabb gå från sol och blå himmel till ett riktigt busväder med vind och regn.

Börjar det blåsa mycket och hårt är en bra idé att vända om så du slipper hamna i ett oväder. Eller leta efter ett ställe du kan ta skydd från vind och eventuellt oväder.

Hård vind & regn gör dig extra blöt

hård vind och regn gör dig extra blöt på vandring
När det blåser blir regnet hårt, här fick vi en blåsig regnskur över oss under en vandring i Åre.

När det regnar och blåser samtidigt är det som att stå i en högtryckstvätt. Regnet kommer att tryckas in genom dina kläder och göra dig extra blöt om du inte har regn och vindtäta kläder.

För att inte riskera att bli blöt när du vandrar i regnväder är det viktigt att du stängt igen alla dragkedjor ordentligt, även dragkedjor på fickor.

Dra igen alla muddar vid jackärmen och byxbenen. Dra upp luvan över huvudet och dra igen den tätt.

Tänk på kyleffekten

Vid hårda vindar ökar också kyleffekten. Även om termometern visar +5 grader kan det kännas som 0 grader om det blåser 10m/s. Att ha koll på vinden gör det lättare för dig att veta hur du ska klä dig.

Vindens kyleffekt

Vindstyrka+10 grader+5 grader0 grader
2/ms+9+3 -2
5m/s+8+1 -5
10m/s+6 0 -7
15m/s+5-2 -8
20m/s+5-2-9
25m/s+4-3-10

Hur vet man hur mycket det blåser?

Enklaste sättet att ta reda på hur mycket det kommer blåsa under dagen är att kolla SMHI. Skriv bara in området du ska vandra i sökrutan. Där kan du läsa hur mycket det kommer blåsa och hur mycket det blåser i byarna.

Vad är mycket vind?

VindstyrkaKlassas somUpplevelse
8-11m/sFrisk vindBörjar bli jobbigt att gå mot vinden
11-14m/sFrisk vindMycket jobbigt att gå mot vinden
14-17m/sHård vind”Hårt väder” Upplevs som storm
17-21m/sHård vind”Mycket hårt väder”
21-24m/sHård vindSvårt att ta sig fram
25-32m/sStormSvårt att hålla sig upprätt
33m/s <OrkanRisk för att blåsa bort

Vad är för mycket vind att vandra i?

11-14m/s börjar bli tuff vind att vandra i. Vi skulle inte rekommendera att vandra när vinden börjar visa över 12m/s. Tänk på att vindbyarna som kommer med vinden är starkare.

Läs mer på SMHI:s sida om varning för vind på kalfjället. Där hittar du rekommendationer kring vilka vindstyrkor du bör undvika att vandra i på fjället.

Bästa tiden att fjällvandra för att undvika blåsiga dagar

Tiden det blåser minst i fjällen är på sommaren. Det innebär att väljer du någon av sommarmånaderna är det ett tryggare val för att slippa hård vind.

Drar du upp på fjället och vandrar på vintern-, tidig vår- eller höst får du räkna med vindar på 10m/s eller mer.

Sammanfattning

 • Använd vindtäta kläder
 • Välj en vandringsled som går i lä
 • Ta mat- & fikapaus i skydd från vinden
 • Ta med lättlagad mat eller mattermos
 • Skydda ögonen från vinden
 • Hitta tältplats i lä

Lämna en kommentar